Kaksosraskaus on riskiraskaus. Hanna ja Jukka ovat onnellisia terveistä kaksostytöistään.

 

 

Jotkut maanantait jäävät mieleen paremmin kuin toiset. Vantaalainen Hanna Salmi, 32, ei voi unohtaa kesäistä aamua Jorvin sairaalan ultratutkimushuoneessa puolisentoista vuotta sitten.

– Katsopa nyt tätä kuvaa. Mitä siinä näet?

Ultratutkimusta tekevä kätilö jutteli 12. raskausviikolla olevalle, tutkimuspediltä kurkkivalle odottajalle.

Hanna yritti tuijottaa tarkasti, mutta ei ymmärtänyt sekavana aaltoilevasta ruudusta yhtään mitään. Hannan puoliso Jukka, tuleva isä, ei tajunnut sen enempää.

Olisiko tuo napanuora? Hanna yritti arvailla.

– Kyllä, ja napanuoria on täällä toinenkin. Kohdussa polskii kaksi vauvaa, totesi kätilö.

Hanna ei ällistykseltään ehtinyt sanoa ooh-huudahdusta enempää, kun selvisi jotain muutakin. Kätilö jatkoi rauhallisesti, että heidän kaksosensa eivät olleet ihan tavanomaisia. Ultrassa näkyi harvinaiset monoamnioottis-monokoriaaliset kaksoset. Monimutkainen termi tarkoittaa, että sikiöillä on yhteinen istukka, suonikalvot ja myös ­vesipussi.

Vain yksi prosentti kaksosraskauksista on vastaavanlaisia. Niihin liittyy tavallista ­monikkoraskautta enemmän riskejä, eikä osa kaksosista selviä syntymäänsä saakka. Jatkossa Hannan raskautta alettaisiin seurata Naistenklinikalla.

Hannasta tuntui kuin hän olisi saanut iskun vatsaansa. Jukka oli hiljaa. Luomusti alkunsa saaneet kaksoset olivat kummallekin täydellinen yllätys.

Hanna ei aluksi tuntenut iloa eikä surua, mutta itku tuli kuitenkin. Järkytyksestä. Hänen vauvahaaveensa oli vihdoin toteutumassa, mutta lapsi – siis lapset – olivatkin vaarassa.

Hermoilua ja tiedonhankintaa

Hanna oli aina haaveillut lapsista. Kun avokumppani Jukka oli vihdoin, parin vuoden harkinnan jälkeen taipunut, raskaus oli alkanut heti. Mutta nyt haavetta varjosti huoli.

Kotona Hanna syöksyi tietokoneelle ja ryhtyi ottamaan selvää erikoisesta raskaudestaan. Suomen monikkoperheet -yhdistyksen sivuilta selvisi, että sikiöiden välisten riskialttiiden suoniyhteyksien lisäksi kaksosia uhkasi toisen napanuoraan sotkeutuminen. Ennen tällaisissa tapauksissa riski menehtyä oli jopa 70 prosenttia. Nykyaikaisen raskaudenseurannan ansiosta riski oli pudonnut 10–15 prosenttiin. Vastaavanlaisia tapauksia oli Naistenklinikalla vain 4–5 vuosittain.

– Tuntui hurjalta saada tuollaista tietoa ja joutua sitten odottamaan kuukausi
seuraavaa tutkimusta. Onneksi löysin kohtalotovereita englanninkielisiltä keskustelupalstoilta sekä Facebookista ja blogeista. ­Jukka yritti tyynnytellä, että rauhoitutaan nyt. Minä en pystynyt.

Tunteiden vuoristorataa

Ei Hanna jatkuvasti murehtinut. Mielenhallintakeinoista kiinnostunut odottaja kuunteli rentoutusmusiikkia ja teki pitkiä kävelyretkiä, piti itsestään huolta.
Tunteet ja mielialat vaihtelivat.

– Jokin päivä olin kuolla pelosta, ja toisena taas ajattelin lähes hilpeänä, että kyllä meidän vauvat pitävät puolensa.

Vauvojen vointia seurattiin ultrassa kahden viikon välein.

– Kuljin pää pilvissä, kun ihana lääkärimme rohkaisi, että kaikki voi sujua hyvin. Raskautta ei päästettäisi loppuun saakka, vaan vauvat syntyisivät suunnitellulla sektiolla ennen kuin riskit kasvaisivat liian suuriksi.

