Lue yhdeksän vinkkiä siitä, miten voit itse helpottaa synnytystäsi.

Tässä yhdeksän vinkkiä siihen, miten voit itse helpottaa synnytystäsi. Muista kuitenkin, että synnytykset ovat yksilöllisiä. Asiantuntijana on aktiivisen synnytyksen ryhmiä Hyvinkäällä vetävä Laura Jokiniemi.

  1. Kuuntele kehoasi. Opettele jo raskausaikana tunnustelemaan kehoasi, missä asennossa ja miten pystyt rentoutumaan. Vahvista itseluottamustasi: pystyn tähän, uskon itseeni. Synnyttäjästä ei saa tulla potilasta tai "asiakasta", vaan hän synnyttää itse. Omien voimavarojen löytyminen voi yllättää positiivisesti. Naisen oma elimistö kykenee tuottamaan niin valtavat määrät endorfiineja, että niillä äiti saattaa jopa selviytyä ilman kipulääkkeitä.
  2. Lue ja hanki tietoa synnytyksestä. Erityisesti suosittelen Michel Odentin kirjaa Luonnonmukainen synnytys. Kirja on 1980-luvulta, mutta sen sanoma on kannattanut minua jaksamaan synnytyksessä. Omin kirjasta itselleni voimalauseen "Vauva syntyy!". Toistelin sitä synnytyksessä muistuttaakseni itseäni, että kipu on ystävä, joka tuo minulle vauvan.
  3. Vesi on ihmeellinen asia. Jo suihkuveden kohina pesee kipeintä supistuksen kärkeä mennessään, ja ammeessa olo auttaa monia äitejä avautumisvaiheessa. Ne, jotka ovat saaneet synnyttää veteen, puhuvat siitä hyvin positiivisesti. Maailmalla on paljon tutkimustuloksia vesisynnytyksen ja veteen synnytyksen eduista. Vesisynnytys tarkoittaa, että vettä käytetään jossakin vaiheessa synnytystä. Veteen synnytys tarkoittaa, että lapsi syntyy veteen.
  4. Avoin mieli. Muista, että aina on asioita, joille ei voi mitään. On hyvä miettiä etukäteen toiveita ja kirjata tärkeät asiat ylös, mutta kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Liian tarkkoja suunnitelmia ei kannata tehdä, vaan mene oman kehon ja vauvan mukana. Suurin toiveeni synnytyksissä oli vesi, mutta se ei onnistunut. Siitä huolimatta niistä jäi hyvä mieli.
  5. Luonnonmukaisista hoidoista moni löytää helpotusta ennen synnytystä ja sen aikana. Hypnoosi, jooga, homeopatia, vyöhyketerapia, akupunktio, reiki, hieronta, rentousharjoitukset tai hauteet saattavat auttaa. Jos luottaa vyöhyketerapiaan arkenakin, niin miksi ei käyttäisi sitä apuna synnytyksessä?
  6. Puhu, puhu ja puhu. Synnytysvalmennuksiin kannattaa osallistua ja monilla paikkakunnilla on myös Aktiivinen synnytys -yhdistyksen järjestämiä valmennusryhmiä. Kun pääsee puhumaan ihmisten kanssa synnytyksestä, se muuttuu tutummaksi ja vähemmän pelottavaksi, luonnolliseksi asiaksi. Puhumalla monet pelot ja murheet pienenevät.
  7. Äänenkäyttö ja estottomuus. Suomessa ollaan häveliäitä, ja monella tuntuu olevan suurin huolenaihe, että mitä minusta ajatellaan, jos huudan tai jos ponnistaessa tulee kakkaa. Tätä on turha ajatella. Harjoittele äänenkäyttöä jo raskausaikana esimerkiksi synnytyslaulun avulla. Opettele ajatukseen, että saat huutaa, meluta, tanssia, laulaa, kontata, ryömiä ja vaikka kirota, jos se helpottaa. Äänenkäyttö helpottaa rentoutumista. Hyvä synnytysregressio on upea kokemus, ja siihen pääsee helpommin, kun asioita harjoittelee jo raskausaikana.
  8. Huolehdi itsestäsi. Syö raskausaikana terveellisesti ja lepää, liiku ja ulkoile säännöllisesti. Hyväkuntoisena jaksat paremmin ja toivut synnytyksestä nopeammin. Yhteiset kävelyretket raskausaikana kumppanin kanssa ovat mukavia hetkiä jutella tulevasta.
  9. Nauti raskaudestasi. Opettele tietoisesti olemaan tekemättä mitään. Nuku päiväunet, lepää, laiskottele ja hemmottele itseäsi. Pyykit ehdit pestä myöhemminkin. Opettele rentoutusharjoituksia, ne auttavat niin raskaudessa kuin synnytyksessäkin. Varsinkin kasvojen lihasten rentoutuminen auttaa lantionpohjalihasten rentouttamisessa.

