Lukemista lapsille

Mimmit eksyvät luolaan ja Koiramäen väki talveen

Kuva: Jenni Rinkinen

Lukuvuorossa Mimmit ja luolan salaisuus sekä Koiramäen talvi.

Törmäsin Vaskimetsässä asustaviin Mimmeihin sattumalta. Kuvitus ja tarina lumosivat minut ja koeluvun jälkeen päätin testata kirjan vetovoimaa myös Hillalle. Ja toimihan se – kirja luettiin heti kahdesti.

Pauliina Lerche: Mimmit ja luolan salaisuus

Mimmit ovat täynnä tyttöenergiaa! Mahtavaa, kun kerrankin seikkailijoina ja pelastajina ovat siskokset.

Rauhallinen metsäretki saa uuden käänteen, kun Mimmit kuulevat outoja ääniä ja törmäävät jo talviunilla olevaan karhuun. Yhtäkkiä siskokset huomaavat olevansa keskellä metsänhaltijoiden ja maahisten syystalkoita. 

– Emme tarkoittaneet urkkia, halusimme vain auttaa ystäväämme karhua.

Silloin haltija leppyy.

– Oikeastaan mekin tarvitsemme apua. Talvi on tulossa kovaa vauhtia, ja meillä on kaikki vielä pahasti kesken. Kuulen jo pakkasherran puhurit kauempana pohjoisessa.

Jatkamme Mimmeihin tutustumista innolla. Materiaalia riittää, koska Mimmit esiintyvät kirjojen lisäksi tv:ssä, levyillä ja peleissä.

Mauri Kunnas: Koiramäen talvi

Koiramäen väki on elellyt meillä jo pitkään. Teemapuistosta hankitut minihahmot asustavat nukkekodissa ja vanhoihin tapoihin on tutustuttu Elsan, Tiltan ja Martan avulla.

Nyt olemme lievittäneet lumen kaipuuta erilaisilla talvikirjoilla, joten Koiramäkeenkin on tullut talvi.

Kunnaksen kirjoissa on paljon nähtävää, vaikka lukijalle pienet tekstinpätkät ovat joskus vaikeita seurata. Olemme keskittyneet lukemaan Koiramäen tarinoita palastellen. Samalla olemme selvittäneet, mitä mitkäkin vanhat sanat tarkoittavat.

Talvella matkanteko on helppoa. Reellä kuljetaan peltojen ja järvenselkien yli. Jäälle merkitään talviteitä, joita pitkin voi turvallisesti ajaa.

Piiat ovat avannolla viruttamassa pyykkiä. Tässä puuhassa saa olla varovainen, ettei palelluta näppejään.

"Mutta Heta!" kiljaisee Miina. "Sinähän päästät Mustin paidan avantoon!"

Jenni Rinkinen on nelivuotiaan lapsen äiti ja intohimoinen lukija. Tällä palstalla luetaan kirjoja yhdessä lapsen kanssa, suositellaan uutuuksia ja poimitaan vanhoja suosikkeja kirjastosta. Uusi teksti ilmestyy perjantaisin. Lue lisää palstan juttuja.

Parasta pihalla – 5 kivaa ulkoleikkiä

Mitä teillä leikitään ulkona? Kokeile näitä ikisuosikkeja!

Perinneleikeistä on useita versioita, ja säännöt esimerkiksi kiinni jääneiden pelastamisesta voivat olla hyvin yksityiskohtaiset. Tässä leikeistä yhdet versiot!

10 tikkua laudalla

Kiven tai muun matalan korokkeen päälle tuetulle laudalle kerätään 10 tikkua. Leikin alussa lautaa polkaistaan niin että tikut putoavat maahan, ja muut juoksevat piiloon. Etsijä jää keräämään tikut, huutaa 10 tikkua laudalla! ja lähtee etsimään piiloutuneita.

Kun etsijä näkee jonkun piiloutuneista, hän juoksee koskettamaan lautaa ja huutaa esim. Matti löydetty. Jos Matti kuitenkin ehtii juosta laudalle etsijää ennen, hän voi pelastaa itsensä koskettamalla lautaa ja huutamalla esim. omat nimet kirjoissa. Nyt Matti jää leikistä odottamaan uutta kierrosta.

