Kuva: Anna Huovinen

Pienen taiteilijan isänpäiväkortti sallii roiskeet ja ronskit otteet.

Ensimmäinen isänpäiväkortti valmistuu jo ihan pieneltä. Lapsi tarvitsee apua valmistelussa ja viimeistelyssä, mutta voi maalata kortin itse.

Valitse kortin paperiksi akvarellipaperi tai muu paksu paperi. Teippaa helposti irtoavalla teipillä, kuten washi-teipillä, kortille raamit. Teippaa sitten korttipohjaan teksti ”isä”.

Anna taaperon maalata kortti vesi- tai sormiväreillä. Jäljen ei tarvitse olla siistiä, lapsi saa maalata ronskisti teippien yli. Jotta tulos on heleä eikä vain ruskea, valitse maaleihin vain paria sävyä. Kuvan kortissa käytettiin sinistä ja keltaista vesiväriä.

Kun väri on kuivunut, poista teipit varovaisesti. Koristele washi-teipillä.

Vauva 11/16

Millaisia isänpäiväkortteja teillä on tehty? Jaa kuva Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mietitkö joululahjaa jollekulle, jolla tuntuu jo olevan kaikkea? Tässä esimerkkejä eettisistä, hyvää tekevistä lahjoista.

1. Koru lasten hyväksi

Kotimaisen Kooky Gemsin suloiset Onni- ja Helmi-korut sopivat sekä aikuisen että koululaisen kaulaan. Tuotto menee Pelastakaa Lapset ry:n työhön lasten auttamiseksi.

22 e, kauppa.pelastakaalapset.fi

2. Lelu, joka työllistää kehitysmaiden äitejä

Mum's-kauppa tukee ja työllistää kehitysmaiden naisia reilusti. My toy -pehmolelut on suunniteltu pohjoismaisten lasten piirustusten pohjalta.

45 e, mums.fi

3. Norppaystävällinen penaali

Kierrätysmateriaaleista valmistetun Norps Rescue -penaalin tuotto menee luonnonsuojelutyöhön.

25 e, www.sll.fi/luontokauppa/norppatuotteet

4. Rannekoru ihmisoikeuksien puolesta

Amnesty Storen tuotolla tuetaan ihmisoikeustyötä. Lulu-rannekoruja valmistava nairobilainen yrittäjä kouluttaa ja työllistää slummin nuoria.

25 e, amnestystore.fi

 

Aineettomia lahjoja

Tai mitä jos sittenkin ostaisit lahjan jollekulle, jota et tunne? Sinä tai läheisesi ette saa tavaraa vaan lämpimän mielen.

5. Jalkapallo pakolaisleirille

Unicefin jalkapallolahja antaa pelaamisen iloa esimerkiksi pakolaisleireillä asuville lapsille.

8 e, unicef.fi/lahja

6. Luettavaa Afrikkaan

Planin kirjalahjalla tuet Ugandan ja Mosambikin varhaiskasvatushankkeita ja lastenkirjallisuutta. Satukilpailulla kerätyt tarinat on kirjoitettu paikallisilla kielillä ja kirjat ovat paikallisten taiteilijoiden kuvittamia.

10 e, lahjoita.plan.fi/aineettomat-lahjat

7. Lapselle harrastus

World Visionin harrastuslahjalla hankitaan kouluihin ja kirjastoihin kirjoja sekä tuetaan lasten urheilu- ja musiikkiharrastuksia.

15 e, worldvision.fi/eettiset-lahjat

8. Katastrofin keskelläkin kouluun

Kirkon Ulkomaanavun lahjalla tuetaan sotia ja luonnonkatastofeja pakenevien lasten koulunkäyntiä ja toipumista. Pakolaisleirillä lasten on tärkeää päästä kouluun ja saada arkeen mielekästä tekemistä ja turvallisia rutiineja.

40 e, toisenlainenlahja.fi

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Isä on miespuolinen henkilö, joka on erikoistunut perheen pienhenkilöiden hoivaan, kuljettamiseen ja mahojen pöristämiseen. Mitä muuta?

