Kuva: Toivosen eläinpuisto

Lukijat vinkkaavat, minne lapsiperheen kannattaa kesällä suunnata.

Paras kesä on tehty uimisesta, maatilamatkailusta ja leikkipuistoista. Lukijat vinkkaavat, minne lapsiperheen kannattaa kotimaan suvessa suunnata. Kerro oma vinkkisi keskustelussa!

1 Seikkailupuisto, Turku

Alueelta löytyvät perinteisten leikkivälineiden lisäksi mm. kahluuallas ja liikennepuisto. Puistossa järjestetään runsaasti ohjattua toimintaa kuten teatterinäytöksiä, inkkarikierroksia ja askartelupajoja.
Turun seikkailupuisto

2 Launeen perhepuisto, Lahti

Launeen perhepuisto tunnetaan liukumäistä, joissa riittää haastetta isoille ja pienille. Leikkialueet on jaettu hauskoilla kumpareilla ja puisto on mukavan vehreä. Linnakkeen vallihauta kiehtoo perheen pienimpiä. Omien eväiden syönti onnistuu isolla piknikalueella.

Launeen perhepuisto

3 Angry Birds -leikkipuisto, Oittaa

Bodominjärven uimarannalla sijaitsevan leikkipuiston kohokohta on King Pig -possun ohjaama merirosvolaiva. Pienten lasten puolelta löytyy linnake, jonne piilotettuja kultamunia on hauska etsiä. Kuumana päivänä merituuli vilvoittaa ihanasti ja isot nurmikot kutsuvat hippasille.

Oittaan Angry Birds -puisto

4 Seikkailupuisto Korkee, Helsinki

Korkeasaaren kupeessa sijaitsevan köysiseikkailupuiston radat on rakennettu eläviin puihin. Ratoja on jo aivan pienille ja myös aikuisille. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kiipeilykokemusta ja paikan päältä saa kiipeilyyn sopivat varusteet.

Korkeen seikkailupuisto

5 Tallipiha, Tampere

Tallipihan pajat ja putiikit tutustuttavat 1800-lukuun. Pihalla vierailevat usein myös hevonen ja pieni poni. Tallipiha sijaitsee kätevästi Finlaysonin tehdasalueen vieressä.

Tampereen tallipiha

6 Repoveden kansallispuisto, Kouvola

Jylhät maisemat ja kirkkaat vedet rauhoittavat koko perheen. Vaeltaminen kannattaa aloittaa viiden kilometrin mittaisesta Ketunlenkistä. Kierros alkaa jännittävällä riippusillan ylityksellä.

Repoveden kansallispuisto

7 Sappee, Pälkäne

Hiihtokeskus yllättää monipuolisella kesäohjelmalla. Tarjolla on mm. kalastusta, ratsastusta ja maastopyöräilyä. Alueen uimaranta on lasten mieleen.

Sappee

8 Ruka, Kuusamo

Tunturit kutsuvat myös kesällä. Sadepäivänä pääsee kylpylään ja Kuusamon suurpetokeskukseen. Kauniilla ilmalla päivän kohokohta on käynti tunturin laella ja laskeminen kesäkelkkaradalla

Ruka

9 Iso Vasikkasaari, Espoo

Saaristovene vie merimatkalle ihanalle hiekkarannalle. Saaressa on ravintola, mutta siellä voi myös grillata omia eväitä. Kesäisin ravintolalla vierailee lampaita, joiden näkemistä lapset odottavat kovasti.

Iso Vasikkasaari

10 Inarijärvi, Inari

Täältä löytyy täydellinen rauha! Paljon kauniita saaria, joiden autiotupiin kaikki ovat tervetulleita. Lapin valoisuus lumoaa ja kellonaikaa on mahdotonta päätellä ilman kelloa.

Inarijärvi

11 Pensar Syd, Nauvo

Pensarin saaren eteläisessä kärjessä pääsee lähelle saaristoluontoa. Rauhallinen päivä kuluu soudellessa ja kalastaessa. Yhteysalus kuljettaa perille autolla kulkevat.

Pensar Syd

12 Plagenin uimaranta, Hanko

Matalahiekkainen uimaranta on kuuluisa ainutlaatuisesta vesikarusellista ja lämpimästä vedestä. Rannan pukukoppirivistö ihastuttaa. Suositulla rannalla on lisäksi leikkipaikka ja lentopallokenttä.

Hanko

13 Bomban talo, Nurmes

Bomban karjalaiskylän mallina on käytetty 1800-luvun Venäjän Karjalan taloja, ja kylän päänähtävyys on suurista hirsistä rakennettu Bomban talo. Alueen kylpylähotelli on lapsiperheiden suosikki. Pielisen rannat houkuttelevat viettämään päivän luonnossa.

