Kuva: Jenni Rinkinen

Lukuvuorossa Mimmit ja luolan salaisuus sekä Koiramäen talvi.

Törmäsin Vaskimetsässä asustaviin Mimmeihin sattumalta. Kuvitus ja tarina lumosivat minut ja koeluvun jälkeen päätin testata kirjan vetovoimaa myös Hillalle. Ja toimihan se – kirja luettiin heti kahdesti.

Pauliina Lerche: Mimmit ja luolan salaisuus

Mimmit ovat täynnä tyttöenergiaa! Mahtavaa, kun kerrankin seikkailijoina ja pelastajina ovat siskokset.

Rauhallinen metsäretki saa uuden käänteen, kun Mimmit kuulevat outoja ääniä ja törmäävät jo talviunilla olevaan karhuun. Yhtäkkiä siskokset huomaavat olevansa keskellä metsänhaltijoiden ja maahisten syystalkoita. 

– Emme tarkoittaneet urkkia, halusimme vain auttaa ystäväämme karhua.

Silloin haltija leppyy.

– Oikeastaan mekin tarvitsemme apua. Talvi on tulossa kovaa vauhtia, ja meillä on kaikki vielä pahasti kesken. Kuulen jo pakkasherran puhurit kauempana pohjoisessa.

Jatkamme Mimmeihin tutustumista innolla. Materiaalia riittää, koska Mimmit esiintyvät kirjojen lisäksi tv:ssä, levyillä ja peleissä.

Mauri Kunnas: Koiramäen talvi

Koiramäen väki on elellyt meillä jo pitkään. Teemapuistosta hankitut minihahmot asustavat nukkekodissa ja vanhoihin tapoihin on tutustuttu Elsan, Tiltan ja Martan avulla.

Nyt olemme lievittäneet lumen kaipuuta erilaisilla talvikirjoilla, joten Koiramäkeenkin on tullut talvi.

Kunnaksen kirjoissa on paljon nähtävää, vaikka lukijalle pienet tekstinpätkät ovat joskus vaikeita seurata. Olemme keskittyneet lukemaan Koiramäen tarinoita palastellen. Samalla olemme selvittäneet, mitä mitkäkin vanhat sanat tarkoittavat.

Talvella matkanteko on helppoa. Reellä kuljetaan peltojen ja järvenselkien yli. Jäälle merkitään talviteitä, joita pitkin voi turvallisesti ajaa.

Piiat ovat avannolla viruttamassa pyykkiä. Tässä puuhassa saa olla varovainen, ettei palelluta näppejään.

"Mutta Heta!" kiljaisee Miina. "Sinähän päästät Mustin paidan avantoon!"

Jenni Rinkinen on nelivuotiaan lapsen äiti ja intohimoinen lukija. Tällä palstalla luetaan kirjoja yhdessä lapsen kanssa, suositellaan uutuuksia ja poimitaan vanhoja suosikkeja kirjastosta. Uusi teksti ilmestyy perjantaisin. Lue lisää palstan juttuja.

Katosiko sormikkaan pari? Mikä onni. Ommelkaa yksinäisestä hanskasta hauska hirviökaveri. 

Pehmomörkö syntyy helposti kokemattomaltakin askartelijalta. Tarvitsette vain vanua tai muuta täytettä, pari nappia, huopaa sekä liimaa ja lankaa. 

Sitten hommiin! 

Innostuitko?

Lisää helppoja askarteluohjeita Marikan blogissa www.vauva.fi/teehetkienkoti

Puolikkaat lauseet, nuo arjen pelastajat.

Varjonuket syntyvät helposti kartongista, mehupillistä ja teipistä.

Varjonuket syntyvät nopealla askartelulla. Jäljennä vain alta tulostettavat eläinhahmot kartongille ja leikkaa ne irti. Tikuksi käy mehupilli, jätskitikku tai vaikkapa lyijykynä, jonka teippaat kiinni eläinhahmon leveimpään kohtaan. Valmista tuli! 

Mutta miltä näyttäisi mörön varjo? Hahmon lapsi voi piirtää itse paperille ja aikuinen leikata sen pahvista irti. Hurjinkin hahmo muuttuu kiltiksi, kun sen ottaa leikkiin mukaan. 

