Mitä useampi ihminen tuntee omistajuutta Kauriin, sen parempi, Minttu Massinen sanoo.

Kotona on kaksi huonetta ja kaksi vuodetta. Toisessa niistä nukkuu Minttu Massinen, 34, toisessa hänen kahdeksan kuukauden ikäinen poikansa Kauri. Niinä öinä kuin Kauri ei nuku, ei nuku Minttukaan, sillä hän on Kaurin ainoa vanhempi.

Kaurin perhe on kuitenkin isompi. Siksi ovikello soi. Sisään tulee Kimmo Kyrölä.

– Niitä kestovaippoja en nyt tuonutkaan, Kimmo ehtii aloittaa.

Sitten ovikello soi taas.

Ville Harju riisuu takkinsa ja nappaa Kaurin syliin.

– Onko se vähän laihtunut? Posket ovat kadonneet, Ville ihmettelee ja antaa Kaurin Mintulle: maitoaika.

Ovikello soi.

Heti eteisessä Aleksi Laine saa tehtävän.

– Toisitko Aleksi minulle vettä? Laseja on kaapissa ja mehua jääkaapissa, jos haluatte, pyytää Kauria imettävä Minttu.

Aleksi ojentaa Mintulle suuren vesilasin ja istuu puiselle tuolille. Pian hän saa kylläisen Kaurin syliinsä. Poika hiljenee, katselee vain Aleksia suurilla silmillään.

– Tämä on tyytyväinen lapsi. Oma versioni on korkeintaan 15 sekuntia paikallaan, Aleksi sanoo ja keinuttaa Kauria polvellaan.

Ovikello soi. Kaikkiaan se soi kuudesti: niin monta Kaurin mieskaveria on tulossa kylään kaksioon Helsingin Kallioon. Seitsemäs mieskaveri, Jani Lukkarinen, asuu Joensuussa eikä päässyt tällä kertaa paikalle.

Viimeisellä ovenavauksella sisään tullut Tuomas Viskari haluaa tehdä jotakin heti selväksi: Hän ja muut Kaurin mieskaverit eivät ole isän korvikkeita.

– Emme ole myöskään miehen malleja vaan ihmisen malleja, Kaurilla on kaikenlaisia erilaisia tyyppejä ympärillään. On hienoa olla luotettu aikuinen lapsen elämässä.

"Pelkäsin, että olen matkalla katkeraksi vanhaksipiiaksi."

Aluksi oli tavallinen tarina: Minttu halusi lapsen.

Hän oli 22-vuotias ja juhlissa poikaystävänsä kanssa, kun kuuli poikaystävän kertovan tutulleen, ettei halua koskaan lapsia.

Minttukin oli aina ajatellut, ettei ehkä halua lapsia lainkaan. Sillä hetkellä hänelle valkeni, että haluaa. Hän tahtoo äidiksi. Ja mieluummin aiemmin kuin myöhemmin.

Seurustelu loppui. Minttu opiskeli ympäristöpolitiikkaa ja -oikeutta Joensuun yliopistossa, vapaa-aika upposi luottamustoimiin ympäristöjärjestöissä ja kunnallispolitiikassa. Missä liikkuikin, Minttu katseli ympärilleen, mutta sopivaa miestä ei tullut vastaan.

Aika kului. Vuosi, toinen, viisi. Huhtikuussa 2010 Minttu oli kylässä ystävänsä luona, kun huomasi jääkaapin ovessa monisteen: fysioterapeutin ohjeita lantionpohjalihasten vahvistamiseen raskausaikana.

Kahden korttelin matkan kotiin Minttu vielä selvisi, mutta eteisessä alkoi itkettää.

– Pelkäsin, että olen matkalla katkeraksi vanhaksipiiaksi. Sellaiseksi, jolle ystävät eivät uskalla kertoa raskauksistaan, koska he tietävät minun toivovan omaa lasta.

