Kesävireen voi hyödyntää syksylläkin.

Kesäloman jälkeen moni on täynnä energiaa, joka tuntuu katoavan ensimmäisten syyssateiden ja stressaavien työtehtävien takia. Loman aikana kerätty vireys on kuitenkin mahdollista säilyttää pitkälle syksyyn. Tärkeää on huolehtia työssä jaksamisesta, riittävästä unensaannista ja terveellisestä ravinnosta.

Kesäloman jälkeinen rentoutunut olotila häviää yleensä muutaman viikon kuluttua töihin paluun jälkeen. Työterveyshuollon ylilääkäri Tanja Vuorela Terveystalosta kertoo, että huolehtimalla työssä jaksamisesta ja omasta hyvinvoinnista vireystilan voi myös säilyttää pitkälle syksyyn.

– Loman jälkeen kannattaa mahdollisimman pian yrittää päästä takaisin arkirytmiin, mutta pitää samalla kiinni loma-ajan hyvistä puolista, kuten riittävästä unensaannista ja ajan viettämisestä perheen ja harrastusten parissa, Vuorela kertoo.

Terveellinen ravinto, säännöllinen ateriarytmi ja riittävä unensaanti ovat tärkeitä työssä jaksamisen kannalta. Kesällä unirytmi menee valoisuuden ja lomien vuoksi helposti sekaisin, joten normaalirytmiin kannattaa palata mahdollisimman pian. Myös unen laadulla on merkitystä.

– Alkoholilla on muiden haittatekijöiden lisäksi tunnetusti unen laatua heikentävä vaikutus. Jos alkoholinkulutus on ollut lomalla normaalia runsaampaa, kannattaa loman loputtua kiinnittää asiaan huomiota. Toki kohtuukäyttö olisi suotavaa loman aikanakin.

Pätkitty vai yhteen putkeen vietetty loma?

Lääketieteellisesti ei ole todistettu, että loman pitäminen yhteen putkeen virkistäisi enemmän kuin lyhyempiin ajanjaksoihin pätkitty loma. Vuorelan mukaan lomajakson pituutta tärkeämpää on, että loman aikana ei pohdita työasioita. Parhaiten lomatunnelmaan pääsee viettämällä aikaa läheisten parissa ja tekemällä asioita, joista pitää ja jotka poikkeavat työrutiineista.

– Loman jälkeenkin olisi hyvä erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan. Tämä ei nykyisin sähköisten työvälineiden aikakaudella ole aina mahdollista, mutta työnteon lomassa olisi hyvä pitää taukoja ja antaa aivoille mahdollisuus levätä.

Jos sähköpostia lukee vielä illalla työpäivän jälkeen, olisi parempi määrittää jokin tietty aika viestien lukemiselle ja niihin vastaamiselle kuin seurata sähköpostiliikennettä jatkuvasti. Myöskään juuri ennen nukkumaan menoa ei kannata lukea työsähköpostia, sillä työasiat saattavat jäädä päähän pyörimään ja estää unentulon.

Vierailija

Ärsyttää, kun puhutaan "akkujen latauksesta". Ihan kuin lomalla oltaisiin töiden takia. Se on niin päin, että töissä ollaan, jotta saadaan rahaa elämiseen ja lomailuun. Töissä olo on myytyä vapaa-aikaa.

Vierailija

Lomalta pitää palata virkeänä työelämään, ihmisten hyvinvoinnissa puhutaan työssäjaksamissta. Älkää hyvät ihmiset ajako itseänne piippuun työpaikoilla, VIERAALLE TEHTY PALKKATYÖ EI OLE ELÄMÄN PERUSTARKOITUS VAAN VÄLTTÄMÄTÖN PAKKO.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.