Oopperahanke ylitti odotukset

"Se on hyvin sivistävää ja mukavan kuuloista." Näin luonnehti yläasteikäinen oopperakävijä elämystään. Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen Kansallisoopperan yhteinen koululaishanke osoitti, että elitistisenä pidetty ooppera kiinnostaa myös nuoria. Suurin osa oopperassa käyneistä seitsemäsluokkalaisista menisi sinne toisenkin kerran. Taikahuilun kaltaiset klassikot miellyttävät nuoria enemmän kuin nykyooppera.

Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen Kansallisoopperan yhteisen Oopperaan!-hankkeen ansiosta 6 400 seitsemäsluokkalaista opettajineen eri puolilta Suomea pääsi Kansallisoopperaan maksuttomaan oopperaelämykseen.
Oppilaat näkivät seuraavat esitykset: Robin Hood, Sevillan parturi, Taikahuilu, Isän tyttö, La Cenerentola, Il trittico, Reininkulta ja Boris Godunov.

Hankkeen tavoitteena oli lisätä oopperamusiikin tunnettuutta nuorison keskuudessa sekä madaltaa elitistiseksi koetun taidemuodon osallistumiskynnystä.

Noin 1 600 osallistujaa vastasi hankkeeseen liittyneeseen kyselyyn. Vastauksista käy ilmi, että aiemmat kulttuurikokemukset sekä opettajan johdolla tehty etukäteistutustuminen lisäsivät selvästi oopperanautintoa. Samoin ne oppilaat, jotka harrastavat itse musiikkia, antoivat kaikille ooopperan osa-alueille selkeästi korkeamman arvosanan kuin ne, jotka eivät harrastaneet musiikkia.

Esityskohtaiseksi kokonaisarvosanaksi koululaiset antoivat keskimäärin 8+. Tytöt antoivat hiukan korkeampia numeroita kuin pojat. Korkeimmat pisteet keräsi Mozartin Taikahuilu (9-) ja toiseksi korkeimmat Musorgskin Boris Godunov (8,5).

- Oopperahanke ylitti odotukset. Koululaisten kommentit olivat rehellisiä ja hauskoja. Kaikista ei tullut oopperan ystäviä, mutta ei sitä kukaan odottaanutkaan. Jos kolme neljännestä nuorista myöntyy lähtemään uudestaan oopperaan ja yli kolmannes tekee sen mielellään, ei voi enää puhua eliittiharrastuksesta.

Myös taidekasvatuksen rooli tuli kyselyssä ilmi.

- Koulussa annettu evästys lisäsi merkittävästi oppilaiden tyytyväisyyttä, kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava sanoo.

Myös Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen on ilahtunut nuorten antamista hyvistä kokonaisarvosanoista.

- Tämä todistaa, että ooppera todella kuuluu kaikille suomalaisille.

Kysely osoitti, että Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla nuoret harrastavat musiikkia enemmän kuin nuoret muualla Suomessa. He myös käyvät teatterissa, konserteissa, baletissa ja muissa kulttuuritapahtumissa – jopa useammin kuin monipuolisen kulttuuritarjonnan piirissä asuvat uusmaalaiset.

Kyselyn mukaan 60 prosenttia pohjoissuomalaisista nuorista ei ollut ennen tätä oopperavierailua koskaan käynyt teatterissa, konsertissa, baletissa tai oopperassa. Kysely ei kerro, missä määrin tämä johtuu maakunnallisesta eriarvoisuudesta palvelujen saatavuudessa.

Hankkeen kyselytutkimuksen yhteenveto on luettavissa Kansallisoopperan ja Suomen Kulttuurirahaston kotisivuilta.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.