Kuva: Jenni Rinkinen

Lukuvuorossa Mimmit ja luolan salaisuus sekä Koiramäen talvi.

Törmäsin Vaskimetsässä asustaviin Mimmeihin sattumalta. Kuvitus ja tarina lumosivat minut ja koeluvun jälkeen päätin testata kirjan vetovoimaa myös Hillalle. Ja toimihan se – kirja luettiin heti kahdesti.

Pauliina Lerche: Mimmit ja luolan salaisuus

Mimmit ovat täynnä tyttöenergiaa! Mahtavaa, kun kerrankin seikkailijoina ja pelastajina ovat siskokset.

Rauhallinen metsäretki saa uuden käänteen, kun Mimmit kuulevat outoja ääniä ja törmäävät jo talviunilla olevaan karhuun. Yhtäkkiä siskokset huomaavat olevansa keskellä metsänhaltijoiden ja maahisten syystalkoita. 

– Emme tarkoittaneet urkkia, halusimme vain auttaa ystäväämme karhua.

Silloin haltija leppyy.

– Oikeastaan mekin tarvitsemme apua. Talvi on tulossa kovaa vauhtia, ja meillä on kaikki vielä pahasti kesken. Kuulen jo pakkasherran puhurit kauempana pohjoisessa.

Jatkamme Mimmeihin tutustumista innolla. Materiaalia riittää, koska Mimmit esiintyvät kirjojen lisäksi tv:ssä, levyillä ja peleissä.

Mauri Kunnas: Koiramäen talvi

Koiramäen väki on elellyt meillä jo pitkään. Teemapuistosta hankitut minihahmot asustavat nukkekodissa ja vanhoihin tapoihin on tutustuttu Elsan, Tiltan ja Martan avulla.

Nyt olemme lievittäneet lumen kaipuuta erilaisilla talvikirjoilla, joten Koiramäkeenkin on tullut talvi.

Kunnaksen kirjoissa on paljon nähtävää, vaikka lukijalle pienet tekstinpätkät ovat joskus vaikeita seurata. Olemme keskittyneet lukemaan Koiramäen tarinoita palastellen. Samalla olemme selvittäneet, mitä mitkäkin vanhat sanat tarkoittavat.

Talvella matkanteko on helppoa. Reellä kuljetaan peltojen ja järvenselkien yli. Jäälle merkitään talviteitä, joita pitkin voi turvallisesti ajaa.

Piiat ovat avannolla viruttamassa pyykkiä. Tässä puuhassa saa olla varovainen, ettei palelluta näppejään.

"Mutta Heta!" kiljaisee Miina. "Sinähän päästät Mustin paidan avantoon!"

Jenni Rinkinen on nelivuotiaan lapsen äiti ja intohimoinen lukija. Tällä palstalla luetaan kirjoja yhdessä lapsen kanssa, suositellaan uutuuksia ja poimitaan vanhoja suosikkeja kirjastosta. Uusi teksti ilmestyy perjantaisin. Lue lisää palstan juttuja.

Mahtavaa, tyhjä pahvilaatikko! Askarrellaanko telkkari, josta tulee pelkästään hyvää ohjelmaa?

Pahvilaatikkoaskarteluista syntyy monta hyvää leikkiä. Näin teet yhdessä lasten kanssa pahvisen television tai pyykkikoneen.

1. Hahmottele isoon pahvilaatikkoon lyijykynällä televisioruutu ja säätimien paikat tai pyykinpesukoneen täyttöaukko.

2. Leikkaa tarvittavat aukot: televisioon ruudun paikka ja pesukoneen täyttöluukku. Parhaita työkaluja leikkaamiseen ovat hienoteräinen rautasaha tai terävä mattopuukko. Leikkuutyöt ovat aikuisen heiniä.

3. Tee säätimet joko piirtämällä tai vaikkapa pahvista leikkaamalla. Lapset voivat ideoida, koristella ja liimata säätimiä.

4. Kiinnitä televisioon antenni. Se voi olla melkein mikä tahansa rakennelma, vaikkapa piippurassi. Vain mielikuvitus on rajana.

