Miksi joulukalenterin hankinta on joka vuosi yhtä vaikeaa?

Joulukalenterin valinnan lapsille pitäisi olla helppoa ja hauskaa puuhaa. Aina se ei sitä ole.

1. Et jaksaisi

Tonttutalo luukkuineen? Liuta huopapussukoita? Vai ehkä pikkuinen lipasto, jonka laatikoista jokaisessa piilee yllätys?

Puuhaat perheen jo perinteeksi muodostunutta, itsetehtyä joulukalenteria pitkään. Ostelet pitkin vuotta pienenpieniä leluja, joka mahtuvat kalenterin pusseihin tai rasioihin ja viimeistelet taideteoksen marraskuun viimeisenä yönä.

Aamulla lapset hihkuvat riemuissaan ensimmäistä yllätystä ihmetellessään, mutta sinua väsyttää. Tiedät jo, että sama urakka on edessä jälleen ensi vuonna. 

2. Olet myöhässä

Lieneekö joulukuun hittikalenteri tänä vuonna My Little Pony, Transformers vai Lego? Sama se, mutta sinä olet auttamatta myöhässä.

Sitä trendikästä lelutehtaan luomusta, jota lapsesi juuri tänä vuonna halajaa koska kavereillakin on, ei löydy lähikaupasta. Eikä vähän kauempana olevasta jättimarketistakaan.

Kauppakeskuksen leluliikkeestä kerrotaan, että viimeinen kappale myytiin jo marraskuun ekaviikolla. Lapsesi pettynyt katse jää mieleen pitkäksi aikaa.  

3. Tuputat sokeria

Suklaa- ja karkkikalenteri ilahduttaa aina, eikö? Halpa ja tykätty vaihtoehto. Mutta voi, lapsesi hampaat saavat sokerikuorrutteen joka aamu aattoon asti. Maistuuko terveellinen aamiainen enää herkkuhetken jälkeen?

Viimeistään silloin nolottaa, kun lapsesi kertoo ylpeänä jokapäiväisestä karkkiannoksesta sille kaverille, jonka kotona herkutellaan vain goji-marjoilla.

4. Suosit krääsää

Lelukalenterihan on siitä kiva, että siitä jää pysyvä muisto, eikö vain? Siis ruma ja tarpeeton muoviesine, joka tukkii imurin aina sinne holahtaessaan eli joka kerta kun imuroit lastenhuonetta.

Pahinta on, jos lapsi hukkaa jonkin kalenterista putkahtaneen pikkuesineen ja itkee sen perään niin, että joudut kääntämään huushollin ylösalaisin löytääksesi sen.

Epäonnistut – kunnes astut kipeästi kyseisen lelun päälle hiipiessäsi yöllä vessaan.

5. Löydät oikotien

Tahdot olla tosiäiti, muttet ehdi/jaksa/kykene vaativaan askarteluprojektiin? Ei hätää. Erään kokeneen äidin vinkki on tämä.

Osta 24 pikkuista paperipussia. Piirrää niihin numerot hiletussilla. Osta palapeli tai legopakkaus ja osittele se pusseihin. Viimeiset, ratkaisevat palat löytyvät aattopäivän pussukasta.

Ja katso, voit siirtyä stressaamaan muita joulupuuhia.

Lue lisää!

Oletko äiti-ihminen? Bongaa varmat merkit

Pisteitä päiväkodista? Näin onnistut.

mari

Meidän joulukalenterissa on tänä vuonna jouluvalmisteluja. On leipomista,askartelua, joulukoristeiden esille ottoa vähitellen, tehdään ulkolinnuille herkkuyllätys, viedään metsän eläimille heiniä ja kauralyhde, haetaan kuusi metsästä... Eli tehdään joulua ja joulumieltä.
Perus suklaanappikalenterit hankin rinnalle.

Vierailija

Palapeli on oiva idea, kunhan ei hätäpäissään valitse 500 palaa. Rakentamisessa on oma hommansa ennen kuin palat saa fiksusti pusseihin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä luonto on mieltä liisteristä? Imeytyykö maahan vai jääkö nurmen päälle lillumaan?

Sehän on tärkkelystä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin pidät helposti tietosi lapsen mukana.

Suihkuta päälle nestemäistä laastaria, niin lomatatska pysyy pidempään myös vedessä.