iStockphoto

Kaipaatko tehtävää lasten synttäreille? Nämä leikit ja kisat viihdyttävät niin pieniä kuin isojakin kutsuvieraita.

Lastenkutsuille kannattaa järjestää hauskaa ohjelmaa ja puuhaa, jotta touhu ei menisi yleiseksi kaaokseksi ja juoksenteluksi. Tässä muutamia vaihtoehtoja, jotka on helppo toteutaa sisätiloissa.

Kutistuvat saaret

Tämä yksinkertainen ja hupaisa leikki on variaatio tutusta tuolileikistä, jossa yritetään napata tuoli musiikin loppuessa. Leikkialueen lattialle levitetään pyyhkeitä, ja soitetaan musiikkia lasten kävellessä aluetta ympäri. Musiikin loppuessa on tavoitteena päästä seisomaan jollekulle "saarelle", joita pyyhkeet esittävät. Samalle pyyhkeelle saa ahtautua useampikin jalkapari, kunhan kaikkien jalat vain ovat pyyhkeen reunojen sisäpuolella. Saarien ulkopuolelle jääneet tippuvat pelistä pois. Pelin edetessä pyyhkeitä vähennetään ja myös pienennetään (kylpypyyhkeistä käsipyyhkeisiin ja lopulta vaikka tiskirättiin). Viimeiseksi jäänyt on voittaja.

Vierivä marmorikuula

Tähän leikkiin tarvitaan talouspaperirullan hylsyjä ja yksi marmorikuula. Hylsyt leikataan pituussuunnassa kahtia, ja jokainen osallistuja saa itselleen puolikkaan. Osallistujat asettuvat piiriin, ja marmorikuulaa aletaan vierittää pelaajalta toiselle hylsyä pitkin. Se, joka tiputtaa kuulan, tipahtaa pelistä pois, ja piiri tiivistyy. Viimeiseksi jäänyt voittaa leikin.

Jalkalentopallo

Tämä liikunnallinen peli vaatii hieman enemmän tilaa, mutta on taatusti hauska. Ideana on pelata tavallista lentopalloa ilmapallolla ja koskea palloon vain jaloin. Verkon sijaan käytetään matalalle pingotettua narua. Peli tapahtuu nojaten lattiaan taakse ojennetuin käsin, toinen jalka maassa ja toinen valmiina potkuun. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, ja jokaisesta pallon kosketuksesta maahan tulee piste vastapuolelle. Sovitun määrän pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

Tornikisa

Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen. Kummallekin annetaan sama määrä erilaisia purkkeja (esimerkiksi pakasterasioita, pestyjä jugurttipurkkeja tai säilyketölkkejä jne.). Alkuvalmisteluna tehdään kummallekin joukkueelle peliväline: sidotaan esim. froteiseen hiuslenkkiin vastaava määrä naruja tai paksuja lankoja kuin joukkueessa on jäseniä.
Joukkueen jäsenet asettuvat piiriin, jonka keskelle asetetaan purkit ja peliväline siten, että jokainen pelaaja ottaa yhdestä narunpätkästä kiinni. Tavoitteena on kasata purkeista mahdollisimman korkea torni siten, että pelaajat venyttävät naruista vetämällä lenkin purkkien ympärille ja nostavat niitä päällekkäin. Sovitaan jokin aika, jonka jälkeen verrataan kummalla joukkueella on korkeampi torni.

Syömäpuikkoviesti

Tämä joukkuepeli vaatii taitoa käyttää syömäpuikkoja. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, jotka asettuvat vastakkain riviin esimerkiksi ruokapöydän molemmin puolin. Jokainen saa eteensä pienen lautasen ja syömäpuikot, ja viimeisten pelaajien viereen asetetaan vielä ylimääräiset, "maalilautaset". Ensimmäiset pelaajat saavat lautaselleen pieniä esineitä - esimerksi herneen, saksanpähkinän, kirsikkatomaatin, viinirypäleen, puolukan - jotka on tarkoitus siirtää syömäpuikoilla viereisen pelaajan lautaselle. Se joukkue, jonka esineet ovat ensimmäisenä viimeisellä lautasella, voittaa.

Pakettien avausleikki

Tässä hauskassa leikissä voittaja saa palkinnon. Leikkiä varten tarvitaan jokin pieni palkinto - esimerkiksi suklaapatukka - joka piilotetaan mahdollisimman monen laatiko sisään. Sisimpänä on pieni, umpeen teipattu laatikko, joka suljetaan hieman isompaan laatikkoon jne. Voit käyttää leikkiin kaikenlaisia kotoa löytyviä käytettyjä paketteja ja laatikoita. Leikkijät asettuvat piiriin ja nuorin pelaaja valitsee, mitä nopan lukua 1-6 yritetään tavoitella. Tämän jälkeen pelaajat heittävät noppaa vuorotellen. Se joka saa tavoitellun luvun, pukee käsiinsä uunikintaat ja saa alkaa avata pakettia. Vuoro vaihtuu aina kun joku saa tavoitellun luvun. Se, joka onnistuu saamaan paketin sisällön esiin, voittaa leikin ja saa pitää palkinnon itsellään.