Hanna ja Jukka saivat tietää identtisten kaksostensa sukupuolen.

– Sukupuolella ei ollut siihen saakka ollut väliä. Mutta kun sain tietää, että vatsassani möyrivät pienet tytöt, he alkoivat tuntua entistä läheisemmiltä.

Ultratutkimusten lisäksi Hanna kävi tavalliseen tapaan neuvolassa. Hän seurasi vauvojen liikkeitä herkeämättä.

– Ennen jokaista tutkimusta jännitin, onko jotain vialla. Helpotus oli suuri, kun
kaikki olikin kunnossa. Ja sitten aloin taas odottaa seuraavaa kertaa.

Väärä hälytys

Viikolla 30 terveydenhoitaja huomasi neuvolatarkastuksessa, että suuremman vauvan sydämensyke oli heikentynyt.

– Älä nyt panikoi, mutta sinun on heti lähdettävä Naistenklinikalle, terveyden­hoitaja sanoi.

Sairaalassa lääkäri ei kuullut enää kuin yhden sykkeen.

Silloin tuli kiire. Hanna juoksi maha paljaana toiseen tutkimushuoneeseen.

Nyt se oli sitten tapahtunut. Se, mitä hän oli eniten pelännyt. Napanuorat olivat kiertyneet niin pahasti, että toinen vauvoista oli kuollut, Hanna ajatteli.

Hanna kipusi tutkimuspöydälle, ja lääkäri otti kiireesti anturin esiin. Kun sykkiviä sydämiä hetken päästä näkyi kaksi, Hanna ei pystynyt pidättämään kyyneliään. Väärä hälytys oli johtunut siitä, että vauvojen sykkeet olivat synkronoituneet niin täydellisesti päällekkäin, ettei toista voinut erottaa toisesta.

Kaksi parkaisua

Loppuraskauden ajan Hanna kävi poliklinikalla joka toinen päivä, kunnes hänet otettiin sisälle sairaalaan. Se sopi hänelle hyvin. Sairaalassa hän tunsi olonsa turvallisemmaksi.

Keskosina syntyvien vauvojen keuhkoja vahvistettiin antamalla Hannalle kortisonipiikkejä.

– Jännitin synnytystä. Mitä ennenaikainen syntymä voisi aiheuttaa lapsille? Olo oli ristiriitainen. Toisaalta halusin pitää vauvat kohdussa mahdollisimman pitkään, toisaalta saada heidät ajoissa ulos turvaan.

Viikolla 33 koitti suunniteltu syntymäpäivä. Leikkaussalissa oli paljon väkeä, Hanna muistaa. Sitten kuului parkaisu, ja toinen. Maailman suloisimmat äänet.
Vauvoista isompi, Thelma, painoi 1 800 ja Kaisla 1 600 grammaa.

– Olivathan he pieniä, seitsemän viikkoa ennen aikaansa syntyneitä, mutta eivät läpikuultavia vaan uskomattoman valmiin näköisiä. Kaisla hengitti heti hyvin itse, väsähtänyttä Thelmaa piti vähän auttaa.

Hanna oli jo etukäteen surrut sitä, ettei hän saisi pitää vauvoja luonaan vaan heidät vietäisiin varmuuden vuoksi teho-osastolle. Hän itse jäi heräämöön.

– Se tuntui hirveältä, mutta minua lohdutti se, että Jukka lähti tyttöjen kanssa. Heidän ei tarvinnut olla ilman vanhempaansa.

Jo samana päivänä Hannan oli pakko päästä lasten luokse itsekin, Jukan näyttämät kuvat eivät riittäneet.

– Heitin kipulääkkeet naamaan ja kampesin liikkeelle. Pyörryin käytävälle, mutta pääsin lopulta tyttöjen luokse. Heidät oli puettu pieniin pipoihin, ja he nukkuivat avonaisen keskospöydän päällä. He olivat supersöpöjä, ja he olivat terveitä!

Hanna vei vauvojen turvaksi pupunmalliset uniriepupehmot, Kaislalle vaalean­punaisen ja Thelmalle beigen. Niistä he ­saivat tuoksutella äidin hajua.

– Ne unipuput ovat tytöille tärkeitä ­edelleen.

Kolme tyttöä yhdessä

Ensimmäinen kenguruhoito oli Hannasta ihmeellinen. Molemmat vauvat olivat hänen sylissään paidan alla, lämpimässä pesässä.

