Lapsiperheen voi olla vaikea vaihtaa arkirumbasta leppoisaan lomarytmiin. Onko se edes mahdollista?

Pitkät kiireettömät aamut, päivän lehti ja kuppi kahvia kaikessa rauhassa. Ne ovat yksi Ulla Lehtosen – ja monen muun vanhemman – suurimmista lomahaaveista.

Mutta Ulla on realistinen lomasuunnitelmissaan ja tietää, että todellisuudessa lapsiperheen aamut ovat täynnä meteliä ja erilaisia aamupalavaatimuksia, kesälläkin. Arki kaksi-, neljä- ja kuusivuotiaiden lasten kanssa on aika rankkaa, eivätkä lasten tarpeet lopu lomaan.

– Lasten kitinä ja märinä ovat asioita, jotka tekevät lomailusta välillä raskasta. Olemme kokemuksesta oppineet, että kitinää aiheuttavia asioita ovat muutokset arkirutiineissa, kuten se, etteivät aamut menekään tietyssä järjestyksessä.

Siksi rauhallinen aamiainen on suunniteltava etukäteen: annettava lasten katsoa loman kunniaksi haluamiaan lastenohjelmia tai lähdettävä koko perheen kanssa aamiaispiknikille.

Psykoterapeutti Arto Pietikäinen sanoo, että Ulla on oikeassa.

– Loma ei ole mikään irrallinen osa muusta elämästä. Lapsen uhmaikä, rutiinien tarve tai parisuhteen ongelmat eivät lopu siihen, kun loma alkaa. Toisin sanoen elämä jatkuu lomallakin.

Yksi lomaohjelma, yksi pallo

Lapset ovat pahimman laatuisia konservatiiveja, sanoo Ullan mies Jussi Mäkinen. Siksi reissuja ja tekemisiä kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ja yhdessä lasten kanssa.

– Lomailun taito taitaakin olla odotusten hallintaa: niiden luomista ja kivojen asioiden asteittaista tiputtelua, Jussi sanoo.

Lomasuunnitelmia voi hahmotella yhdessä ajatusleikin avulla, vinkkaa Pietikäinen. Vertaa lomaa suureen lasimaljakkoon, jonka täytät palloilla eli lomaohjelmalla. Pane pohjalle isoimmat pallot eli ne asiat, jotka ovat lomalla kaikkein tärkeimpiä: yhdessä olo, kiireettömyys, oma aika, laiturin rakentaminen – mitä tahansa.

Isoimmat pallot kertovat perheen arvoista. Ne ovat asioita, joihin haluatte lomalla panostaa.

Asettele päälle vähän pienempiä palloja eli niitä asioita, joita tehdään, jos ehditään: käydään sukulaisten mökillä tai viikonloppuretkellä kavereiden luona.

Tipauta päällimmäiseksi pienimmät pallot eli asiat, jotka eivät ole arvojen kannalta tärkeitä mutta vievät aikaa: pakollisen työjutun hoitaminen tai uuden pesukoneen hankinta.

Kun lomakeskustelu on käyty ja pallot aseteltu, on aika katsoa kalenteria ja täyttää – tai jättää täyttämättä – se suurimpien pallojen mukaan. Näin on olemassa jo jonkinlainen realistinen suunnitelma siitä, mitä kaikkea lomalla haluaa ja ehtii tehdä.

Unohda to do -lista

Ei se pendolino-junakaan niin vain pysähdy, Arto Pietikäinen vertaa. Jos vanhemmat ovat koko pitkän vuoden puurtaneet töissä ja suorittaneet arkea, niin lomatunnelmaan pääseminen saattaa kestää hetken.

– Itselleen voi antaa muutaman päivän aikaa laskeutua lomaan. Koko loma ei ole pilalla, jos on loman alussa väsynyt ja äkäinen. Mielen rauhoittuminen tulee usein vähän perässä.

Joillain väsymys voi purkautua lomanaloitusriitana. Se voi kertoa myös siitä, että esimerkiksi parisuhteen ongelmat on arjessa lakaistu maton alle, eikä niitä yhtäkkiä pääsekään pakoon.

Pietikäinen kehottaa vanhempia panostamaan lomalla läsnäoloon, eikä tekemättömien töiden to do -listaan. Kun ei ole koko ajan kiire seuraavaan paikkaan, kiireisestä arki- ja työrytmistä pääsee parhaiten eroon.

Ullan ja Jussin perheelle onnistuneimpia lomia ovat olleet toiminnalliset lomat, sillä lapsia on helppo innostaa yhdessä tekemiseen. Aikuisetkin viihtyvät. Siksi perhe lomailee mielellään esimerkiksi mökillä, jossa voi uida tai kalastaa, tai kaupungeissa, joissa voi käydä näyttelyissä, museoissa ja syödä uusissa ravintoloissa.

