Kunpa aikuisten masennus ei kuuluisi lasten elämään. Mutta kun kuuluu, siitä kannattaa puhua oikein. Näin voit parhaiten auttaa lasta – ja masentunutta.

Kerro lapselle masennuksesta. Kertomistapa vaihtelee lapsen iän mukaan, mutta kerro oikein äläkä satuile. Sano, että äidin tai vaarin tai muun läheisen mieli on sairastunut, ihan niin kuin jollakin sairastuu maha tai katkeaa jalka.

Selitä, että masentunut haluaisi jaksaa enemmän. Että mummi välittää lapsesta, vaikka ei tule synttäreille, ja isä ei tahtoisi nukkua niin paljon vaan lähteä leikkipuistoon. Selitä sekin, että joskus voi olla sillä tavalla väsynyt, että se ei mene nukkumalla ohi.

Älä lupaile. Älä sano, että äiti on taas kunnossa, kunhan tulee kesä. Tai että kun mummi nyt saa rauhassa levätä, sitten mummi jaksaa. Kerro rehellisesti lapselle, että kukaan ei tiedä, kauanko jaksamattomuus kestää, mutta toivotaan, että se menee ohi.

Muista sanoa, että mikään ei ole lapsen vika. Äiti ei ole väsynyt, koska lapsi on herättänyt yöllä, eikä isällä ole paha mieli, koska lapsi on kiukutellut tai saanut huonoja koenumeroita.

Korosta, että masentunut rakastaa ja välittää. Sairauden vuoksi hän ei ehkä pysty olemaan kiinnostunut lapsen askarteluista tai jalkapallopelistä, mutta hän rakastaa lasta silti.

Ja jotta auttaisit masentunutta oikein, muista nämä:

Pysy lähellä. Jos et tiedä, mitä sanoisit masentuneelle, älä sano mitään mutta pysy lähellä. Hiljainen välittäminen auttaa.

Älä neuvo ryhdistäytymään. Masentunut ei kuule sitä kannustuksena vaan vaatimuksena. Varo ihan erityisesti lausetta ”Tartu itseäsi niskasta kiinni.”

Älä vähättele. Masennus on sairaus, ei valinta. Masentunutta ei auta yhtään kuulla, että kaikilla on välillä raskasta ja on sitä jaksettu ennenkin.

Kysy ja varsinkin kuuntele. ”Mikä sinua voisi nyt auttaa?” on hyvä alku. Masentunut kaipaa enemmän kuuntelijaa kuin neuvojaa.

Auta masentunutta ja itseäsi. Masentunut ei välttämättä ymmärrä tai jaksa hakea itselleen apua. Auta siinä. Huolehdi myös itsestäsi, pidä rajasi. Masentunut ei ole helppo läheinen.

Neuvot antoi psykologi, psykoterapeutti Ann-Mari Hintikka.

Lue lisää:

Puolison masennus – miten voin auttaa?

Kuinka äidin masennus vaikuttaa vauvaan? Jari Sinkkonen vastaa.

Erityisherkän lapsen 4 tunnuspiirrettä – ja näin toimit herkkiksen kanssa

 

"Moni luulee minua piinkovaksi bisnesäidiksi. Oikeasti hippeydyn koko ajan lisää", sanoo suosikkijuontaja Marja Hintikka.

Kun kello tulee neljä, Marja Hintikka suuntaa päiväkodille. Vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäinen kuopus juoksee pihalla vastaan ja haluaa heti maitoa. Marja kaivaa rinnan esiin.

– Olen julkea imettäjä. Annan maitoa vaikka leikkipuistossa, jos lapsi pyytää. Imetys on meidän tapamme saada välitön yhteys toisiimme päivän jälkeen.

"Yritämme korjata repaleisiä öitä perhepedillä, ei unikouluilla."

Ensi keväänä kuopuksestakin tulee isoveli, sillä Marja odottaa kolmatta lasta. Kasvattajana hän sanoo muuttuvansa koko ajan luonnonmukaisempaan suuntaan.

Marja ja hänen miehensä Ile Uusivuori eivät esimerkiksi yritä korjata repaleisia öitä unikouluilla, vaan he ovat teettäneet puusepällä 240 senttiä leveän perhepedin. Siihen mahtuu koko perhe vaikka seuraavat 18 vuotta.

– Aikani murehdin, miksi muiden lapset nukkuvat yönsä ja meidän lapset eivät. Sitten muistin, että olen itse ihan samanlainen. Minullakin on vahva ja vilkas temperamentti ja mieluummin tanssin kuin nukun öisin. Oli hölmöä odottaa, että saisin hyvin nukkuvia lapsia, Marja sanoo.

"Itsensä uhraava äiti ei ole lastenkaan paras."

Väsymyksen keskelläkään hän ei suostu marttyyriksi.

– Itsensä uhraava äiti ei ole lastenkaan paras. Kaikkein eniten lapset haluavat nähdä vanhempansa onnellisina.