– Me kolme tyttöä taas yhdessä niin kuin kuuluikin. Olin suunnattoman ylpeä. Hetki ikuistettiin kameralla. Maitoakin taisi alkaa tulla juuri silloin.

Kun Hanna lähetti kuvan vanhemmilleen, hän sai isältään tekstiviestin:
Hanna. En ole koskaan nähnyt sinua noin onnellisena.

– Vasta tyttöjen synnyttyä tajusin, kuinka paljon olinkaan pelännyt. Samalla ilo tuntui väärältä, kun naapurisängyn vauva makasi keskoskaapissa sairaana, Hanna huokaa.

Kun Thelma ja Kaisla pääsivät teholta viiden päivän kuluttua ja heidät lähetettiin Kätilöopiston sairaalaan kasvamaan, Hannasta oli kauheaa palata kotiin tyhjin käsin.

– Se tuntui luonnonvastaiselta, Hanna selittää.

– Tiesin, että lapset olivat maailman parhaassa hoidossa, mutta halu päästä heidän luokseen oli mieletön. Itkin koko ensimmäisen yön. Kun aamulla pääsin sairaalaan vauvojen vierelle, oloni helpottui saman tien.

Hanna lypsi maitoa ensin pari milliä kerrallaan, ja maitotipat kiikutettiin lapsille. Yhdessä Jukan kanssa he harjoittelivat keskosvauvojen hoitoa.

Jo 16 päivän ikäisinä Thelma ja Kaisla kannettiin turvakaukaloissa kotiin. Hanna jännitti eniten vauvojen ruokkimista.

– Nenämahaletkut saatiin kuitenkin pois jo seuraavana päivänä. Kotona alkoi kokonaan uusi elämä.

Nyt tytöt ovat reilun puolen vuoden ikäisiä hymynaamoja. Sähäkkä ja liikunnallinen Kaisla on kilon verran pienempi kuin mietiskelevä, rauhallinen Thelma.

– On ihanaa, kun tytöt pölpöttävät ja nauravat toisilleen. Riemu tarttuu, ja itku myös. Aluksi he huusivat duettona niin, että alakerran naapuri hakkasi pattereita, Hanna kertoo.

Jukan ja Hannan vanhemmat tulevat kylään, kun lisäkäsiä tarvitaan. Kaupungin kodinhoitajakin käy auttamassa.

– Edelleen on välillä riittämätön olo, mutta kai se kuuluu asiaan. Kyllä me ­pärjäämme, ja se tuntuu hyvältä. En alistu siihen, että kahden vauvan kanssa ei voisi tehdä mitään. Olen ilmoittanut meidät jo vauvamuskariinkin.

Hanna on alkanut miettiä tyttöjen kaksosuutta, heidän keskinäistä suhdettaan ja sitä, miten he kehittyvät yhdessä. Hän toivoo, että samanlaisesta ulkokuoresta huolimatta tyttöjen omaa persoonallisuutta tuetaan kodin lisäksi päivähoidossa ja koulussa.

– Huoli lapsista kuuluu vanhempien elämään varmaan aina. Päällimmäisenä on kuitenkin kiitollisuus. Lapsi on niin suuri ihme. Ja me onnekkaat saimme heitä kaksi!

Vauva 11/2014

Kuva: Piia Arnould

Lue lisää:

Totta ja tarua kaksosraskaudesta

Identtiset vai epäidenttiset kaksoset?

Synnytyksen jälkeen on ihaninta päästä hellimään ja hoitaamaan vauvaa. Mutta mitä muuta?

Vauva.fin blogisti Tiitukatriina listaa asioita, joista haaveilee raskaana ollessaan ja jotka aikoo tehdä vauvan syntymän jälkeen.

Odottajat Vauvan Facebookissa ja Instagramissa kertovat, mitä he lisäisivät listaan.

1. Nukun vatsallani

”Vatsallaan nukkuminen on heti listassani kakkosena vauvan näkemisen jälkeen.”

”Mahallaan nukkuminen on parasta.”

”Tätä odotan kaikkein eniten.”

2. Syön kaikkea kiellettyä

”Vedän sushia pari viikkoa putkeen.”

”Kerään valtavan säkin irtokarkkeja ja nautin sen hyvällä omallatunnolla.”