Minttu päätti, että on aika toimia.

Seuraavana viikonloppuna Minttu söi brunssia ystäviensä kanssa kalliolaisessa kasvisravintolassa. Hummusleipien ja hedelmälautasen lomassa hän kertoi haluavansa äidiksi, nyt.

Seurue alkoi pohtia äidiksi tulon vaihtoehtoja, innostui aika äänekkääksikin.

Helpointa olisi mennä baariin ja pokata joku, he miettivät. Mintusta se ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta.

Tai sitten voisi yrittää saada lapsen homoparin kanssa, porukka tuumi. Hyvässä lykyssä lapsella olisi tällöin kolme vanhempaa.

Silloin viereisestä pöydästä kääntyi kaksi päätä. Miespari esittäytyi.

Miehet kertoivat, että eivät voineet välttyä kuulemasta keskustelua. He kertoivat myös, että lapsen saaminen on ollut heidän toiveensa jo pitkään.

Miespari ja Minttu tapasivat koko syksyn ja talven viikoittain. Nopeasti oli käynyt ilmi, että Mintulla ja miehillä oli paljon yhteisiä tuttuja. Minttu oli saanut kuulla, että miehet ovat hyviä tyyppejä. Hyvää vanhemmuutta hän tahtoi vielä selvittää.

Minttu laati miesten kanssa neljä A4-arkillista kysymyksiä. Listalla oli arkisia käytännön kysymyksiä:

Syökö vauva kaupan purkkiruokaa vai itse tehtyjä soseita?

Käyttääkö vauva kertakäyttövaippoja vai kestovaippoja?

Oli myös periaatteellisempia kysymyksiä:

Millainen vanhempi haluaisit olla?

Missä koet omien vanhempiesi onnistuneen kasvatuksessa?

Sitten oli hetkiä elävästä elämästä:

Mikä on sopiva lahja nelivuotiaalle?

Millä ehdoilla hankkisit koiran viisivuotiaalle lapsellesi?

Mitä tapahtuu, jos lapsesi alkaa seurustella idiootin kanssa?

Minttu ja miehet kävivät listan läpi kohta kohdalta. Ajatukset arvoista ja kasvatuksesta sopivat hienosti yhteen.

Sitten miespari ehdotti aikalisää lapsiasiasta. Vähän ajan kuluttua he erosivat.

– Olin todella pettynyt. Vaikka puhuimme vielä teoreettisella tasolla, kuvittelin jo sen nelivuotiaani, jolle ostan lahjaa. Miltä hän näyttää? Pitääkö hän traktoreista vai hullaantuuko uimahyppyihin? Minttu sanoo.

– Miesparin päätöksen jälkeen mietin, että tältä keskenmeno ehkä isästä tuntuu. Sitä menettää jonkun tärkeän, jota ei ole itse kohdussaan kantanut.

Minttu valitsi lapselleen 184 senttiä pitkän isän, jolla on mansikanvaalea tukka.

Hedelmöityshoidot. Vaihtoehto tuntui Mintusta turvalliselta.

– Lapsettomuusklinikalla valinnanvapautta riitti – minulta kysyttiin suorastaan, mitä saisi olla.

Minttu valitsi lapsensa biologiseksi isäksi tanskalaisen spermanluovuttajan, jolla oli ”mansikanvaalea” tukka, siniset silmät ja pituutta 184 senttiä.

Inseminaatiot eli keinohedelmöitykset johtivat yhteen alkaneeseen raskauteen. Yhdeksännen raskausviikon varhaisultrassa sikiöltä ei löytynyt sydämenlyöntejä.

Minttu lohdutti itseään tilastoilla, joiden mukaan 10–15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon. Myös klinikan henkilökunta lohdutti: Ainakin oli selvinnyt, että Minttu voi tulla raskaaksi.

