Näin pidät helposti tietosi lapsen mukana.

Suihkuta päälle nestemäistä laastaria, niin lomatatska pysyy pidempään myös vedessä.

Jännittääkö juhannuksen sää? Ei ole aina ennenkään paistanut, mutta ei se ole vauhtia hidastanut. Meidän Perheen juhannuskone kertoo sinulle tämän juhannuksen tapahtumat!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva.fin Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja Sami Minkkinen nähdään ensi syksynä Kielletty rakkaus -televisiosarjan juontajana.

– Minulta kysyttiin lähdenko juontamaan ohjelmaa samalla viikolla, kun olin julkaissut oman elämäni uutispommin. Kysyin vastaukseksi, että oletteko tietoisia, mitä minulle on tapahtunut, Minkkinen nauraa.

Kielletty rakkaus -tv-ohjelma käsittelee normista poikkeavia rakkaustarinoita, jotka herättävät vastustusta läheisissä. Ohjelma alkaa syksyllä Livillä.

Oma kielletty rakkauteni auttaa ymmärtämään ohjelman pareja

Minkkinen kertoo, että hänen toukokuinen eronsa ja uuden rakkauden paljastaminen samaan syssyyn vain lisäsi tuotantoryhmän halua ottaa hänet juontajaksi ohjelmaan.

– Oman kokemukseni kautta pääsen paljon lähemmäs ohjelmassa esiintyviä pareja, ymmärrän heidän tunteitaan.

Minkkinen kertoo olevansa hämmentynyt mutta iloinen uudesta työstään: uutta ja epämukavuusalueita kohti! Hän ei ole koskaan juontanut mitään, joten uusi askel on myös jännittävä.

Oman kokemukseni kautta pääsen paljon lähemmäs ohjelmassa esiintyviä pareja

Ohjelman idea on Minkkiselle tärkeä. Hän ei olisi lähtenyt tekemään mitään, missä ihmisille nauretaan tai heidän tarinoilla mässäillään. Kielletty rakkaus -ohjelman tulevalla tuotantokaudella ihmisiä kohdellaan Minkkisen mukaan arvostavasti.

– Ohjelma ei ole mikään friikkisirkus, vaan siinä mennään rakkaus ja ihmisyys edellä. Tavoite on saada ohjelmasarjasta ennen kaikkea arkisen kaunis, lohdullinen ja toiveikas.

Minkkinen kertoo ohjelmassa esiintyvien parien olevan rohkeita ja voimakkaita. Hän toivoo, että heidän läheisensä, ja varsinkin heidän rakkauttaan vastustavat ihmiset ymmärtäisivät, että rakkauden ei koskaan pitäisi olla vastustettava asia.

– Omaan rakkauteeni liittyvä somemyrsky ja julkinen ryöpytys tuntuu edelleen käsittämättömältä, mutta pieneltä siihen nähden, mitä ohjelmassa esiintyvät ihmiset ovat joutuneet kestämään vain siksi, että rakastavat. Ja silti rakkaus voittaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kesäinen Ahvenanmaa houkuttelee lapsiperheet ulos. Tutustu riistasafariin, huvipuistoon, historialliseen linnoitukseen ja söpöön pieneläinpuistoon.

Ahvenanmaa houkuttelee kesällä sijainnillaan; ollaan vähän kuin Ruotsissa, mutta ei kuitenkaan! 

Matka Turusta Maarianhaminaan on juuri sopivan pituinen, viidessä tunnissa ehtii syödä puffetissa, kauhoa pallomeressä, ostaa hallonbåtarit tax-freestä ja levätä hetken hytissä. Kukaan ei ehdi pitkästyä, ja hinku palata takaisin laivaan jää juuri oikean kokoiseksi.

Kaunis kesäinen päivä Ahvenanmaalla anelee olemaan ulkona, nauttimaan virkistävästä saaristoilmasta. Maarianhaminan kujat ja Eckerön ympäristö maalaavat mieleen Astrid Lindgrenin Saariston lasten tai Melukylän maisemat: pastellinväriset talot, kalliot, koristeelliset ikkunaruudut, kalastusaitat ja säihkyvän sininen meri ovat kuin muistoja lapsuudesta. 

