Totuus on, että pienten lasten kanssa loma on lähinnä lapsenhoitoa poikkeusoloissa. Varaudu siihen.

Me tiedämme, usko pois. Olemme kokeilleet näitä kaikkia.

Veneily

Haaveissa: Meri on sininen, taivas avara. Näet valkeita veneitä ja pullistuvia purjeita, kivisiä luotoja ja pikkuisia saaria. Niihin ankkuroidaan illan tullen. Keskelle villiä luontoa, tietenkin, koska vierasvenesatamat ovat nössöille.

Vaaleassa kesäillassa paistetaan lättyjä ja grillataan. Retkeillään aurinkoisissa männiköissä lasten kanssa, piltit uittavat kaarnaveneitään kristallinkirkkaassa rantavedessä.

Todellisuudessa: Veneily on tiukkaa duunia. Usein siippa toimii kipparina, joten karien tähyily rantautuessa, köysien kiskominen ja painavan ankkurin kanssa taiteilu jäävät sinulle. Lapsia pitkät matkaosuudet kyllästyttävät, joten varaudu nurinaan.

Itämeressä rantakalliot ovat jyrkkiä ja kivet liukkaita ja leväisiä, joten pienille lapsille sopivaa rantaa on luonnonsaarista vaikea löytää. Muutenkin saa olla tarkkana. Kallioilla viihtyvät kyyt, rantakaseikoissa punkit ja hyttyset. Sumu, sade tai myrsky voivat yllättää merellä koska vain.

Vierasvenesatamat ovat usein hälyisiä. Yritäpä saada lapset yöpuulle juopuneen seurueen mellastaessa naapuriveneessä pitkälle aamuyöhön.

Puolet lomastasi kuluu vastahakoisten lasten sullomisessa pelastusliiveihin.

Camping

Haaveissa: Leirintäalueilla kukoistaa iloinen yhteisöllisyys. Lapset saavat joka päivä uusia kavereita leikkipaikalla temmeltäessään. Iltaisin istutaan grillikatoksessa yhteislaulun merkeissä. Aina on hyvä ilma, joten sisällä vaunussa tai matkailuautossa käydään lähinnä nukkumassa.

Nurmet ovat vihreitä, järvet sinisiä, matkan varteen osuu paljon hauskaa nähtävää ja toinen toistaan kauniimpia maisemia. Lapsille jää kesäisistä seikkailuista unohtumattomia muistoja.

Todellisuudessa: Matkailuajoneuvossa kaikki tapahtuu pikkuruisessa tilassa. Yhden siirtyessä toinen väistää, vähän väliä jonkun pää, lonkka tai polvi kopsahtaa pöytään tai terävään kulmaan. Lasikuituasumus ei juuri ääntä pidättele, joten perheenne mahdollinen melskaus kuuluu kauas. Myös te tulette nopeasti tietoisiksi naapureiden kuulumisista.

Kun tuulee tai sataa, kökötätte sisällä. Kokkauksen ja tiskauksen pitää onnistua postimerkin kokoisessa keittiössä. Terassikalusteiden kokoontaittelu ja sänkyjen rakentelu päivittäin käy työstä.

Satojen kilometrien ajoreittien varsille mahtuu uskomattoman paljon rumaa sekametsää, betonista taajamaa ja tyhjää peltoa, henkeäsalpaavat maisemat tai merkittävät nähtävyydet pitää erikseen etsiä.

Mökkeily

Haaveissa: Uidaan, otetaan aurinkoa, pelataan krokettia, saunotaan. Järvi on aina lämmin, mökkivieraat hilpeää seuraa.

Lapset ovat päivettyneitä, pörrötukkaisia ja iloisia. Käydään poimimassa mustikoita ja kantarelleja, soudellaan, rupatellaan. Iltaisin poltetaan takkaa ja pelataan korttia ja lautapelejä.

Todellisuudessa: Usein tunnelma kiristyy etenkin monen sukupolven jakamilla mökeillä. Vanhempi väki innostuu suunnittelemaan talkoita, kun kerrankin on porukkaa paikalla. Löydät itsesi rapsuttamasta vanhaa maalia ulkohuussin seinästä tai kärräämästä kottikärryillä multakuormaa.

