Kuva: © 2012 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters™
Kuva: © 2012 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters™

Koko perhe leffaan! Nyt ensi-illassa superhyvä Muumi-elokuva.

Muumit veneeseen ja merelle! Sitten yllättää myrsky ja heittää seurueen suoraan Rivieralle, hehkuvan auringon ja kauniiden olentojen paratiisiin.

Muumiperhe, Niiskuneiti ja Pikku Myy majoittuvat luksushotellin sviittiin. "Oi, meitä on odotettu", Muumimamma ihastelee. Lapset pääsevät kylpyyn ja kohta jo koko hotelli tulvii. Muitakin yllätyksiä on luvassa, kun Muumipappa pääsee seurapiireihin, Niiskuneiti saa kannoilleen lipevän ihailijan ja Muumipeikko kiehuu mustasukkaisuudesta.

Perheen välit alkavat rakoilla, kun Muumimamma tympääntyy glamouriin ja pinnalliseen elämään. Hän muuttaa Muumipeikon kanssa vanhan veneen alle. Mutta sielläkään he eivät saa olla rauhassa.

Viihdyttää aikuistakin

Muumit Rivieralla perustuu samannimiseen Tove Janssonin piirtämään ja vuonna 1955 julkaistuun sarjakuvaan. Kohtausten perusvire onkin sarjakuvissa tutussa satiirissa ja yhteiskunnan tarkastelussa. Muumien suorapuheisuus ja yksinkertaisuus iskee myös lapsiin. "Eikö ne oikeasti tajunneet, että se hotellissa olo maksaa paljon", totesi kuusivuotias.

Animaatio on käsinpiirretty ja leffa on varmasti juuri sen ansiosta niin mahtava kuin se nyt on! Ihanaa, että Muumeista on tehty elokuva, jonka tunnelma on viipyilevän rauhallinen ja värimaailma maalauksellinen. Ja että Muumit saavat filosofoida elämää juuri niin paljon kuin haluavat.

Muumit Rivieralla

www.muumitrivieralla.fi

Ikäsuositus: S

Kesto: 77 min

Suomeksi puhuttu

Talkotöiden jakaminen, valmennuksen taso, kentänlaidalta huutelu. Esimerkiksi nämä saavat vanhempien karvat nousemaan pystyyn.

Vanhemmat panostavat paljon rahaa ja aikaa lapsensa harrastukseen. He kuljettavat, ottavat vastuulleen vapaaehtoistehtäviä ja elävät syvästi mukana.

Samaan aikaan he myös ärsyyntyvät harrastuksen eri puolista. Vauva.fin keskustelupalstalla on käyty kuumaa keskustelua siitä, mitkä asiat lapsen urheiluharrastuksessa rassaavat eniten.

Listasimme yleisimmät harmituksen aiheet: 

1. Toisten vanhempien kilpailuhenkisyys

”Aikuisten naurettava kilpailuhenkisyys ärsyttää. Tappion tullessa syytetään pelinohjaajia ammattitaidottomuudesta tai kotiinpäin vetämisestä. Se ei opeta lapsille reilun pelin meininkiä.”

”Minua harmittaa se, että aikuiset ottavat lapsen harrastuksen liian tosissaan. Se on vaan harrastus.”

2. Valmentajan liian kova kuri

”Ei siellä olla armeijassa kuitenkaan, vaan ihan maksullisessa harrastuksessa. En kovin mielelläni maksa montaa sataa euroa harrastuksesta, jossa lastani kohdellaan rumasti ja hänelle aiheutetaan paha mieli.”

3. Talkootyöt

”Meillä on kaksi joukkuelajia harrastavaa lasta. Molempien joukkueessa on lähes joka viikonloppu jotain puuhaa – välillä viikollakin. Toisinaan tekee mieli sanoa ihan oman jaksamiseni vuoksi, että lasten on lopetettava harrastuksensa.”

”Vanhemmat, jotka eivät osallistu talkoisiin tai toimitsijatehtäviin, ärsyttävät kaikista eniten.”

”Mokkapalojen tekeminen ärsyttää. Voisin maksaa, jos joku tekisi meidän vuoron.”

4. Hinta

”6-vuotias lapseni harrastaa taitoluistelua useamman kerran viikossa. Kaikki sujuu mukavasti, mutta hinta on todella kova. Toivottavasti pystymme kustantamaan harrastuksen lapsellemme niin kauan, kun hän itse haluaa harrastaa.”

”Laskettelu on todella kallista. Lisäksi minun pitää usein lähteä viemään tai hakemaan, koska lähimpään rinteeseen on matkaa.”

5. Huono valmennus

”Tekniikkaa opetettiin huonosti tai väärin. Moni nuori poika pilasi olkapäänsä.”

6. Kuljetukset

”Mikä siinä on niin vaikeaa tulla kerran kuussa oman lapsen peliä katsomaan? Otan mielelläni kyytiin kyydittömiä lapsia, mutta surettaa heidän puolestaan, kun vanhemmat eivät ole mukana kannustamassa.”