Koska ison porukan tavaroiden pakkaaminen vie aikaa, perhe viettää yhdessä paikassa mieluummin pitemmän aikaa kuin yhden yön. Lapsenkin mieli pysyy paremmin mukana, kun ei olla jatkuvasti pakkaamassa ja lähtemässä.

Vanhemmat myöntävät, että he riitelevät lomalla tavalliseen tapaan. He taistelevat lomanaloitusstressin kanssa varsinkin silloin, kun perhe on lähdössä reissuun. Aina jotain jää. Vähintäänkin roskat viemättä.

– Siihen emme ole löytäneet vielä ratkaisua, Ulla sanoo.

Mä lähden nyt leffaan!

Mökkilomalla isovanhempien luona Johanna Rakemaa ja hänen miehensä Jussi hyppäävät moottoripyörän selkään ja lähtevät puolen päivän ajelulle kahdestaan. Mummi ja vaari hoitavat mielellään sen ajan kaksi- ja viisivuotiaita lapsia.

Paitsi yhteistä aikaa, Johanna ja Jussi järjestävät sekä arkena että lomalla molemmille myös omaa aikaa. Johanna on huomannut, että se on koko perheen etu.

– Minusta kuoriutuu mäkättävä ihmishirviö, jos en pääse lomallakin urheilemaan tai vaikka lukemaan kirjaa riippumatossa.

Psykoterapeutti Arto Pietikäinen on samoilla linjoilla. Hänen mielestään oma aika lisää yhteistä hyvinvointia.

– On sisäänrakennettua, että ihmisillä on erilaisia toiveita. Silloin on tärkeää, että kaikkia kuunnellaan ja tehdään kompromisseja. Jos vanhemmat tarvitsevat välillä omaa aikaa, sitä kannattaa järjestää.

Johanna suosittelee hoito- ja vapaavuorojen järjestämistä tasapuolisesti.

– Sitten jaksaa taas temmeltää lasten kanssa. Varsinkin naiset tuntuvat uhrautuvan ja ottavan koko hoitovastuun lapsista hyvin helposti.

Johanna ja Jussi ovat järjestäneet kummallekin omaa aikaa myös perheen matkoilla. He ovat käyneet vuoropäivinä retkillä, joihin lapsia ei ole voinut ottaa mukaan.

Kolmen lapsen vanhemmat Ulla ja Jussi ovat saaneet kahden keskistä aikaa lomareissuilla, kun mukana on ollut sukulaisia. Ne ovat olleet muutenkin onnistuneimpia lomia, sillä lapset ovat nauttineet läheisistä, joita näkevät harvemmin.

– Kroatiassa meitä oli jalkapallojoukkueellinen ihmisiä. Opimme, että mukaan kannattaa ottaa mahdollisimman paljon porukkaa. Anopilla ja tädillä on aivan eri tavalla virtaa touhuta lasten kanssa kuin meillä vanhemmilla.

Onko muilla rennompaa?

Omat lomatavoitteet on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun tuttavat päivittävät Facebookiin täydellisiä lomakuulumisiaan.

Kukaan ei ehdi kaikkea. Siksi on turha alkaa vertailla lomaansa toisten lomiin. Sitä paitsi ei kai kukaan jaa Facebookissa kuvaa lapsensa heinäkuisesta uhmakohtauksesta vaan mieluummin niistä pienistä varpaista hiekkarannalla.

Ulla sanoo, että hänen lomaltapaluupuheeseensa kuuluu sanoa, että onpas kiva päästä töihin lepäämään.

– Mutta en tietenkään tarkoita sitä oikeasti. Kyllä loma on aina loma.

Lue lisää

Psykologin 9 lomaneuvoa: ”Tylsistyminen tekee hyvää lapsille”

Lue psykologin neuvot, jotta parisuhde jatkuisi loman jälkeenkin

Ongenkoukku sormessa? Kertaa kesän ensiaputaidot

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kokosimme parhaat kirjavinkit, joilla saat lapsen tarttumaan tarinaan.

Ei kiinnosta. Tylsää. Ei ehdi.

Yhä harvempi lapsi lukee kirjoja ilokseen. Kansainvälisissä vertailuissa suomalaislasten lukemisinto on kuihtunut vuosi vuodelta.
Se on sääli, sillä lukemisen hyödyt ovat kiistattomat. Lukeminen kasvattaa sanavarastoa ja mielikuvitusta, opettaa keskittymistä ja rauhoittumista sekä kehittää kykyä asettua toisten nahkoihin.

Lukemisen ilo ei synny pakottamalla. Miten voisi innostaa vastahakoista lasta kirjan ääreen?

1. Koukuta aihepiirin kautta. Mistä lapsi on kiinnostunut? Jalkapallo, sähly, geokätköily, tubettaminen, muoti, hevoset, koirat, luistelu – aiheesta kuin aiheesta löytyy lasten- ja nuortenkirjoja. Entä syttyisikö lukuinto idolista kirjoitetun elämäkerran parissa?