Tulosta alla oleva pdf-liitetiedosto ja liimaa se isänpäiväkorttiin. Jos tiedosto ei tulostu oikein, lataa se ensin omalle koneelle ja yritä uudelleen.

Iloista isänpäivää!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lasten ja nuorten Finlandia-ehdokaskirjoissa käsitellään isoja aiheita, kuten kiusaamista ja pelkojen voittamista.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat julkistettiin tänään. Voittajan kuudesta finalistista valitsee laulaja ja näyttelijä Vuokko Hovatta. Tänä vuonna myös yleisö saa äänestää omaa suosikkiaan.

Palkintoehdokkaat ovat:

1. Katri Kirkkopelto: Piki (Lasten Keskus)

Pieni Piki lähtee innoissaan majaleikkiin uusien kavereiden luo, mutta häntä ei huolitakaan mukaan. Kirjassa käsitellään kiusaamisen ja poissulkemisen nostattamia tunteita ja etsitään tilanteeseen ratkaisuja.

Raadin perustelut: Valloittava ja viisas kuvakirja pienestä Pikistä, joka haluaa mukaan metsän majaleikkiin, mutta tulee torjutuksi ja kiusatuksi ryhmässä. Kirja kertoo universaalilla tavalla ryhmädynamiikasta ja tunteiden tunnistamisen, hyväksytyksi tulemisen ja ystävyyden voimasta. Kirjan kerronta ja kaunis kuvitus muodostavat saumattoman taideteoksen ja jokainen aukeama rikkaan tutkimisen maailman.

2. Lena Frölander-Ulf: Minä, Muru ja Metsä / Jag, Fidel och Skogen (Schildts&Söderströms)

Kirja jokaiselle, jota on joskus jännittänyt pimeässä metsässä. Äidin mielestä mökillä on mahtavaa, mutta lasta tuuli, meri ja metsä pelottavat. Mitä kaikkea hämärässä voi kohdata pissareissulla?

Raadin perustelut: Kiehtova kuvakirja lapsesta, joka lähtee mukaan mökille, vaikka meri, tuuli, metsä ja metsäpissalle meno pelottavat. Maaginen metsä ja sen oudot otukset ja kutkuttavat yksityiskohdat kuvataan lapsen silmin. Pienelle kulkijalle oman pelon voittaminen ja omien rajojen tunnistaminen on lopulta voimaannuttava kokemus. Kirjan taidokas, tummasävyinen kuvitus on toteutettu raapetekniikalla ja akvarelleilla ja se tavoittaa niin lapsen kuin aikuisen huumorillaan ja viisaudellaan.

 

3. Sanna Isto, kuvitus Sami Saramäki: Maan alaiset (WSOY)

Eräänä aamuna Suomenlinnassa asuva Metuli-tyttö herää ja huomaa muuttuneensa joksikin ihan muuksi. Huikea maanalainen fantasiaseikkailu alakouluikäisille.

Raadin perustelut: Sanna Isto on luonut Suomenlinnan maanalaisiin käytäviin maailman, joka voi aluksi kuulostaa kummalliselta mutta johon lukiessaan uskoo täysin. Sami Saramäen kuvitus tukee tekstiä tunkeilematta ja jättää tilaa mielikuville. Seikkailu vie tärkeiden kysymysten äärelle: Keitä olemme, millaisia haluamme olla? Miten valintamme vaikuttavat muihin? Muodonmuutoksesta alkava fantasiaseikkailu kasvaa kertomukseksi rohkeuden ja itseluottamuksen löytymisestä. Tämän tarinan luettuaan näkee Suomenlinnan uusin silmin.

4. Juuli Niemi: Et kävele yksin (WSOY)

Kirja 15-vuotiaiden ensirakkaudesta ja yhdestä tärkeästä talvesta.

Raadin perustelut: Juuli Niemen kunnianhimoinen romaani saa aikuisenkin muistamaan, miltä tuntui olla nuori. Miten pakahduttavaa on ensirakkaus. Miten hankalaa on löytää yhteys toiseen, ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Miten vaikea on joskus tajuta omia tekojaan. Niemen runollinen kieli vie sisälle nuorten mielenliikkeisiin, keskelle aikuistumisen rytinää. Samaan aikaan läsnä ovat koulun pihan ikiaikaiset lainalaisuudet ahtaine rooleineen, lapsuusperhe, josta on kivuliaasti kasvettava irti, sekä sisimmästä kumpuava ikioma elämä, omat haaveet.

5. Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava)

Peetu odottaa 18-vuotissyntymäpäiväänsä ja suurta elämänmuutosta. Odotuksen kesänä hän suuntaa taivaalle purjelentoa harrastavan isänsä kanssa.

Raadin perustelut: Sanojen painoilla on aivan erityinen voima Siri Kolun pienoisromaanissa. Kielellisesti ja rakenteellisesti loppuun asti hiottu kertomus nuoresta suurten elämänvalintojen edessä on samalla kertaa ilmava ja koskettava kuvaus kasvamisesta aikuisuuteen ja omaksi itsekseen. Kirjailijan hienovarainen, herkkä ote vaikeaan aiheeseen on lempeä ja lukijan oivallusta kunnioittava. Romaanin kauttaaltaan vahva kerronta kantaa ja vie korkeuksiin.

6. Seita Vuorela: Lumi (WSOY)

Palkitun kirjailijan viimeiseksi jäänyt teos on ajankohtainen tarina pakolaisuudesta 15-vuotiaiden nuorten näkökulmasta. Nuortenromaani, joka myös aikuisten kannattaa lukea.

Raadin perustelut: Nykyhetki, historia, tarinat ja sadut risteävät Seita Vuorelan nuortenromaanissa vastustamattomalla tavalla. Kirjailijan kuvaus maahanmuuttajanuorten kokemusmaailmasta on toteutettu uskottavasti ja tyylillisesti varmalla otteella. Arkirealismi ja satuaines yhdistyvät romaanissa luontevasti toisiinsa ja luovat tarinaan taianomaista, symbolistista ja monikerroksista syvyyttä. Kyseessä on kaunis romaani vieraudesta, ystävyydestä ja toivosta – sekä rakkauden voimasta sulattaa kovinkin jää sydämestä.

Valintalautakuntaan kuuluivat yliopettaja Pekka Vartiainen puheenjohtajana ja muina jäseninä taidepedagogi Mervi Riikonen ja Meidän Perheen ja Vauvan tuottaja Sanna Sommers.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kokosimme parhaat kirjavinkit, joilla saat lapsen tarttumaan tarinaan.

Ei kiinnosta. Tylsää. Ei ehdi.

Yhä harvempi lapsi lukee kirjoja ilokseen. Kansainvälisissä vertailuissa suomalaislasten lukemisinto on kuihtunut vuosi vuodelta.
Se on sääli, sillä lukemisen hyödyt ovat kiistattomat. Lukeminen kasvattaa sanavarastoa ja mielikuvitusta, opettaa keskittymistä ja rauhoittumista sekä kehittää kykyä asettua toisten nahkoihin.

Lukemisen ilo ei synny pakottamalla. Miten voisi innostaa vastahakoista lasta kirjan ääreen?

1. Koukuta aihepiirin kautta. Mistä lapsi on kiinnostunut? Jalkapallo, sähly, geokätköily, tubettaminen, muoti, hevoset, koirat, luistelu – aiheesta kuin aiheesta löytyy lasten- ja nuortenkirjoja. Entä syttyisikö lukuinto idolista kirjoitetun elämäkerran parissa?

2. Tarjoa luettavaksi erilaisia tyylejä. Hyväksy se, että makuja on erilaisia. Aikuisistakin yksi rakastaa elämäkertoja, toinen matkakertomuksia, kolmas historiallisia romaaneja, neljäs fantasiaa ja viides romanttisia tarinoita. Jos lapsesi suosikkigenre on mielestäsi ”huonoa” kirjallisuutta, pidä mölyt mahassasi. Anna hänen löytää kirjamakunsa itse.

