Loppuraskaus raidoittaa monen mahan. Huoli pois: raskausarvet alkavat pian vaalentua.

Vain harva niiltä välttyy

Arpia tulee melkein kaikille, noin yhdeksälle kymmenestä odottajasta. Arpiin kannattaa siis suhtautua tyynesti: niiltä välttyy vain harva.

Arpien määrään vaikuttavat hormonitoiminta, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus.

Raskausarvet tulevat yleensä pystysuuntaan ja ovat vaaleita, punertavia tai joskus jopa tumman violetteja. Arpia tulee mahaan, mutta lisäksi usein myös rintoihin, reisiin ja pakaroihin, eli kohtiin joihin rasvakudosta raskausaikana kertyy.

Arpia tulee, kun iho venyy. Arvet ulottuvat ihon kerrosten läpi.

Muista nämä: liiku ja helli

Jos omalla äidilläsi on ollut paljon arpia, se voi ennustaa, että niitä tulee myös sinulle. Arpia ei voi kokonaan estää, mutta niitä voi vähentää.

Painon kuuluu raskausaikana nousta, mutta iso painonnousu lisää arpien riskiä. Hyvä ruokavalio ja liikunta siis auttavat.

Odottajan kannattaa kosteuttaa ihoa päivittäin. Välttämättä sekään ei auta, mutta mitään haittakaan ihon kosteuttamisesta ei ole.

Arpien ehkäisemiseen on apteekeissa saatavilla voiteita, mutta kosteutukseen sopivat myös tavanomaiset kosteusvoiteet ja ihoöljyt. Kireäksi venyvää ihoa voi pehmittää kuorinnalla.

Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Auts! Arpi voi tehdä kipeää

Raskausarvet voivat tulla nopeasti ja yllättäen. Joskus ne kutisevat ja tulevat jopa kipeiksi, mutta tämä on harvinaista – tavallisimmin venymät eivät tunnu juuri miltään.

Apteekit myyvät arpien hoitoon erityisiä silikonisidoksia, jotka laitetaan iholle samaan tapaan kuin laastari. Saatavilla on myös silikonivoiteita, mutta ne ovat hintavia.

Arpia voi yrittää häivyttää myös kosmetologin käsittelyssä.

Pian ne alkavat vaalentua

Arvet ovat tummimmillaan synnytyksen jälkeen. Kun hormonitoiminta palautuu raskautta edeltävään tilaan, arvet alkavat vaalentua.

Paras lääke on siis aika. Usein arvet vaalenevat yllättävänkin nopeasti. Ajan lisäksi tarvitset armollisuutta kehoasi kohtaan. Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Vauva 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Menossa raskausviikko 31, ja nyt minulla on alkanut kova kutina jaloissa, kämmenissä ja huulissa, mutta kutina katoaa hetkittäin.  Voiko raskaushepatoosin kutina kadota välillä? Päivittäin esiintyy myös päänsärkyä ja verenpaineeni on matalalla. Yhtenä päivänä näin pilkkuja, mutta se meni kuitenkin ohitse. Kysyn, voivatko oireet tulla ja mennä?

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Yleensä raskaushepatoosiin eli hepatogestoosiin liittyy jatkuva kutina, joka häiritsee yöunta ja aiheuttaa samalla väsymystä. Voi toki olla, että kutina helpottuu välillä, mutta tällöin kutina saattaa johtua muistakin syistä kuin hepatogestoosista.

Tästä huolimatta, kun odottajalla on kutinaa käsissä ja jaloissa, on aina hyvä tarkastaa maksa-arvo (ALAT) ja sappihapot verestä. Päänsärky ja silmäoireet eivät ole hepatogestoosin oireita vaan voivat viitata raskausmyrkytykseen eli toksemiaan. Toksemiaan liittyy kuitenkin korkea verenpaine ja turvotukset, joita sinulla ilmeisesti ei ole ollut.