2. Tarjoa luettavaksi erilaisia tyylejä. Hyväksy se, että makuja on erilaisia. Aikuisistakin yksi rakastaa elämäkertoja, toinen matkakertomuksia, kolmas historiallisia romaaneja, neljäs fantasiaa ja viides romanttisia tarinoita. Jos lapsesi suosikkigenre on mielestäsi ”huonoa” kirjallisuutta, pidä mölyt mahassasi. Anna hänen löytää kirjamakunsa itse.

3. Lukekaa yhdessä. Vaikka lapsi osaa jo lukea itse, isokin nauttii kun pääsee äidin tai isän kainaloon ja hänelle luetaan ääneen. Tai lue ääneen kirjan alkua, kunnes päästään jännään kohtaan. Innostuuko lapsi silloin lukemaan itse? Näytä myös esimerkkiä. Mitä jos lukisitte kumpikin omaa kirjaanne vierekkäin sohvalla?

Kun tarinan ytimessä on pierupulveri, miten siitä voisi olla kiinnostumatta?

Tässä lukuvinkkejä moneen makuun. Useimmat ovat sarjoja, joten jos lapsi ihastuu jonkun kirjan maailmaan, on helppo jatkaa sarjan seuraavaan osaan.

Pieru mainittu

Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari -sarja. Nelosluokkalaiset Erno ja Huuko piirtävät vauhdikasta sarjakuvaa koulunsa kamalasta rehtorista. Hulvaton huumori puree moniin poikiin.

Jo Nesbø: Tohtori Proktori –sarja. Kun tarinan ytimessä on pierupulveri, miten siitä voisi olla kiinnostumatta?

Lukisiko vai katsoisiko?

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu –sarja. Outolalaispoikien seikkailut jaksavat kiinnostaa yllättävän isojakin. Kuvissa on paljon tutkittavaa, jos tekstivoittoiset kirjat vielä kauhistuttavat.

Natsumi Hoshino: Neiti Koume –sarja. Manga-sarjakuvat ovat suosittuja monien koululaisten parissa. Suloinen Neiti Koume sopii kissafaneille.

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja -sarja. Sarjakuvaromaani teinipojasta, joka mieluiten pelaisi konsolipelejä.

 

Hurjia juttuja

Kalle Veirto: Kivimutka –sarja. Toimintaa ja jännitystä, pieruhuumoria unohtamatta.

Ilkka Remeksen nuortenromaaneissa 14-vuotias Aaro Korpi päätyy hurjiin seikkailuihin.

 

Luetaan ääneen

Timo Parvela: Ella-sarja. Huumori naurattaa myös aikuista, joten tämä sopii hyvin yhteiseksi ääneen luettavaksi iltakirjaksi.

Veera Salmi: Puluboi-sarja. Tarkoitettu päiväkoti-ikäisille ja pikkukoululaisille, mutta mikä estää vähän isompiakin nauttimasta.

 

Fantasiaa

Mila Teräs: Noitapeili. Kun Harry Potterit on luettu, voi aloittaa Mila Teräksen Salainen kirjasto -sarjan.

Chris Riddell: Ada Gootti –sarjan kirjat harvinaisen kauniita sekä sisältä että ulkoa. Hauskoja kirjallisuusviittauksia, jotka aukeavat enemmän lukeneille, mutta juoni vetää kyllä, vaikkei viittauksia tajuaisikaan.

Erin Hunter: Soturikissa-sarja on ilmiö 10–12-vuotiaiden parissa. Paljon klaaneja, paljon kirjoja.

Rick Riordan: Percy Jackson –sarja. 12-vuotias adhd-diagnosoitu poika saa tietää olevansa muinaisten jumalten sukua.

 

Romantiikkaa

Estelle Maskame: DIMILY-sarja. Draamaa, ihastumista, ihmissuhdekiemuroita teinien ja varhaisteinien makuun.

Anna Hallava: Ofelia-sarja. Sammakkoprinsessa ja Operaatio Huulituli -kirjoissa seikkaileva teinikeiju Ofelia etsii sitä oikeaa.

 

Valkokankaalta tuttu

Siri Kolu: Me Rosvolat -sarja. Vauhdikkaan kirjasarjan hahmot tulivat tutuksi suositussa elokuvassa.

 

+ teema edellä

Jalkapallofanille: Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan

Jääkiekosta kiinnostuneelle: Kalle Veirto: The Next One

Tubettajalle: Jari Mäkipää: Etsiväkerho hurrikaani ja tyly tubettaja

Geokätköilijälle: Johanna Hulkko: Geoetsivät -sarja

Heppahullulle: Merja Jalo: Nummelan ponitalli -sarja

Robin-fanille: Susa Ruuhilahti ja fanit: Robin – yhdessä

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.