Vauva-lehti 4/2007

 

Lisätietoa:

Aktiivinen synnytys -yhdistys

Loppuraskaus raidoittaa monen mahan. Huoli pois: raskausarvet alkavat pian vaalentua.

Vain harva niiltä välttyy

Arpia tulee melkein kaikille, noin yhdeksälle kymmenestä odottajasta. Arpiin kannattaa siis suhtautua tyynesti: niiltä välttyy vain harva.

Arpien määrään vaikuttavat hormonitoiminta, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus.

Raskausarvet tulevat yleensä pystysuuntaan ja ovat vaaleita, punertavia tai joskus jopa tumman violetteja. Arpia tulee mahaan, mutta lisäksi usein myös rintoihin, reisiin ja pakaroihin, eli kohtiin joihin rasvakudosta raskausaikana kertyy.

Arpia tulee, kun iho venyy. Arvet ulottuvat ihon kerrosten läpi.

Muista nämä: liiku ja helli

Jos omalla äidilläsi on ollut paljon arpia, se voi ennustaa, että niitä tulee myös sinulle. Arpia ei voi kokonaan estää, mutta niitä voi vähentää.

Painon kuuluu raskausaikana nousta, mutta iso painonnousu lisää arpien riskiä. Hyvä ruokavalio ja liikunta siis auttavat.

Odottajan kannattaa kosteuttaa ihoa päivittäin. Välttämättä sekään ei auta, mutta mitään haittakaan ihon kosteuttamisesta ei ole.

Arpien ehkäisemiseen on apteekeissa saatavilla voiteita, mutta kosteutukseen sopivat myös tavanomaiset kosteusvoiteet ja ihoöljyt. Kireäksi venyvää ihoa voi pehmittää kuorinnalla.

Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Auts! Arpi voi tehdä kipeää

Raskausarvet voivat tulla nopeasti ja yllättäen. Joskus ne kutisevat ja tulevat jopa kipeiksi, mutta tämä on harvinaista – tavallisimmin venymät eivät tunnu juuri miltään.

Apteekit myyvät arpien hoitoon erityisiä silikonisidoksia, jotka laitetaan iholle samaan tapaan kuin laastari. Saatavilla on myös silikonivoiteita, mutta ne ovat hintavia.

Arpia voi yrittää häivyttää myös kosmetologin käsittelyssä.

Pian ne alkavat vaalentua

Arvet ovat tummimmillaan synnytyksen jälkeen. Kun hormonitoiminta palautuu raskautta edeltävään tilaan, arvet alkavat vaalentua.

Paras lääke on siis aika. Usein arvet vaalenevat yllättävänkin nopeasti. Ajan lisäksi tarvitset armollisuutta kehoasi kohtaan. Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

Vauva 10/2016

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon kunniamerkkejä, kirjoittaa Toisenlaiset äidit -ohjelman psykologi Leea Mattila.

Lukion ensimmäinen psykologian kurssi: Jo siellä opetettiin, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Vasta vuosien kuluessa olen todella ymmärtänyt, miten tärkeä asia lauseessa on.

Keho kantaa mielentiloja, jotka näkyvät hermoston toiminnassa, sykkeessä, hengityksessä ja asennoissa. Se muistaa nekin varhaiset asiat, jotka ovat ajattelun tavoittamattomissa. Kokemukset varastoituvat fyysisinä tuntemuksina.

Raskaus on barbapapamaista aikaa. Naisen vartalon muuntautuminen lapsentuottajaksi johdattelee vanhemmaksi tulevaa sopeutumaan myös psyykkisesti elämän muuttumiseen.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri.

Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri. Läheskään aina raskaus ei kuitenkaan ole hehkua. Muutamaan kuukauteen pakkautuu raudanpuute, hormonikuperkeikat, pahoinvointi, närästys, kummalliset ruoka-ainehimotukset, rintojen aristus, kutinat, liitoskivut, pukamat, turvotukset ja raskausarvet.