Bomba

14 Iloranta, Hauho

Herkullisesta ruoasta ja kauniista luonnosta tunnettu täysihoitola on huolehtinut vieraista jo 70 vuotta. Vanha pihapiiri tarjoaa rauhallista majoitusta, ja tarjolla on myös räätälöityjä lomia kuten isovanhempien ja lasten yhteinen liikuntaloma.

Iloranta

15 Toivosen eläinpuisto, Kälviä

Eläinpuistossa voi tutustua vanhan maalaiskylän eläimiin niiden perinteisessä elinympäristössä. Alueelta löytyy myös museo ja entisajan puuhapuisto. Esillä on myös vanhoja traktoreita ja antiikkiautoja. 

Toivosen eläinpuisto

16 Niitty-Seppälän kesätori ja Syrjysen Strutsitila, Pälkäne

Paljon katsottavaa ilmaiseksi. Kotieläintarhassa talutusratsastusta ja lasten luontopolku. Samalla voi poimia mansikat pakkaseen. Strutsitilalla nähtävissä strutsien lisäksi mm. villisikoja, kuusipeuroja ja lampaita.

Niitty-Seppälän kesätori

Syrjysen strutsitila

17 Keräily- ja postimerkkiliike Käpylän Merkki, Helsinki

Paljon mielenkiintoisia, historiallisia esineitä ja keräilyjuttuja. Lapset rakastavat penkomista.

Käpylän Merkki

18 Farmari 2015 -maatalousnäyttely, Joensuu

Erilaiset kotieläimet tulevat hauskalla tavalla tutuksi. Samalla voi vierailla Joensuun trooppisessa perhospuutarhassa Botaniassa.

Farmari

Botania

19 Yyteri, Pori

Yyterissä lasten on hauska leikkiä rannalla ja leirintäalue on mukavan pieni ja tiivis. Kun kyllästyy rantaelämään, voi käydä Porissa. Pelle Hermannin leikkipuistoistosta löytyy televisiosta tuttu Pelle Hermannin sirkusvankkuri ja Äitiliinin mökki.

Yyteri

Kirjurinluodon puisto

20 Ti-Ti Nallen talo, Ikaalinen

Paljon tekemistä kaiken ikäisille nalleperheen isossa hirsitalossa. Ihana paikka järven rannalla.

Ti-Ti Nallen talo

21 Ähtärin eläinpuisto, Ähtäri

Puistossa saa liikkua luonnossa katselemassa eläimiä, joita löytyy Suomesta. Paikkaa ei ole pilattu kaupallisilla myyntikojuilla. Ähtärissä myös paljon muuta tekemistä.

Ähtärin eläinpuisto

22 Hiekkalinna, Lappeenranta

Upeita rakennelmia hiekasta. Samalla voi tutustua tunnelmalliseen Linnoitukseen tai seikkailla perhepuistossa.

Lappeenrannan hiekkalinnat

23 Levi, Kittilä

Mahtava kesäkohde! Reppureissaa Levin huipulle. Ajanvietettä myös isossa leikkipuistossa, frisbeegolfradalla, minigolfissa... Mikä parasta: mihinkään ei tarvitse jonottaa eikä väenpaljous päätä huimaa.

Levi

24 Puuhamaa, Tervakoski

Hinta on sopiva ja samalla lipulla saa kaiken ohjelman. Parasta ovat grillipaikat, ja se että autolle pääsee käymään pitkin päivää tarvittaessa.

Tervakosken Puuhamaa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kokosimme parhaat kirjavinkit, joilla saat lapsen tarttumaan tarinaan.

Ei kiinnosta. Tylsää. Ei ehdi.

Yhä harvempi lapsi lukee kirjoja ilokseen. Kansainvälisissä vertailuissa suomalaislasten lukemisinto on kuihtunut vuosi vuodelta.
Se on sääli, sillä lukemisen hyödyt ovat kiistattomat. Lukeminen kasvattaa sanavarastoa ja mielikuvitusta, opettaa keskittymistä ja rauhoittumista sekä kehittää kykyä asettua toisten nahkoihin.

Lukemisen ilo ei synny pakottamalla. Miten voisi innostaa vastahakoista lasta kirjan ääreen?

1. Koukuta aihepiirin kautta. Mistä lapsi on kiinnostunut? Jalkapallo, sähly, geokätköily, tubettaminen, muoti, hevoset, koirat, luistelu – aiheesta kuin aiheesta löytyy lasten- ja nuortenkirjoja. Entä syttyisikö lukuinto idolista kirjoitetun elämäkerran parissa?