”Syön kunnon pihvin mediumina.”

”Syön paljon aurajuustoa.”

”Syön älyttömästi graavi- ja kylmäsavulohta sekä meetvurstia.”

”Syön salmiakkia ja lakua kauheat määrät.”

3. Liikun ilman kipua

”Odotan, että pystyn kävelemään ilman alituisia suppareita, liitoskipuja ja issiasta. Oi autuutta!”

”Nautin siitä tunteesta, ettei mikään enää paina nivusia, selkää ja vatsaa.”

”Odotan kykyä liikkua ilman, että näytän ankalta.”

”Aion juosta niin paljon kuin kintuista pääsee.”

”Suuntaan hyvin vatsallaan nukutun yön jälkeen salille.”

”Menen pitkälle lenkille.”

”Jatkan kunnon treenaamista.”

”Urheilen niin paljon kuin pystyn.”

4. Juon kulauksen prosenttijuomaa

”Odotan saunaa ja sitä yhtä jääkylmää olutta tai siideriä, jonka voin nauttia vaikka imettäisin.”

”Juon ison lasin hyvää viiniä.”

5. Näistäkin nautin

”Odotan eniten, että pääsen puolison kainaloon kiinni ilman että on hankala olla ja maha välissä.”

”Odotan, että voin ajaa autolla ilman, että masu osuu rattiin. Ne nolot vahinkotööttäykset ovat pian historiaa.”

”Ihanaa, kun ei tarvitse herätä aina kun kääntää kylkeä.”

”Haluan lakata varpaankynnet. Joulunpunaista vai nudea? Väristä viis.”

Vierailija

”Suuntaan hyvin vatsallaan nukutun yön jälkeen salille.”

Juust... Sali ok, mutta ei oo mamma tainnut kuulla sitä, että lasta syötetään myös yölläkin ja sillä ei ole vielä vuorokausirytmiä.. Eli toistaiseksi on byebye hyvin nukutut yöunet ja tervetuloa univaje.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kaksitoista vanhempaa kertoo, miksi he valitsivat lapselleen erikoisen nimen ja mitä muut siitä sanoivat.

1. Pitkään äidin haaveissa

Silinda. Olin vanhainkodissa suorittamassa harjoitteluani, ja siellä oli ihana Silinda-niminen mummeli. Mietin että jos joskus saan tytön, tahdon antaa hänelle saman nimen.

Tilma. Löysin nimen kuolinilmoituksesta. Ihastuin siihen, ja kannoin sitä mielessäni monet vuodet. Onneksi mieskin piti nimestä.

Neo. Istuimme vuonna 2003 mieheni kanssa elokuvateatterissa katsomassa Matrix-elokuvaa. Kuulin päähenkilön nimen ja lähetin miehelleni lapun, jossa luki "Neo?".

Nasto. Se on vanha karjalainen nimi ja löytyy ortodoksisesta kalenterista. Vanhemmat sukulaiseni oudoksuivat sitä. Toinen mummoni kysyi, onko Nasto lopullinen nimi ja toinen ihmetteli, miksi se on niin outo.

Milena. Pari vieraampaa ihmistä on sanonut, että tyttäremme nimestä tulee mieleen melena eli veriripuli. Ei haittaa, hän on meidän oma pieni veriripulimme.

2. Isä kuuli ohimennen

Veela. Mies kuuli nimen töissä ja ehdotti sitä minulle. Nimi täytti myös omat vaatimukseni: pehmeä, sopii suomalaiseen suuhun eikä tule samaa nimeä joka kadunkulmassa vastaan.

Mauno. Pojan isä oli jo rippikoulussa päättänyt, että hänen poikansa nimi on Mauno. Hän ei antanut periksi, eikä pojallamme voisi olla täydellisempää nimeä.

Lalli. Miehestäni se oli hauska nimi pojallemme, ja se onkin sopinut hyvin. Neuvolassa ulkomailta tullut lääkäri kertoi, että hänen kotimaassaan Lalli on yleinen nimi. Vilkaistuaan vaippaan hän meni hiljaiseksi. Heillä Lalli on tytön nimi.

3. Näistä päätettiin yhdessä

Tommiel. Se kuulosti ihanan erilaiselta, ja valitsimme mieheni kanssa saman nimen. Nimi herättää kyllä hilpeyttä ja siitä on keksitty monta lempinimeä.

