Listasimme 15 parasta matka-appsia ja lastenpeliä.

Hyödylliset matkalla

Tripadvisor
Android, IOS
Ilmainen

Hieno appsi, jolla voi tsekata joko hakusanalla tai läheltä automaattisesti etsien hotelleja, ravintoloita ja huvittelupaikkoja. Tripadvisorin kanssa ei tarvitse olla mainospuheiden varassa, koska kaikki perustuu käyttäjien arviointeihin. Tripadvisorin luotettavuus tulee joukkovoimasta, koska sitä yksinkertaisesti käyttää niin moni, että arvioita on lähes mahdoton manipuloida. Hyvänä piirteenä Tripadvisor osaa opastaa perille, kun haluttu kohde on löytynyt.

Everytrail
Android, IOS
Ilmainen

Missä olisi parhaat ulkoilureitit? Everytrail kattaa koko maapallon ja osaa opastaa muiden ulkoilijoiden suosimille reiteille ja tarvittaessa näyttää matkan varrelta myös valokuvia. Ilmaisversiolla pärjää, mutta maksullisella voi ladata reitit ja kartat etukäteen, jolloin perillä ei välttämättä tarvitse nettiyhteyttä lainkaan.

Field Trip
Android, IOS
Ilmainen

Oma tabletissa tai puhelimessa kulkeva turistiopas on hauska idea. Se osaa kertoa lähistöllä olevista paikoista, painottuen lähinnä arkkitehtuuriin, mutta on mukana monenlaista muutakin yllättävää ja sellaista, joista ei välttämättä

Foreca Weather
Android, IOS
Ilmainen

Säätiedot voi tietysti käydä katsomassa netistä, mutta Forecan appsiin on keskitetty yhteen paikkaan selkeät ennusteet sade- ja pilvitutkineen.

Battery Doctor
Android
Ilmainen

Reissussa ei välttämättä aina pääse lataamaan mobiilivehkeistä. Battery Doctor auttaa säästämään akkuja opastaen, mitkä appsit on hyvä sulkea taustalta viemästä virtaa.

MyStreetView
Android
Ilmainen

Googlen kartat tulevat Android-laitteissa mukana, mutta niistä puuttuu selainversion mahdollisuus mennä katsomaan, miltä maan tasalla näyttää. MyStreetViewn avulla sekin onnistuu, mistä on ollut suuri apu matkakohteessa navigoidessa, kun on pitänyt vaikkapa selvittää, mistä kadunkulmasta tarkkaan ottaen pitäisi kääntyä, että pääsisi kohteeseen.

Waze
Android, IOS
Ilmainen

Joukkovoimaan perustuva navigointiappsi pieksee mennen tullen erilliset navigaattorit. Se kerää käyttäjiltään tietoa, minkä perusteella se osaa näyttää selkeästi, missä matkan varrella on ruuhkaa ja mitä kautta kannattaisi kiertää. Waze osaa myös kertoa onnettomuuksista ja jopa näyttää matkan varrelta halvimmat tankkauspaikat.

Skyscanner
Android, IOS
Ilmainen

Mistä halvimmat lennot? Skyscannerille annetaan kohde ja matkapäivät, minkä jälkeen se hakee suurin piirten kaikista maailman lentoyhtiöistä halvimmat lennot ja tarvittaessa suodattaa lentoja välilaskujen määrän ja matka-ajan perusteella. Ilman Skyscanneria hakemiseen saisi helposti kulutettua kokonaisen päivän. 

Viihdykettä lapsille

 Toca Boca

Android, IOS
2-3 €

Ruotsalainen Toca Boca on kokonainen lapsille tehtyjen ohjelmalelujen sarja. Mukana on kampaamo, robotteja, kauppa, rakentelua, kokkausta, autoja ja junia. Paino on alle kouluikäisten tekemisissä, mutta esimerkiksi Toca Builderissa rakentelu on tehty sen verran fiksusti, että tekemistä piisaa kouluikäisillekin. Toca Bocan kantava ajatus on se, että kyse on nimenomaan leikistä, ei peleistä, joten kilpailullisia elementtejä ei ole lainkaan. Kaikesta sisällöstä maksetaan kerralla.

Pikku Kakkonen
Android, IOS
Ilmainen

Leikkejä ja pelejä tuttujen juontajien ja Pikku Kakkosen hahmojen kanssa.

YLE Lapset
IOS
Ilmainen

Yle Lapset on Yle Areenasta lapsille tuunattu versio. Sillä voi katsella Ylen lastenohjelmia omaan tahtiin.

Netflix
Android, IOS
Ilmainen

Netflix on pakko mainita, koska reissun päällä harva pitää tenavia takapenkillä yhtä hiljaisena kuin leffojen katselu. Netflixissä voi tehdä erikseen lasten profiilin, jolla avautuu ainoastaan lapsille sopivaa sisältöä. Leffat ja sarjat eivät ole uusimpia, mutta silti katsottavaa riittää todennäköisesti koko kesäloman ajaksi.

Despicable Me, Subway Surfers
Android, IOS
Ilmainen

Jostain syystä muksut tykkäävät aivan älyttömästi niin sanotuista käytäväjuoksupeleistä. Niissä vipelletään tolkutonta vauhtia eteenpäin, väistellen esteitä ja keräten aarteita. Niillä taas saa avattua uusia vaatteita, varusteita ja hahmoja. Genressä on paljon pelejä, mutta leffoista tuttu Despicable Me ja Subway Surfers ovat parhaat.

Flightradar24 Pro
Android, IOS
Maksullinen

Mihin ylläpuolella näkyvä lentokone on menossa? Miltä sen ohjaamosta näyttää? Kuinka korkealla se on ja kuinka kovaa se lentää? Flightradar näyttää kaikki ilmassa olevat lentokoneet kartalla maailmanlaajuisesti, mutta maksullisella versiolla voi osoittaa myös suoraan ylhäällä olevaa konetta ja se näyttää ruudulla koneen tiedot. Pienten ja suurten pikkupoikien suosikki! 

Pou
Android
Ilmainen

Muistaako kukaan Tamagochia? Pou on kuin ruudulle siirretty versio virtuaalilemmikistä, joka kaipaa hoivaa ja syötävää, mutta jonka kanssa voi myös pelata ja leikkiä.

 Lue matkajuttumme 

 Legoland

 Lontoo

 Euroopan huvipuistot

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä luonto on mieltä liisteristä? Imeytyykö maahan vai jääkö nurmen päälle lillumaan?

Sehän on tärkkelystä.

Näin pidät helposti tietosi lapsen mukana.

Suihkuta päälle nestemäistä laastaria, niin lomatatska pysyy pidempään myös vedessä.