Matala verenpaine, kuten sinulla on, voi aiheuttaa noita kokemiasi silmäoireita ja päänsärkyä. Matala verenpaine voi aiheuttaa voimakastakin huimausta ja silloin voi nähdä täpliä tai ”tähtiä” eli kirkkaita pisteitä näkökentässä.

Matalan verenpaineen kanssa on opeteltava liikkumaan varovasti ja kiinnittämään huomiota esimerkiksi tuolilta tai sängystä ylösnousemiseen, ettei nopea nouseminen aiheuta pyörrytystä ja pahimmillaan kaatumista.

Runsas juominen ja suolan käytön lisääminen voivat joskus helpottaa matalasta verenpaineesta johtuvaa pyörrytystä. Käytä suolaa kuitenkin harkiten ja kohtuudella sillä se helposti johtaa turvotuksiin raskaana ollessa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äidin ja vauvan vointia seurataan raskausaikana monilla mittauksilla. Mitä ne kaikki tarkoittavat?

1. Viikkoja, ei kuukausia

Raskausviikot merkitään äitiyskorttiin viikkoina ja päivinä. Esimerkiksi rv 18 + 2 tarkoittaa, että raskaus on kestänyt 18 viikkoa ja kaksi päivää.

Todellisuudessa raskaus on kuitenkin kestänyt noin 16 viikkoa ja kaksi päivää. Odotusaika lasketaan alkavaksi edellisten kuukautisten ensimmäisestä päivästä, koska hedelmöityksen ajankohtaa on vaikea määritellä tarkasti.

2. Tärkeät lisäkilot

Äidin paino nousee raskausaikana keskimäärin 12 kiloa. Kilot karttuvat monesta hyvästä syystä: verimäärä ja rasvakudos äidin kehossa lisääntyvät, kohtu kasvaa ja sikiö, lapsivesi ja istukka painavat. Vaa’an lukemista voi ainakin osittain päätellä, eteneekö raskaus ja kasvaako sikiö normaalisti.

Kun pahoinvointi helpottaa, paino alkaa nousta noin puoli kiloa viikossa.

Raskauden alussa paino voi pudota. Se johtuu usein pahoinvoinnista – monelle ruoka ei maistu ja saattaa oksettaa. Kun pahoinvointi raskauden edetessä helpottaa, alkaa paino nousta noin 500 grammalla viikossa.

Äidin käsiin ja jalkoihin syntyy usein turvotusta. Sen huomaa esimerkiksi siitä, että sormukset puristavat ja ne on otettava pois. Turvotusta seurataan, sillä yhdessä muiden oireiden kanssa se voi olla merkki raskausmyrkytyksestä eli pre-eklampsiasta.

3. Verenpaine mitataan aina

Verenpaine eli RR mitataan jokaisella neuvolakäynnillä. Raskauden keskivaiheilla verenpaine usein laskee ja palautuu normaalille tasolle viimeisellä kolmanneksella. Jos verenpaine nousee huomattavasti, voi se viitata raskausmyrkytykseen.

4. Kaikki ei saa kasvaa

Neuvolakortin merkintä U-prot tarkoittaa proteiinin määrää virtsassa. Kohonnut proteiiniarvo voi viitata raskausmyrkytykseen. Virtsanäyte otetaan jokaisella neuvolakäynnillä, jotta alkava raskausmyrkytys havaittaisiin mahdollisimman nopeasti.

Virtsasta voi löytyä proteiinia myös muista syistä. Sellaisia ovat runsas valkovuoto, jota pääsee näytteeseen, tai fyysinen rasitus, jonka takia lihakset ovat alkaneet luovuttaa proteiinia, ja sitä on erittynyt virtsaan.

Proteiinin lisäksi virtsasta mitataan sokeria. Jos U-gluk-arvo on koholla, todennäköisesti verensokerikin on. Silloin äiti ohjataan sokerirasituskokeeseen, jossa selvitetään mahdollista raskausdiabetesta.