Seitsemän inseminaation jälkeen Minttu mietti pitkään. Mitä pidempään hän mietti, sitä varmempi hän oli, että hänen oli jatkettava. Muutaman kuukauden hengähdystauon jälkeen hän soitti lapsettomuusklinikalle ja ilmoitti olevansa valmis kokeilemaan koeputkihedelmöitystä.

– Ajattelin, että olen tässä elämässä velkaa vain ja ainoastaan itselleni. Tuntui, etten tule ikinä antamaan itselleni anteeksi, jos en katso jokaisen kiven alle.

Huhtikuussa 2014 oli Mintun ensimmäinen työpäivä Vantaan Vihreiden toiminnanjohtajana. Ensimmäisen työpäivän päätteeksi hän meni kotiin ja teki positiivisen raskaustestin.

Meille tulee vauva.

Näin Minttu on sanonut tärkeimmille ystävilleen heti alusta asti.

– Minulla on koko ajan ollut järjestötoimijan periaate: Mitä enemmän on ihmisiä, jotka tuntevat omistajuutta tähän hankkeeseen, sitä enemmän on ihmisiä, jotka tuntevat omistajuutta lopputuotteeseen eli Kauriin, Minttu sanoo ja nauraa.

Ensimmäisten joukossa vauvauutisesta sai kuulla Kimmo. Uutinen oli helppo jakaa, sillä Minttu ja Kimmo jakoivat myös työhuoneen puoluetoimistolla.

– Lupasin heti, että vien vauvaa kalaan, vaikka harvoinpa kalaa saan, Kimmo sanoo.

Kriittisimpien alkuraskauden viikkojen jälkeen Minttu kertoi vauvasta viidelle parhaalle ystävälleen. Heistä tulisi Kaurin kummitätejä.

Heti sen jälkeen oli miesten vuoro.

– Tiesin, että vanhemmuudessa rinnallani tulee olemaan paljon sitoutuneita naisia. Kun selvisi, että odotan poikaa, halusin hänen elämäänsä myös paljon sitoutuneita miehiä, Minttu sanoo.

Kauri sai seitsemän mieskaveria jo ennen kuin oli syntynyt.

– Minulla itselläni on läheiset kummit. Olen aina tiennyt, että omien vanhempieni lisäksi minulla on nämä aikuiset, jotka ovat juuri minua varten. Halusin, että myös Kaurilla on alusta asti ihmisiä, joille hän on erityinen.

Kun laskettu aika ja joulu lähestyivät, viisi kummitädiksi lupautunutta ja Minttu tekivät kännykän viestipalveluun Synnytysrinki-nimisen ryhmän. Erilliseen taulukkoon he kirjasivat päivystysvuorot.

Minttu oli lukenut, että tilastojen mukaan synnytykset alkavat todennäköisimmin aamuyöllä. Joka ilta ennen nukkumaanmenoa hän tarkasti taulukosta, kenelle synnytysrinkiläisistä soittaa, jos yöllä tulee lähtö sairaalaan.

Kauri ei pitänyt kiirettä. Poika syntyi pari viikkoa lasketun ajan jälkeen, lopulta hätäsektiolla. Koko sairaala-ajan Mintun luona oli joku synnytysrinkiläisistä. Hoitajia hymyilytti, kun naiset vaihtoivat ovella vuoroa läpsystä. Yhden kolmetuntisen iltapäivävuoron sairaalassa oli myös mieskaveri Aleksi.

Tammikuisena tiistaina Minttu ja Kauri pääsivät sairaalasta kotiin. Helsingin talvi oli ollut vetinen ja oli ensimmäinen päivä, jolloin ilmassa oli pakkasen kirpeyttä.

Mieskaveri Matti Airas oli hankkinut Kaurille turvaistuimen ja tuli autolla sairaalaan Minttua ja vauvaa hakemaan.

