Kuukauden loppu on käsillä, rahat lopussa ja ruokakaappi ammottaa tyhjyyttään. Tuttu tilanne yllättävän monessa lapsiperheessä. Mistä rahat viikonlopun ruokaostoksiin ? kannattaisiko turvautua pikavippiin?


Kuukauden loppu on käsillä, rahat lopussa ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään. Tuttu tilanne yllättävän monessa lapsiperheessä.

Perhe.fissä pohditaan, mistä saisi rahaa akuuttiin hätään. Keskustelun aloittajalla on rahat lopussa, ruokakaappi tyhjä, eikä hän saanut enää samalle viikolle aikaa sosiaalitoimistostakaan.

”Lapset tulevat pian koulusta, viikonloppu alkaa. Laskuja on kasaantunut iso nippu. Mistä rahat akuutisti, lainauskohteita ei ole. Vanhemmat ovat kuolleet. Kavereilla ei ole ylimääräistä ja sisarukset haukkuu, jos niiltä pyytää”, aloittaja kertoo.

Itse hän ei keksi neuvoksi muuta kuin pikavipin. Niihin hän on joutunut turvautumaan jo monta kertaa aiemminkin.

Pidä kirjaa, karsi turhasta

Jos tulee haukkuja sisaruksilta, niitä tulee myös palstalaisilta. Moni moittii aloittajaa kehnoksi taloudenpitäjäksi, jos rahatilanne pääsee kerta toisensa jälkeen yllättämään.

”Miten ihmeessä lasket rahat niin viime tingassa, ettet ehdi sossuun pyytämään apua ennen kuin ruoka loppuu kaapista?”, yksi keskustelija suomii.

”Saisitko ruoka-avustusta kirkolta tai muualta? Mitä teiltä löytyy kaapista ja pakastimesta, eikö siitä oikeasti saa pariksi päiväksi laitettua syötävää? Vipin ottaminen ajaa teidät vain syvempään taloudelliseen ahdinkoon, tiedät sen itsekin”, toinen sanoo.

Moni neuvoo pitämään kirjaa menoista ja tuloista. Kaikki turhakkeet, kuten karkit, jätskit,  oluet, limut ja siiderit sekä lehdet kannattaa jättää kauppakassista pois ja ostaa vain peruselintarvikkeita.

”Pitää ennakoida, mitä laskuja tulee joka kuukausi, mitä joka toinen ja milloin esimerkiksi tv-lupa ja vakuutukset erääntyvät. Sitten otat kalenterin ja merkkaat joka kuukaudelle, paljonko tulee laskuja. Katsot paljonko jää yli ruokaan ja hankintoihin ja pitääkö elää tiukemmin tai varautua ajoissa menemään sossuun”, joku neuvoo.

Pyydä laskuille maksuaikaa

Moni neuvoo maksamaan ensin vain tärkeimmät laskut eli asumisen ja sähkölaskun ja siirtämään muita laskuja myöhemmäksi. Laskuttajille kannattaa soittaa ja pyytää lisää maksuaikaa. Useimmat laskuttajat suostuvat tähän. Myös perintätoimiston kanssa voi neuvotella.

Jos rahaa on tulossa parin viikon sisällä, laskujen maksamista voi siirtää omin päinkin. Näin tekee ainakin yksi keskustelija. Silloin saa tosin olla tarkkana, ettei tule muistutus- ja perintäkuluja.

”Muistutuslasku tulee parin viikon kuluttua ja silloin toivottavasti rahaa on tilillä. Ainoastaan asuntolainan kanssa EN menettele näin vaan se lähtee tililtä aina sovittuun aikaan. Tästä voi tulla kustannuksia 5 euroa per lasku, mutta tuskin se pikavippikään ilmainen on”, hän kertoo.

Sämpylöitä ja lihaperunalaatikkoa

Kysyjälle satelee myös marttahenkisiä ohjeita . Sämpyläjauhot käyttöön ennen pikavippejä, vaatii moni.

”Kaapista löytyy varmaan puuroainekset, jauhoja ja hiivaa sekä kaupasta perunaa ja jauhelihaa. Niitä saa muutamalla eurolla, ja hyvin pärjää. Kannattaa tutustua Marttojen sivustoon. Siellä on ohjeita pitää talous kasassa ja helppoja arkiruokaohjeita”, toinen kirjoittaa.

”Niillä sämpylöillä sitten elääkin koko viikonlopun... Oikeesti, miettikää vähän. Jos on pienet tulot, niin yksikin iso lasku voi sekoittaa talouden. Itselläni on vastaava tilanne. Silti ajattelen, etten koske pikavippeihin”, eräs yksinhuoltaja sanoo.

”Nyt on kaappi täynnä ruokaa, ja pikavipin otin. Olen pahoillani”, päättää aloittaja keskustelun.

Lisää penninvenytysvinkkejä jaetaan myös muissa Perhe.fin keskustelussa. Köyhyydestä ja nälästä puhutaan Vauva.fissä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.