5. Osa tarvitsee lisärautaa

Veren hemoglobiinia mitataan raskausaikana neuvolassa ainakin kolme kertaa. Lievä hemoglobiinin lasku johtuu siitä, että verimäärä kehossa lisääntyy. Jotkut odottavat äidit kärsivät raudanpuuteanemiasta. Sitä hoidetaan rautalisällä, jos hemoglobiini laskee alle 110:n.

6. Mittanauha vatsalle

Sf-mitta eli symfyysi–fundus-mitta tarkoittaa kohdun pohjan korkeutta. Se mitataan vatsan päältä häpyluulta kohdun korkeimpaan kohtaan. Mitalla seurataan kohdun kasvua raskausaikana.

Täysiaikaisen raskauden sf-mitta on noin 35 senttiä, mutta se voi vaihdella paljonkin. Lyhyellä naisella sf-mitta voi jäädä pienemmäksi kuin pitkällä.

7. Asennolla on väliä

Terveydenhoitaja tai kätilö tekee jokaisella neuvolakäynnillä ulkotutkimuksen, jossa hän tunnustelee vauvan asentoa kohdussa äidin vatsan läpi. Asentoa kutsutaan tarjonnaksi.

Usein vauvat viihtyvät pää alaspäin eli raivotarjonnassa, ja se merkitään äitiyskorttiin lyhenteellä rt. Pt tarkoittaa, että vauva on perätilassa eli peppu alaspäin. Vauva voi olla myös poikittain.

Loppuraskaudessa vauvan toivotaan pysyvän raivotarjonnassa, sillä niin synnytys sujuu helpommin. Jos vauva on perätilassa, voidaan häntä yrittää kääntää vatsan päältä ns. ulkokäännöksellä, joka tehdään aina synnytyssairaalassa.

8. Pieni, pauhaava sydän

Neuvolassa vauvan sydänääniä kuunnellaan dopplerilla.

Vauvan syke kuulostaa laukkaavan hevosen kavionkopseelta.

Terve syke on voimakas, tasainen ja se vaihtelee samalla kun vauva liikkuu. Normaali syke muistuttaa laukkaavan hevosen kavionkopsetta.

Sikiön sydän lyö paljon nopeammin kuin aikuisen: normaali vaihteluväli on 120–160 lyöntiä minuutissa. Alkuraskaudessa syke on korkeampi ja hidastuu jonkin verran loppuraskautta kohti. Sydänäänet merkitään äitiyskorttiin +-merkillä tai numeroina.

Ennen kuin äiti tuntee vauvan potkuja, voi niitäkin kuulla dopplerilla. Myöhemmin liikkeitä voi seurata itse. Loppuraskaudessa liikkeitä on hyvä laskea: terve vauva liikkuu kohdussa vähintään kymmenen kertaa tunnissa.

Liikkeet merkitään äitiyskortiiin +-merkillä. Jos vauva liikkuu runsaasti, merkitään ++.

Kirjoittaja on koulutukseltaan neuvolaterveydenhoitaja.

Vauva 12/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva tulee, ystävyys menee? Kolme näkökulmaa ystävyyden vaalimiseen.

"Olen raskaana ja suren sitä, ettei ystäväni enää pidä minuun yhteyttä. Kerroin hänelle raskaudesta kuukausi sitten. Ensin ystävä vakuutti olevansa onnellinen puolestani ja luulin, että kaikki on kunnossa. Tämän jälkeen hän ei ole pitänyt minuun yhteyttä.

Myös ystävä ja hänen miehensä yrittävät vauvaa. Heillä oli keväällä yksi keskenmeno, ja ystäväni otti sen raskaasti. Ymmärrän, että asia on hänelle vaikea. Mitä minun pitäisi tehdä? Pitäisikö minun vain antaa ystävyyden hiipua eikä yrittää väkisin?"

Elsa rv 22

Neuvo 1: Anna aikaa surra

Ystäväsi suree vielä menetettyä lasta ja tuntuu kohtuuttomalta vaatia, että hän voisi iloita puolestasi. Anna hänelle aikaa ja tilaa.