Sardiinipiiloleikki

Kun tavallinen piiloleikki kyllästyttää, kannattaa kokeilla sardiinipiilosta. Yksi leikkijä valitaan piiloutujaksi, ja muut laskevat silmät kiinni sovittuun lukuun ja alkavat sen jälkeen etsiä häntä. Kun joku leikkijöistä löytää  piiloutujan, hän tunkee itsensä samaan piiloon. Viimeisenä piilon löytäneestä leikkijästä tulee seuraava piiloutuja.

Lähde: spoonful.com

Rakastaako lapsi sormiväreillä piirtämistä mutta siitä syntyy kaamea sotku? Ei enää kauan, kun käytätte tätä yksinkertaista konstia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhdessä lasten kanssa vai lapsia vastaan? Kolme vanhempaa kertoo, miten he pelaavat Pokémon Go -hittipeliä.

”Pokémonien keräily on koko perheemme yhteinen harrastus. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, sillä minä johdan. Lapsilta puuttuu hyvä taktiikka. Yritän antaa heille ohjeita, mutta he eivät noudata niitä.”

Kahden teini-ikäisen lapsen äiti Mari, 38, luki Pokémon Go -pelistä heinäkuussa ja kiinnostui välittömästi. Kun peli julkistettiin Suomessa 16. heinäkuuta, Mari latasi sovelluksen puhelimeensa. Samoin tekivät perheen lapset ja isä.

Mari on edennyt pelissä jatkuvasti ja lapset kärkkyvät aivan kannoilla. Mari pelaa päivittäin kolme–neljä tuntia – vaikka käy töissä.

– Peli on siitä aivan loistava, että sen voi yhdistää helposti jokapäiväiseen elämään. Keräilen Pokémoneja bussimatkoilla töihin ja takaisin. Valitsen kauppamatkan reitit ja illanviettopaikat niin, että siellä on hyvät apajat.

Aikuisten peli

Mari ei pelaa työajalla mutta käyttää kaikki tauot hyväkseen.

– Lähden ulos pari–kolme kertaa päivässä, kierrän korttelia ja kerään Pokémoneja.

Mari kuuluu Facebookissa aikuisten Pokémon-ryhmään, jossa voi keskustella pelistä niin paljon kuin jaksaa. Hänen lähipiirissään harrastus on villinnyt aikuiset, ei niinkään lapsia.

– Tapasin juuri kotikaupunkini keskustan pokestopilla pelkkiä aikuisia, joista vanhin oli 70-vuotias, Mari kertoo.

– Mielestäni peli sopiikin paremmin aikuisille kuin lapsille, sillä aikuiset osaavat pelata sitä strategisesti toisin kuin lapset.

Vanhin vierailija pokestopilla oli 70-vuotias.

Munat hautumaan matkoille

Myös kaksi muuta vanhempaa, Anna, 40, ja Juho, 44, aloittivat Pokémonien keräilyn heti, kun se oli mahdollista. Anna innostui pelistä sen jälkeen, kun hänen miehensä ja alakouluikäiset tyttönsä keksivät sen. Juho latasi pelin samaan aikaan kuin teini-ikäinen poikansa.

Anna on palannut lomalta töihin, mutta pelaaminen jatkuu.

– En pelaa työajalla vaan työmatkoilla. Pyöräilen töihin ja haudutan matkat munia. Haudutus onnistuu hyvin myös tarpeeksi hiljaa matelevassa ruuhkabussissa, Anna kertoo.

Jos pyöräilyreitin varrelle ilmestyy kiinnostava Pokémon, Anna pysähtyy nappaamaan sen.

Munien haudutus onnistuu hyvin myös hiljaa matelevassa ruuhkabussissa.

Juho lomailee edelleen ja ehtii pelata muutaman tunnin päivässä. Hän liikkuu paljon ja yhdistää keräilyn ja koiran ulkoiluttamisen. 

– Kävelen ja juoksen koiran kanssa joka tapauksessa päivittäin. Keräily tekee touhusta mielenkiintoisempaa, kun tutut paikat muuttuvat areenoiksi ja pokestopeiksi.

