Kuvitus: Matti Pikku-Jämsä

Synnytyskipua yritetään yleensä ensin lievittää pehmeillä kivunhallintakeinoilla. Jos ne eivät auta, otetaan käyttöön kipulääkkeet ja puudutukset.

Lääkkeettömät keinot

Ennen lääkkeellisiä kivunlievityskeinoja synnyttäjän oloa pyritään helpottamaan lääkkeettömillä keinoilla.

Käytetyimpiä kivunhallinnan keinoja ovat suihku, vesiamme, liikkuminen, akupunktio, akvarakkulat, lämmitettävät kaura- ja geelipussit, hieronta, ilokaasu ja mahdollisimman rento asento esimerkiksi pallon päällä keinuen. Olennaista kivun kestämisessä on kätilön ja puolison henkinen tuki.

Ilokaasu

Ilokaasua käytetään synnytyksessä usein, sillä sitä on turvallista ja yksinkertaista käyttää. Kaasun hengittäminen naamarin kautta rentouttaa ja vie kivulta terävimmän kärjen. Supistuksen ennakointi on tärkeää, sillä kaasun vaikutus alkaa vasta noin 30 sekunnin kuluttua. Vaikutus kestää muutaman minuutin.

Kipulääkkeet

Jos synnyttäjä soittaa kotoa lähtiessään synnytyssairaalaan, kätilö voi kehottaa häntä ottamaan matkan ajaksi esimerkiksi Panadolia. Sairaalassa kipulääkkeinä käytetään vahvoja morfiinin sukuisia opioideja, kuten petidiiniä, oksikodonia ja tramadolia.

Ne annetaan joko suun kautta, ruiskeena tai peräpuikkona.Lääkkeet vievät yleensä tehokkaasti kivun, mutta voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia, tokkuraisuutta tai pahoinvointia.

Lääkkeitä käytetään yleensä synnytyksen alkuvaiheessa, koska ne voivat aiheuttaa vastasyntyneelle hengitysvaikeuksia. Lyhytvaikutteiset opioidit, kuten fentanyyli ja remifentaniili, sopivat jo pidemmälle edenneeseen synnytykseen, ja niitä käytetään yleensä silloin, kun puudutukset eivät syystä tai toisesta sovi.

Epiduraalipuudutus

Epiduraalipuudutus on yleisin puudutusmenetelmä synnytyskivun lievittämiseksi, ja se voidaan antaa, kun synnytys on kunnolla käynnistynyt. Ensisynnyttäjistä noin 70 prosenttia saa epiduraalipuudutuksen. Se on erityisen toimiva silloin, kun synnytys vie aikaa.

Puudutusaine pistetään selkäydinkanavan ulkopuolella olevaan niin sanottuun epiduraalitilaan. Siellä kulkevat hermopunokset, jotka välittävät viestejä selkäytimen ja ääreishermoston välillä. Kun nämä hermopunokset puudutetaan, loppuu myös kohdusta tuleva kipuaistimus.

Puudutus on tehokas, eikä sen laittaminen yleensä satu. Synnyttäjän on kuitenkin oltava laittohetki liikkumatta – siinä auttaa kätilö. Epiduraalipuudutuksen pistää anestesialääkäri.

Epiduraalin tarkoitus ei ole täydellinen tunnottomuus, vaan sopiva kivunlievitys, jolloin synnyttäjä pystyy aistimaan esimerkiksi supistuksen alkamisen. Tarvittaessa epiduraalin lisäksi voidaan antaa kipulääkkeitä, ja epiduraalitilaan jätetään yleensä katetri, jolloin puudutusainetta ja kipulääkettä voidaan synnytyksen pitkittyessä lisätä.

Puudutus kestää noin kaksi tuntia, ja sen vaikutus alkaa asteittain. Täysi vaikutus saavutetaan noin vartin kuluttua puudutuksen pistämisestä.