Vika ei ole teissä kummassakaan vaan voimavarojen puutteessa ja haavoissa, joiden paraneminen kestää. Ketään ei voi myöskään pakottaa jatkamaan ystävyyttä. Joskus ystävyyssuhteet katkeavat aivan kuten muutkin ihmissuhteet.

Ystäväsi ottaa yhteyttä, jos hän haluaa ja pystyy. Ystävyyden syvyys punnitaan vasta sitten, kun tuo yhteydenotto on tehty tai jätetty tekemättä.

Saman kokenut

Neuvo 2: Pidä yhteyttä muihin ystäviin

Olen lapseton, ja pidän etäisyyttä ystäviini, joilla on lapsia. Vietän mieluiten aikaa niiden ystävien kanssa, joilla ei ole lapsia. Soittelen kyllä joskus perheellisille kavereilleni ja käyn silloin tällöin heillä kylässä.

Suosittelen, että keskityt itseesi ja vauvaasi ja iloitset raskaudestasi perheesi ja muiden ystäviesi kanssa. Teillä on varmasti paljon puhuttavaa keskenänne. Löydät samassa elämäntilanteessa olevia erilaisista ryhmistä, kerhoista ja puistoista.

Jos tapaat lapsetonta ystävääsi, osoita, että olet kiinnostunut hänen elämästään. Puhukaa myös muista aiheista kuin lapsista. Näin hänen on helpompi olla seurassasi.

Näin voi käydä

Neuvo 3: Kerro että välität

Voisit kirjoittaa ystävällesi kirjeen tai sähköpostin, jossa kerrot ajatuksistasi.

Sano, että toivot ystävyytenne säilyvän, koska hän on sinulle tärkeä. Ja että olet pahoillasi tilanteesta, jossa nyt olette. Näin osoitat, että välität hänestä edelleen.

Sinun on tärkeä mainita, että ymmärrät ystävääsi ja hänen ratkaisujaan. Jos hän ei jaksa pitää yhteyttä sinuun, hyväksyt sen. Tällä tavoin hänelle ei tule vaikutelmaa, että sinä hylkäät hänet etkä halua olla hänen kanssaan tekemisissä.

Hän saa itse päättää, mihin kykenee ja mihin ei.

Eve-88

MIllaisia kokemuksia sinulla on? Kommentoi ja keskustele alle!

Vauva 11/16

Minna123

"Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit" – 3 neuvoa

Minulla on ystävä joka tietää että olen mieheni kanssa yrittänyt saada lasta vuosia (takana IVF hoitoja ja keskenmenoja). Ystäväni on itse luomuna saanut 2 lasta. Minulle oli ertyisen raskasta kun ystäväni odotti toista lastaan ja itse olin juuri kärsinyt keskenmenosta. Sen sijan että ystäväni olisi jotenkin ottanut asian huomioon hän hölötteli raskudestaan koko ajan. Yleensä kyseessä oli ihan normaalia keskustelu jota jaksoin kuunnella, mutta en jaksanut kommentoida enkä kysyä lisää. Mutta...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Useampi kuin joka viides synnytys käynnistetään. Kätilöopiston sairaalassa käynnistykset tehdään päivystysosastolla. Valokuvaaja Milka Alanen kuvasi osaston arkea joulukuun 2016 lopussa.

Synnytyksen käynnistyksiä tehdään Suomessa yhä enemmän. Nykyään synnytyksistä 23 prosenttia eli useampi kuin joka viides käynnistetään.

Kätilöopiston sairaalassa käynnistykset tehdään päivystysosastolla. Aamuisin päivystysosaston odotushuoneessa on tungosta, kun viimeisillään olevat odottajat saattajineen odottavat vuoroaan. 

Yksi syy, miksi käynnistyksiä tehdään yhä enemmän, on synnyttäjien keski-iän nousu. Mitä vanhempi synnyttäjä, sitä suurempi on joidenkin sairauksien ja synnytyskomplikaatioiden riski.