Vadelma. Tiesimme että Vadelma on täydellinen nimi, sillä tyttömme syntyi parhaaseen vadelma-aikaan. Mieheni vakuuttui heti nimestä, minun piti hetki maistella sitä.

Eleanor Eufemia. Eufemia kuulosti aluksi minun korvaani lääketieteen termiltä, mutta sehän sopii hyvin sairaanhoitajan tyttärelle.

Manfred. Puolitoistavuotias isosisko tokaisi pikkuveljen nähdessään: mammutti. Nimi tulee Ice age -elokuvasta.

Lähde: vauva.fin kysely

Kuka päätti lapsen nimen?

vanhemmat yhdessä – 81 %

äiti – 18 %

isä – 1 %

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lääkärin kehotuksesta Mirja jatkoi mielialalääkitystä odotusaikana. Vaikeamman valinnan eteen hän joutui lapsen syntymän jälkeen.

On aamuyö ja sairaalahuoneessa on hämärää, vain kelmeä yövalo palaa. Viereisessä sängyssä neljän lapsen äiti ja hänen vastasyntynyt vauvansa nukkuvat. Käytävältä kuuluu hoitajien ääniä. Minunkin vastasyntynyt, pieni, alle kolmikiloinen tyttöni nukkuu vihdoin. Väsyttää niin, että sattuu.

Suljen silmät ties kuinka monennen kerran, mutta uni ei tule. Koko kehoni on krampissa, en saa sitä rennoksi.

Edellisen illan tapahtumat tuntuvat sumuisilta. Tyttö syntyi syöksysynnytyksellä, eikä kipulääkkeitä ehditty antaa. Olen turta ja riekaleina, henkisesti ja fyysisesti. Minun on pakko, ihan pakko nukkua, sillä kohta vauva herää taas ja tarvitsee minua ja rintaani, josta ei edes vielä tule maitoa.

En ole nukkunut kunnolla kuukausiin, vaan valvonut lähes joka yö aamuyöhön saakka. Nyt olen kuolemanväsynyt ja ahdistunut.

Suljen silmät jälleen – ja yhtäkkiä putoan mustaan kuiluun.

Unettomuuteni ja ahdistukseni on kestänyt jo pari kolme kuukautta, koko loppuraskauden ajan. Se alkoi, kun lopetin masennuslääkitykseni, jota olin käyttänyt vähän yli puoleen väliin raskautta.

Söin lääkettä jo silloin, kun selvisi, että odotan toista lastani. Tiesin, että käyttämääni psyykenlääkettä voi tarvittaessa syödä myös raskauden aikana tietyin ehdoin, jos tarve vaatii.

Olin nimittäin lääkärin määräyksestä syönyt samaa lääkettä jo ensimmäisessä raskaudessani. Olin kaivanut esiin kaiken mahdollisen tiedon raskaudenaikaisesta psyykenlääkityksestä ja lukenut sivukaupalla tieteellisiä ja vähemmän tieteellisiä artikkeleita varmistuakseni siitä, etteivät lääkkeet ole riski vauvani kehitykselle.

Lähes kaikkien pätevien lähteiden viesti oli sama: vatsassa kasvavalle vauvalle on haitallisempaa äidin hoitamaton masennus kuin lääkityksen jatkaminen.

Myös lääkärini suositteli vahvasti, että jatkaisin lääkitystäni pienellä annoksella raskauden toisen kolmanneksen loppuun saakka. Masennukseni oli jo kertaalleen toistunut, ja lääkityksen lopettaminen kokonaan saattaisi hyvin todennäköisesti pahentaa masennusoireitani.

Masennus suurentaa riskiä komplikaatioihin, altistaa psykoosille sekä haittaa henkistä jaksamista ja valmistautumista vauvan syntymiseen.

Jatkoin siis lääkitystä kuudennelle kuulle saakka. Siitä eteenpäin lääkitystä ei ollut hyvä jatkaa, sillä sen pitoisuudet pysyvät elimistössä kauan. Liian pitkään jatkettu lääkitys saattaa aiheuttaa syntyvälle vauvalle vieroitusoireita, kuten vapinaa tai levottomuutta. Sellaista en tietenkään halunnut tapahtuvan.

Ainoa, mikä surkeaa oloani lohdutti, oli ajatus siitä, että kaikki helpottaa, kun lapsi syntyy. 

