Kuva: Jenni Rinkinen

Lukuvuorossa Mimmit ja luolan salaisuus sekä Koiramäen talvi.

Törmäsin Vaskimetsässä asustaviin Mimmeihin sattumalta. Kuvitus ja tarina lumosivat minut ja koeluvun jälkeen päätin testata kirjan vetovoimaa myös Hillalle. Ja toimihan se – kirja luettiin heti kahdesti.

Pauliina Lerche: Mimmit ja luolan salaisuus

Mimmit ovat täynnä tyttöenergiaa! Mahtavaa, kun kerrankin seikkailijoina ja pelastajina ovat siskokset.

Rauhallinen metsäretki saa uuden käänteen, kun Mimmit kuulevat outoja ääniä ja törmäävät jo talviunilla olevaan karhuun. Yhtäkkiä siskokset huomaavat olevansa keskellä metsänhaltijoiden ja maahisten syystalkoita. 

– Emme tarkoittaneet urkkia, halusimme vain auttaa ystäväämme karhua.

Silloin haltija leppyy.

– Oikeastaan mekin tarvitsemme apua. Talvi on tulossa kovaa vauhtia, ja meillä on kaikki vielä pahasti kesken. Kuulen jo pakkasherran puhurit kauempana pohjoisessa.

Jatkamme Mimmeihin tutustumista innolla. Materiaalia riittää, koska Mimmit esiintyvät kirjojen lisäksi tv:ssä, levyillä ja peleissä.

Mauri Kunnas: Koiramäen talvi

Koiramäen väki on elellyt meillä jo pitkään. Teemapuistosta hankitut minihahmot asustavat nukkekodissa ja vanhoihin tapoihin on tutustuttu Elsan, Tiltan ja Martan avulla.

Nyt olemme lievittäneet lumen kaipuuta erilaisilla talvikirjoilla, joten Koiramäkeenkin on tullut talvi.

Kunnaksen kirjoissa on paljon nähtävää, vaikka lukijalle pienet tekstinpätkät ovat joskus vaikeita seurata. Olemme keskittyneet lukemaan Koiramäen tarinoita palastellen. Samalla olemme selvittäneet, mitä mitkäkin vanhat sanat tarkoittavat.

Talvella matkanteko on helppoa. Reellä kuljetaan peltojen ja järvenselkien yli. Jäälle merkitään talviteitä, joita pitkin voi turvallisesti ajaa.

Piiat ovat avannolla viruttamassa pyykkiä. Tässä puuhassa saa olla varovainen, ettei palelluta näppejään.

"Mutta Heta!" kiljaisee Miina. "Sinähän päästät Mustin paidan avantoon!"

Jenni Rinkinen on nelivuotiaan lapsen äiti ja intohimoinen lukija. Tällä palstalla luetaan kirjoja yhdessä lapsen kanssa, suositellaan uutuuksia ja poimitaan vanhoja suosikkeja kirjastosta. Uusi teksti ilmestyy perjantaisin. Lue lisää palstan juttuja.

Kommentit (0)

Tykkääkö äiti suklaasta? Lahjoita hänelle ikioma kääre suklaalevyyn.

Äiti voi piilottaa oman suklaansa laukunpohjalle, jossa se muussaantuu. Äiti voi jemmata suklaan kaapin ylimpään takanurkkaan, josta sitä ei saa ulos ilman kolisevia purkutöitä. Hän voi liimata siihen nimensä post it -lapulla, joka lähtee irti, tai vain alistua kohtaloon, että muut perheenjäsenet syövät herkun kumminkin.

Ratkaise äidin pulma ja lahjoita hänen suklailleen oma nimikkokääre!

1. Printtaa pdf-kuva A4-paperille ja leikkaa ylimääräiset reunat pois.

Kukkakuvioinen kääre sopii 200 gramman suklaalevyn ympärille. Toinen versio on suurkuluttajille – sen sisään mahtuu kaksi suklaalevyä.

2. Taittele ja kääri suklaalevyn (tai kahden) ympärille ja anna lahjaksi äidille.

Hyviä herkkuhetkiä!

Kommentit

Lettitehtaan Johanna Suominen näyttää, miten teet lapsen hiuksiin helpon ja kauniin lettikampauksen.

Tee lapsen hiuksiin ensin twist-letti ja jos haluat, kiedo siitä kukkanuttura. Näin saat kampauksesta helposti astetta juhlavamman.

 

Kommentit

Helium nostaa pallon turvallisesti ilmaan, mutta sitä on erittäin vaarallista hengittää.

Heliumia ei kannata vetää henkeen edes pilailun vuoksi, sillä kaasujen hengittäminen huvikseen on jopa hengenvaarallista, kaasuyhtiö AGA muistuttaa.

Äänen muuttuminen normaalia korkeammaksi johtuu siitä, että helium muuttaa äänihuulten värähtelytaajuutta. Hengitettynä helium syrjäyttää hapen keuhkoista.

Tilannetta ei voi verrata hengityksen pidättämiseen, sillä keuhkoille tutut happi ja hiilidioksidi ovat erilaisia kaasuja kuin helium: helium ei synnytä keuhkoissa hengittämisrefleksiä.

AGAn mukaan heliumilla täytetyt vappupallot ovat  yhtä turvallisia kuin serpentiinit ja viuhkatkin, kunhan kaasu pidetään pallossa, eikä sitä imetä keuhkoihin.

Kaiva esiin kuminauha ja opettele muutama helppo ja hauska kuvio. Tätä voi harrastaa koko perheen kanssa!

Twistaus – Kutoset