Jos laudan ympärillä on jo kierroksella aiemmin löytyneitä, juoksija voi pelastaa heidät huutamalla kaikki pelastettu ja polkaisemalla tikut uudestaan ilmaan. Näin kierros alkaa alussa. Uudeksi etsijäksi kaikkien löydyttyä jää yleensä se, joka on jäänyt ensimmäisenä kiinni eikä ole onnistunut pelastautumaan.

Pallo paikalla

Säännöiltään muuten sama kuin 10 tikkua laudalla, mutta tikkujen sijaan käytetään palloa. Leikin alussa pallo potkaistaan mahdollisimman kauas, ja etsijän pitää hakea pallo omalle paikalleen ympärilleen katsomatta. Jos piiloutujat eivät ehdi siinä ajassa piiloon, voidaan sopia esimerkiksi, että etsijän pitää hakea pallo kävellen. Tai toinen suunta kävellen ja toinen juosten.

Leikki tunnetaan muillakin nimillä, esimerkiksi Purkki tai Purkkis. Nimitys tulee siitä, että alussa pallo voi olla purkissa tai maahan piirretyssä ringissä, jota kutsutaan purkiksi.

Banaanihippa

Pienillekin leikkijöille sopivassa hipassa on sopivan simppelit säännöt: Muut juoksevat karkuun, hippa tai hipat ottavat kiinni. Kiinniotettu jää seisomaan kädet ylhäällä banaaniksi, jolloin toinen etsijä voi pelastaa kiinniotetun kuorimalla banaanin eli laskemalla kädet alas. Leikki jatkuu, kunnes kaikki ovat jääneet tai päätetään muuten lopettaa.

Hura hura häitä

Kaksi leikkijää valitaan portinvartijoiksi, ja he valitsevat yhdessä salanimet, esim. mansikka ja mustikka. Portinvartijat asettavat kädet vastakkain ja nostavat ne ylös kaareksi, jonka ali muut leikkijät kulkevat jonossa yhä uudelleen. Samalla lauletaan Hura, hura häitä, kello löi jo kaksitoista, keisari seisoo palatsissaan. Niin musta kuin multa, niin valkea kuin varsa, se ken tulee viimeiseksi, ompi kuolemaks!, lorusta on eri versioita.

Kuolemaks-sanan kohdalla portin alle osunut leikkijä napataan kiinni, ja portinvartijat vievät hänet sivuun valitsemaan mustikan tai mansikan. Kiinni jäänyt asettuu jonoon sille puolelle, jonka sanan valitsi, ja leikkiä jatketaan, kunnes kaikki ovat jonoissa portinvartijoiden takana. Lopuksi portinvartijat tarttuvat toisiaan käsistä ja kumpikin jono yrittää saada toisen jonon liukumaan omalle puolelleen – voittaja on se, joka onnistuu.

Kirkonrotta

Keskuspaikkana on seinä, aita, puunrunko tms. jota vasten etsijä jää laskemaan, kun muut menevät piiloon. (Alkuun seinää vasten kääntyneen etsijän selkä voidaan pestä lorulla vasta pesty puhdas selkä jne., ja jos etsijä arvaa pesijän, etsijä vaihtuu.)

Kun etsijä näkee piiloutuneen, hän juoksee mahdollisimman nopeasti keskusseinälle, läppää seinää ja huutaa esim. Anni nähty! Anni voi juosta huutopaikalle kilpaa etsijän kanssa, ja jos hän ehtii ensin läpsäistä seinää ja huutaa Omat! hän on pelastunut eikä jää seuraavalla kierroksella etsijäksi. Jo löytyneet voi pelastaa huutamalla Kaikki rotat pelastettu! Kierros loppuu, kun kaikki on löydetty. Uusi etsijä on pelastamatta jääneistä se, joka jäi ensiksi kiinni.

Kommentit (3)
Vierailija
Viesti

Katri / Vauvan toimitus kirjoitti:
Pallo paikalla -leikki lisätty juttuun, kiitos vinkistä!
   sen leikin nimi on bollen i ringen eli pallo ringissä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi harrastaa, vanhempi jalostuu

Miten opettavaisia lasten harrastukset ovatkaan – myös meille vanhemmille.