Niinpä kun Marja menee perheineen huvipuistoon, hän valitsee yhden laitteen, johon haluaa todella päästä.

– Siitä yhdestä en tingi, ja lapsetkin näkevät nauravan ja innostuneen äidin. Loppuajan voin taas istua pikkulasten laitteissa ja pyyhkiä pehmistä rinnuksilta.

Miksi Marja Hintikka haluaa ehdottomasti graavata joulusiian itse? Paljonko hän olisi valmis maksamaan kahdeksan tunnin unista? Lue lisää lokakuun Meidän Perheestä.

Perhe

Juontaja ja toimittaja Marja Hintikka, 37, ja radio- ja tv-juontaja Ile Uusivuori, 36, asuvat Helsingin Töölössä 1- ja 3-vuotiaiden poikiensa kanssa. Pari odottaa kolmatta lastaan. Marja Hintikka Live -show'n kolmas kausi alkaa lokakuussa. Marja on myös Vauva-lehden kolumnisti.

Vierailija

Kolmatta lastaan odottava Marja Hintikka: "Imetän taaperoani vaikka päiväkodin pihalla"

Kylläpä Hintikka tuntuu nyt ärsyttävän monia. Minusta jokainen saa imettää niin pitkään kuin lystää. Harva jatkaa 3 vuotta pitempään. Minusta liian moni äiti luovuttaa imettämisen suhteen ihan liian helposti. Pikkusen kun vauva inahtaa niin työnnetään tuttipullo suuhun ja sanotaan ettei imetys onnistunut.
Lue kommentti

Alussa ulkopuolisten vaikutusta uusperheen asioihin on hyvä rajoittaa, Vuokko Malinen sanoo.

"Ensimmäinen vuosi on uusperheen tärkein. Silloin luodaan uuden perheen tavat ja perinteet, me-henki. Yhteisten perinteiden luomisessa auttaa jokin yhteinen juttu, esimerkiksi harrastus, koira tai mökki. Ei peli ole pelattu ensimmäisen vuoden jälkeenkään, mutta yhteishenkeä pitää tietoisesti rakentaa.

Uusperheen parisuhde on erilainen liitto kuin ydinperheen, kun lapset ovat alusta asti mukana. Uusperheen kuviot yllättävät yleensä kaikki. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että toisista avioliitoista erotaan 5–10 prosenttia useammin kuin ensimmäisistä.

Lapsille se on kurjaa, koska he ovat ehkä jo eläneet keskellä eroriitoja. Siksi uusperheen parisuhteeseen kannattaa panostaa.

Toisista avioliitoista erotaan 5–10 prosenttia useammin kuin ensimmäisistä.

Uuden perheen pitää päättää itse, keitä perheeseen kuuluu, ja huolehtia, että he kaikki tuntevat kuuluvansa perheeseen. Helppoa se ei ole, koska perheessä on usein sinun, minun ja meidän lapsia ja entisille puolisoillekin pitää löytää oikeanlainen rooli.

Ulkopuolisuuden tunne on uusperheissä tuttu, mutta sitä voi vaimentaa säännöllisten perhepalaverien avulla. Vaikka aina sunnuntaisin koko perhe kokoontuu iltapalalle ja kaikki kertovat, mitä heille kuuluu ja mitä he aikovat tehdä seuraavalla viikolla.

Kannattaa viettää aikaa kaksin myös puolison lapsen kanssa ja kiinnostua hänen asioistaan, jotta tunneside alkaa vähitellen rakentua. Uusperheessä paras palaute puolisolle on kehua hänen lastaan.

 

Alussa ulkopuolisten vaikutusta uusperheen asioihin on hyvä rajoittaa. Kannattaa kertoa avoimesti, että perhe tarvitsee perheytymisrauhan, jottei synny väärinkäsityksiä. Usein lasten huoltajuus on jaettu ja jokaisen osallisen tulisi ymmärtää, että yhteistyö lapsen asioissa on lapsen etu. Lapsen täytyy voida luottaa, että hänen läheiset ihmissuhteensa jatkuvat ja että ne ovat ennustettavissa.

Uusperheen asioista ovat vastuussa sen perheen aikuiset. Esimerkiksi kun ex-puoliso soittaa ja haluaa muuttaa lasten tapaamisaikaa, biologinen vanhempi sanoo, että olen kuullut toiveesi, keskustelen siitä puolisoni kanssa ja palan asiaan pian.

Uusperheen asioista ovat vastuussa sen perheen aikuiset.

Uudessa suhteessa on tärkeää nostaa puoliso tasavertaiseksi aikuiseksi niin, että lapsetkin kuulevat sen. Usein lapset sanovat, että sä et mua määrää, kun et ole isäni tai äitini. Pitää tehdä selväksi, että perheen aikuiset määräävät.