Neuvolan terveydenhoitaja kontrolloi odottajan painonnousua. Vatsa on joidenkin mielestä valtava ja joidenkin mielestä liian pieni. Ei ole ihme, jos raskaana olevasta naisesta se tuntuu hämmentävältä ja itsetuntoa latistavalta. Olenko viehättävä edes puolisolleni? Saanko entistä itseäni koskaan takaisin?

Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat!

Kehon muutos voi myös olla myönteinen ja tuntua lumoavalta. Ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja kerrankin saa rinnat! Onnistunut synnytys ja imetys lisäävät myönteistä psyykkistä kokemusta. Kehoni toimii! Minä osaan tämän!

Raskaus luo vauvan, mutta raskaus luo myös äidin. Siihen liittyvät vartalon muutokset ovat kehon arvokkaimpia kunniamerkkejä eletystä elämästä.

Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle.

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa myös vauvasta huolehtimista. Vartalon hyväksyntä ja arvostus välittyy lapselle, ja siirtyy malliksi suhtautua omaan kehoon. Se on valtavan tärkeä sosiaalinen perintö.

Kehosi on nyt erilainen kuin ennen, mutta parempi.

Voi hyvin, odottaja:

1. Hoivaa mieltäsi hyvän fyysisen kosketuksen kautta: ota kylpy, käy kampaajalla tai hieronnassa.

2. Muista perusasiat: sopiva liikunta, terveellinen ruokavalio  ja ihmissuhteiden vaaliminen.

4. Ota vastaan kehut ulkonäöstä. Huomaa, miten äitiys täydentää naiseuttasi.

Lue lisää Leean kolumneja täältä.

Leea Mattila on lapsen ja vanhemman suhteeseen erikoistunut psykologi. Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntija Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Liv ja vauva.fi kuuluvat Sanoma-konserniin.

Raskausajan ravintosuosituksissa lukee, että ”listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa”. Mitä se tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kova ja pehmeä juusto? 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Kovaa juustoa, kuten esimerkiksi edamia, emmentalia ja höylättävää kermajuustoa voi huoletta syödä raskaana ollessa. Kuten olet suosituksista lukenut, listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että listeriaa ei niissä ole.

Listerian tulee lisääntyä ruuassa, jotta se saavuttaa ihmiselle haitallisen määrän. 

Jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Kovia juustoja ovat kaikki höylättävät juustot ja pehmeitä esimerkiksi homejuustot ja tuorejuustot. Kaikkien maitotuotteiden tulee olla myös pastöroituja. Suomalaiset meijerituotteet on aina pastöroitu, mutta jos ostat ulkomaisia juustoja tai nautit maitotuotteita ulkomailla, varmista aina, että tuote on tehty pastöroidusta maidosta.

Listerian voi saada myös huonosti pestyistä juureksista ja kasviksista sekä ulkomaisista pakastemarjoista. Kasvikset on siis pestävä ja kuorittava huolellisesti ennen syömistä. Pakastemarjat on kuumennettava yli 95 asteeseen.

Listeria on maassa elävä bakteeri, jonka voi saada missä elämänsä vaiheessa tahansa. Listerioosi, listerian aiheuttama infektio, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Listeria on onneksi harvinainen, mutta raskaana olevalle erityisen ikävä, sillä se on vaarallinen sikiölle. Listeria voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon.

Vauva 9/16

Arka

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Hei! Kaipaisin vielä täsmennystä pehmeisiin juustoihin. Ovatko ne siis kautta linjan kiellettyjä, vaikka olisivat kotimaisia, pastoröituja ja isolta tunnetulta valmistajalta? Tästä tuntuu olevan liikkeellä kahdenlaista ohjeistusta. Itse uskalsin aluksi syödä esimerkiksi edellä mainitut kriteerit täyttävää fetaa, raejuustoa ja tuorejuustoa, mutta lopulta olen tullut niidenkin kanssa varovaiseksi. Nyt uskallan syödä esim. fetaa enää vain uuniruoissa, ja tämä rajoittaa jo yllättävän paljon lakto-...
Lue kommentti
Vierailija

Mitä juustoja odottaja voi syödä?

Evira sanoo näin raskaana oleville pehmeistä juustoista (vaikka valmistettu pastöroidusta maidosta): Ei suositella kuumentamattomina. Liste-riabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuu-mennuksessa, mutta ei pakastettaessa ei-kä suolattaessa. Kaikkia juustoja voi käyt-tää kuplivan kuumiksi kuumennettuina.
Lue kommentti