Matti oli valinnut Kaurin ensimmäiselle kotimatkalle sen arvoisen musiikin. Led Zeppelinin kahdeksanminuuttinen Stairway to Heaven oli tosin päässyt vasta introon, kun auto oli jo parkissa Mintun kotitalon edessä.

Matin mielestä olisi ollut vauvan huonoa musiikkikasvatusta lopettaa kappale kesken. Niin Matti, Minttu ja vastasyntynyt Kauri istuivat viisi minuuttia paikallaan olevassa autossa ja kuuntelivat hiljaa kappaleen loppuun. Hengitysilma huurusi ikkunat.

Yksi mies opettaa Kaurille tanssia, toinen kalastusta, kolmas sarjakuvia.

Erityinen aikuinen – sitä jokainen seitsemästä miehestä on luvannut Kaurille olla.

Kukaan ei oikein enää muista, missä tilanteessa toive mieskaveruudesta esitettiin. Minttu muistelee kutsuneensa kaikki miehet yhteiselle illalliselle, jolla toive oli tarkoitus kertoa. Illallinen kuitenkin peruuntui, kun kaikki eivät päässeet paikalle. Sitten ehkä soiteltiin, lähetettiin viestejä Facebookissa ja puhuttiin.

– Yritin parhaani mukaan esittää asian mieskaveruudesta niin, että miehillä on myös mahdollisuus kieltäytyä kunniasta, Minttu sanoo.

Yksikään ei kieltäytynyt. Päinvastoin kukin alkoi pohtia, mitä voisi pojan kanssa tehdä.

Mieskaverit miettivät näin:

Aleksi Laine, 30, rakastaa exceleitä ja sarjakuvia. Sarjakuvakauppias aikoo tutustuttaa Kaurin myös omaan suosikkisarjakuvaansa Ryhmä X:ään.

Jani Lukkarinen, 32, on Mintun opiskeluaikojen kaveri ja side Joensuuhun. Hän vie varmasti Kaurin retkelle lempipaikkaansa Karhonsaareen Kuopioon.

Kimmo Kyrölä, 33, on luvannut kalastamisen lisäksi opettaa Kauria jalkapallossa. Hän ehdottaa Kaurille suosikkiseuraksi Espoon Honkaa.

Matti Airas, 41, on tekniikan tohtori, joka suunnittelee tulostavansa rakentamallaan 3D-printterillä välikappaleita Brion junaratoihin ja Duplo-palikoihin, jotta voi tehdä niistäKaurin kanssa huimia rakennelmia.

Reko Ravela, 43, harrastaa tanssia ja tanssittaa jo nyt Kauria. Reko, hänen vaimonsa ja syntyvä vauvansa muuttavat pian Mintun ja Kaurin kanssa yhteiseen kommuuniin.

Tuomas Viskari, 37, on Mintulle tuttu Vihreiden kautta. Tuomas tahtoo opettaa Kauria yhdistystoimintaan ja haaveilee jo keskustelevansa Kaurin kanssa klassisesta musiikista.

Ville Harju, 36, rakastaa ruuanlaittoa ja aikoo opettaa Kaurille ruokahifistelyä. Ihan erityisesti bravuureitaan tomaattisia keitoksia kuten kastikkeita.

Mieskaverit ovat erilaisia. Juuri se on Mintusta Kaurin rikkaus.

Osa miehistä on isiä. Aleksin kaksivuotiaan pojan hattu on Kaurilla lainassa, ja Kimmon poika on Kauria päivää vanhempi.

Tuomaksella puolestaan ei ole edes kummilapsia.

– Monet ystäväni elävät pikkulapsivaihetta, ja on ollut mielekästä päästä Kaurin kanssa jotenkin osaksi sitä maailmaa, Tuomas sanoo.

Myös perheetön Matti oli imarreltu, kun Minttu pyysi häntä mieskaveriksi.

– Kauriin syntyy varmasti erilainen suhde kuin muiden ystävien lapsiin. Tässä on vanhemman selkeästi ilmaistu toive, että lapsi saa olla minulle tärkeä, Matti sanoo.