 

Suhteet entisiin puolisoihin ovat joskus vaikeita, varsinkin jos suhde ei ole päättynyt siististi. Esimerkiksi lasten juhlien järjestäminen vaatii paljon aikuisuutta. Näissä tilanteissa kannattaa ajatella ensin lasta, koska hänelle on tärkeää saada juhliinsa kaikki tärkeät ihmiset.

Usein uuspareilla on kiire muuttaa yhteen, ja ymmärtäähän sen. Seurustelu on perheelliselle hankalaa, jos pitää hankkia treffien ajaksi lastenhoitaja. Kannattaa silti sopia suhteen säännöt ja asumisjärjestelyt ensin rauhassa.

Vuokko Malinen on Väestöliiton pari- ja perhepsykoterapeutti. Hän on väitellyt uusparisuhteen ongelmien ehkäisemisestä.

Meidän Perhe 8/2016

Tässä mekossa on kastettu saman suvun lapsia sadan vuoden ajan. Toimittaja Laura Kosonen kertoo mekon ja suomalaisen lapsuuden tarinan. Mitä lapset toivoivat ja pelkäsivät ennen, entä nyt?

Koko juttu aukeaa tästä

Helsinkiläinen Tanja pelkäsi menettävänsä synnytyksessä sekä vaimon että lapset.

Ne olivat Tanjan elämän pisimmät 45 minuuttia. Hän piti kahta vastasyntynyttä kääröä sylissään, eikä voinut muuta kuin pelätä.

Tanja ja Nina Hopeataipaleen kaksosvauvat olivat juuri syntyneet suunnitellulla sektiolla, kun Ninan istukan irrotuksen yhteydessä tuli ongelmia. Nina nukutettiin ja Tanjan piti lähteä pois leikkaussalista. Kolmeen varttiin hän ei kuullut Ninasta mitään.

– Sinä aikana ehdin pelätä pahinta. Jos hän ei olisi selvinnyt synnytyksestä, lapsemme olisivat olleet virallisesti orpoja. Minulla ei olisi ollut heihin mitään oikeutta, eikä heillä minuun, Tanja sanoo.

Lakialoite: turvataan lasten oikeudet

Lapsen oikeus vanhempiinsa – juuri  siitä on kyse kansalaisaloitteessa uuden äitiyslain puolesta. Tavoite on, että vauvaa odottava naispari voisi tunnustaa toisenkin äidin vanhemmuuden jo raskausaikana, jos raskaus on alkanut hedelmöityshoidoilla parin yhteisestä tahdosta. Tunnustus otettaisiin vastaan samalla tavalla kuin isyyden tunnustaminen. Silloin lapset eivät jäisi juridisesti tyhjän päälle, jos biologiselle äidille sattuisi jotain.

Äitiyslakia valmisteltiin oikeusministeriössä jo 2014, mutta kristillisdemokraattien vastustuksen takia lakiesitys jäi hallitukselta antamatta. Siksi laki yritetään saada eduskunnan käsittelyyn nyt kansalaisaloitteen voimin. Nimien keräys netissä on parhaillaan käynnissä.

Byrokratiaa ja piinallista odotusta

Jos laki olisi ollut voimassa, kun Tanja ja Nina odottivat vauvojaan, Tanjan ei olisi tarvinnut pelätä menettävänsä vaimon lisäksi myös vastasyntyneet vauvat.

Leikkaus sujui lopulta hyvin, mutta muisto puistattaa Tanjaa vieläkin, yli yhdeksän kuukautta myöhemmin. Nina on nyt palannut äitiyslomalta töihin ja Tanja hoitaa vuorostaan Kiaa ja Eliasta kotona. Nyt hän on myös virallisesti lasten vanhempi, sillä heti synnytyslaitokselta kotiuduttuaan he laittoivat vireille perheen sisäisen adoption.

Kun vauvat olivat noin kuukauden ikäisiä, sosiaalityöntekijä tuli heille kotiin tekemään arvion lausuntoa varten. Miten pitkään olette olleet yhdessä? Miksi päädyitte haluamaan lapsia?

Ei se pahalta tuntunut, etenkään kun lausunto oli puoltava ja mukavasti kirjoitettu. Siinä kuvailtiin Tanjan ja vauvojen lämmintä suhdetta ja pidettiin adoptiota lasten edun mukaisena.

Mutta oliko se silti hiukan turhaa byrokratiaa, Tanja ja Nina miettivät.

Puoltava lausunto kiikutettiin käräjäoikeuteen käsiteltäväksi, ja muutaman viikon kuluttua posti toi tiedon, että kaksosilla on kaksi virallista vanhempaa.

– Meillä prosessi sujui tosi nopeasti, mutta silti oli piinallista odottaa oikeuden ratkaisua. Monilla muilla paikkakunnilla päätöstä joutuu odottamaan paljon pidempään, jopa puoli vuotta, Tanja sanoo.