Kun yksi perheenjäsen on riippuvuussuhteessa esimerkiksi peleihin tai alkoholiin, se ei sulje perhettä ja puolisoa riippuvuuden ulkopuolelle. Päinvastoin.


”Perheemme on aivan loppu… Riippuvuuden takia sairastuu koko perhe. Nuorempana olen pelännyt veljeäni, koska hän oli riippuvuutensa takia hyvin äkkipikainen.” Näin kirjoittaa peliriippuvaisen sukulainen Vauva-lehden keskustelupalstalla.

Kun yksi perheenjäsen on riippuvuussuhteessa esimerkiksi peleihin tai alkoholiin, se ei sulje perhettä ja puolisoa riippuvuuden ulkopuolelle. Päinvastoin. Perheenjäsenistä tulee pelinappuloita riippuvuuden pelikentällä.

Mitä riippuvuus tekee perheelle tai puolisolle? Miten riippuvuudesta voi päästä eroon?

”Tietokone on hänelle tärkeämpi kuin minä”

Näitä lausahduksiahan kuulee kahvipöytäkeskusteluissa. Leikkimielisessä heitossa voi olla kuitenkin paljon totuutta takana. Riippuvuuksista kärsivä ihminen ei nimittäin huomaa mitään muuta kuin riippuvuutensa kohteen. Hän antaa ison osan itsestään riippuvuudelle, eikä osaa enää olla täysipainoisesti perheen elämässä mukana. Riippuvuus ottaa hänestä vallan ihan huomaamatta. Riippuvuudesta kärsivä ei itse ymmärrä loukkaavansa perhettään omalla toiminnallaan.

”Ei hän omasta mielestään pelaa liikaa”

Riippuvainen ei itse näe omassa pelaamisessaan tai juomisessaan mitään ongelmaa. Myös vähättely kuuluu riippuvuuden kieltämiseen. Riippuvaisen puoliso saattaa huomata peliajan venyneen molemmista päistä, mutta ei puutu asiaan. ”Ehkä tuo on nyt joku vaihe, kyllä hän pian tuohon kyllästyy.” Riippuvuudesta kärsivästä tulee ajan myötä myös loistava näyttelijä: hän esittää, ettei ole mitään ongelmaa, vaikka hän on saattanut pelata säästötilin tyhjäksi.

”Oletkos sinä edes nukkunut viime yönä? Voitko sinä ihan hyvin? ”

Riippuvuus on kasvanut jo niin isoksi, että sitä ei enää voi piilottaa sohvan taakse. Ongelmasta on puhuttava riippuvaisen kanssa. Mitä aikaisemmin riippuvuuteen puututaan, sitä paremmin riippuvainen saadaan taas perheen pariin. Syyttävällä sormella ei kannata osoittaa, se saattaa vain syventää riippuvuutta.

”Ihan kohta minä kerron hänelle, etten enää jaksa sitä pelaamista”

Kukaan ei voi muuttaa riippuvuuden ohjauspyörää pelin ulkopuolelta, vaan riippuvainen itse vaihtaa elämänsä suuntaa muutosta kohti. Hänen on sitä itse haluttava. Riippuvainen henkilö saattaa viimeiseen asti kieltää ongelman läsnäolon. Tällöin puolison ja perheenjäsenten pitää kertoa sietokykyrajan ylittymisestä kriittiselle tasolle.

”Tuntuu, että minäkin tarvitsen apua”

Puolison täytyy hyväksyä se, että riippuvuutta ei voi lopettaa noin vaan, sormia napsauttamalla. Riippuvuudesta irti pääseminen vie aikaa ja vaatii parisuhteelta paljon. Riippuvuutta ei pidä lopettaa vain kumppanin vuoksi. Riippuvuudesta kärsijän täytyy ottaa ensimmäinen askel itse. Hänen täytyy itse nähdä syy, miksi kannattaa ja täytyy lopettaa. Puolison ja perheen tärkein tehtävä on olla tukena.

Lue lisää aiheesta:

Väestöliitto: Riippuvuus parisuhteessa
Perheelliset.fi: Äiti, tunnista nettiriippuvuutesi

Keskustele aiheesta:

Perhe.fi: Onko kenenkään muun mies peliriippuvainen?
Perhe.fi: Mistä apua seksiriippuvuuteen?

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.