Eniten pidettiin vanhoista lauluista.

Lastenlaulujen parhaimmisto on äänestetty. Kaikkien aikojen lastenlauluäänestyksen voittaja on vuosien takainen hitti, Sininen uni

Parhaiten kisassa pärjäsivät klassikot. Lasten oman radion järjestämässä Suuressa lastenlauluäänestyksessä annettiin toista tuhatta ääntä ja ne jakaantuivat 227 eri levyn kesken.

Levykategorian ylivoimainen voittaja oli Allu Tuppuraisen Rölli-levy: 40 kaikkien aikojen Rölli-laulua sai viisi prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Lastenlaulujen TOP 10:n neljä viimeisintä laulua ovat jaetulla 7. sijalla. Myös kolmossija jaettiin kahden laulun kesken. Lasten oma radio soittaa marraskuun aikana kaikkia niitä 84 lastenlaulua, jotka saivat kolme ääntä tai enemmän.

Parasta lastenlaulua ja lastenlaululevyä äänestettiin Lasten oman radion nettisivuilla. Sinne ollaan parhaillaan tekemässä lastenmusiikin diskografia eli luetteloa levyistä vuosien varrelta. 

Kaikkien aikojen lastenlaulut, 10 parasta:

1. Sininen uni (säv. Tapio Rautavaara, san. Martti Haavio, esitt. Tapio Rautavaara 1952)

2. Mikkihiiri merihädässä (säv. Georg Malmstén, san. Roine Ryynänen, esitt. Malmstén & Greta Pitkänen 1936)

3. Aja hiljaa isi (Saukin käännös, esitt. Mari Laurila 1966)

3. Ihahaa (säv. Marjatta Meritähti, san. Laura Latvala, esitt. Karviaiset levyllä Pikku-Marjan eläinlauluja 1980)

5. Omituisten otusten kerho (Rölli/Allu Tuppurainen 1987)

6. Känkkäränkkä (Mikko Alatalo & Harri Rinne 1981)

7. Magdaleena (säv. Kaj Chydenius, san. Kaarina Helakisa 1968)

7. Päivänsäde ja Menninkäinen (säv ja san Reino Helismaa, esitt. Tapio Rautavaara 1949, lukuisia levytyksiä eri artisteilta)

7. Pikkuoravien kuuraketti (Saukki & Oravat 1962)

7. Ihme ja kumma (säv. Marjatta Pokela, san . Pokela & Pirkko Koskimies, esitt. Katri Helena, Pupu Tupunan lauluja 1983).

Kaikkien aikojen lastenlevyt, 10 parasta:

1. Allu Tuppurainen: 40 Kaikkien aikojen Rölli-Laulua, VL-Musiikki Oy 2001

2. Useita esittäjiä: 40 Isoäidin suosikkia – Wanhat ja ihanat lastenlaulut, VL-Musiikki Oy 2006

3. Useita esittäjiä: 40 unohtumatonta lastenlaulua, SonyBMG 2007

4. Useita esittäjiä: 50 riemullista vuotta Disney suosikkeja, EMI 1973

5. Sini Paananen, Sanni Rasi, Reetta Marjamäki etc: Aja hiljaa isi – Lastenlaulujen aarteita osa 3, Musiikki-Laiho 1988

6. Fröbelin Palikat: Fröbelin Palikat, Base-Beat Studiot/Poptori 1991

7. Useita esittäjiä: 30 Kaikkien aikojen lastenlauluja, Musiikki-Laiho 1988

8. Juha-Matti, Lea Lavén, Marjo-Riitta, Randy, Solistiyhtye Suomi: 14 suosituinta lasten laulua, CBS 1980

9. Useita esittäjiä: Ipanapa 1, Ipanapa Redords, EMI 2007

10. Useita esittäjiä: 20 Suosikkia/Mikki ja kumppanit, Warner 1998

Eniten ääniä saaneet artistit: 

1. Allu Tuppurainen (Rölli) 

2. Fröbelin palikat

3. Hevisaurus

4. M.A.Numminen

5. Anni Tannin laulut

6. Mikko Perkoila

6. Los Piratos

8. Smurffit

9. Marjatta Pokela

10. PMMP

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.