Kaikilla on ulkoilmassa koko ajan nälkä, joten alkeellisessa keittiössä kuluu tovi jos toinenkin. Puolisosi, joka normaalioloissa kantaa vastuuta lastenhoidosta ja kotitöistä, työllistyy mökkioloissa ”miesten hommiin” kuten saunan lämmittämiseen, halkojen hakkaamiseen tai huussin alustan tyhjentämiseen.

Huomaat yhtäkkiä olevasi päävastuussa niin lasten viihdyttämisestä ja hoidosta kuin omista töistäsikin. Jokaiseen toimeen saat runsaasti neuvoja vanhemmilta sukulaisilta, halusit tai et.

Yöt nukutaan epämukavilla vuodesohvilla ja kuoppaisilla lavereilla. Sateella mökissä on kylmää ja kosteaa, helteellä niin kuuma, että on vaikea hengittää.

Lapset ovat täynnä hyttysenpuremia ja naarmuja. Jokainen ilta päättyy punkkisyyniin.

Kotona

Ihana päästä kaupunkiin. Kaikki näyttää äkkiä avaralta, viileältä ja raikkaalta. Kodinkoneet ovat tehokkaita ja toimivia, tilat väljiä.

Lapset pelmahtavat pihalle omien kavereidensa kanssa. Ensimmäistä kertaa viikkoihin saat istua hetken rauhassa, yksin.

Kotiinpaluu on kuin onkin paras osa lomaa.

Vierailija

Lomailetko veneessä, matkailuautossa tai mökissä? Otamme osaa

Taitaa olla huumorilla kirjoitettu juttu. Tai sitten ei. Omaan perheeseeni kuuluu minun jamieheni lisäksi kaksi alle kouluikäistä lasta. Olemme intohimoisia mökkeilijöitä ja veneilijöitä. Lapset ovat tottuneet mökillä alkeellisiin oloihin ja merellä taas viihtyvät hyvin myös kehnommallakin kelillä. Väitän, että tämä on osittain asennekysymys, sillä me vanhemmat todella rakastamme näitä kahta elämäntapaa ja lapset ovat kasvaneet siihen mukaan. Ei kenenkään ole pakko tehdä näitä asioita, jos se...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kokosimme parhaat kirjavinkit, joilla saat lapsen tarttumaan tarinaan.

Ei kiinnosta. Tylsää. Ei ehdi.

Yhä harvempi lapsi lukee kirjoja ilokseen. Kansainvälisissä vertailuissa suomalaislasten lukemisinto on kuihtunut vuosi vuodelta.
Se on sääli, sillä lukemisen hyödyt ovat kiistattomat. Lukeminen kasvattaa sanavarastoa ja mielikuvitusta, opettaa keskittymistä ja rauhoittumista sekä kehittää kykyä asettua toisten nahkoihin.

Lukemisen ilo ei synny pakottamalla. Miten voisi innostaa vastahakoista lasta kirjan ääreen?

1. Koukuta aihepiirin kautta. Mistä lapsi on kiinnostunut? Jalkapallo, sähly, geokätköily, tubettaminen, muoti, hevoset, koirat, luistelu – aiheesta kuin aiheesta löytyy lasten- ja nuortenkirjoja. Entä syttyisikö lukuinto idolista kirjoitetun elämäkerran parissa?

2. Tarjoa luettavaksi erilaisia tyylejä. Hyväksy se, että makuja on erilaisia. Aikuisistakin yksi rakastaa elämäkertoja, toinen matkakertomuksia, kolmas historiallisia romaaneja, neljäs fantasiaa ja viides romanttisia tarinoita. Jos lapsesi suosikkigenre on mielestäsi ”huonoa” kirjallisuutta, pidä mölyt mahassasi. Anna hänen löytää kirjamakunsa itse.

