Aikuisten tulisi puuttua liian pelaamisen syihin, ei vain kieltää.

"Harva kasvattaja kieltää lapselta kaikki kirjat tai kaikki televisio-ohjelmat. Vanhemmat tietävät aika hyvin, mikä kirja tai ohjelma sopii lapselle. Haluaisin, että samoin olisi pelien kanssa.

Pelaamista ei pidä lähtökohtaisesti tuomita lapselle sopimattomaksi. Kasvattajan kannattaa selvittää, mistä pelissä on kyse. Ja miettiä sitten, sopiiko se omalle lapselle. Kaikki pelit eivät tietenkään sovi lapsille – niin kuin eivät kaikki kirjat tai televisio-ohjelmatkaan.

Peleillä on myös hyviä vaikutuksia. Pelaaminen avaa uusia maailmoja ja kehittää kielitaitoa, mielikuvitusta ja luovuutta. Silmän ja käden koordinaatio harjaantuu, liikuntapeleissä motoriikkakin. Peleissä tuntee onnistumista ja oppii käsittelemään pettymyksiä.

Pelejä käytetään helppona lapsenvahtina. Olisi kuitenkin hyvä, jos aikuinen pelaisi lapsen kanssa. Siinä vanhempi näkee, millainen peli on kyseessä, ja oppii samalla ymmärtämään pelien maailmaa. Pelaaminen voi olla lapsen ja vanhemman mukavaa yhteistä aikaa siinä missä leikkiminenkin.

Vanhemmilla lapsilla pelaamiseen alkavat liittyä kaverit. Pelien ympärille muodostuu vahvoja yhteisöjä, ja pelejä pelataan saman koneen äärellä tai verkossa. Verkkopelaaminenkin on sosiaalista. Jos nuorella on kiirettä, on parempi viettää kaverin kanssa vähän aikaa verkkopelissä kuin jättää yhteydenpito kokonaan väliin.

Sosiaalisuus ei rajoitu itse pelitapahtumaan. Nuoret juttelevat peleissä pyörivistä ilmiöistä ja katselevat yhdessä pelivideoita. Ihan niin kuin jalkapallon ystävät keskustelevat lajista ja katselevat matseja.

Lapselle kannattaa kertoa, että pelit on tarkoituksella tehty sellaisiksi, että ne houkuttelevat pelaamaan. Ja selittää, että liika pelaaminen ei ole hyväksi. Ihan niin kuin karkkejakaan ei voi syödä mahan täydeltä.

Useampi lyhyt pelihetki on lapsen kannalta parempi kuin yksi pitkä. Lapsesta kyllä yleensä huomaa, milloin on pelattu liikaa. Hän alkaa olla levoton, kärttyisä tai väsynyt.

Mitä pienempi lapsi on, sitä fiksumpaa on tehdä mahdollisimman selvät pelisäännöt. Milloin on pelipäivä ja kuinka paljon pelataan kerralla. Nuoren pelaamisen sääntely on helpompaa, jos hän saa pelata sovitun tason tai jakson loppuun sen sijaan, että pitäisi lopettaa tiettyyn kellonaikaan.

Jos lapsi pelaa liikaa, se on usein oire jostain. Jos koulukiusattu pakenee todellisuutta peleihin, tilanne voi pahentua, jos aikuiset eivät tajua puuttua liikapelaamisen syihin, vaan kieltävät pelaamisen – ehkä ainoan kivan asian kiusatun elämässä."

Mikko Meriläinen tekee väitöskirjaa pelikasvatuksesta Helsingin yliopistossa. Hän työskentelee asiantuntijana Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Pelitaito-projektissa ja on yksi Pelikasvattajan käsikirjan toimittajista.

Meidän Perhe 12/2014

Lue lisää

Nuorten toive vanhemmille: Aseta digipelaamiselle säännöt, mutta pysy kohtuudessa

Äidin tarina: "Lapseni on peliriippuvainen"

Pelaako lapsesi liikaa? Näin selvität sen

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä luonto on mieltä liisteristä? Imeytyykö maahan vai jääkö nurmen päälle lillumaan?

Sehän on tärkkelystä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin pidät helposti tietosi lapsen mukana.

Suihkuta päälle nestemäistä laastaria, niin lomatatska pysyy pidempään myös vedessä.