3. Lukekaa yhdessä. Vaikka lapsi osaa jo lukea itse, isokin nauttii kun pääsee äidin tai isän kainaloon ja hänelle luetaan ääneen. Tai lue ääneen kirjan alkua, kunnes päästään jännään kohtaan. Innostuuko lapsi silloin lukemaan itse? Näytä myös esimerkkiä. Mitä jos lukisitte kumpikin omaa kirjaanne vierekkäin sohvalla?

Kun tarinan ytimessä on pierupulveri, miten siitä voisi olla kiinnostumatta?

Tässä lukuvinkkejä moneen makuun. Useimmat ovat sarjoja, joten jos lapsi ihastuu jonkun kirjan maailmaan, on helppo jatkaa sarjan seuraavaan osaan.

Pieru mainittu

Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari -sarja. Nelosluokkalaiset Erno ja Huuko piirtävät vauhdikasta sarjakuvaa koulunsa kamalasta rehtorista. Hulvaton huumori puree moniin poikiin.

Jo Nesbø: Tohtori Proktori –sarja. Kun tarinan ytimessä on pierupulveri, miten siitä voisi olla kiinnostumatta?

Lukisiko vai katsoisiko?

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu –sarja. Outolalaispoikien seikkailut jaksavat kiinnostaa yllättävän isojakin. Kuvissa on paljon tutkittavaa, jos tekstivoittoiset kirjat vielä kauhistuttavat.

Natsumi Hoshino: Neiti Koume –sarja. Manga-sarjakuvat ovat suosittuja monien koululaisten parissa. Suloinen Neiti Koume sopii kissafaneille.

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja -sarja. Sarjakuvaromaani teinipojasta, joka mieluiten pelaisi konsolipelejä.

 

Hurjia juttuja

Kalle Veirto: Kivimutka –sarja. Toimintaa ja jännitystä, pieruhuumoria unohtamatta.

Ilkka Remeksen nuortenromaaneissa 14-vuotias Aaro Korpi päätyy hurjiin seikkailuihin.

 

Luetaan ääneen

Timo Parvela: Ella-sarja. Huumori naurattaa myös aikuista, joten tämä sopii hyvin yhteiseksi ääneen luettavaksi iltakirjaksi.

Veera Salmi: Puluboi-sarja. Tarkoitettu päiväkoti-ikäisille ja pikkukoululaisille, mutta mikä estää vähän isompiakin nauttimasta.

 

Fantasiaa

Mila Teräs: Noitapeili. Kun Harry Potterit on luettu, voi aloittaa Mila Teräksen Salainen kirjasto -sarjan.

Chris Riddell: Ada Gootti –sarjan kirjat harvinaisen kauniita sekä sisältä että ulkoa. Hauskoja kirjallisuusviittauksia, jotka aukeavat enemmän lukeneille, mutta juoni vetää kyllä, vaikkei viittauksia tajuaisikaan.

Erin Hunter: Soturikissa-sarja on ilmiö 10–12-vuotiaiden parissa. Paljon klaaneja, paljon kirjoja.

Rick Riordan: Percy Jackson –sarja. 12-vuotias adhd-diagnosoitu poika saa tietää olevansa muinaisten jumalten sukua.

 

Romantiikkaa

Estelle Maskame: DIMILY-sarja. Draamaa, ihastumista, ihmissuhdekiemuroita teinien ja varhaisteinien makuun.

Anna Hallava: Ofelia-sarja. Sammakkoprinsessa ja Operaatio Huulituli -kirjoissa seikkaileva teinikeiju Ofelia etsii sitä oikeaa.

 

Valkokankaalta tuttu

Siri Kolu: Me Rosvolat -sarja. Vauhdikkaan kirjasarjan hahmot tulivat tutuksi suositussa elokuvassa.

 

+ teema edellä

Jalkapallofanille: Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan

Verkkopelaajalle: Aleksi Delikouras: Nörtti-sarja

Jääkiekkoilijalle: Kalle Veirto: The Next One

Tubettajalle: Jari Mäkipää: Etsiväkerho hurrikaani ja tyly tubettaja

Geokätköilijälle: Johanna Hulkko: Geoetsivät -sarja

Heppahullulle: Merja Jalo: Nummelan ponitalli -sarja

Robin-fanille: Susa Ruuhilahti ja fanit: Robin – yhdessä

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.