Näyttelijä Maria Sid listasi lapsiperheen suosikkipaikat Tukholmassa.

Näyttelijä Maria Sid listasi lapsiperheen suosikkipaikat Tukholmassa.

- Rakastan Tukholmaa, Maria vakuuttaa.

- Kaupunki on rento eikä liian suurkaupunkimainen. Ruotsalaiset osaavat tunnelman synnyttämisen. Kaiken pitää olla nyt mysigt eli kotoisaa, ja se kyllä näkyy.

Tukholma on ehdottomasti myös perheiden kaupunki, Maria sanoo. Juuri nyt suosittuja ovat perheiden sunnuntaibrunssit. Myös kahvilakulttuuri on voimissaan, ja tukholmalaisiin on iskenyt leipäbuumi. Kahviloiden ykköstuote on ekologisesti tuotettu ruokaleipä. Perheenäidit vaihtavat leipäjuuria ja kokkaavat ruisleipää kotona.

- Jokin aika sitten kaikki kutoivat, nyt vaihdellaan leipäjuuria, Maria nauraa.

Tukholma on Marian mukaan ennen kaikkea lasten kaupunki - niin kuin Ruotsi on Astrid Lindgren -maa.

- Lasten kanssa on täällä helppo liikkua, lapsiperheet on otettu erinomaisesti huomioon. Lättyjä saa joka paikasta. Ja jos mitä asiaa lapsiperhe pyytää, se järjestyy. Tukholmassa osataan myös vaatia. Jos palvelu ei pelaa, siitä kyllä helposti naristaan.

Lapsen status on korkea ja perhe-elämä huudossa myös Tukholmassa. Perhebuumistakin puhutaan, sinkkujen Tukholmasta ei enää niinkään.

- Isiä lasten kanssa täällä näkee kaikkialla. Isät ovat hyvin omistautuneita vanhempia.

Tukholman  suosikit

Kaupunginosa

Södermalm. Kiva, rento kaupunginosa. Mysig, kuten ruotsalaiset sanovat.

Puisto

Djurgården. Paras paikka virkistyä. Djurgårdenilla saa ajan helposti kulumaan, Skansenilla ja Junibackenissa. Bussilla pääsee hyvin perille.

Kauppa

Kirpparit ja second hand -liikkeet ovat nyt kovassa huudossa. Niitä löytyy Tukholmasta useita. Muun muassa Emmaus Götgatanilla, lähellä Slussenia, on aina vierailemisen arvoinen. Puckeln-ostosalueelta Hornsgatanilla, lähellä Viking Linen terminaalia, löytyy muun muassa Efva Attlingin koruliike sekä neljä lastentavaraliiketta ja leluliikettä.

Ravintola

Meidän perheen suosikki on Blåporten-ravintola Djurgårdenissa. Iso sisäpihaterassi, hyvää ruokaa ja ihania leivonnaisia. Tunnelma on kotoisa, juuri sitä mitä tukholmalaiset nyt ravintoloilta, hotelleilta ja kahviloilta vaativat.

Huvipuisto

Gröna Lund on vaan mahtava. Teini-ikäisellä tyttärelläni on Gröna Lundiin vuosikortti. Nuoret viettävät siellä paljon aikaansa. Alle 10-vuotialle lapsille sopii paremmin Skansen. Sieltä löytyy tivoli ja paljon karuselleja ja muita vanhan ajan laitteita. Junibacken on kotoisa, mutta hyvin usein myös tupaten täynnä.

Museo

Tekniska Museet on suosikkimme, vähän kuin Suomen Heureka, mutta pienempi. Varsinkin 8-vuotias poikani haluaa sinne aina, kun ollaan Tukholmassa. Museon isossa hallissa esitellään kulkuneuvojen historiaa, myös 4D-teatteri löytyy. Kaikille museoille ja lapsikohteille on tyypillistä, että lapsille on kehitelty erillistä ohjelmaa, jossa pääsee itse osallistumaan ja vuorovaikuttamaan.

Puisto

Kungsträdgården on aina yhtä ihana, vuodenajoista riippumatta. Kirsikkapuiden kukkimisen aikaan tai talvella, jolloin nuoret käyvät siellä luistelemassa. Se oli teini-ikäisen tyttäreni ja hänen kavereidensa suosikkipaikka myös talvella. Kesällä Kungsträdgårdenilla kannattaa käydä piknikillä, valmiita piknik-koreja voi ostaa halutessaan paikan päältä.

Hotelli

Hotel Rival, Abban Benny Anderssonin omistama hotelli Mariatorgetin vieressä on näkemisen arvoinen. Södermalmissa sijaitsevassa hotellissa on myös oma elokuvateatteri.

Ravintola

Ravintola Gondolen on jo luksusta. Ehdoton paikka, jos haluaa nähdä Tukhoman ylhäältä. Vietin siellä toissa keväänä 40-vuotissynttäreitäni, ylhäisessä yksinäisyydessäni. Huippuruokaa ja mahtavat näkymät kaupungin kattojen yli, osoite Stadsgården 6.

Leikkipuisto

Jos lapsi haluaa nähdä Tukholman mahdollisimman ylhäältä, paras paikka siihen on Ivar Los Parken lähellä Marietorgetia.

Och en till...

Rosendahls Trädgården on viherpeukalon unelmakohde. Myytävänä myös leipomotuotteita sekä luomuruokia, muun muassa yrttejä. Joulun alla Rosendahlin puutarhaan kannattaa ehdottomasti poiketa markkinoille. Jos haluaa pureskella puutarhan antia vielä kotona, voi ostaa mukaan paikan oman huippusuositun ruokakirjan.

 

Tukholman kartta

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.