Rentouttavaa matkaa aurinkoon, äiti!

1. Kamat kassiin

Ajattelitko jättää vaatteiden sullomisen matkalaukkuihin viime tinkaan eli matkaa edeltävään iltaan? Öhöm, älä kuitenkaan.

Naperoiden kanssa reissatessa pakkaaminen on useamman päivän kestävä, tiukka rutistus. Muista, että puolet pilttiesi kesävetimistä on taatusti käynyt pieneksi. Erityisesti kannattaa tutkailla kesäkenkiä. Tsekkaa lasten vaatevarasto sillä silmällä noin pari viikkoa ennen matkaa ja hoida täydennykset ajoissa. Pyykin pyöritys kannattaa aloittaa noin kolme päivää ennen lähtöä, jotta mukaan pesemäsi vaatteet ehtivät kuivua kunnolla ennen kapsäkkiin sullomista.  

Kiinnitä erityishuomiota tärkeisiin pikku juttuihin kuten kynsisaksiin, laastareihin ja lasten lääkkeisiin. Myrkytystietokeskuksen numero kannattaa ohjelmoida kännykkään.

2. Iisisti koneessa

Olitko joskus tyylikäs matkustaja, joka kulutti aikaa lennolla naistenlehden, iPodin ja pikku torkkujen avulla? Et ole enää. Nyt olet mehuläikkien ja murujen peittämä matkanjohtaja.

Vanhemmalle kaksi kättä lennolla on ihan liian vähän. Samaan aikaan pitää auttaa yhtä lasta värityskirjan kanssa, viedä toista vessaan ja aukoa hehkuvan kuumia folioruokapakkauksia jäähtymään – ruuan paloittelua unohtamatta. Joku lapsista kaataa varmasti jotakin joko omaan syliinsä tai sinun syliisi, ja vähintään kerran jonkun muovihaarukka tai -veitsi lennähtää edessäolevan istuimen alle.

Koneessa sisarusten pikkunahinat kannattaa torpata alkuunsa istumalla itse lasten välissä. Jos lapsia on kaksi tai useampi, muista, että ikkunapaikasta riidellään aina. Vältä turha tora lupaamalla ikkunapaikka menolennolla toiselle, paluulennolla toiselle sisarukselle.

Välttele lapsettomien kanssamatkustajien katseita. Lehmänhermoista on hyötyä.

3. Jee, perillä

Huomioi, että lapset hyrräävät ylikierroksilla heti perille päästyä ja tahtovat yleensä välittömästi uimaan. Pakkaa siis jo kotona uimakamat laukkuun päällimmäiseksi.

Hotelliin saavuttua toisen vanhemman kannattaa viedä pesue altaalle, toinen voi sillä välin purkaa laukut ja piipahtaa supermarketissa hankkimassa huoneeseen välttämättömät vedet, maidot ja välipalatarpeet.

Huom! Vaikka söisitte illalliset ja lounaat ravintolassa, huoneeseen kannattaa silti varata juotavaa ja pientä purtavaa. Joku lapsista on aina nälkäinen mitä oudoimpaan vuorokaudenaikaan, usko pois.

4. Ja eikun syömään

Ravintolaan lähtö kannattaa ajoittaa alkuiltaan, jolloin ravintoloissa on vielä hyvin tilaa, syöttötuoleja on vapaana eikä keittiöissä pukkaa ruuhkaa. Pienimmille lapsille kannattaa annosten odottamisen ajaksi varata mukaan huomaamattomia leluja, joilla he voivat leikkiä pöydän kulmalla ruokaa vartoessa.

Ruuan tulo voi kestää yllättävän pitkään, joten paimenna katras syömään ennen kuin puoli perhettä ulvoo nälästä. Lomalla kannattaa unohtaa fanaattinen suhtautuminen makeansyöntiin – jälkiruokalistoja kiikutetaan pienokaisten ihailtaviksi joka käänteessä ja ravintolalaskun maksamisen yhteydessä esimerkiksi Espanjassa on tavallista, että talo tarjoaa lapsille tikkarit, halusit tai et.

5. Pari pikku juttua

Älä unohda aurinkosuojaa (voiteita, suihkeita, puikkoja), hellehattuja ja vesipulloja. Ikinä. Läträä voiteita pienokaisten pintaan myös uimakertojen välissä.

Pakota kaikki juomaan vähän väliä, halusivat tai eivät. Janoisia, kiukkuisia lapsia ei kestä erkkikään.

6. Kohti kotia

Ihan mahtavaa on, jos saat sellaiset lennot, että perheelle jää päivä aikaa toipua matkan riemuista ennen normaalin tarha/koulu/työ -rumban alkua. Huomioi, että parinkin tunnin aikaero saattaa rassata lasten iltoja ja aamuja pitkälle seuraavaan viikkoon.

Muista myös, että etenkin talvella flunssa iskee herkästi lämpimästä kylmään ilmaan palattaessa. Karu totuus on, että viikon matkasta toipumiseen menee perheeltä yleensä toinen mokoma.

Vaan väliäkö hällä, koska jälkeenpäin perhelomasta muistaa vain ne parhaat jutut.

Jutun kirjoittaja yrittää suoriutua lapsiperheen äitinä. Aina ei mene ihan putkeen. Lue lisää palstan juttuja.

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä luonto on mieltä liisteristä? Imeytyykö maahan vai jääkö nurmen päälle lillumaan?

Sehän on tärkkelystä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin pidät helposti tietosi lapsen mukana.

Suihkuta päälle nestemäistä laastaria, niin lomatatska pysyy pidempään myös vedessä.