Näin järjestät avaruussynttärit!

Näin syntyi Meidän Perheen avaruusjuhlien raketti

Runko
Laatikko oli noin 120 cm korkea, ja jatkoimme sitä 15 cm:ä jatkopaloilla, jotta 120 cm pitkä lapsi mahtuisi seisomaan sisällä. Isoja laatikoita voi tiedustella huonekalukaupoista tai kodinkoneliikkeistä. Muutimme suorakaiteen muotoisen laatikon ylhäältä päin katsottuna neliönmuotoiseksi, jotta raketin katto olisi helpompi tehdä. Rungon korkeuden jatkopalan sekä lyhennetyn sivun nurkat teippasimme ilmastointiteipillä.
 
Ikkunat
Ikkunan muodon piirsimme ison kattilan pohjan avulla.

Ovi
Oven koko ja muoto piirrettiin vapaalla kädellä ja leikattiin mattoveitsellä. Ikkuna ja ovi teipattiin punaisella kontaktimuovilla, jota saa mm. Sinooperista.
 

Katto
Katto valmistettiin neljästä samankokoisesta kolmiopalasta. Kolmion alasivu oli samanlevyinen kuin rungon yksi sivu. Kolmion kärjen etäisyys mitattiin silmämääräisesti sen mukaan, miten korkean huipun katosta halusimme. Neljä kolmiota liitettiin yhteen raketin katoksi ilmastointiteipillä, ja koko komeus nostettiin raketin rungon päälle. Tässä kohtaa oli avustaja tarpeen pitelemään kattoa paikoillaan teippauksen avuksi. Kattokolmioihin jätettiin alasivuun n. 10 cm korkuinen liitäntävara, joka meni limittäin rungon kanssa.
 
Jalustat
Runkoon tehtiin kattokolmioiden leikkaamisessa ylimääräiseksi jääneistä paloista jalustat. Ne päällystettiin hopeanvärisellä kontaktimuovilla ja koristeltiin kontaktimuovista leikatuilla tähdillä.
 
Koristelu
Katto koristeltiin tavallisella alumiinifoliolla, joka liimattiin sprayliimalla. Sprayliima on tosin melko sotkevaa, joten emme suosittele sitä käytettäväksi kotona. Folio pysyyy hyvin paikoillaan myös teipillä tai erikeeperillä. Raketin koristeluun käytettiin myös Tiimarista ostettuja pahvisia tähtiä.
 
 
 

Avaruusleikit pystyyn

Avaruuden tuolikeisari
Laita olohuoneen eli avaruusaseman lattialle yksi tuoli vähemmän kuin juhlijoita on. Laita musiikki soimaan, ja kun musiikki loppuu, istutaan tuolille. Yksi jää aina ilman tuolia, kun tuoleja vähennetään joka kierroksella. Viimeiseksi jäänyt saa Avaruuden Tuolikeisarin kunnia-arvon.
 
Avaruustietokilpailu
Lapset tietävät yllättävän monia asioita avaruudesta. Pieni leikkimielinen tietokilpailu syntyy helposti esimerkiksi eri planeettojen nimistä, tunnetuista astronauteista ja kosmonauteista...kuka olikaan kuussa ensimmäisenä? Laika-koirako?
 
Vinkki!
Talouspaperirullista, pahvista, foliosta, teipistä ja maalista saa aikaan toinen toistaa upeampia raketteja. Kannattaa tehdä muutama malli etukäteen ja ohjata lapsia askartelussa. Itse tehty raketti on kiva siksikin, että sen voi ottaa kotiin mukaan. Tarvikkeetkin ovat melkein ilmaisia.

 

Mitä päälle avaruusjuhliin?

Avaruussynttäreille pukeudutaan teemaan sopivasti. Astronautin puvun lisäksi avaruusteemaan sopii loistavasti Star Trek -asut, erilaiset hirviöt ja lähes kaikki hopeanvärinen ja kimaltava. Tintti pukeutui avaruudessa oranssiin kokohaalariin eli sekin sopii hyvin.

Valmiiden avaruuspukujen lisäksi voit tehdä asun itse. Kokeile kuvan tulostamista ja silittämistä t-paitaan tai kaivele vanhempien kaappeja. Kellarista saattaa löytyä vanhat kumpparit, jotka voi spraymaalata hopeamaalilla, tai vanha reppu, jonka voi somistaa hopeisella teipillä uuteen uskoon avaruusrepuksi. Vanhan toppaliivin voi myös teipata hopeiseksi leveällä hopeateipillä. Paljettitopit sopivat avaruusprinsessalle.
  

Avaruusprinsessan kampausvinkki

Perinteisesti avaruusprinsessan kampaukseksi sopii Prinsessa Leian ”kahden korvapuustin nutturakampaus”, joka vaatii pitkähkön tukan. Teet sen helposti näin: Tee jakaus, laita hiukset kahdelle tosi ylös asettuvalle saparolle. Aloita ”korvapuustin” tekeminen pyörittämällä tukkaa ponnarin ympäri ja kiinnitä pinnein. Kiinnittämiseen tarvitset noin 10 pinniä per nuttura. Viimeistele suihkauttamalla kiiltolakkaa.

Resepti

Katso myös
rakettipikkuleipien ohje

Avuksi askarteluun

Pinttaa tästä valmis avaruusraketin kuva, jota voit käyttää kutsukorteissa ja koristeluissa:
- PIKKU RAKETTI paperilla neljä pikkurakettia (PDF-tiedosto)
- ISO RAKETTI raketin koko A4 (PDF-tiedosto)

Ohjeet Piia Helasto  Kuvat Kristiina Hemminki

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.