Miten trampoliinihyppely vaikuttaa lantionpohjaan? Kuinka pian synnytyksen jälkeen uskaltaa kokeilla? Kätilö Emilia Ek vastaa.

Kätilö ja ja Bailamama-terveysliikuntakonseptin kehittäjä Emilia Ek kertoo, että moni nainen yllättyy tramppaa kokeillessaan, kun lihakset eivät pidäkään. Tuntuu painetta ja ehkä lirahtaakin.

– Lirahtaminen on merkki siitä, että lihaksia täytyy ennen pomppimista vahvistaa. Liiallinen rasitus voi aiheuttaa sen, että lantionpohjan lihakset väsyvät liikaa ja pettävät, Ek sanoo.

Hyppimisestä ei tarvitse luopua, kun malttaa edetä rauhallisesti. Ennen tramppaharjoittelua lihaksia voi treenata imaisemalla emätintä ja peräaukkoa ylös ensin seisten, sitten esimerkiksi varvistaessa, kyykätessä tai kovalla maalla hyppiessä. Harjoituksia on hyvä tehdä viitisen kertaa viikossa. On tärkeää käyttää lihaksia tietoisesti myös arjessa.

Hyvä pidätysjännitys tarvitaan, kun siirrytään trampoliinille. Eli: ensin imu emättimeen ja peräaukkoon, sitten hyppy. Näin lantionpohjan elimet saavat tukea eikä liike aiheuta painetta.

Alkuun trampoliinilla voi kokeilla vaikka alustalla hytkyttelyä tai juoksemista vuoroaskelin.

– Omaa kroppaa kannattaa kuunnella. Kun tuntuu, ettei enää jaksa kannatella lantionpohjaa, on hyvä pitää taukoa. Alkuun muutama hyppy riittää, Ek sanoo.

Tramppa ei sovi synnytyksestä palautuvalle

Synnytyksen jälkeen Ek neuvoo pysymään pois trampalta riittävän kauan.

– Esimerkiksi kuusi viikkoa on ehdottomasti liian lyhyt palautumisaika. Puhutaan useammasta kuukaudesta, puolestakin vuodesta.

Synnytyksen jälkeen on erityisen tärkeää vahvistaa lantionpohjaa ensin muuten. Silloinkin, kun laskeumaoireita tai lirahtelua ei ole.

– Missään nimessä en suosittele tramppaa ensimmäiseksi treenimuodoksi synnytyksen jälkeen, Ek sanoo.

Lantionpohjan toipumiseen vaikuttaa moni asia: missä kunnossa lihakset olivat ennen, miten synnytys meni, oliko monikkoraskaus. Ensimmäisestä synnytyksestä lihakset kuntoutuvat yleensä nopeammin kuin seuraavista.

Sektion jälkeen trampoliinihyppelyä on hyvä välttää vähintään yhtä kauan kuin alatiesynnytyksen jälkeen. Vaikka vatsan iho toipuu leikkauksesta nopeasti, sisäisten kudosten paraneminen kestää.

Raskauden aikana trampoliinihyppelyä ei suositella, jo loukkaantumisriskinkin takia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Puolikkaat lauseet, nuo arjen pelastajat.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Varjonuket syntyvät helposti kartongista, mehupillistä ja teipistä.

Varjonuket syntyvät nopealla askartelulla. Jäljennä vain alta tulostettavat eläinhahmot kartongille ja leikkaa ne irti. Tikuksi käy mehupilli, jätskitikku tai vaikkapa lyijykynä, jonka teippaat kiinni eläinhahmon leveimpään kohtaan. Valmista tuli! 

Mutta miltä näyttäisi mörön varjo? Hahmon lapsi voi piirtää itse paperille ja aikuinen leikata sen pahvista irti. Hurjinkin hahmo muuttuu kiltiksi, kun sen ottaa leikkiin mukaan. 

Tee näin: tallenna alla oleva pdf-tiedosto tietokoneesi työpöydälle ja tulosta sen jälkeen. 

PDF icontulosta_varjonuket.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Maahanmuuttajalasten kotouttamisesta palkittu Axa Sorjanen kannustaa kaikkia vanhempia siihen, että he antaisivat lastensa harrastaa rauhassa.

– Harrastuksen pitäisi olla keino itsenäistyä ja irtautua vanhemmista. Minusta vanhemmat puuttuvat liikaa lastensa harrastuksiin, Kansainvälisen hiihtokoulun toiminnanjohtaja Axa Sorjanen sanoo.

Sorjanen palkittiin perjantaina 27. tammikuuta Vanhempainliiton ja Meidän Perhe -lehden Arjen kasvatusteko -palkinnolla.

– Lasten on hyvä harrastaa jotakin liikuntaa ja oppia se tapa jo kotoa. Omassa lapsuudessani opin harrastusten ansiosta kulkemaan bussilla ympäri pääkaupunkiseutua, ottamaan vastuuta, olemaan poissa kotoa ja pitämään huolta tavaroistani.