Tuomas on kyseenalaistanut vain Mintun käyttämän mieskaveri-termin. Hänestä se muistuttaa liikaa pienperheiden virallisesta mieskaveritoiminnasta.

– Mieskaveri kuulostaa siltä, että perheessä on miehen puute. Tällaisessa Kaurin laajennetun perheen mallissa ei ole puutetta vaan moninaisia mahdollisuuksia, Tuomas sanoo.

Mintulle käy jokin toinenkin termi, ei sillä ole niin väliä. Hänestä tärkeintä ja hienointa on, että Kaurin elämässä on monta tärkeää aikuista.

– Kun Kauri teini-ikäisenä kapinoi ja tahtoo karata luotani kotoa, hänellä on monta ovea, joiden ovikelloa voi mennä soittamaan.

Meidän Perhe 9/2105

"Moni luulee minua piinkovaksi bisnesäidiksi. Oikeasti hippeydyn koko ajan lisää", sanoo suosikkijuontaja Marja Hintikka.

Kun kello tulee neljä, Marja Hintikka suuntaa päiväkodille. Vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäinen kuopus juoksee pihalla vastaan ja haluaa heti maitoa. Marja kaivaa rinnan esiin.

– Olen julkea imettäjä. Annan maitoa vaikka leikkipuistossa, jos lapsi pyytää. Imetys on meidän tapamme saada välitön yhteys toisiimme päivän jälkeen.

"Yritämme korjata repaleisiä öitä perhepedillä, ei unikouluilla."

Ensi keväänä kuopuksestakin tulee isoveli, sillä Marja odottaa kolmatta lasta. Kasvattajana hän sanoo muuttuvansa koko ajan luonnonmukaisempaan suuntaan.

Marja ja hänen miehensä Ile Uusivuori eivät esimerkiksi yritä korjata repaleisia öitä unikouluilla, vaan he ovat teettäneet puusepällä 240 senttiä leveän perhepedin. Siihen mahtuu koko perhe vaikka seuraavat 18 vuotta.

– Aikani murehdin, miksi muiden lapset nukkuvat yönsä ja meidän lapset eivät. Sitten muistin, että olen itse ihan samanlainen. Minullakin on vahva ja vilkas temperamentti ja mieluummin tanssin kuin nukun öisin. Oli hölmöä odottaa, että saisin hyvin nukkuvia lapsia, Marja sanoo.

"Itsensä uhraava äiti ei ole lastenkaan paras."

Väsymyksen keskelläkään hän ei suostu marttyyriksi.

– Itsensä uhraava äiti ei ole lastenkaan paras. Kaikkein eniten lapset haluavat nähdä vanhempansa onnellisina.

Niinpä kun Marja menee perheineen huvipuistoon, hän valitsee yhden laitteen, johon haluaa todella päästä.

– Siitä yhdestä en tingi, ja lapsetkin näkevät nauravan ja innostuneen äidin. Loppuajan voin taas istua pikkulasten laitteissa ja pyyhkiä pehmistä rinnuksilta.

Miksi Marja Hintikka haluaa ehdottomasti graavata joulusiian itse? Paljonko hän olisi valmis maksamaan kahdeksan tunnin unista? Lue lisää lokakuun Meidän Perheestä.

Perhe

Juontaja ja toimittaja Marja Hintikka, 37, ja radio- ja tv-juontaja Ile Uusivuori, 36, asuvat Helsingin Töölössä 1- ja 3-vuotiaiden poikiensa kanssa. Pari odottaa kolmatta lastaan. Marja Hintikka Live -show'n kolmas kausi alkaa lokakuussa. Marja on myös Vauva-lehden kolumnisti.