Kaikkihan tietävät, miten kehittäviä lasten harrastukset ovat. Jalkapallossa oppii tiimipelaajaksi, soittoharrastus auttaa keskittymään. Mutta lapset eivät suinkaan ole ainoita, joita harrastukset kasvattavat.

Kouluikäisten lasten vanhemmat kertovat, miten jälkikasvun harrastukset ovat heitä jalostaneet.

Käytännön taitoja

”Olen oppinut uusia sanoja ja ilmaisuja. Jalkapalloilijan äitinä puhun nyt ihan luontevasti syndeistä, hiekkahousuista ja vieraspelipaidoista, vaikka en vielä vuosi sitten tiennyt niistä yhtään mitään.”

”Olen oppinut pukeutumaan niin, että voin seistä paikoillani suhteellisen rankassakin sateessa tunnin palelematta.”

”Kävin esikoisen kanssa vauvamuskarissa, jossa lapsi lähinnä kuolasi ja ihmetteli kattovaloa. Itse opin kaikki uudehkot lastenlaulut. Siitä on yli kymmenen vuotta, mutta vieläkin alkaa toisinaan soida päässä Metrolla mummolaan. Tai kuinka pyyhkijät pyyhkivät viuh viuh viuh…”

”Olen oppinut joukon kiinnostavia selityksiä sille, miksi soittoläksyn harjoittelu jäi tälläkin kertaa aika vähälle. Luovimpia niistä voi uusiokäyttää myös aikuiselämässä: Miksikö en mennytkään tällä viikolla (enkä kolmeen viikkoon ennen sitä) kahvakuulaan? Katsos, kun ohjaaja sanoi, että JOSKUS saa harjoitella vähän vähemmän.”

Henkistä kasvua

”Olen luopunut cooliudesta. En olisi ikinä kuvitellut, että olen se nolo mutsi, joka huutelee kannustushuutoja kentän laidalla, mutta näin on päässyt käymään. Kun olen käynyt peleissä ja oppinut tuntemaan poikia, huomaan oikeasti jännittäväni heidän puolestaan. On liikuttavaa, miten tärkeitä pelit ovat pojille, ja miten pelipäivä on juhlapäivä, kun saa pukeutua seuran asuun.”

”Lapsen salibandyharrastus pakotti minut poistumaan mukavuusalueeltani. Olin todella ennakkoluuloinen ja kuvittelin, että kaikki muut vanhemmat ovat jotain himourheilijoita ja aivan erilaisia ihmisiä kuin minä itse. Olen saanut huomata, että he ovatkin aivan tavallisia. Eivät hekään rakasta lauantaiaamun herätyksiä kello 5.30, että ehtivät viemään jälkikasvun klo 8 alkavaan peliin.”

”Olen oppinut pyytämään apua. Kun töistä pitää ehtiä ruokkimaan lapset ja siitä tunnin sisään toiselle puolelle kaupunkia ilman autoa, auttavainen naapuri on parasta, mitä ihmisen elämässä voi juuri silloin olla.”

Ihmisyyden tummatkin sävyt tutuiksi

“Poikani naperofutiksessa hämmästytti se, kuinka tosissaan osa vanhemmista touhun otti. Lapset olivat 4–6-vuotiaita, mutta osalle vanhemmista kyse oli ensiaskelista ammattifutarin uralle. Erityisesti mieleen jäi eräs isä, joka karjui otsasuoni pullottaen ”Peliä, peliä!” ja ”Vauhtia, neidit”, kun pikkupojat unohtuivat ihmettelemään ohilentävää lentokonetta tai haaveilemaan omiaan.”

”Tiesin jo aiemmin, että pelikentän laidalta ohjeita huuteleva vanhempi ei ole se kaikkein fiksuin. Sen opin vasta nyt, miten hirvittävän vaikeaa suutaan on välillä pitää kiinni.”

Kasvolihasten hallintaa

”Judotreenien tatamin reunalla opin sietämään salilla leijuvaa pistävää hienhajua ilmeenkään värähtämättä.”

”Olen oppinut näyttämään kiinnostuneelta koko musiikkikoulun oppilasmatinean ajan, vaikka oman lapseni esitys on minuutissa ohi.”

