Kuva: Jenni Rinkinen

Lukuvuorossa Molli sekä Viiru ja Pesonen telttaretkellä.

Olemme lukijaperhe. Minä, mieheni ja melkein nelivuotias Hilla-tyttömme.

Luemme aina. Heti aamulla yöpuvuissa, viimeisenä illalla ennen iltalauluja ja nukahtamista. Sohvalla, sängyssä, lattialla, keittiössä, bussissa, autossa, ihan missä vaan. Olen onnekas, sillä lapseni rakastaa kirjoja yhtä paljon kuin me vanhemmat.

Tällä palstalla luemme yhdessä. Poimin yhteen kirjoitukseen viime kuukausien uutuuden sekä lapsen valitseman suosikin edelliseltä kirjastokäynniltä. Uusi teksti ilmestyy jatkossa aina perjantaisin.

Tämän viikon hittejä ovat olleet ihanan tunnelmallinen Molli sekä hieman yllättäen Viiru ja Pesonen telttaretkellä.

Katri Kirkkopelto: Molli

Katri Kirkkopellon kuvittama ja kirjoittama Molli on yksi kauneimmista lastenkirjoista, mitä olen nähnyt. Lumoavat kuvat ja oivaltava kertomus ystävyyden voimasta naulasivat Hillan sohvaan heti ensi sivusta lähtien.

Molli on yksinäinen ja pahantuulinen pikkuotus, joka ei halua tavata ketään. Ei, vaikka Pikku Sisu yrittää ystävyyttä sinnikkäästi. Minkäs Molli sille voi, että koko suku on hapannaamoja täynnä ja Amalia-tädin lempilausahdukset ovat: "nauraessa näyttää naurettavalta" ja "pahalla päällä joka säällä".

Sitte Molli tajuaa, mitä kaikkea ystävyys voi antaa.

Molli luki kirjoista, että ystävä on joku erityinen ... Ystävä saa hyvälle tuulelle. Ystävän kanssa voi jopa kinata ja kiukutella!

Molli listaa ystävyysasioita ja opettelee hymyilemään. Kodin mietelauseet saavat uuden muodon ja Molli alkaa odottaa tapaavansa Pikku Sisun uudelleen.

Lumoava kuvitus on naulannut Hillan selaamaan kirjaa paljon itsekseen. Tutkittavaa riittää, koska kirja on sarjakuvamaisuudessaan täynnä yksityiskohtia.

Molli on täydellinen lastenkirja 4–6-vuotiaille, mutta tarina ja kuvitus miellyttävät varmasti kouluikäisiäkin.

Sven Nordqvist: Viiru ja Pesonen telttaretkellä

Sven Nordqvistin Viiru ja Pesonen -kaksikkoon tutustuimme yllättäen jo tänä syksynä, kun Hilla nappasi yhden tarinoista luettavakseen kyläpaikassa. Liekö sitten puhuva kissa vai mörökölli-ukko, mutta Hilla jaksaisi kuunnella kaksikon seikkailuja loputtomasti. 

Viiru ja Pesonen telttaretkellä -kirjan alussa Viiru löytää varastosta vihreän makkaran, joka onkin teltta. Siispä retkelle! Harmi vain, että kanat tunkevat matkalle mukaan ja reissu jää kotipihaan. Kaksikko karkaa testaamaan Pesosen uutta onkikeksintöä minkä ansiosta kalaonni suosii.

Niinpä niin, pitkän tunturivaelluksen päätteeksi ei mikään vedä vertoja halstratuille ahvenille ja kahvikupposelle. En ainakaan usko. 

Yöllä Viirua alkaa pelottaa teltan hämäryys, joten se kömpii nukkumaan taloon. Aamulla edessä on yllätys, kun Pesosen sijaan ovella onkin Kosonen – naapuri, josta Viiru ei pidä pätkän vertaa.

Viiru ja Pesonen -kirjojen tekstit ovat pitkiä ja polveilevia, ja ne vaativat tiukkaa keskittymistä. Kirja soveltuukin parhaiten eka- ja tokaluokkalaisille. 

Jenni Rinkinen on nelivuotiaan lapsen äiti ja intohimoinen lukija. Tällä palstalla luetaan kirjoja yhdessä lapsen kanssa, suositellaan uutuuksia ja poimitaan vanhoja suosikkeja kirjastosta.

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä luonto on mieltä liisteristä? Imeytyykö maahan vai jääkö nurmen päälle lillumaan?

Sehän on tärkkelystä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin pidät helposti tietosi lapsen mukana.

Suihkuta päälle nestemäistä laastaria, niin lomatatska pysyy pidempään myös vedessä.