Kuva: Jenni Rinkinen

Tee jouluisia koristeita ja kortteja, joista lapsetkin innostuvat.

Lumihiutaleet
Lumihiutaleiden leikkely on joka vuosi yhtä mukavaa ja sopii koko perheelle.

Lumihiutaleet syntyvät perinteisesti silkkipaperista. Leikkaa paperit neliöiksi. Taita viistosti vähintään kolme kertaa ja leikkaa taitettuun paperiin kuvioita.

Kiinnitä hiutaleet ikkunaan joko tipalla maitoa tai keitetyllä perunalla.

Kisatkaa ennen hiutaleiden kiinnittämistä: kuka pystyy pitämään oman hiutaleensa pisimpään ilmassa puhaltelemalla.

Jäälyhty kakkuvuo’assa 

Tee perinteinen jäälyhty vaihteeksi kakkuvuokaan. Täytä vuoka vedellä ja jäädytä pakastimessa. Valele kakun kylkiä lämpimällä vedellä ennen kumoamista. Aseta jääkakku pihalle tai parvekkeelle tasaiseen paikkaan ja laita keskelle kynttilä. Värillisen lyhdyn saat, kun värjäät veden mehulla.

Muoteiksi sopivat myös tyhjät maito- ja jugurttipurkit sekä ämpärit.

Taskullinen joulukalenteri

Kalenterin ensimmäiset luukut ovat jo auki, mutta kokeile itse tehtyä kalenteria vaikkapa ensi vuonna.

Ompele taustakankaaseen erivärisistä kankaista luukkuja, ja niihin numerot. Voit myös tehdä huovasta pussukoita ja ripustaa ne roikkumaan langalla esimerkiksi ikkunaan.

Pussukoihin voi paloitella palapelin, jonka kokoamisessa riittää jännitystä jouluun asti. Yllätykseksi sopivat myös tarrat, kiiltokuvat, legoukkelit ja konvehdit. Tavaran sijaan pussukasta voi välillä löytyä yhteinen kirjastoretki ja piparimuotti on lupaus illan yhteisestä leivontahetkestä.

Joulupalloja villalangasta

Tee hauskoja villapalloja kuusen koristeeksi tai ikkunaan. Leikkaa kartongista kaksi samankokoista rengasta. Laita palat päällekkäin ja kierrä lankaa pahvin ympäri kunnes reikä on ummessa. Leikkaa tupsu ulkoreunasta auki pahviin asti. Kierrä lankaa pahvipalojen väliin ja solmi. Jätä pieni pätkä ripustuslankaa.

Itse tehty tonttulakki

Vanhoista T-paidoista saa hauskat tonttulakit koko perheelle. Leikkaa lakin muoto kaksinkertaisesta kankaasta ja ompele sivusaumat. Taita lakin reuna ja ompele siksakilla. Voit tehdä reunan myös resorista.

Tee lopuista kankaista pieniä lakkeja. Pyydä jokaista perheenjäsentä piirtämään oma kuvansa yhteiselle korttipohjalle ja liimaa valmiille hahmoille omat tonttuhattunsa. Veikeä perhepotretti on valmis lähetettäväksi isovanhemmille.

Rasia koruille ja namuille

Päällystä tulitikkurasia joko värillisellä paperilla tai vanhalla tapetilla. Liimaa päälle valokuva lapsesta ja kääräise silkkipaperiin vaarin lempipastilleja.

Tuikkulyhty

Hyödynnä käytetyt lasipurkit ja koristele niistä kauniita kynttilälyhtyjä. Päällystä purkki ensin läpikuultavalla kankaalla ja kieritä päälle juuttinarua. Pujottele narun väliin koristeita kuten pieniä oksia tai kuivattuja lehtiä. Pujota lopuksi ohut metallilanka purkin yläosan ympärille. Kiristä pihdeillä, jotta lanka varmasti kestää. 

Joulukortteja joka lähtöön

Kaiva esiin vanhat napit, kankaiden palat, tapetit, värilliset paperit, tarrat ja leimat.

Liimaa napeista kukkia, solmi silkkinauhoista rusetteja. Tee pumpulista lumiukko ja hyödynnä sormivärit. Korttiin painettu lapsen käsi tai jalka ilahduttaa myös jouluna.

Muista kuviosakset! Kakkupaperin reunasta saa koristeellisen kuvion, kun tuputtelet reunan läpi kultamaalia.

Vinkki: Askartelujälkien siivous vaatii usein imurointia. Saat jouluisen tuoksun kotiisi, kun sujautat imurin pölypussiin piparimaustetta ja kardemummaa.

Lisää ideoita kirjassa Jouluiloa kierrätysmateriaaleista (Karin Lindroos, Kajsa Wikman, Gummerus).

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä luonto on mieltä liisteristä? Imeytyykö maahan vai jääkö nurmen päälle lillumaan?

Sehän on tärkkelystä.

Näin pidät helposti tietosi lapsen mukana.

Suihkuta päälle nestemäistä laastaria, niin lomatatska pysyy pidempään myös vedessä.