Turvakodissa ei tarvitse pelätä.

Joulun alla on hyvä muistaa, että Suomessa toimii yi 20 turvakotia, joihin saa ja pitää hakeutua, jos kotona on väkivaltaa tai sen uhkaa. Kenenkään ei pidä sietää väkivaltaa tai pelottavaa ja arvaamatonta käytöstä. Kaikilla, etenkin lapsilla ja nuorilla, on oikeus joulurauhaan.

Perhejouluun latautuvat paineet, vapaapäivät ja liiallinen alkoholinkäyttö ovat joidenkin kohdalla tulenarka yhdistelmä. Siksi turvakodit päivystävät myös jouluna. Suurin asiakasryhmä ovat 25-34-vuotiaat naiset, joilla on pieniä lapsia.

Turvakoti on tarkoitettu tilapäisratkaisuksi akuutissa tilanteessa. Siellä viivytään muutamasta päivästä enintään pariin kuukauteen. Turvakodissa pohditaan yhdessä, miten tästä mennään eteenpäin.

Turvakoti ei toru, vaan auttaa

Ystävät ja sukulaiset voivat tarjota lohtua ja väliaikaista kattoa pään päälle, mutta se voi myös kärjistää ja pitkittää hankalaa tilannetta. Turvakoti tarjoaa neutraalia ja ratkaisukeskeistä tukea.

Turvakotiammattilaiset eivät liittoudu, halveksi, päivittele tai mustamaalaa, vaan auttavat kaikkia asianosaisia. Keskustelut heidän kanssaan tarjoavat apua ja keinoja parempaan elämään - ei vain väkivaltaa kokeneille, vaan ylipäänsä kaikille osapuolille, jotka tarvitsevat rakentavampia keinoja tunteidensa ilmaisuun.

Turvakotiin voi tulla ilman etukäteisvaroitusta, ja sinne ovat tervetulleita niin naiset, miehet kuin lapset. Rovaniemen ja Raahen turvakoteihin lapset voivat tulla myös ilman vanhempiaan. Nuorille on myös Punaisen Ristin ylläpitämiä turvataloja.

Tassuttele nettiturvakodissa jälkiä jättämättä

Voi olla hyvä soittaa etukäteen, jos voi. Ellei, se ei ole välttämätöntä. Mukaan tarvitaan vain välttämättömät yöpymistavarat ja lapsille lempilelut. Lukemiseen, kevyeenkin, voi olla vaikea keskittyä. Jos mitään tarvikkeita ei ehdi ottaa, useimmista paikoista saa ensi hätään hammasharjan, kamman ja pesuaineet.

Turvakodissa on lukot ja päivystys läpi yön, mutta asukkaat eivät ole lukkojen takana. Turvakodista käsin voi siis käydä asioilla, kaupassa, koulussa ja töissä, ja läheiset voivat myös tuoda sinne tavaroita.

Kiinnostuitko? Oletko tilanteessa, jossa turvakoti voisi auttaa sinua tai herättääkö lähestyvä joulu levottomuutta? Hae tietoa aluksi netistä: nettiturvakoti tarjoaa runsaan tietopaketin turvakodeista eri puolilla Suomea, niiden toiminnasta ja väkivallasta yleensä. Sivustolla on ohjeita myös läheisille. Pääkaupukiseudun turvakodeista saa tietoa näiltä sivuilta.

Turvakodin päivystyspuhelinnumero on Helsingissä, 09-4777 180, Espoossa 09-5915 130 ja Vantaalla 09-8392 0071. Laita numero ja mielellään myös osoite kännykkääsi jo etukäteen, jos pelkäät tilanteen kärjistymistä. Muista myös Naisten linja.

Entä pelkäätkö, että läheisesi suuttuu, jos näkee sinun käyneen nettiturvakodin sivuilla? Sivuston tekijät ovat ajatelleet tätäkin. Sivuilla on sekä nopean poistumisen painike että selkeät ohjeet, miten selaimen välimuisti tyhjennetään. Silloin tietokoneelle ei jää jälkeä käynnistä virtuaaliturvakodissa. Näin tietoa ja rohkaisua voi hakea kaikessa rauhassa.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.