Tee näin: tallenna alla oleva pdf-tiedosto tietokoneesi työpöydälle ja tulosta sen jälkeen. 

PDF icontulosta_varjonuket.pdf

Maahanmuuttajalasten kotouttamisesta palkittu Axa Sorjanen kannustaa kaikkia vanhempia siihen, että he antaisivat lastensa harrastaa rauhassa.

– Harrastuksen pitäisi olla keino itsenäistyä ja irtautua vanhemmista. Minusta vanhemmat puuttuvat liikaa lastensa harrastuksiin, Kansainvälisen hiihtokoulun toiminnanjohtaja Axa Sorjanen sanoo.

Sorjanen palkittiin perjantaina 27. tammikuuta Vanhempainliiton ja Meidän Perhe -lehden Arjen kasvatusteko -palkinnolla.

– Lasten on hyvä harrastaa jotakin liikuntaa ja oppia se tapa jo kotoa. Omassa lapsuudessani opin harrastusten ansiosta kulkemaan bussilla ympäri pääkaupunkiseutua, ottamaan vastuuta, olemaan poissa kotoa ja pitämään huolta tavaroistani.

Kansainvälinen hiihtokoulu aloitti toimintansa syksyllä 2015 ja on siitä lähtien opettanut maahanmuuttajataustaisia lapsia hiihtämään – ja samalla suomalaiseen kulttuuriin. Sorjanen on huomannut, miten tärkeä merkitys hiihtokoululla on ollut lasten itsetunnolle.

– Hiihtokoulussa lapset oppivat ryhmässä toimimista ja suomea, mutta oppivat myös tuntemaan turvallisia aikuisia. Heillä aikuiskontaktit liittyvät muuten pääosin kouluun tai viranomaisiin. Mukana on paljon lapsia, jotka eivät ole koskaan olleet poissa vanhempiensa luota. Heille esimerkiksi kahden päivän leiri on tosi jännä kokemus.

Syy tehdä hyvää

Hiihtokoulu sai alkunsa Axa Sorjasen rullahiihtolenkillä Itä-Helsingissä syksyllä 2015. Siellä häntä lähestyi kurdityttö, joka kysyi, missä lajia voisi kokeilla.

– Tajusin heti, ettei missään. Ei Vantaan hiihtoseuraan voi soittaa ja kysyä, saanko tulla testaamaan rullahiihtoa, Ei heillä ole rahkeita ottaa vastaan selvästi eri kulttuureista tulevia lapsia. Eikä kyse ole vain seuroista, sillä maahanmuuttajalasten vanhemmille laji on täysin vieras.

”Meillä on velvollisuus hoitaa asiat niin, että kaikki lapset ovat samalla viivalla.”

Samaan aikaan keskustelu maahanmuutosta kävi Sorjasen mielestä vastenmielisillä kierroksilla. Se oli hänelle syy toimia. Hän kirjoitti kurditytön kohtaamisesta Facebookiin ja aloitti vitsailemalla ystävänsä, hiihdonopettaja Simo-Viljami Ojasen kanssa opettamaan ryhtymisestä. Vitsailu muuttui nopeasti todeksi, kun ensimmäinen hiihto-oppilasryhmä löytyi tutun opettajan avulla. 

– Aikuisina meillä on velvollisuus hoitaa asiat niin, että kaikki lapset ovat samalla viivalla. Siinä voin osaltani auttaa. Ja toisaalta jos voimme samalla luoda mallin, jolla voi tulevaisuudessa auttaa yhä isompaa määrää lapsia, aina vain parempi.

Hiihtokoulun saama palaute on ollut todella kannustavaa.

– Lasten koulusta olemme kuulleet, miten hiihtokoulu on tukenut lasten muutakin oppimista. He ovat saaneet purkaa energiaa ja heidän kuntonsa on kohonnut nopeasti. Vanhemmat ovat kiitelleet, etteivät he olisi koskaan voineet itse tarjota samoja elämyksiä lapsilleen. Tuli vahingossa keksityksi hyvä malli toimia, Sorjanen sanoo.

Axa Sorjasen haastattelu ilmestyy Meidän Perhe -lehdessä 1. helmikuuta.