4 kysymystä punkkirokotteesta.

Punkit leviävät yhä laajemmalle, ja punkkitautien vaaroista puhutaan paljon. Moni vanhempi miettiikin, kannattaako lapselle ottaa rokote punkkien levittämiä tauteja vastaan.

Punkkitaudeista tavallisempaan eli borrelioosiin rokotetta ei ole, mutta sitä voidaan hoitaa tehokkaasti taudin alkuvaiheessa antibiooteilla.

Harvinaisempaa, mutta vakavampaa ja nopeammin tarttuvaa puutiaisaivokuumetta vastaan on olemassa lapsille sopiva TBE-rokote. Lapsilla TBE voi aiheuttaa sekä lyhyt- että pitkäkestoisia neurologisia oireita kuten väsymystä ja toistuvaa päänsärkyä. Tautiin ei ole parantavaa lääkettä.

Kenelle rokote kannattaa ottaa?

TBE-rokotteen hankkimista lapsille ja koko perheelle kannattaa harkita, jos oleilette kesällä useita viikkoja riskialueilla ja liikutte paljon luonnossa. Rokotetta suositellaan 3 vuotta täyttäneille lapsille. Alle 1-vuotiaita ei rokoteta.

Puutiaisaivokuumeen, kuten myös borrelioosin, riskialueita Suomessa ovat suositut lomakohteet Ahvenanmaa ja Turun saaristo. Viime vuosina puutiaisaivokuumetta on löytynyt yhä pohjoisempaa myös sisämaasta.

Rokote voi olla tarpeen myös Ruotsin rannikolla, Virossa ja muualla Baltiassa reissatessa. Myös Venäjä ja muun muassa Sveitsi ja Itävalta kuuluvat riskialueisiin.

Koska on paras aika rokottaa?

Kolmivaiheinen rokotesarja kannattaa aloittaa mieluiten keväällä jo ennen punkkikauden alkua, sillä rokotteen teho alkaa noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä pistoksesta. Suojan jatkumiseksi tarvitaan yksi tehosterokote kolmen tai viiden vuoden välein.

Mitä rokote maksaa?

Rokote maksetaan itse, ja yhden annoksen hinta yksityisillä lääkäriasemilla ja punkkibusseissa on noin 50-65 e.

TBE-rokote kuuluu Ahvenanmaalla rokotusohjelmaan ja on siellä ilmainen.

Entä jos rokote jää ottamatta?

Suurin osa punkeista ei kanna mitään tautia, joten paniikkiin ei ole aihetta. Punkin puremia voi ehkäistä pukemalla lapset pitkälahkeisiin ja -hihaisiin vaatteisiin metsissä ja niityillä liikkuessa.

Jokapäiväinen punkkisyyni on aina järkevä tapa. Punkki kannattaa irrottaa mahdollisimman nopeasti pureman jälkeen.

Päivitetty 25.3.2014

Vierailija

Alueita ei ole laitettu siksi riskialueiksi että niillä esiintyy punkkeja vaan alue luokitellaan riskialueeksi jossa sillä olevissa punkeissa on taudinkantajia. Eli pelkkä punkkien oleminen alueella ei tee riskialuetta.

Jos siis liikkuu riskialueeksi luokitellulla alueella niin tällöin alueen punkeissa on todettu taudinkantajia ja tällöin rokotusta sopii miettiä. Taudinkantajuushan alkaa olla sitä luokkaa, että ahvenanmaan ja pohjanmaan lisäksi myös itärajalla, kaakkoissuomessa on tautitapauksia tullut. Jos siis näissä alueissa paljon luonnossa liikkuu niin rokotetta kannattaa vakavasti miettiä. Rokotesarjassa on 3 rokotetta ja antavat sen jälkeen 3v suojan, jonka jälkeen otetaan yksi tehoste ja tämän jälkeen tehosteet 5v välein. Aikuisille on oma rokotevalmisteensa ja lapsille (1-11v) omansa.

Reseptin voit pyytää lääkäriltä vaikka muun käynnin yhteydessä (esim. yksityiseltä lääkäriasemalta, terveyskeskuksesta, neuvolasta tms) ja sitten vaan ostat rokotteet ja käyt sen pistättämässä (esim. terveyskeskuksessa).

 

Eli rokotetta harva ilmaiseksi saa (työnpuolesta jotkut saavat), terveyskeskuksessakin siis vaatii sen että pyydät reseptin, ostat rokotteet ja käyt pistätämässä sen. Ja pidettävä huoli, että koko rokotesarjaa tulee otettua ja muistettava myös tuo tehosteet sitten vuosien päästä jotta suoja pysyy yllä.

 

Rokotteen lisäksi on hyvä muistaa tehdä punkkisyyni, omistaa punkkipihdit ja poistaa punkit ohjeiden mukaisesti sekä seurata puremakohtaa. Jos puremakohtaan tulee punainen rengas tai henkilöllä nousee kuume, päänsärkyä tms niin lääkäriin ja kerrottava punkin puremasta.

Vierailija

Moi!

Saako rokotuksen terveyskeskuksesta ja minkä hintainen on silloin? Poikamme on lähdössä Ahvenenmaalle rippikouluun ja sitäkautta suositeltiin rokotuksen ottamista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.