Ahvenanmaalla kaikki on lähellä, ja autolla näkee yhdessäkin päivässä paljon, mutta kohde on, kuten monet tietävätkin, myös erinomainen pyörällä tarkasteltavaksi.

On helppoa jättää palaveriaikataulut ja deadlinet taakse, ja keskittyä olennaiseen: lapsiin, rentoutumiseen ja syömiseen. Ja muuten, jos ruotsinkielentaito mietityttää, Ahvenanmaalla pärjää mainiosti myös suomeksi!

Ahvenanmaa on kaunis lapsiperheen matkakohde. Kuva: Anna Dammert.
Ahvenanmaa on kaunis lapsiperheen matkakohde. Kuva: Anna Dammert.

Lilla Holmen, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.
Lilla Holmen, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.

Lilla Holmen

”Äiti, täällä voi syöttää pupuja!” Helmeilevä meri, vaaleahiekkainen ranta ja pieneläinpuisto – mitä muuta kesäinen piknikretki tarvitsee onnistuakseen?

Aivan kaupungin keskustan tuntumassa, itäisen sataman vieressä avautuu upea lehtomainen puisto. Lapset kirmaavat pitkin hiekkaisia puistokujia ihmetellen rantakallioita, keltavuokkoja ja vanhoja lehtipuita.

Puiston rannalta löytyy kaunis joutsenkoristeinen portti, jonka alta siltaa myöden voi kipittää erilliselle saarelle, Lilla Holmenille, joka on ilmainen rantaretki- ja pieneläinpuistokohde aivan Maarianhaminan keskustan tuntumassa.

Viltti kainaloon, eväät koriin ja uikkarit kassiin. Lilla Holmenissa on sileähiekkainen uimaranta, kiipeilylaiva ja sekä söpö pieneläinpuisto. Lapset saavat onkia Lilla Holmenin laiturilta ja rannalta löytyvät sekä wc että pukuhuone.

Lilla Holmen on kaislojen suhinassa kelluva lintusaari. Kesäisin saarella käyskentelee vapaana uljaat riikinkukot sulkineen. Saarelta pieneläinpuiston valkoinen kani saa syödäkseen voikukanlehtiä, ruskeankirjava pupu taas herkuttelee apiloilla. Kookkaat papukaijat kiinnostavat pieniä ihmisiä kiipeillessään häkissään. Undulaattien sirkutus täyttää ilman.

Vaikka alue ei ole eläintarhamaisen iso, siitä riittää näkemistä ja kokemista pitkäksi aikaa. Vielä hetkeksi mereen kellumaan, sitten kuumaa kaakaota termarista ja eväät esiin, niin päivä kääntyykin jo illaksi.

Ps. Maarianhaminan keskustassa on leikkipaikka kaupungin torilla sekä Lindanin leikkipuisto Torggatanin eteläpäässä. Pohjois-Maarianhaminassa on leikkipaikat Ljungvägenin kadun varrella ja Backebergin puistossa, ja lännessä Västernäsin kaupunginosassa.

Lilla Holmenille on vapaa pääsy. 


Lilla Holmen, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.
Lilla Holmen, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.


Lilla Holmen, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.
Lilla Holmen, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.

Kastelhoman linnoitus

Ritarimiekat suhahtelevat huotrastaan, kun pienet seikkailijat pujahtavat historiaan Kastelhoman sisäpihalla. Satojavuosia vanha kivilinnoitus laittaa mielikuvituksen kiitämään, ja korkeat kivihallit ja tykkiaukot saavat perheen pienemmätkin ihmettelemään: "Ai, milloin täällä on asuttu?"

Pienet seiikailijat, ritarit ja linnanneidot viihtyvät Ahvenanmaan keskiaikaisen linnoituksen varjoissa jo paikan keskiaikaisen hengen tähden, mutta vielä mielenkiintoisemmalta kohde vaikuttaa, kun tietää, että siellä on asunut sekä Kustaa Vaasa että Suomen herttua Juhana III.  Vankina siellä on pidetty kuningas Eerik XIV:tä yhdessä vaimonsa Kaarina Maununtyttären kanssa.

