Vasta kun letittämisestä ja palmikoista tuli vahingossa ammatti, Johanna Suominen oivalsi niiden syvimmän olemuksen.

Muisto on kirkas kuin valokuva. Istumme keittiössä pirtinpöydän penkillä hajareisin, äiti takana ja minä edessä. Äidillä ei ole kiire mihinkään. Hän harjaa hellästi pitkää tukkaani ja letittää napakoiksi palmikoiksi, solmii punaisilla nauhoilla.

Opin letittämään kahdeksanvuotiaana. Omien hiusteni lisäksi letitin kaikki barbit ja välitunneilla luokkakaverit. Pelasin ringetteä, ja turnauksissa letitin joukkueelle kisakampaukset.

Sitten syntyivät Stella, Serafiina ja Sarlotta, kolme tuuheatukkaista tyttöämme. Heissä riitti niin paljon letitettävää, että kaksi vuotta sitten luovuuden puuskassa etsin netistä uusia letitystekniikoita. Kokeilin lettejä omien tyttöjen hiuksiin ja kuvasin Facebookiin ja Instagramiin. Pian tutut alkoivat kommentoida 'Upeaa, kuinka sinä osaat!'

Leteistä tuli minulle ammatti vahingossa.

Kun kuulin lauseen tarpeeksi monta kertaa, päätin järjestää lettikurssin. Jos minulla on jokin taito, miksi en jakaisi sitä?

Yhdestä lettikurssista se lähti. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Oli järjestettävä toinen ja kolmas ja neljäs kurssi. Leteistä tuli minulle ammatti vahingossa.

Yhdeksän vuotta kotona neljän lapsen kanssa oli kulunut nopeasti. Olin kokeillut yrittäjyyttä vuoden luomukauppiaana ja todennut, että ei ainakaan sitä. Samalla olin irtisanonut itseni sairaanhoitajan työstäni. Olin Samuel-kuopuksen syntymän jälkeen miettinyt, mitä ihmettä alkaisin tehdä – ja yhtäkkiä minulla oli se unelmieni ammatti.

 

Letittäminen ei ole vain hiusten laittoa, kaunistautumista. Juuri se letittämisessä niin viehättää. Letit ovat jotakin paljon tärkeämpää. Tämän tunsin jotenkin jo lapsena, samoin letittäessäni omia lapsiani. Mutta vasta kun katsoin kursseilla muita äitejä letittämässä tyttäriään, tajusin, miten isosta asiasta on kysymys.

Letit ovat hellyyttä, läheisyyttä ja yhteinen hetki.

Tai näin sen pitäisi olla. Ensimmäisillä lettikursseilla olin joskus sydän kurkussa, kun jotkut kiskoivat tyttäriensä hiuksia. ’Sattuu!’ tytöt kiljaisivat. Silti äiti ei hellittänyt otettaan.

Oma päänahkani on herkkä, ja kiskomista oli vaikea katsella. Kun yksi kurssini päättyi siihen, että tytär purskahti itkuun, päätin, että ei näin!

Letit ovat hellyyttä, läheisyyttä ja yhteinen hetki.

Siitä kerrasta lähtien olen aloittanut kurssini joka kerta samalla alustuksella. Siinä kerron, että tärkeintä ei ole tehdä hienoa lettiä vaan olla lähellä ja hellä.

 

Nyt olen pitänyt sata lettikurssia. Niille on osallistunut yhteensä 2500 letittäjää ja letitettävää: äitejä ja tyttäriä, mummeja ja isiä, ystävättäriä. Olen kuullut kymmeniä tarinoita siitä, miten letteihin liittyy vahvoja muistoja läheisyydestä tai sen puutteesta, hellyydestä tai kivusta.

Moni muistaa lapsuudesta sen kiristävän tunteen, kun äiti kiskoo letit liian tiukalle. Joku taas kateuden, jota tunsi, kun naapurintytön äiti letitti aina oman tyttärensä hiukset. Yksi kurssilaisista kertoi, kuinka hän oli lapsena miettinyt, miten ihanalta mahtaisikaan tuntua oman äidin kosketus. Hänen hiuksiaan ei ollut letitetty koskaan.