Ensimmäisessä raskaudessa toimin samoin, ja kaikki meni hyvin. Silloin lääkityksen lopettaminen ei romahduttanut psyykkistä vointiani merkittävästi, vaan koin loppuraskauden hyväksi ja onnelliseksi.

Toisin kävi nyt, kun vähitellen lääkkeen lopettamisen jälkeen unettomuus ja ahdistus hiipivät elämääni. Ainoa, mikä surkeaa oloani lohdutti, oli ajatus siitä, että kaikki helpottaa, kun lapsi vihdoin syntyy. Kuinka väärässä olinkaan.

Herään paniikissa sairaalassa ja katson kelloa: nukuin vartin. Hälytän hoitajan paikalle. Olen hysteerinen ja pelokas. Pyydän, että saisin apua, vaikka jotain unilääkkeitä, että pystyisin nukkumaan.

Hoitaja kysyy töykeästi, kuinka pystyn hoitamaan vauvaani, jos olen lääketokkurassa. En tietenkään pysty, mutta ei se onnistu myöskään väsymyspsykoosissa.

Vastahakoisesti hoitaja myöntyy, että he voivat ottaa vauvani osaston kansliaan pariksi tunniksi ja tuoda minulle jotain rauhoittavaa. Hetken päästä kulautan Diapamin ja relaksantin kurkusta alas ja vajoan uneen. Toivon, ettei minun tarvitsisi koskaan herätä.

Aamulla hoitaja herättelee minua. Olen nukkunut neljä tuntia, ja oloni on aavistuksen parempi. Hoitaja laskee vastasyntyneen tytön syliini ja ilmoittaa, että on korkea aika aloittaa imetys.

Hoen itselleni, että oloni kirkastuu, kun pääsemme kotiin.

Seuraavan vuorokauden imetän, torkahtelen, imetän ja itken. Maitoa ei kuitenkaan tule kunnolla, ja koen oloni epäonnistuneeksi. Enkä vain maidon vuoksi vaan myös siksi, etten tunne mitään. En tunne sitä läpitunkevaa huumaavaa onnea, jonka koin ensimmäisen lapseni kanssa synnytyssairaalassa.

Olin silloinkin väsynyt, eikä maitoa tullut, mutta olin silti onnellinen ja täynnä rakkautta. Nyt sisälläni on vain tyhjää.

Alan hokea itselleni, että oloni kirkastuu, kun pääsemme kotiin, sillä sairaala tuntuu epämiellyttävältä ja hoitajat painostavat liikaa imettämisen kanssa. Lähdemme kotiin kahden yön jälkeen, ja toiveikkaasti ajattelen, että kaikki muuttuu paremmaksi.

Kotona yritän päästä kiinni elämään vastasyntyneen vauvani, hänen 4-vuotiaan isosiskonsa ja mieheni kanssa. Tyttövauva nukkuu huonosti, on itkuinen ja heräilee tunnin, kahden välein. Maitoa tulee niukasti, joten annamme vauvalle myös korviketta.

Tunnen vain paniikkia. Olen paniikissa siitä, että en tunne mitään.

Pääni on yötä päivää sumussa. Niin oli silloinkin, kun esikoiseni oli vastasyntynyt, mutta tämä on nyt erilaista. Pikkutyttöni on kaunis, tärkeä ja kovin toivottu pieni rakas. Mutta minä olen sisältä turta. En koe onnen huumaa, en vauvaan rakastumista enkä onnistumisen tunteita, kuten viimeksi.

Ainoa, mitä tunnen, on paniikki. Olen paniikissa siitä, etten tunne mitään. Olen paniikissa, sillä en jaksa mitään.

Soitan jatkuvasti synnytyssairaalaan ja neuvolaan. En pyydä apua omaan olotilaani, vaan sekopäisesti kyselen käytännön neuvoja imetykseen ja vauvan nukkumiseen, itkemiseen ja pulautteluun. Suoritan mekaanisesti imetykset, vaippojen vaihdon ja sylittelyt.

En jaksaisi vieraita, mutta pakkohan läheisiä on päästää käymään vauvaa katsomaan. Kun otan vastaan onnitteluhalauksia, tuntuu kuin kasvoni olisivat kiveä, ja joudun väkisin puristamaan hymyn. Tuskallinen kipulääkkeetön syöksysynnytys on vieraista jännittävää kuunneltavaa, ja saan ihailua osakseni, mutta minä en halua olla emäntä tai sankari, haluan olla vain rauhassa. Ihailevat kommentit ahdistavat minua.