Vierailija

Kolmatta lastaan odottava Marja Hintikka: "Imetän taaperoani vaikka päiväkodin pihalla"

Kylläpä Hintikka tuntuu nyt ärsyttävän monia. Minusta jokainen saa imettää niin pitkään kuin lystää. Harva jatkaa 3 vuotta pitempään. Minusta liian moni äiti luovuttaa imettämisen suhteen ihan liian helposti. Pikkusen kun vauva inahtaa niin työnnetään tuttipullo suuhun ja sanotaan ettei imetys onnistunut.
Lue kommentti

Alussa ulkopuolisten vaikutusta uusperheen asioihin on hyvä rajoittaa, Vuokko Malinen sanoo.

"Ensimmäinen vuosi on uusperheen tärkein. Silloin luodaan uuden perheen tavat ja perinteet, me-henki. Yhteisten perinteiden luomisessa auttaa jokin yhteinen juttu, esimerkiksi harrastus, koira tai mökki. Ei peli ole pelattu ensimmäisen vuoden jälkeenkään, mutta yhteishenkeä pitää tietoisesti rakentaa.

Uusperheen parisuhde on erilainen liitto kuin ydinperheen, kun lapset ovat alusta asti mukana. Uusperheen kuviot yllättävät yleensä kaikki. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että toisista avioliitoista erotaan 5–10 prosenttia useammin kuin ensimmäisistä.

Lapsille se on kurjaa, koska he ovat ehkä jo eläneet keskellä eroriitoja. Siksi uusperheen parisuhteeseen kannattaa panostaa.

Toisista avioliitoista erotaan 5–10 prosenttia useammin kuin ensimmäisistä.

Uuden perheen pitää päättää itse, keitä perheeseen kuuluu, ja huolehtia, että he kaikki tuntevat kuuluvansa perheeseen. Helppoa se ei ole, koska perheessä on usein sinun, minun ja meidän lapsia ja entisille puolisoillekin pitää löytää oikeanlainen rooli.

Ulkopuolisuuden tunne on uusperheissä tuttu, mutta sitä voi vaimentaa säännöllisten perhepalaverien avulla. Vaikka aina sunnuntaisin koko perhe kokoontuu iltapalalle ja kaikki kertovat, mitä heille kuuluu ja mitä he aikovat tehdä seuraavalla viikolla.

Kannattaa viettää aikaa kaksin myös puolison lapsen kanssa ja kiinnostua hänen asioistaan, jotta tunneside alkaa vähitellen rakentua. Uusperheessä paras palaute puolisolle on kehua hänen lastaan.

 

Alussa ulkopuolisten vaikutusta uusperheen asioihin on hyvä rajoittaa. Kannattaa kertoa avoimesti, että perhe tarvitsee perheytymisrauhan, jottei synny väärinkäsityksiä. Usein lasten huoltajuus on jaettu ja jokaisen osallisen tulisi ymmärtää, että yhteistyö lapsen asioissa on lapsen etu. Lapsen täytyy voida luottaa, että hänen läheiset ihmissuhteensa jatkuvat ja että ne ovat ennustettavissa.

Uusperheen asioista ovat vastuussa sen perheen aikuiset. Esimerkiksi kun ex-puoliso soittaa ja haluaa muuttaa lasten tapaamisaikaa, biologinen vanhempi sanoo, että olen kuullut toiveesi, keskustelen siitä puolisoni kanssa ja palan asiaan pian.

Uusperheen asioista ovat vastuussa sen perheen aikuiset.

Uudessa suhteessa on tärkeää nostaa puoliso tasavertaiseksi aikuiseksi niin, että lapsetkin kuulevat sen. Usein lapset sanovat, että sä et mua määrää, kun et ole isäni tai äitini. Pitää tehdä selväksi, että perheen aikuiset määräävät.

 

Suhteet entisiin puolisoihin ovat joskus vaikeita, varsinkin jos suhde ei ole päättynyt siististi. Esimerkiksi lasten juhlien järjestäminen vaatii paljon aikuisuutta. Näissä tilanteissa kannattaa ajatella ensin lasta, koska hänelle on tärkeää saada juhliinsa kaikki tärkeät ihmiset.