Erehdystä ikä kaikki

”Olen oppinut ottamaan harkkoihin mukaan vanhemman hätäpakkauksen, joka sisältää vettä ja suklaata. Tai no, oikeastaan en. Kärsin vähän väliä nälän tai nestevajauksen aiheuttamasta päänsärystä.”

Mitä sinä olet oppinut? Kerro kommenteissa.

Lue lisää:

Milloin on oikea aika lopettaa harrastus?

Kaipaatteko uusia harrastuksia? Kokeilkaa näitä!

Iloa vai pakko? Näin lapset harrastavat

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Matkusta lasten kanssa edullisemmin – reissaajaperheen 3 vinkkiä

Syyslomalla reissuun? Nappaa vinkit omatoimimatkaan.

Vinkit antoi traveller-pariskunta Laura ja Niko Kaartinen Vantaalta. Perheessä on 5- ja 2-vuotiaat lapset. Suosikkikohteita ovat Thaimaa ja Karibia.

1. Omatoimisuus kannattaa

Välimeren maissa lämpöä riittää usein pitkälle syys-lokakuuhun, jolloin Suomessa on jo synkkä syksy. 3–4 tunnin lennot sujuvat vaivattomasti lasten kanssa. Syksyllä Euroopan kuumin lomasesonki on jo päättynyt, eli hintataso kaupoissa ja ravintoloissa on usein kesäkautta edullisempi.

Omatoimisuudella säästää pitkän pennin ja matkan keston ja lähtöajankohdan voi päättää itse. Kaikki alkaa lentojen buukkaamisesta. Hyviä nettiosoitteita lentojen löytämiseen ovat esimerkiksi momondo.com, skyscanner.fi ja lentodiilit.fi.

Yllättävän toimivia määränpäitä syyslomien aikaan ovat esimerkiksi Turkki ja Kroatia. Hintataso niissä on huomattavasti esimerkiksi Espanjaa edullisempi. Voit pitää kokonaisuutta edullisena, jos onnistut saamaan syyslomaksi lennot ja hotellin viikoksi kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle noin 1 800 eurolla. Alle 2-vuotias lapsi matkustaa usein lähes ilmaiseksi.

2. Edullisemmin perillä

Seuraavaksi varataan hotelli. Kurkkaile nettiosoitteita booking.com ja hotels.com. Jos suuntana on Aasia, myös nettisoite agoda.com on hyvä vaihtoehto.

Säästät selvää rahaa, jos valitset hotellin, joka sijaitsee hieman kauempana keskustasta. Ympäristö on rauhallisempi ja pienellä kävelymatkalla näet paikallista elämää ja saat liikuntaa. Kävellen säästyy myös rahaa, ja ravintolahinnat ovat edullisemmat kuin aivan ydinkeskustassa.

Hotellia varatessa ei välttämättä kannata ilmoittaa reissaavansa lasten kanssa. Huone kahdelle aikuiselle on aina perhehuonetta huomattavasti edullisempi.

Hotellin lisätiedoista löytyy usein maininta, että kaikki alle 12-vuotiaat lapset yöpyvät hotellissa ilmaiseksi. Jos lapset ovat jo liian isoja nukkumaan samassa sängyssä vanhempien kanssa voi valita lisävuodevaihtoehdon. Se on monessa hotellissa todella edullinen.

Paikallisbussien ja muiden paikallisten liikennevälineiden käyttö tuo paikan päällä säästöä takseihin verrattuna.

3. Pingotus pois

Lasten kanssa reissatessa kannattaa varmistaa, että nukkumapaikka on varma ja että ruokaa on tarjolla tasaisin väliajoin. Tärkeintä on stressitön ja kiireetön liikkuminen ja leppoisa ote.

Lapset aistivat vanhemmistaan, että asiat sujuvat eikä turhista hermostuminen kannata. Jonottaminen lentokentillä, turvatarkastukset, ruuhkat, myöhästelyt ja mahdolliset terveyspulmat kuten mahavaivat ovat reissaamisen riskejä, joita ei etukäteen pingottamalla voi välttää.

Matkoilla tärkeää on elää hetki kerrallaan, jokaisesta uudesta kokemuksesta nauttien. Mieli avoimena ja järki mukana.

Hyvää matkaa!