Mieleeni hiipii välillä ajatus: olenko taas masentunut? Mutta en suostu ajattelemaan asiaa enempää, saati myöntämään sitä, sillä se tarkoittaisi, että minun pitäisi harkita lääkityksen aloittamista. Lääkärini on sanonut, että käyttämääni mielialalääkitystä ei suositella imetyksen aikana.

Annan itseni ajatella, että ehkä olen lievästi masentunut, mutta kyllä kaikki vielä helpottaa. Lapseni saisi äidinmaitoa nyt mahdollisimman kauan, ja sitten voisin harkita lääkitykseni uudelleen aloittamista. Niinhän tein ensimmäisen lapsenikin kanssa: imetin puoli vuotta, sitten lopetin ja jatkoin lääkitystäni.

Seuraan, miten ystäväni hoivaa ja suukottelee lastaan. Tajuan, mitä minulta puuttuu.

Kun vauvani on noin kaksiviikkoinen, ystäväni, jonka lapsi syntyi vain viikkoa ennen omaani, tulee vierailulle oman nyyttinsä kanssa. Seuraan sivusta, kuinka hän hoivaa lastaan, suukottelee tätä ja katselee rakastavasti – ja huokuu suurta, kaikkialle loistavaa äidin onnea.

Tajuan, että minulta puuttuu tuo kaikki. En pysty siihen, sillä en tunne juuri mitään. Olen kateellinen ja musertavan surullinen.

Heti heidän vierailunsa jälkeen tartun puhelimeen ja varaan ajan synnytyssairaalan psykiatriselle sairaanhoitajalle. Minulle on tarjottu mahdollisuutta päästä hänen vastaanotolleen, sillä sairaalassa ja neuvolassa tiedetään, että syöksysynnytys oli minulle traumaattinen kokemus.

Kyllä, nyt minä haluan keskustella synnytyksestä ja siitä, miten epäystävälliseksi ja painostavaksi koin hoitajien käytöksen silloin, kun vuodeosastolla olin krampissa, sokissa ja lähes psykoosin partaalla. Mutta ennen kaikkea haluan puhua nyt siitä, mitä jos – ihan varovaisesti vain – miettisin imetyksen lopettamista ja lääkityksen aloittamista. Ja jos niin tekisin, kuinka huono äiti olisin?

Tietenkin kysyn asiaa myös lääkäriltäni, joka ilman muuta kehottaa minua siirtymään takaisin lääkitykseen ja uusii jo valmiiksi reseptini. Mutta minä tarvitsen päätöksentekooni jotain muutakin – jotain joka vahvistaisi ratkaisua myös tunnetasolla.

Ja jo samalla viikolla istun sairaalan käytävällä ja odotan, että psykiatrinen sairaanhoitaja kutsuu minut huoneeseensa.

Vihdoin pääsen puhumaan. Kerron, miten nopeasti kaikki tapahtui (noin kaksi tuntia), mikä siinä meni pieleen (lääkäri ei päässyt ajoissa paikalle laittamaan spinaalipuudutusta), miltä minusta tuntui (halusin kuolla, sillä tunsin repeäväni kahtia) ja siitä, onko minulla oikeutta olla ahdistunut tapahtumasta, jonka tuloksena sain kuitenkin terveen tyttövauvan (monen mielestähän olin sankari, jonka pitää olla ylpeä suorituksestaan).

Lopulta uskaltaudun puhumaan myös nykyhetkestä: imetyksestä ja lääkityksestä.

Vauva tarvitsee enemmän hyvinvoivaa äitiä kuin äidinmaitoa.

Kätilö on ihana. Hän kuuntelee tarinani, antaa minulle täyden tukensa eikä tuomitse. Ja lopuksi hän sanoo sanat, jotka haluan kuulla: ”Sinä et ole yhtään huono äiti, vaikka lopettaisit imettämisen saman tien. Vauva tarvitsee paljon enemmän hyvinvoivaa äitiä kuin äidinmaitoa. Olet todella hyvä äiti, sillä uskallat hakea apua.”

Purskahdan itkuun helpotuksesta.