Kastelholman alueella sijaitsee myös ahvenanmaalaisista rakennusperinteistään tunnettu Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo ja vankilamuseo Vita Björn, jotka saattavat kiinnostaa pieniä historiantutkijoita.

Linnoitus on auki kesä- ja elokuussa klo 10.00-17.00 sekä heinäkuussa klo 10.00-18.00. Pääsymaksu on 6€ aikuisilta ja 4,5€ yli 7-vuotiailta lapsilta. Opastuskierros Kastelhoman linnoituksessa sisältyy lipun hintaan, ja se pidetään sekä suomeksi että ruotsiksi kerran päivässä.


Smartpark

Kotieläimiä, kiipeilyratoja, hiekkalinnaleikkejä, sähkö- ja polkuautoja ja kauko-ohjattavia veneitä! Smartparkin  ulkohuvipuisto on kuin päivitetty versio Puuhamaasta, ja se sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päästä Marienhaminasta. 

Täällä viihtyivät niin isot kuin pienet leikkijät. Silitä lampaita, kaiva sähkökaivurilla ja pyöri karusellissa! Kouluikäiset sotkevat menemään polkuautoilla, kiipeilevät kiipeilylinnassa ja ohjaavat veneitä lammella. Leikki-ikäiset tankkaavat sähköautojaan huolellisesti ja kiinnittävät autojen perään peräkärryjä, joihin kasataan puupinoja lastiksi. Työmieshommia, katsos.

Lasten ehdoton suosikki on upea kahluuallas, jossa voi leikkiä Oolannin sotaa oikeilla vesitykeillä. Lapset innostuivat Oolannin sodasta niin, että joudun toppuuttelemaan leikkiä: ”aikuiskohde” nuorempi lapsistani huusi ja ruiskutti tykistä suoraan kohti. Joten vaihtovaatteet tai uikkarit mukaan koko perheelle!

Alue on iso ja tilava, joten tilaa piknik-viltille löytyy myös ruuhka-aikaan. Huvipuistossa saa kulutettua vaikka koko päivän. Pienehkö ravintola tarjoaa lapsille mieluisaa ruokaa kuten spaghettia ja hampurilaisia, ja järven rannalla oleva kahvilasta voi ostaa jäätelöä ja kevyttä purtavaa. Myös omat eväät on sallittu.

Pääsymaksu Smartparkkiin on kaikilta yli 3-vuotiailta 20€, mutta esimerkiksi 4 hnegen perhelippu maksaa 72€. Puisto on auki 17.6-20.8 kello 11.00-19.00, muina aikoina klo 12.00-18.00.


Smartpark, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.
Smartpark, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.


Smartpark, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.
Smartpark, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.


Smartpark, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.
Smartpark, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.

Riistasafari

Traktorin kyydissä saksanhirviä syöttämään tai juoksujalkaa varastamaan strutsin muna? Riistasafari on ilahduttavan erilainen eläintarha, joka tulee iholle ja sieraimiin – eläimet ovat sopivan lähellä, mutta eivät iholla. Paitsi strutsi ja laama, jos niitä haluaa syöttää kädestä.

Eckerön pohjoispuolella, ihan Vanhan Käringsundin vierasvenesataman vierestä löytyy Viltsafari eli riistaeläinsafari. Safarilla hypätään traktorin peräkärryn kyytiin yli kolmenkymmenen muun kanssa. 32 hehtaarin suuruista aluetta kierretään rempseän, ruotsia- ja englantia puhuvan oppaan kanssa melkein tunnin ajan.

Hyvin nopeasti kyytiin noustuamme meitä tuli tervehtimään komea saksanhirvipariskunta, ja opas kertoi uroksen kasvattaneen lähes metrin pituisia sarviaan helmikuusta lähtien. Sarvet tekivät vaikutuksen lapsiin, ja traktorin vaunussa oli aivan hiljaista, jotteivät eläimet pelästyisi pois kosketusetäisyydeltä.