Lue lisää

Näin matkalle lähtö sujuu kuin leikki

Huolehdi rokotuksista ennen matkaa

Kommentit (1)
Vierailija
Viesti

Lapset kannattaa kyllä huomioida varausta tehdessä esimerkiksi Ranskassa huoneet hotelleissa ovat pieniä ja jokaiselle henkilölle pitää olla oma sänky. Henkilömäärä vaikuttanee myös paloturvallisuussäädöksiin ja muihin kustannuksiin. Löytöjä hotelleista voi tehdä, mutta ne pienet tekstit kannattaa oikeasti lukea ja varmistaa hotellilta, että lapset huoneessa ovat ok.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kolme syytä rajoittaa teinin nettiaikaa

Sopiva aika netissä parantaa oppimista, mutta liika on liikaa.

1. Netissä roikkuvat ovat yksinäisiä koulussa

Vähintään kuusi tuntia päivittäin nettiä käyttävät suomalaisnuoret kokevat koulussa enemmän yksinäisyyttä kuin muut. Aktiivisimmat nettikäyttäjät pitävät ystävien saamista vaikeana ja tuntevat jäävänsä ulkopuolisiksi.

Tulokset selviävät 15-vuotiaiden nuorten vastauksista vuoden 2012 PISA-tutkimuskyselyyn. Samansuuntainen tulos saatiin myös muista tutkimuksessa mukana olevista maista.

Tutkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta pitää yhteyttä merkittävänä.

– Koulussa vietetty aika on merkittävä osa nuoren arkea, ja ei voi olla vaikuttamatta ajatusmaailmaan, jos koko sen ajan kokee jäävänsä ulkopuoliseksi ja olevansa väärässä paikassa.

Tutkimuksessa ei tehty eroa siinä, millaista vapaa-ajan toiminta netissä oli: pelasiko nuori yksinään vai käyttikö hän nettiä sosiaaliseen toimintaan.

– Emme myöskään tiedä, onko niin, että kun ystäviä ei ole, tilannetta paetaan verkkoon – vai niin, että muita kavereita ei löydy, koska aika menee netissä, Leino toteaa.

2. Illat netissä, aamut myöhässä

Tutkimuksessa huomattiin myös yhteys aktiivisen netinkäytön ja koulusta myöhästelyn välillä. Eniten tietokonetta käyttävistä nuorista puolet kertoi myöhästyneensä koulusta kahden tutkimusta edeltäneen viikon aikana. Myös kokonaisten tuntien tai jopa koulupäivän lintsaaminen oli aktiivisimmilla käyttäjillä muita yleisempää.

Suomalaisteinit käyttivät nettiä tyypillisesti arkisin vapaa-aikana noin puolitoista tuntia päivässä. Yli kuusi tuntia nettiä arkisin käyttäviä nuoria oli noin viisi prosenttia ikäluokasta ja yli neljä tuntia nettiä käyttäviä lähes kuudesosa. Viikonloppuisin netissä ollaan vielä tätä enemmän.

3. Maltillinen netinkäyttö parantaa oppimistuloksia

Lukutaidon, matematiikan ja luonnontieteiden arvioinneissa parhaiten näyttävät pärjäävät nuoret, jotka käyttävät nettiä vapaa-aikana noin tunnin päivässä. Ero seuraavaksi eniten netissä oleviin, noin 2–4 tuntia päivittäin käyttäviin ei ollut kuitenkaan kovin suuri.

Selvästi huonoiten lukutaidon mittauksessa pärjäsivät ne, jotka eivät käyttäneet nettiä ollenkaan tai olivat netissä arkisin yli neljä tuntia.

Kaisa Leinon mukaan lukutaidon kannalta merkitystä on ajan lisäksi sillä, mitä netissä tekee.

– Eniten hyötyvät oppilaat, jotka käyttävät nettiä tiedonhakuun ja tekstien lukemiseen. Esimerkiksi pelaamisesta ja kavereiden kanssa viestittelystä ei ole samalla tavalla hyötyä, vaikka sosiaalinen lukutaito siinä toki lisääntyy.

Lue lisää

10 huolestuttavaa piirrettä lasten sosiaalisen media käytössä

Melkein puolella ekaluokkalaisista on älypuhelin

Näin käy, jos ottaa kännykän sänkyyn

Lapset ovat netissä yhä nuorempina