Yleisin syy käynnistykselle on, että raskaus on edennyt jo pitkälle yli lasketun ajan. Lähes yhtä yleisiä ovat tapaukset, joissa lapsivesi on mennyt, mutta supistukset eivät odottelusta huolimatta ala.

Mahdollisia syitä on kuitenkin paljon muitakin, esimerkiksi lapsiveden vähyys, äidin raskausmyrkytys, diabetes tai raskaushepatoosi. Joskus syynä on sikiön kasvuhidastuma tai sikiötä uhkaava hapenpuute.

Sen sijaan vauvan suurta kokoa ei enää nykyään pidetä riittävänä perusteena käynnistykselle.

Ballonki on yksi suosituimmista käynnistämismenetelmistä. Menetelmässä kohdunkaulaan viedään katetri, jonka kärjessä on säiliö, ballonki. Kun ballonki on paikoillaan, se täytetään nesteellä. Ballongin laajentuessa kohdunkaula avautuu.

Moni arvostaa menetelmän lääkkeettömyyttä. Aina pelkkä ballonki ei kuitenkaan riitä käynnistämään synnytystä.

Toinen suosittu kännistysmenetelmä on misoprostoli-lääke, jonka kauppanimi on Cytotec. Sen haittana voi joskus olla tavanomaista voimakkaammat supistukset, mutta oikein annosteltuna lääke on hyvä vaihtoehto.

Misoprostolia otetaan yleensä muutamien tuntien välein useampia annoksia ennen kuin supistukset käynnistyvät. Lääke voidaan asettaa myös emättimeen.

Mitä pidempi matka laskettuun aikaan on, sitä epävarmempaa on käynnistyksen onnistuminen. Toisinaan voi kulua useampi vuorokausi ennen kuin vauva lopulta syntyy. Silloin tarvitaan paljon voimia ja kärsivällisyyttä. Ja monesti myös suklaata.

Jos äidillä tai vauvalla ei ole akuuttia hätää, odottaja voidaan päästää kotiin lepäämään ja yritystä jatketaan taas seuraavana päivänä. Toisinaan äidin tai sikiön turvallisuuden takia päädytään sektioon. Joka tapauksessa synnytys viedään aina tavalla tai toisella loppuun, jos käynnistys on aloitettu.

Kätilöopistolla käynnistykset tehdään samalla osastolla, jossa toimii myös päivystyspoliklinikka ja synnytysosasto. Odottajia neuvotaan soittamaan sairaalaan aina ennen saapumista synnyttämään. Kätilö Heidi Kytöaho on vastaamisvuorossa. Iso osa kätilöiden työstä on puhelimessa neuvomista.

Sairaalaan saapunut synnyttäjä pääsee ensi töikseen käyrille. Yleensä synnytyksen alkuvaiheessa sikiön sydänääniä seurataan ulkoisesti, mutta synnytyksen edistyessä ja lapsivesikalvojen puhjettua anturi kiinnitetään emättimen kautta vauvan päähän.

Tarja Saarelan vauvalla on kaikki hyvin.

Sydänäänikäyrä seuraa vauvan vointia läpi synnytyksen. Kätilöt näkevät käyrän myös keskusvalvomon monitorilta.

Synnytyksen edistymistä seurataan säännöllisesti myös sisä- ja ulkotutkimuksilla. 

Käynnistetyt synnytykset päätyvät jonkin verran keskimääräistä useammin keisarileikkaukseen tai vauvan auttamiseen ulos imukupilla. Sektioriski on erityisen suuri ensisynnyttäjillä, jopa 30 prosenttia.

Koska käynnistetyssä synnytyksessä voi olla enemmän riskejä kuin omaa tahtiaan edenneissä synnytyksissä, käynnistyksen hyödyt ja haitat punnitaan aina tapauskohtaisesti.

Useimpia odottajia käynnistys vähintäänkin jännittää. Sairaalassa synnyttäjä on kuitenkin hyvissä käsissä. Ja palkinto on maailman paras.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.