iStockphoto

Kun lapsi kaipaa tekemistä, opeta hänelle muutama helppo taikatemppu!

Kun lapsi kaipaa tekemistä ja onnistumisen iloa, opeta häntä taikomaan! Netistä löytyy ohjeita moniin helppoihin taikatemppuihin, joiden apuvälineet löytyvät jokaisesta kodista.

Taikatemppujen opetteleminen on hauskaa, ja vielä hauskempaa on pistää pystyyn esitys kavereille ja sukulaisille. Samalla lapsen itsetunto ja esiintymiskokemus kasvavat. Taikatemput ovat myös oiva ohjelmanumero erilaisiin juhliin.

Tässä muutama helposti toteutettava temppu spoonful.com-sivustolta:

Ajatusten lukeminen

Tarvitset kolme samannäköistä paperilappua ja kynän.

1. Aseta paperilaput pöydälle, ja pyydä yhtä yleisön jäsentä miettimään jonkun henkilön nimeä. Jatka kertomalla "Älä sano nimeä ääneen. Minä luen ajatuksesi ja kirjoitan nimen paperille."

2. Kirjoita vastaus paperille yleisön näkemättä, taittele paperi pöydälle ja kehota samaa yleisön jäsentä sanomaan ajattelemansa nimi.

3. Toista temppu pyytämällä jotakuta miettimään jotain numeroa. Tee sama temppu vielä kolmannen kerran, ja pyydä yhtä yleisön edustajaa ajattelemaan joko punaista tai sinistä väriä.

4. Anna paperilaput jollekulle yleisön edustajalle luettavaksi ääneen tai lue ne itse ja näytä yleisölle. Ainakin kaksi kolmesta vastauksesta onnistuu!

Temppu toimii siten, että kirjoitat laput eri järjestyksessä kuin yleisö luulee. Aivan ensimmäiseen lappuun kirjoitatkin värin, joko "punainen" tai "sininen". Toiseen lappuun kirjoitat nimen, jonka ensimmäinen yleisön edustaja paljasti sinulle jo ensimmäisessä kohdassa. Kolmanteen kirjoitat vastaavasti kakkoskohdan jälkeen paljastetun numeron.

Näin saat sekä nimen että numeron oikein, ja värin arvaaminen onnistuu 50 prosentin todennäköisyydellä.

Voit perustella mahdollista virhettä sillä, että väriä miettineen henkilön ajatuksia oli harvinaisen hankala lukea.

Mustaa taikuutta

Tätä temppua varten et tarvitse yhtään apuvälineitä, mutta avustaja on tarpeen.

1. Pyydä yleisöä valitsemaan yhdessä jokin esine siitä huoneesta, jossa esitys pidetään. Poistu täksi ajaksi huoneesta, jotta he saavat tehdä valinnan rauhassa.

2. Kun palaat huoneeseen, avustajasi alkaa osoitella eri esineitä ja kysyä jokaisesta "Onko se tämä?". Vastaat aina "Ei", kunnes hän osoittaa oikeaa esinettä, jolloin voit hämmästyttää yleisön vastaamalla "Kyllä, se on tämä".

Tempun salaisuus on avustajassa. Sopikaa, että hän osoittaa jotain mustaa esinettä juuri ennen kuin tulee oikean esineen vuoro. 

Paikkaa vaihtava seteli

Tähän taikaan tarvitaan kaksi eri arvoista seteliä, esimerkiksi 5 ja 10 euron setelit.

1. Rullaa setelit sisäkkäin siten, että 10 euron seteli on vaakatasossa pöydällä ja asetat viitosen setelin poikittain sen päälle niin, että alareuna on tasan (eli viitosen "pääty" on samassa linjassa kuin kympin alareuna).

2. Osoita yleisölle, että viitonen on nyt kympin päällä, ja rullaa ne sen jälkeen sisäkkäin niin, että aloitat rullaamisen kympin alareunasta.

3. Sano pari taikasanaa, ja rullaa setelit auki. Nyt viitosen seteli onkin vaihtanut paikkaa kympin setelin alapuolelle!
Tämä temppu on siitä hauska, ettei siinä ole mukana minkäänlaista taikuutta tai trikkiä, vaan se toimii aivan itsestään. Kokeile, jos et usko!

Numeron lukeminen ajatuksista

Tässä tempussa on tarvetta luotettavalle avustajalle, muita apuvälineitä ei tarvita.

1. Pyydä yleisöä miettimään yhdessä joku numero yhden ja viiden välillä sillä aikaa, kun olet poissa huoneesta.

2. Kierrä muutaman yleisön jäsenen luona "lukemassa" salainen numero heidän ajatuksistaan siten, että asetat kätesi heidän ohimoilleen.

3. Julista salainen numero ääneen!

Tempun salaisuus on se, että kun "luet" salaisen avustajasi ajatuksia ja pidät käsiäsi hänen ohimoillaan, avustaja puree huomaamatta hampaitaan yhteen kyseistä numeroa vastaavan määrän. Tunnet liikkeen hänen ohimoiltaan ja pystyt laskemaan luvun käsilläsi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä luonto on mieltä liisteristä? Imeytyykö maahan vai jääkö nurmen päälle lillumaan?

Sehän on tärkkelystä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin pidät helposti tietosi lapsen mukana.

Suihkuta päälle nestemäistä laastaria, niin lomatatska pysyy pidempään myös vedessä.