Muutaman päivän kuluttua istun sohvalla vauva sylissäni. Hän tapittaa minua pienillä tummilla myyränsilmillään, ja imetän häntä siinä viimeisen kerran. Pienen hetken itken luopumisen tuskaa ulos, mutta tiedän ratkaisun olevan oikea.

Ja se onkin, se on todella oikea. Jo pelkkä päätös ja tosiasioiden myöntäminen helpottavat oloani, ja parin viikon kuluttua lääkitys alkaa purra ja masennusoireet vähenevät hitaasti mutta varmasti.

Suuri helpotus valtaa mieleni, kun huomaan rakastuvani vauvaani koko ajan enemmän ja koen vihdoin onnea perheestäni. Käyn yhä kerran viikossa juttelemassa psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Jaksan paremmin yöheräilyä, siedän vastoinkäymisiä ja väsymystä, enkä ole koko ajan ahdistunut. Huomaan, että kevätaurinko alkaa paistaa ja uskallan lähteä vauvan kanssa ulos.

Mutta mikä parasta, en ole enää turta, vaan osaan taas rakastaa.

Vauva 6–7/16

Monissa maissa on tapana, että odottava äiti ja isä tekevät toivomistaan vauvatarvikkeista lahjalistan.

Tapa on yleinen paitsi Yhdysvalloissa, myös esimerkiksi Ranskassa: tulevat vanhemmat laativat vauvatarvikkeista lahjalistan, jolla voi olla kaikkea tietyistä puhdistuspyyhkeistä ja bodeista vaunuihin ja pinnasänkyyn asti. Sukulaiset ja ystävät voivat antaa listalta valitsemansa lahjan jo ennen syntymää tai tullessaan katsomaan vastasyntynyttä ensimmäistä kertaa.

Listan odotetaan kattavan vauvahankinnoista iso osa. Amerikkalaissivusto Parents.com neuvoo jutussaan, että jotain pakollisia tarvikkeita voi joutua ostamaan itsekin. Vaikkapa turvaistuinta ei kannata jättää pelkästään lahjalistan varaan.

Suomessa vauvojen lahjalistat ovat vielä harvinaisia, mutta eivät ihan vieras ilmiö.

"Siis onko tämä normaalia? Sain kutsun kaverin vauvan nimiäisiin, mukana oli lahjalista. Siinä oli tietynmerkkinen itkuhälytin, tietynmerkkinen kantoreppu, tietynmerkkinen syöttötuoli, vaatteita tyyliin 5 bodyä koossa 62, 5 housut kokoa 68, 3 mekkoa koossa 68", keskustelija kertoo vauva.fin Aihe vapaalla.

"Tavallaan tämä on hyvä idea, meillä kuopus sai 3 (siis KOLME) keskenään täysin samanlaista autosäästöpossua ristiäislahjaksi", yksi kommentoi toiseen ketjuun.

Toivelistan voi tallentaa muutamalla klikkauksella missä tahansa verkkokaupassa. Myös isoissa tavarataloissa ja vauvatarvikeliikkeissä voi tehdä lahjalistan.

Tuula Länsimäki Stockmannin hää- ja lahjapalvelusta kertoo, että heillä vauvojen lahjalistoja tulee vastaan vasta muutamia vuosittain. Suosio on kuitenkin kasvamassa.

– Esimerkiksi baby showereihin, 1-vuotisjuhliin, ristiäisiin tai nimiäisiin saattaa olla lahjalista.

Keskustele ja kommentoi alle: Mitä mieltä olet vauvojen lahjalistoista? Onko sinulla niistä kokemusta?

Vierailija

Meillä oli ristiäisissä lahjalista käytössä 3 vuotta sitten ja mielestäni ihan fiksu idea. Edullisimmat lahkatoiveet olivat 5 euron luokkaa ja kalleimmat 50 euron. Ei haluttu turhaa tavaraa, vaan ensimmäisen lapsen kanssa käytännön juttuja, mitä meillä ei ollut. Esim. leikkimattoa, nokkamukia, tuttipulloja ym. Jokainen listalta saatu lahja oli tarpeellinen ja tuli käyttöön. Ainoastaan kummit saivat valita itse lahjansa ja sekin vähän kaduttaa. Lapsi ei saanut perinteistä kummilusikkaa yhdeltäkään kummilta, vaan sieltä tuli tyyliin rasia hiustupsuille, pullo kastevedelle ja muita "turhakkeita", jotka päätyivät hyllylle pölyttymään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.