2. Tarjoa luettavaksi erilaisia tyylejä. Hyväksy se, että makuja on erilaisia. Aikuisistakin yksi rakastaa elämäkertoja, toinen matkakertomuksia, kolmas historiallisia romaaneja, neljäs fantasiaa ja viides romanttisia tarinoita. Jos lapsesi suosikkigenre on mielestäsi ”huonoa” kirjallisuutta, pidä mölyt mahassasi. Anna hänen löytää kirjamakunsa itse.

3. Lukekaa yhdessä. Vaikka lapsi osaa jo lukea itse, isokin nauttii kun pääsee äidin tai isän kainaloon ja hänelle luetaan ääneen. Tai lue ääneen kirjan alkua, kunnes päästään jännään kohtaan. Innostuuko lapsi silloin lukemaan itse? Näytä myös esimerkkiä. Mitä jos lukisitte kumpikin omaa kirjaanne vierekkäin sohvalla?

Kun tarinan ytimessä on pierupulveri, miten siitä voisi olla kiinnostumatta?

Tässä lukuvinkkejä moneen makuun. Useimmat ovat sarjoja, joten jos lapsi ihastuu jonkun kirjan maailmaan, on helppo jatkaa sarjan seuraavaan osaan.

Pieru mainittu

Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari -sarja. Nelosluokkalaiset Erno ja Huuko piirtävät vauhdikasta sarjakuvaa koulunsa kamalasta rehtorista. Hulvaton huumori puree moniin poikiin.

Jo Nesbø: Tohtori Proktori –sarja. Kun tarinan ytimessä on pierupulveri, miten siitä voisi olla kiinnostumatta?

Lukisiko vai katsoisiko?

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu –sarja. Outolalaispoikien seikkailut jaksavat kiinnostaa yllättävän isojakin. Kuvissa on paljon tutkittavaa, jos tekstivoittoiset kirjat vielä kauhistuttavat.

Natsumi Hoshino: Neiti Koume –sarja. Manga-sarjakuvat ovat suosittuja monien koululaisten parissa. Suloinen Neiti Koume sopii kissafaneille.

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja -sarja. Sarjakuvaromaani teinipojasta, joka mieluiten pelaisi konsolipelejä.

 

Hurjia juttuja

Kalle Veirto: Kivimutka –sarja. Toimintaa ja jännitystä, pieruhuumoria unohtamatta.

Ilkka Remeksen nuortenromaaneissa 14-vuotias Aaro Korpi päätyy hurjiin seikkailuihin.

 

Luetaan ääneen

Timo Parvela: Ella-sarja. Huumori naurattaa myös aikuista, joten tämä sopii hyvin yhteiseksi ääneen luettavaksi iltakirjaksi.

Veera Salmi: Puluboi-sarja. Tarkoitettu päiväkoti-ikäisille ja pikkukoululaisille, mutta mikä estää vähän isompiakin nauttimasta.

 

Fantasiaa

Mila Teräs: Noitapeili. Kun Harry Potterit on luettu, voi aloittaa Mila Teräksen Salainen kirjasto -sarjan.

Chris Riddell: Ada Gootti –sarjan kirjat harvinaisen kauniita sekä sisältä että ulkoa. Hauskoja kirjallisuusviittauksia, jotka aukeavat enemmän lukeneille, mutta juoni vetää kyllä, vaikkei viittauksia tajuaisikaan.

Erin Hunter: Soturikissa-sarja on ilmiö 10–12-vuotiaiden parissa. Paljon klaaneja, paljon kirjoja.

Rick Riordan: Percy Jackson –sarja. 12-vuotias adhd-diagnosoitu poika saa tietää olevansa muinaisten jumalten sukua.

 

Romantiikkaa

Estelle Maskame: DIMILY-sarja. Draamaa, ihastumista, ihmissuhdekiemuroita teinien ja varhaisteinien makuun.

Anna Hallava: Ofelia-sarja. Sammakkoprinsessa ja Operaatio Huulituli -kirjoissa seikkaileva teinikeiju Ofelia etsii sitä oikeaa.

 

Valkokankaalta tuttu

Siri Kolu: Me Rosvolat -sarja. Vauhdikkaan kirjasarjan hahmot tulivat tutuksi suositussa elokuvassa.

 

+ teema edellä

Jalkapallofanille: Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan

Jääkiekosta kiinnostuneelle: Kalle Veirto: The Next One

Tubettajalle: Jari Mäkipää: Etsiväkerho hurrikaani ja tyly tubettaja

Geokätköilijälle: Johanna Hulkko: Geoetsivät -sarja

Heppahullulle: Merja Jalo: Nummelan ponitalli -sarja

Robin-fanille: Susa Ruuhilahti ja fanit: Robin – yhdessä

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.