3. Lukekaa yhdessä. Vaikka lapsi osaa jo lukea itse, isokin nauttii kun pääsee äidin tai isän kainaloon ja hänelle luetaan ääneen. Tai lue ääneen kirjan alkua, kunnes päästään jännään kohtaan. Innostuuko lapsi silloin lukemaan itse? Näytä myös esimerkkiä. Mitä jos lukisitte kumpikin omaa kirjaanne vierekkäin sohvalla?

Kun tarinan ytimessä on pierupulveri, miten siitä voisi olla kiinnostumatta?

Tässä lukuvinkkejä moneen makuun. Useimmat ovat sarjoja, joten jos lapsi ihastuu jonkun kirjan maailmaan, on helppo jatkaa sarjan seuraavaan osaan.

Pieru mainittu

Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari -sarja. Nelosluokkalaiset Erno ja Huuko piirtävät vauhdikasta sarjakuvaa koulunsa kamalasta rehtorista. Hulvaton huumori puree moniin poikiin.

Jo Nesbø: Tohtori Proktori –sarja. Kun tarinan ytimessä on pierupulveri, miten siitä voisi olla kiinnostumatta?

Lukisiko vai katsoisiko?

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu –sarja. Outolalaispoikien seikkailut jaksavat kiinnostaa yllättävän isojakin. Kuvissa on paljon tutkittavaa, jos tekstivoittoiset kirjat vielä kauhistuttavat.

Natsumi Hoshino: Neiti Koume –sarja. Manga-sarjakuvat ovat suosittuja monien koululaisten parissa. Suloinen Neiti Koume sopii kissafaneille.

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja -sarja. Sarjakuvaromaani teinipojasta, joka mieluiten pelaisi konsolipelejä.

 

Hurjia juttuja

Kalle Veirto: Kivimutka –sarja. Toimintaa ja jännitystä, pieruhuumoria unohtamatta.

Ilkka Remeksen nuortenromaaneissa 14-vuotias Aaro Korpi päätyy hurjiin seikkailuihin.

 

Luetaan ääneen

Timo Parvela: Ella-sarja. Huumori naurattaa myös aikuista, joten tämä sopii hyvin yhteiseksi ääneen luettavaksi iltakirjaksi.

Veera Salmi: Puluboi-sarja. Tarkoitettu päiväkoti-ikäisille ja pikkukoululaisille, mutta mikä estää vähän isompiakin nauttimasta.

 

Fantasiaa

Mila Teräs: Noitapeili. Kun Harry Potterit on luettu, voi aloittaa Mila Teräksen Salainen kirjasto -sarjan.

Chris Riddell: Ada Gootti –sarjan kirjat harvinaisen kauniita sekä sisältä että ulkoa. Hauskoja kirjallisuusviittauksia, jotka aukeavat enemmän lukeneille, mutta juoni vetää kyllä, vaikkei viittauksia tajuaisikaan.

Erin Hunter: Soturikissa-sarja on ilmiö 10–12-vuotiaiden parissa. Paljon klaaneja, paljon kirjoja.

Rick Riordan: Percy Jackson –sarja. 12-vuotias adhd-diagnosoitu poika saa tietää olevansa muinaisten jumalten sukua.

 

Romantiikkaa

Estelle Maskame: DIMILY-sarja. Draamaa, ihastumista, ihmissuhdekiemuroita teinien ja varhaisteinien makuun.

Anna Hallava: Ofelia-sarja. Sammakkoprinsessa ja Operaatio Huulituli -kirjoissa seikkaileva teinikeiju Ofelia etsii sitä oikeaa.

 

Valkokankaalta tuttu

Siri Kolu: Me Rosvolat -sarja. Vauhdikkaan kirjasarjan hahmot tulivat tutuksi suositussa elokuvassa.

 

+ teema edellä

Jalkapallofanille: Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan

Jääkiekosta kiinnostuneelle: Kalle Veirto: The Next One

Tubettajalle: Jari Mäkipää: Etsiväkerho hurrikaani ja tyly tubettaja

Geokätköilijälle: Johanna Hulkko: Geoetsivät -sarja

Heppahullulle: Merja Jalo: Nummelan ponitalli -sarja

Robin-fanille: Susa Ruuhilahti ja fanit: Robin – yhdessä

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.