Hautausmaat tutuksi

Mari pelaa Pokémon Go -peliä paljon itsekseen mutta myös perheen kanssa. He saattavat lähteä etsimään Pokémoneja yhdessä ja vertailevat niitä keskenään.

Anna pelaa peliä nyt enemmän yksin mutta lomalla perhe uppoutui siihen yhdessä. Mökillä ennen kauppareissua perhe latasi puhelinten akut huolellisesti täyteen ja kirjautui peliin valmiiksi sisään, jotta hetkeäkään ei menisi hukkaan.

– Kiersimme myös erikoisissa paikoissa, kuten hautausmailla, koska sieltä löytyi hyviä Pokémoneja.

Hautausmailta löytyi hyviä Pokémoneja.

Annan lapset nauttivat äidin pelaamisesta, koska pääsevät opettamaan häntä.

– Peli on yhdistänyt perhettä ja tarjonnut meille yhteisiä haasteita.

Juholla on poikansa kanssa pieni kilpailuasetelma Pokémon Go:n vuoksi, mistä aiheutuu myös pulmia.

– Olemme lähes tasoissa. Poikaa ottaa päähän, jos nappaan jonkun hyvän Pokémonin, jota hänellä ei ole. 

Sopiiko keski-ikäiselle naiselle?

Kukaan kolmesta vanhemmasta ei ole kuullut ikäviä kommentteja pelaamisesta. Päinvastoin – muilta ihmisiltä on tullut hyväntahtoisia hymyjä ja hiljaista hyväksyntää.

Annaa pelaaminen nolottaa vähän.

– Mietin, sopiiko Pokémonien jahtaaminen keski-ikäiselle naiselle. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä.

Mari ja Juho ovat pelanneet digipelejä aiemminkin, Anna on pelannut mobiilipelejä satunnaisesti.

Kaikki kolme suosittelevat Pokémon Go -peliä kaikille vanhemmille: se rikastaa arkea, se ei vaadi erityisiä järjestelyitä, se ei ole kallis ja parhaimmassa tapauksessa se hitsaa lapset ja aikuiset yhteen.

– Tämäntyyppiset pelit lisääntyvät. Pokémon Go on helppo tapa tutustua niihin ja selvittää, mistä on kyse, Juho sanoo.

Mikä on paras Pokémonisi?

Mari: vaaleanpunainen Slowbro

Anna: Golbat

Juho: Snorlax

Millä tasolla olet nyt?

Mari: 15

Anna: 8

Juho: 16

Mikä on tavoitteesi pelissä?

Mari: Kerätä mahdollisimman paljon erikoisia ja söpöjä vaaleanpunaisia Pokémoneja.

Anna: Voittaa muu perhe.

Juho: Kerätä 400 Magikarppia ja saada aikaan evoluutio.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parasta puuhaa aurinkoisena kesäpäivänä: jättimäiset saippuakuplat! Liuos vaatii tekeytymisen yön yli. Sen salainen ainesosa on liisteri.

Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Jättisaippuakuplaliuos

3 litraa vettä

1/2 kg sokeria

1/2 dl liisterijauhetta

2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä vesi-sokeriseos kannelliseen ämpäriin. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine. Sulje kansi ja anna tekeytyä yön yli.

Kuplatyökalu

2 keppiä

2 metriä nyöriä, esimerkiksi villalangasta

2 kumilenksua

lasi- tai puuhelmi painoksi

Kepeiksi sopivat esimerkiksi bambuiset kukkakepit tai luonnosta löytyvät suorat oksat.

Villalangan nyöritys sujuu näin: Pyydä lapsi avuksi. Leikkaa noin kymmenen metrin pätkä villalankaa, taita kahtia ja anna langan toiset päät lapselle. Pidä itse kiinni toisesta päästä ja pujota helmi lankaan. Asettele helmi noin neljäsosan päähän langan pituudesta.

Seisokaa viiden metrin päässä toisistanne ja kieputtakaa kumpikin myötäpäivään. Kun naru alkaa vääntäytyä mutkille, hae nyörin toinen pää lapselta ja yhdistä se omaasi. Vetele sivulle karanneita kiemuroita suoriksi, kunnes nyöri on valmis. Tee päähän solmu, ettei nyöri purkaannu.

Solmi nyöri keppeihin niin, että kepin kiinnityskohdat ja painona oleva helmi muodostavat kolmion. Vahvista nyörin kiinnitys keppeihin kumilenkeillä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä luonto on mieltä liisteristä? Imeytyykö maahan vai jääkö nurmen päälle lillumaan?

Sehän on tärkkelystä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin pidät helposti tietosi lapsen mukana.

Suihkuta päälle nestemäistä laastaria, niin lomatatska pysyy pidempään myös vedessä.