Kurssin alussa moni jännittää, oppiiko letittämään. Lohdutan sanomalla, että 98 prosenttia oppilaistani oppii kaikki letit. Ja jos jää yksi letti oppimatta, niin mitä sitten?

Ikärajaa letteihin ei ole.

En minäkään pidä kaikista lettitekniikoista. Mieluiten teen tyttärilleni ranskalaiseen lettiin pohjautuvia lettejä, varsinkin jos on kiireinen kouluaamu. Itselleni teen neliosaisen letin. Tunnen oloni yhtä aikaa naiselliseksi ja tyttömäiseksi lettikampaus päässä. Ikärajaa letteihin ei ole.

Nyt trendikkäitä ovat vesiputousletit, ehkä syksyllä afrikkalaiset pikkuletit. Aina voi oppia uutta. Uusia kokeilukampauksia teen silloin kun on aikaa. Saatan silloin siirtää lapsen tv:n ääreen, jotta lapsen on helpompi olla paikallaan.

Letittäessä lapset alkavat monesti kertoilla, mitä he ovat tehneet kavereiden kanssa tai mitä koulussa on tapahtunut. Meidän aikuisten arki saattaa näyttää kiireiseltä, eivätkä lapset ehkä halua häiritä koska pelkäävät, että aikuisilla on kuitenkin kiire. Letittäessä äiti tai isä ei voi näppäillä kännykkää tai tuijottaa tablettia.

Letittäminen ei lopu koskaan, ei niin kauan kuin on äitejä ja tyttäriä.

Luulen, että lettien suosio liittyy myös siihen, että elämme keskellä teknologiaa ja ihmiset kaipaavat elämäänsä jotain maanläheistä. Letittäminen rauhoittaa.

Minusta letittäminen on kuin kansalaistaito, joka kannattaa oppia. Letittäminen ei lopu koskaan, ei niin kauan kuin on äitejä ja tyttäriä.

Meidän Perhe 5/2016

Johanna Suominen, 39, asuu puolisonsa Tommi Suomisen sekä Stellan, 9, Serafiinan, 8, Sarlotan, 5, ja Samuelin, 3, kanssa Nummelassa. Hän työllistyy Lettitehdas-yrityksensä kautta ja opiskelee parturi-kampaajaksi. Hän on tehnyt Kaunista letittäen -kirjan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kokosimme parhaat kirjavinkit, joilla saat lapsen tarttumaan tarinaan.

Ei kiinnosta. Tylsää. Ei ehdi.

Yhä harvempi lapsi lukee kirjoja ilokseen. Kansainvälisissä vertailuissa suomalaislasten lukemisinto on kuihtunut vuosi vuodelta.
Se on sääli, sillä lukemisen hyödyt ovat kiistattomat. Lukeminen kasvattaa sanavarastoa ja mielikuvitusta, opettaa keskittymistä ja rauhoittumista sekä kehittää kykyä asettua toisten nahkoihin.

Lukemisen ilo ei synny pakottamalla. Miten voisi innostaa vastahakoista lasta kirjan ääreen?

1. Koukuta aihepiirin kautta. Mistä lapsi on kiinnostunut? Jalkapallo, sähly, geokätköily, tubettaminen, muoti, hevoset, koirat, luistelu – aiheesta kuin aiheesta löytyy lasten- ja nuortenkirjoja. Entä syttyisikö lukuinto idolista kirjoitetun elämäkerran parissa?

2. Tarjoa luettavaksi erilaisia tyylejä. Hyväksy se, että makuja on erilaisia. Aikuisistakin yksi rakastaa elämäkertoja, toinen matkakertomuksia, kolmas historiallisia romaaneja, neljäs fantasiaa ja viides romanttisia tarinoita. Jos lapsesi suosikkigenre on mielestäsi ”huonoa” kirjallisuutta, pidä mölyt mahassasi. Anna hänen löytää kirjamakunsa itse.