Spinaalipuudutus

Spinaali- eli selkäydinpuudutus on uusin synnytyskivun lievittäjä. Se on selkäydinkanavaan annettava kertapuudutus, jonka antaa anestesialääkäri.

Spinaalipuudutus vaikuttaa nopeasti, ja se auttaa epiduraalia tehokkaammin erityisesti ponnistusvaiheen kipuun. Spinaalipuudutuksen kesto on reilu tunti, joten se sopii erityisesti silloin, kun synnytys etenee nopeasti. Puudutuksen uusiminen on mahdollista, mutta sitä ei suositella, koska se lisää riskiä kovaan päänsärkyyn. Useimmat keisarileikkaukset tehdään nykyään spinaalipuudutuksen avulla.

Joskus synnyttäjälle annetaan spinaali- ja epiduraalipuudutuksen yhdistelmä. Siinä annetaan ensin spinaalipuudutus, joka tuo kipuun nopean lievityksen. Tämän jälkeen puudutetaan epiduraalitila, ja jonne jätetään katetri. Näin voidaan antaa epiduraalipuudutus, kun spinaalipuudutuksen vaikutus on lakannut.

Kohdunkaulan puudutus

Paraservikaalipuudutuksen eli kohdunkaulan puudutuksen antaa tarvittaessa synnytyslääkäri. Kohdunkaulan puudutuksen vaikutus alkaa nopeasti, ja sillä voidaan lievittää erityisesti avautumisvaiheen kipuja. Puudutus vaikuttaa reilun tunnin.

Häpyhermon puudutus

Häpyhermon puudutus eli pudendaalipuudutus auttaa synnytyksen loppuvaiheessa. Se voidaan antaa muun kivunlievityksen lisänä vähentämään ponnistusvaiheen kipua. Häpyhermopuudutus auttaa myös silloin, jos välilihaa joudutaan leikkaamaan ja ompelemaan synnytyksen jälkeen. Puudutuksen antaa synnytyslääkäri tai kätilö.

Asiantuntijat: synnytyslääkäri Jukka Uotila ja kätilö Sanna-Kaisa Kukko, Tampereen yliopistollinen sairaala

Vauva 9/2014

Vierailija

Argh, nyt sattuu! Näin synnytyskipua voi lievittää

Vierailija kirjoitti: Miksi aina annetaan ymmärtää, että synnytys sattuu ihan pakosti, ja kukaan ei kestä sitä ilman lääkkeitä? Suosittelen kaikille raskaana olijoille lämpimästi HYPNOSYNNYTYSKURSSIA. Koska synnytys VOI onnistua oikein hyvin myös ilman lääkkeitä. Meidät on vain hypnotisoitu uskomaan, ettei voi. Kaikillehan jankutetaan koko elämän ajan, että synnytys sattuu ja on kamalaa. Jos ei kukaan kerro sinulle, että toisinkin voi olla, niin siihenhän sitten uskot. Tässä video aiheesta...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Loppuraskaus raidoittaa monen mahan. Huoli pois: raskausarvet alkavat pian vaalentua.

Vain harva niiltä välttyy

Arpia tulee melkein kaikille, noin yhdeksälle kymmenestä odottajasta. Arpiin kannattaa siis suhtautua tyynesti: niiltä välttyy vain harva.

Arpien määrään vaikuttavat hormonitoiminta, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus.

Raskausarvet tulevat yleensä pystysuuntaan ja ovat vaaleita, punertavia tai joskus jopa tumman violetteja. Arpia tulee mahaan, mutta lisäksi usein myös rintoihin, reisiin ja pakaroihin, eli kohtiin joihin rasvakudosta raskausaikana kertyy.

Arpia tulee, kun iho venyy. Arvet ulottuvat ihon kerrosten läpi.

Muista nämä: liiku ja helli

Jos omalla äidilläsi on ollut paljon arpia, se voi ennustaa, että niitä tulee myös sinulle. Arpia ei voi kokonaan estää, mutta niitä voi vähentää.