Kansainvälinen hiihtokoulu aloitti toimintansa syksyllä 2015 ja on siitä lähtien opettanut maahanmuuttajataustaisia lapsia hiihtämään – ja samalla suomalaiseen kulttuuriin. Sorjanen on huomannut, miten tärkeä merkitys hiihtokoululla on ollut lasten itsetunnolle.

– Hiihtokoulussa lapset oppivat ryhmässä toimimista ja suomea, mutta oppivat myös tuntemaan turvallisia aikuisia. Heillä aikuiskontaktit liittyvät muuten pääosin kouluun tai viranomaisiin. Mukana on paljon lapsia, jotka eivät ole koskaan olleet poissa vanhempiensa luota. Heille esimerkiksi kahden päivän leiri on tosi jännä kokemus.

Syy tehdä hyvää

Hiihtokoulu sai alkunsa Axa Sorjasen rullahiihtolenkillä Itä-Helsingissä syksyllä 2015. Siellä häntä lähestyi kurdityttö, joka kysyi, missä lajia voisi kokeilla.

– Tajusin heti, ettei missään. Ei Vantaan hiihtoseuraan voi soittaa ja kysyä, saanko tulla testaamaan rullahiihtoa, Ei heillä ole rahkeita ottaa vastaan selvästi eri kulttuureista tulevia lapsia. Eikä kyse ole vain seuroista, sillä maahanmuuttajalasten vanhemmille laji on täysin vieras.

”Meillä on velvollisuus hoitaa asiat niin, että kaikki lapset ovat samalla viivalla.”

Samaan aikaan keskustelu maahanmuutosta kävi Sorjasen mielestä vastenmielisillä kierroksilla. Se oli hänelle syy toimia. Hän kirjoitti kurditytön kohtaamisesta Facebookiin ja aloitti vitsailemalla ystävänsä, hiihdonopettaja Simo-Viljami Ojasen kanssa opettamaan ryhtymisestä. Vitsailu muuttui nopeasti todeksi, kun ensimmäinen hiihto-oppilasryhmä löytyi tutun opettajan avulla. 

– Aikuisina meillä on velvollisuus hoitaa asiat niin, että kaikki lapset ovat samalla viivalla. Siinä voin osaltani auttaa. Ja toisaalta jos voimme samalla luoda mallin, jolla voi tulevaisuudessa auttaa yhä isompaa määrää lapsia, aina vain parempi.

Hiihtokoulun saama palaute on ollut todella kannustavaa.

– Lasten koulusta olemme kuulleet, miten hiihtokoulu on tukenut lasten muutakin oppimista. He ovat saaneet purkaa energiaa ja heidän kuntonsa on kohonnut nopeasti. Vanhemmat ovat kiitelleet, etteivät he olisi koskaan voineet itse tarjota samoja elämyksiä lapsilleen. Tuli vahingossa keksityksi hyvä malli toimia, Sorjanen sanoo.

Axa Sorjasen haastattelu ilmestyy Meidän Perhe -lehdessä 1. helmikuuta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Eikö ole mitään tekemistä? Testatkaa näitä Teehetkien koti -bloggaajamme vinkkejä.

1. Jääkuutiot

Täytä muovirasia vedellä, ja lisää veteen siveltimellä vesiväriä. Laita kansi kiinni, ja pakasta pihalla tai pakastimessa. Kokoa jääkuutioista ulos erilaisia asetelmia, kuten jäälyhtyjä. Lisää muutama vesitippa, ja asetelmat pysyvät paremmin koossa. Laita lyhdyn sisään kynttilä – ja piha on taikaa täynnä. Lue tarkemmat ohjeet.

2. Majan rakennus

Hakekaan kodin peitot ja tyynyt ja rakentakaa maja. Pitäkää majassa satuhetki tai eväsretki. Piknik lattialla päihittää mennen tullen keittiön pöydän ääressä istumisen. Lisäät jännitystä, kun pimennät huoneen ja otat mukaan taskulamput.

3. Suolamaalaus

Maalaa (alustaan teipattuun) akvarellipaperiin reilusti vesiväriä, ja ripottele päälle runsaasti suolakiteitä. Suola imee väriä, ja tästä syntyy kauniita kuvioita. Anna kuivua rauhassa, ja ravista suola pois. Lue tarkemmat ohjeet.

4. Lumisadepallot

Varaa askarteluun kannellisia lasipurkkeja sekä muovihahmoja kuten petsejä tai muumeja. Liimaa pikaliimalla muovihahmo lasipurkin kanteen. Anna kuivua hyvin. Kaada lasipurkkiin vettä ja sekoita joukkoon kimallehileitä. Lisää sekaan glyserolia, jotta kimalteet kelluvat paremmin. Sulje kansi liimalla. Lue tarkemmat ohjeet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.