3. Lukekaa yhdessä. Vaikka lapsi osaa jo lukea itse, isokin nauttii kun pääsee äidin tai isän kainaloon ja hänelle luetaan ääneen. Tai lue ääneen kirjan alkua, kunnes päästään jännään kohtaan. Innostuuko lapsi silloin lukemaan itse? Näytä myös esimerkkiä. Mitä jos lukisitte kumpikin omaa kirjaanne vierekkäin sohvalla?

Kun tarinan ytimessä on pierupulveri, miten siitä voisi olla kiinnostumatta?

Tässä lukuvinkkejä moneen makuun. Useimmat ovat sarjoja, joten jos lapsi ihastuu jonkun kirjan maailmaan, on helppo jatkaa sarjan seuraavaan osaan.

Pieru mainittu

Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari -sarja. Nelosluokkalaiset Erno ja Huuko piirtävät vauhdikasta sarjakuvaa koulunsa kamalasta rehtorista. Hulvaton huumori puree moniin poikiin.

Jo Nesbø: Tohtori Proktori –sarja. Kun tarinan ytimessä on pierupulveri, miten siitä voisi olla kiinnostumatta?

Lukisiko vai katsoisiko?

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu –sarja. Outolalaispoikien seikkailut jaksavat kiinnostaa yllättävän isojakin. Kuvissa on paljon tutkittavaa, jos tekstivoittoiset kirjat vielä kauhistuttavat.

Natsumi Hoshino: Neiti Koume –sarja. Manga-sarjakuvat ovat suosittuja monien koululaisten parissa. Suloinen Neiti Koume sopii kissafaneille.

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja -sarja. Sarjakuvaromaani teinipojasta, joka mieluiten pelaisi konsolipelejä.

 

Hurjia juttuja

Kalle Veirto: Kivimutka –sarja. Toimintaa ja jännitystä, pieruhuumoria unohtamatta.

Ilkka Remeksen nuortenromaaneissa 14-vuotias Aaro Korpi päätyy hurjiin seikkailuihin.

 

Luetaan ääneen

Timo Parvela: Ella-sarja. Huumori naurattaa myös aikuista, joten tämä sopii hyvin yhteiseksi ääneen luettavaksi iltakirjaksi.

Veera Salmi: Puluboi-sarja. Tarkoitettu päiväkoti-ikäisille ja pikkukoululaisille, mutta mikä estää vähän isompiakin nauttimasta.

 

Fantasiaa

Mila Teräs: Noitapeili. Kun Harry Potterit on luettu, voi aloittaa Mila Teräksen Salainen kirjasto -sarjan.

Chris Riddell: Ada Gootti –sarjan kirjat harvinaisen kauniita sekä sisältä että ulkoa. Hauskoja kirjallisuusviittauksia, jotka aukeavat enemmän lukeneille, mutta juoni vetää kyllä, vaikkei viittauksia tajuaisikaan.

Erin Hunter: Soturikissa-sarja on ilmiö 10–12-vuotiaiden parissa. Paljon klaaneja, paljon kirjoja.

Rick Riordan: Percy Jackson –sarja. 12-vuotias adhd-diagnosoitu poika saa tietää olevansa muinaisten jumalten sukua.

 

Romantiikkaa

Estelle Maskame: DIMILY-sarja. Draamaa, ihastumista, ihmissuhdekiemuroita teinien ja varhaisteinien makuun.

Anna Hallava: Ofelia-sarja. Sammakkoprinsessa ja Operaatio Huulituli -kirjoissa seikkaileva teinikeiju Ofelia etsii sitä oikeaa.

 

Valkokankaalta tuttu

Siri Kolu: Me Rosvolat -sarja. Vauhdikkaan kirjasarjan hahmot tulivat tutuksi suositussa elokuvassa.

 

+ teema edellä

Jalkapallofanille: Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan

Jääkiekosta kiinnostuneelle: Kalle Veirto: The Next One

Tubettajalle: Jari Mäkipää: Etsiväkerho hurrikaani ja tyly tubettaja

Geokätköilijälle: Johanna Hulkko: Geoetsivät -sarja

Heppahullulle: Merja Jalo: Nummelan ponitalli -sarja

Robin-fanille: Susa Ruuhilahti ja fanit: Robin – yhdessä

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.