Painon kuuluu raskausaikana nousta, mutta iso painonnousu lisää arpien riskiä. Hyvä ruokavalio ja liikunta siis auttavat.

Odottajan kannattaa kosteuttaa ihoa päivittäin. Välttämättä sekään ei auta, mutta mitään haittakaan ihon kosteuttamisesta ei ole.

Arpien ehkäisemiseen on apteekeissa saatavilla voiteita, mutta kosteutukseen sopivat myös tavanomaiset kosteusvoiteet ja ihoöljyt. Kireäksi venyvää ihoa voi pehmittää kuorinnalla.

Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Auts! Arpi voi tehdä kipeää

Raskausarvet voivat tulla nopeasti ja yllättäen. Joskus ne kutisevat ja tulevat jopa kipeiksi, mutta tämä on harvinaista – tavallisimmin venymät eivät tunnu juuri miltään.

Apteekit myyvät arpien hoitoon erityisiä silikonisidoksia, jotka laitetaan iholle samaan tapaan kuin laastari. Saatavilla on myös silikonivoiteita, mutta ne ovat hintavia.

Arpia voi yrittää häivyttää myös kosmetologin käsittelyssä.

Pian ne alkavat vaalentua

Arvet ovat tummimmillaan synnytyksen jälkeen. Kun hormonitoiminta palautuu raskautta edeltävään tilaan, arvet alkavat vaalentua.

Paras lääke on siis aika. Usein arvet vaalenevat yllättävänkin nopeasti. Ajan lisäksi tarvitset armollisuutta kehoasi kohtaan. Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Vauva 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon kunniamerkkejä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Lukion ensimmäinen psykologian kurssi: Jo siellä opetettiin, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Vasta vuosien kuluessa olen todella ymmärtänyt, miten tärkeä asia lauseessa on.

Keho kantaa mielentiloja, jotka näkyvät hermoston toiminnassa, sykkeessä, hengityksessä ja asennoissa. Se muistaa nekin varhaiset asiat, jotka ovat ajattelun tavoittamattomissa. Kokemukset varastoituvat fyysisinä tuntemuksina.

Raskaus on barbapapamaista aikaa. Naisen vartalon muuntautuminen lapsentuottajaksi johdattelee vanhemmaksi tulevaa sopeutumaan myös psyykkisesti elämän muuttumiseen.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri. Läheskään aina raskaus ei kuitenkaan ole hehkua. Muutamaan kuukauteen pakkautuu raudanpuute, hormonikuperkeikat, pahoinvointi, närästys, kummalliset ruoka-ainehimotukset, rintojen aristus, kutinat, liitoskivut, pukamat, turvotukset ja raskausarvet.

Neuvolan terveydenhoitaja kontrolloi odottajan painonnousua. Vatsa on joidenkin mielestä valtava ja joidenkin mielestä liian pieni. Ei ole ihme, jos raskaana olevasta naisesta se tuntuu hämmentävältä ja itsetuntoa latistavalta. Olenko viehättävä edes puolisolleni? Saanko entistä itseäni koskaan takaisin?

Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat!

Kehon muutos voi myös olla myönteinen ja tuntua lumoavalta. Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat! Onnistunut synnytys ja imetys lisäävät myönteistä psyykkistä kokemusta. Kehoni toimii! Minä osaan tämän!

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon arvokkaimpia kunniamerkkejä eletystä elämästä.

Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle.

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa myös vauvasta huolehtimista. Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle, ja siirtyy malliksi suhtautua omaan kehoon. Se on valtavan tärkeä sosiaalinen perintö.

Kehosi on nyt erilainen kuin ennen, mutta parempi.

Voi hyvin, odottaja:

1. Hoivaa mieltäsi hyvän fyysisen kosketuksen kautta: ota kylpy, käy kampaajalla tai hieronnassa.

2. Muista perusasiat: sopiva liikunta, terveellinen ruokavalio  ja ihmissuhteiden vaaliminen.

4. Ota vastaan kehut ulkonäöstä. Huomaa, miten äitiys täydentää naiseuttasi.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.