7. Villit lapset

”Ainoa harmituksen aihe on se, että valmentajan oma poika on tosi villi ja ajoittain häiritsee aikalailla. Valmentaja itse ei saa lasta kuriin, eikä kukaan muukaan puutu.”

”Ne lapset, jotka haluavat kehittyä, eivät pysty keskittymään, koska aina samat muksut häsläävät omiaan. Lapseni ovat tavoitteellisessa kilparyhmässä, jossa kaikille lapsille ja vanhemmille tehtiin kauden alussa selväksi, ettei kyseessä ole harrasteryhmä.”

8. Kiire

”Kun lapsen 8-tuntinen koulupäivä päättyy kello 16, täytyy tunnin kuluttua olla toisella puolella kaupunkia harkoissa. Lapsi ei ehdi syödä kotona. Väsyneenä hän vain vaihtaa reppunsa toiseen ja juoksee bussiin.”

9. Karsiminen

”Urheilu ja harrastaminen on lapsesta kivaa, mutta koko ajan lapsella on pelko, että tippuu joukkueesta.”

10. Treenien määrä

”Minua ei ärsytä muu kuin se, että jo 12-vuotiaalla voi olla viidet treenit viikossa. Samaan aikaan puhutaan levosta ja monipuolisuudesta, mutta silti järjestetään järjetön määrä treenejä ja pelejä. Ne vievät kaiken vapaa-ajan sekä lapsilta että perheiltä.”

11. Toisen vanhemman suhde harrastukseen

”Puolisoni ottaa lapsen harrastamisen liian tosissaan. Hän vaatii 6-vuotiaalta tytöltä koko ajan enemmän ja puskee oppimaan hirveällä tahdilla. Itse kannatan enemmän hauskanpitoon ja tekemisestä nauttimiseen pohjautuvasta harrastamisesta. En tiedä, miten asian saisi kuriin. Jo nyt asiasta keskustellaan joka viikonloppu.”

12. Loukkaantumisriski

”Lapseni harrastaa voimistelua, jossa harjoitusmäärät ovat yli 15 tuntia viikossa. Valmentajat ovat ammattivalmentajia. Loukkaantumiset ja rasitusvammat pelottavat. Valmennuksen pitäisi kiinnittää paremmin huomiota nuorten kasvuun ja sopivaan rasitustasoon.”

13. Suosiminen

”Lapseni voimisteluryhmässä oli kahdeksan tyttöä. Valmentaja niin sanotusti valitsi heistä kaksi parasta ja keskittyi ainoastaan heidän valmentamiseensa. Se oli todella ärsyttävää.”

14. Kentänlaidalta huuteleminen

”Sellaiset vanhemmat, jotka möykkäävät tuomareille turhaan. Pelaajat käyttäytyvät fiksusti ja hyväksyvät tuomarin ratkaisut, mutta vanhemmat jaksavat kitistä siitä, että junnutason tuomarit voivat vielä tehdä virheitä.”

15. Ei mikään

”Eipä ärsytä tai harmita juuri mikään! Lapset harrastavat suunnistusta – niissä piireissä on mukavaa ja fiksua porukkaa.”

 

Ei käsitä

”Ei siellä olla armeijassa” – vanhemmat paljastavat, mikä lapsen urheiluharrastuksessa ärsyttää

Eikös se kannata aloittaa ohjattu harrastus vasta kun pystyy kuunnella ohjeita ja muita ihmisiä eli kun.ollaan sosiaalistuttu.. Joku pystyy 2v, toinen ei osaa 20 v Mikä on tarkoitus semmoisella harrastuksella jossa märistään, huudetaan, kiljutaan kilpaa. Vanhemmat mukana ja kaikki vain innostavat omaansa pärjäämään äänellä
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Katosiko sormikkaan pari? Mikä onni. Ommelkaa yksinäisestä hanskasta hauska hirviökaveri. 

Pehmomörkö syntyy helposti kokemattomaltakin askartelijalta. Tarvitsette vain vanua tai muuta täytettä, pari nappia, huopaa sekä liimaa ja lankaa. 

Sitten hommiin! 

Lisää helppoja askarteluohjeita Marikan blogissa www.vauva.fi/teehetkienkoti

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Puolikkaat lauseet, nuo arjen pelastajat.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Varjonuket syntyvät helposti kartongista, mehupillistä ja teipistä.

Varjonuket syntyvät nopealla askartelulla. Jäljennä vain alta tulostettavat eläinhahmot kartongille ja leikkaa ne irti. Tikuksi käy mehupilli, jätskitikku tai vaikkapa lyijykynä, jonka teippaat kiinni eläinhahmon leveimpään kohtaan. Valmista tuli! 

Mutta miltä näyttäisi mörön varjo? Hahmon lapsi voi piirtää itse paperille ja aikuinen leikata sen pahvista irti. Hurjinkin hahmo muuttuu kiltiksi, kun sen ottaa leikkiin mukaan. 

Tee näin: tallenna alla oleva pdf-tiedosto tietokoneesi työpöydälle ja tulosta sen jälkeen. 

PDF icontulosta_varjonuket.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.