Traktorin kyydissä oli letkeää istuskella ja ihastella vetteikköjä ja suoalueita, sekä mäntymetsää, jonka varjoissa näkyi pieniä kauriin poikasia emoineen. Kylmänä päivänä lämmin takki, hattu ja hanskat ovat mukava lisä viihtymisen kannalta.

Tapasimme myös mahtailevia villisikoja, joiden aitauksen luona oli ehdottomasti toteltava käskyä olla laittamatta käsiä aitauksen aukoista sisään. Isojen ja varsinkin helleaikaan melko pahalta haisevien villisikojen jaloissa juoksenteli pieniä ruskearaidallisia possuja, joiden ehdottomasta söpöydestä ei käy kiisteleminen.

Strutsit olivat isoja! Voi hyvänen aika, kuinka mahtavia lintuja ja äidin puntti hieman tutisi, kun lapset halusivat syöttää noita kolme kertaa heidän kokoisia lintuja suoraan kädestä. Kaukana aitauksen takana pilkotti iso, valkoinen muna, joka vastaa kooltaan noin kahtakymmentäneljää kananmunaa. Opas kertoi, että koska munasta ei kuoriudu poikasta, vaikka isästrutsi sitä tarkkaan vartioikin, saattavat puiston työntekijät tehdä munasta jättiläismunakkaan. Jos siis ehtivät munan luokse ennen isästrutsia – strutsithan ovat tunnetusti maailman nopeimpia lintuja ja niiden potkun voimakkuus voi vahingoittaa!

Safarille pääsee kesä-heinäkuussa kolmesta kuuteen kertaan päivässä  40 henkeä kerralla varaamalla safarille paikan sähköpostitse viltsafari@aland.net. Pääsymaksu: aikuiset 10€, lapset 7€/5€.


Viltsafari, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.
Viltsafari, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.


Viltsafari, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.
Viltsafari, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ahvenanmaa on helppo lapsiperheen matkustuskohde, josta voi nauttia myös sadesäällä.

Laivamatka Turusta Maarianhaminaan oli juuri sopivan pituinen: Viisituntisella matkalla ehtii herkutella buffetissa, kierrellä taxfreet ja muotikadut, palella tai paistatella kannella sekä uida pallomeressä ja pelata konsolipelejä pelihuoneessa. Lapsiperheiden pelastus  lyhyenkin matkan ajaksi on hytti  jonne pääsee päiväunille tai rauhoittumaan.

Ahvenenmaalta löytyy erittäin hyviä lapsiperhekohteita, joista voi nauttia myös sadesällä!

Ahvenanmaan Merenkulkumuseo Ruby-rotan jalanjäljissä

Ahvenanmaan Merenkulkumuseo. Kuva: Anna Dammert
Ahvenanmaan Merenkulkumuseo. Kuva: Anna Dammert

Köysiä, jättimäisiä moottoreita, tervantuoksua ja punaisia samettiverhoja. Hauskoja sanoja kuten kapyysi, öljytakki ja pilettimoottori. Ja ennen kaikkea salaperäinen seikkailu Ruby-laivarotan mukana. Niistä koostuu onnistunut merimuseo käynti. 

Maarianhaminan satamassa sijaitseva Ahvenanmaan Merenkulkumuseo on onnistunut luomaan vanhanajan hengessä merimaailman, joka kiinnostaa aikuista ja lasta, tyttöä ja poikaa, leikki-ikäistä ja esiteiniä. Kaikkia.

”Äiti saadaanko me mennä sinne pimeään laivaseikkailuhuoneeseen vielä kerran?”, kouluikäiset tyttölapset kinuavat. En muista heidän olleen pitkään aikaan heidän näin innoissaan mistään.

Museota voi kiertää lasten kanssa Ruby-laivarotan jalanjäljissä. Lapset täyttävät innokkaasti tehtävävihkostaan, kun etsivät museoon piilotettuja rotankoloja, joista paljastuu hauskoja pieniä minimaailmoita. Kierroksen lopussa odottaa aarrearkku ja aarre, kun sitä muistaa kysyä museokaupan tiskiltä!