5. Viimeistele valmis televisio tai pyykinpesukone tusseilla tai maaleilla värittämällä. Lapsille vapaat kädet!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mietitkö joululahjaa jollekulle, jolla tuntuu jo olevan kaikkea? Tässä esimerkkejä eettisistä, hyvää tekevistä lahjoista.

1. Koru lasten hyväksi

Kotimaisen Kooky Gemsin suloiset Onni- ja Helmi-korut sopivat sekä aikuisen että koululaisen kaulaan. Tuotto menee Pelastakaa Lapset ry:n työhön lasten auttamiseksi.

22 e, kauppa.pelastakaalapset.fi

2. Lelu, joka työllistää kehitysmaiden äitejä

Mum's-kauppa tukee ja työllistää kehitysmaiden naisia reilusti. My toy -pehmolelut on suunniteltu pohjoismaisten lasten piirustusten pohjalta.

45 e, mums.fi

3. Norppaystävällinen penaali

Kierrätysmateriaaleista valmistetun Norps Rescue -penaalin tuotto menee luonnonsuojelutyöhön.

25 e, www.sll.fi/luontokauppa/norppatuotteet

4. Rannekoru ihmisoikeuksien puolesta

Amnesty Storen tuotolla tuetaan ihmisoikeustyötä. Lulu-rannekoruja valmistava nairobilainen yrittäjä kouluttaa ja työllistää slummin nuoria.

25 e, amnestystore.fi

 

Aineettomia lahjoja

Tai mitä jos sittenkin ostaisit lahjan jollekulle, jota et tunne? Sinä tai läheisesi ette saa tavaraa vaan lämpimän mielen.

5. Jalkapallo pakolaisleirille

Unicefin jalkapallolahja antaa pelaamisen iloa esimerkiksi pakolaisleireillä asuville lapsille.

8 e, unicef.fi/lahja

6. Luettavaa Afrikkaan

Planin kirjalahjalla tuet Ugandan ja Mosambikin varhaiskasvatushankkeita ja lastenkirjallisuutta. Satukilpailulla kerätyt tarinat on kirjoitettu paikallisilla kielillä ja kirjat ovat paikallisten taiteilijoiden kuvittamia.

10 e, lahjoita.plan.fi/aineettomat-lahjat

7. Lapselle harrastus

World Visionin harrastuslahjalla hankitaan kouluihin ja kirjastoihin kirjoja sekä tuetaan lasten urheilu- ja musiikkiharrastuksia.

15 e, worldvision.fi/eettiset-lahjat

8. Katastrofin keskelläkin kouluun

Kirkon Ulkomaanavun lahjalla tuetaan sotia ja luonnonkatastofeja pakenevien lasten koulunkäyntiä ja toipumista. Pakolaisleirillä lasten on tärkeää päästä kouluun ja saada arkeen mielekästä tekemistä ja turvallisia rutiineja.

40 e, toisenlainenlahja.fi

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pienen taiteilijan isänpäiväkortti sallii roiskeet ja ronskit otteet.

Ensimmäinen isänpäiväkortti valmistuu jo ihan pieneltä. Lapsi tarvitsee apua valmistelussa ja viimeistelyssä, mutta voi maalata kortin itse.

Valitse kortin paperiksi akvarellipaperi tai muu paksu paperi. Teippaa helposti irtoavalla teipillä, kuten washi-teipillä, kortille raamit. Teippaa sitten korttipohjaan teksti ”isä”.

Anna taaperon maalata kortti vesi- tai sormiväreillä. Jäljen ei tarvitse olla siistiä, lapsi saa maalata ronskisti teippien yli. Jotta tulos on heleä eikä vain ruskea, valitse maaleihin vain paria sävyä. Kuvan kortissa käytettiin sinistä ja keltaista vesiväriä.

Kun väri on kuivunut, poista teipit varovaisesti. Koristele washi-teipillä.

Vauva 11/16

Millaisia isänpäiväkortteja teillä on tehty? Jaa kuva Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Isä on miespuolinen henkilö, joka on erikoistunut perheen pienhenkilöiden hoivaan, kuljettamiseen ja mahojen pöristämiseen. Mitä muuta?

Tulosta alla oleva pdf-liitetiedosto ja liimaa se isänpäiväkorttiin. Jos tiedosto ei tulostu oikein, lataa se ensin omalle koneelle ja yritä uudelleen.

Iloista isänpäivää!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.