Ahvenanmaan merenkulkumuseo. Kuva: Anna Dammert.
Ahvenanmaan merenkulkumuseo. Kuva: Anna Dammert.

Voit innostua lukuisista pienoismalleista, köysi- ja purjekokoelmista sekä entis- ja nykyaikaisista laivoihin liittyvistä esineistä kuten pelastuslautasta (saa kokeilla!), tikkaista, ruoreista, keulakuvista, pumpuista ja ropeleista. 

Vanhempia kiinnostaa Ahvenenmaan historia merenkulun risteyspaikkana. On liikuttavaa lukea merimiesperheiden elämästä ennen ja nyt: merimiesisä on saattanut olla kuukausi- tai vuosikaupalla poissa kotoa. Tyttäreni ihmetteli miksi kukaan haluaisi merimieheksi. Minä mietin, miksi kukaan haluaisi merimiehen vaimoksi, merimieselämä kyllä houkuttaa perheenäitiä useamman kerran kuukaudessa.

Moottoreista ja tekniikasta kiinnostuneille museo tarjosi erilaisia entis- ja nykyajan vempaimia. Historiafiilistelijöille tarjolla on vanhanaikainen kajuutta, kapteenin hytti ja kapyysi. Museo on täynnä historiallisesti mielenkiintoisia merimiesten ja laivaelämään liittyviä tavaroita ja tarvikkeita. Myös erilaisia mereneläviä löytyy!

Lapset viihtyvät toiminnallisten museoesineiden parissa pitkään: rahtilaivan tasapainottaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ja jos mikään edellä mainittu ei kiinnosta, museossa voi myös laulaa karaokea peilipallon alla kuten ruotsinlaivalla kuuluukin. ”Dancing queen, young and free…”

Ps. Museossa pääsee myös tutustumaan entisajan purjelaiva Pommerniin, mutta kesällä 2017 Pommern on suljettu korjaustöiden vuoksi.

Ahvenanmaan Merenkulkumuseo on avoinna joka päivä kesäkuu-elokuussa klo 10.00-17.00 ja syys-toukuussa klo 11.00-16.00. Liput 10€ / 6€.

 

Leklandet on huima sisähuvipuisto

Leklandet, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert
Leklandet, Ahvenanmaa. Kuva: Anna Dammert

Kokonainen kuplahalli täynnä valtavia pomppulinnoja, kiipeilyratoja ja polkuautoja. Ei tarvinnut lasta kahta kertaa käskeä riisumaan kengät ja kiiruhtamaan pomppulinnoihin. 

Yksi puf vain, ja lapset ovat kadonneet Leklandetin laitteisiin. Toisinaan ohi juokseva kouluikäinen huutaa hikipäässä, kuinka kivaa on ja eihän me lähdetä vielä. Ei lähdetty. Täällä saa vierähtämään tunnin jos toisenkin.

Leklandet on yllättävä ja hauska sadepäivän kohde, mutta aurinkoisena päivänä kuplahallissa saa leikkiä rauhassa. Ulkoapäin Leklandet näyttää ihan tavalliselta kuplahallilta. Sisääntuloaula on hieman uimahallinkahvion tyylinen, mutta itse puisto yllättää positiivisesti.

Metrien korkeuteen kohoavat ilmalla täytetyt liukumäet, valtavat pomppulinnat ja pelialue houkuttelevat aikuistakin kokeilemaan. Minipiraattien alue on tarkoitettu alle 5-vuotiaille, ja se tarjoilee hieman rauhallisempaa pomppimismahdollisuutta.

Kahden tunnin hyppimisestä saa varmasti punaiset posket ja hikisen päänahan sekä hyvä yöunet.

Ps. Sukat on pakolliset!

Leklandet on avoinna toukokuusta syyskuuhuun maanantaista lauantaihin klo 11.00-18.00, juhannuksesta elokuun 20. päivään joka päivä. Sisäänpääsy maksu 12€ kaikilta yli 2-vuotiailta.

Huom! Sadepäivänä kannattaa piipahtaa myös Paloautomuseossa sekä Kylpylä Mariebadissa
 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.