Usein uuspareilla on kiire muuttaa yhteen, ja ymmärtäähän sen. Seurustelu on perheelliselle hankalaa, jos pitää hankkia treffien ajaksi lastenhoitaja. Kannattaa silti sopia suhteen säännöt ja asumisjärjestelyt ensin rauhassa.

Vuokko Malinen on Väestöliiton pari- ja perhepsykoterapeutti. Hän on väitellyt uusparisuhteen ongelmien ehkäisemisestä.

Meidän Perhe 8/2016

Tässä mekossa on kastettu saman suvun lapsia sadan vuoden ajan. Toimittaja Laura Kosonen kertoo mekon ja suomalaisen lapsuuden tarinan. Mitä lapset toivoivat ja pelkäsivät ennen, entä nyt?

Koko juttu aukeaa tästä

Helsinkiläinen Tanja pelkäsi menettävänsä synnytyksessä sekä vaimon että lapset.

Ne olivat Tanjan elämän pisimmät 45 minuuttia. Hän piti kahta vastasyntynyttä kääröä sylissään, eikä voinut muuta kuin pelätä.

Tanja ja Nina Hopeataipaleen kaksosvauvat olivat juuri syntyneet suunnitellulla sektiolla, kun Ninan istukan irrotuksen yhteydessä tuli ongelmia. Nina nukutettiin ja Tanjan piti lähteä pois leikkaussalista. Kolmeen varttiin hän ei kuullut Ninasta mitään.

– Sinä aikana ehdin pelätä pahinta. Jos hän ei olisi selvinnyt synnytyksestä, lapsemme olisivat olleet virallisesti orpoja. Minulla ei olisi ollut heihin mitään oikeutta, eikä heillä minuun, Tanja sanoo.

Lakialoite: turvataan lasten oikeudet

Lapsen oikeus vanhempiinsa – juuri  siitä on kyse kansalaisaloitteessa uuden äitiyslain puolesta. Tavoite on, että vauvaa odottava naispari voisi tunnustaa toisenkin äidin vanhemmuuden jo raskausaikana, jos raskaus on alkanut hedelmöityshoidoilla parin yhteisestä tahdosta. Tunnustus otettaisiin vastaan samalla tavalla kuin isyyden tunnustaminen. Silloin lapset eivät jäisi juridisesti tyhjän päälle, jos biologiselle äidille sattuisi jotain.

Äitiyslakia valmisteltiin oikeusministeriössä jo 2014, mutta kristillisdemokraattien vastustuksen takia lakiesitys jäi hallitukselta antamatta. Siksi laki yritetään saada eduskunnan käsittelyyn nyt kansalaisaloitteen voimin. Nimien keräys netissä on parhaillaan käynnissä.

Byrokratiaa ja piinallista odotusta

Jos laki olisi ollut voimassa, kun Tanja ja Nina odottivat vauvojaan, Tanjan ei olisi tarvinnut pelätä menettävänsä vaimon lisäksi myös vastasyntyneet vauvat.

Leikkaus sujui lopulta hyvin, mutta muisto puistattaa Tanjaa vieläkin, yli yhdeksän kuukautta myöhemmin. Nina on nyt palannut äitiyslomalta töihin ja Tanja hoitaa vuorostaan Kiaa ja Eliasta kotona. Nyt hän on myös virallisesti lasten vanhempi, sillä heti synnytyslaitokselta kotiuduttuaan he laittoivat vireille perheen sisäisen adoption.

Kun vauvat olivat noin kuukauden ikäisiä, sosiaalityöntekijä tuli heille kotiin tekemään arvion lausuntoa varten. Miten pitkään olette olleet yhdessä? Miksi päädyitte haluamaan lapsia?

Ei se pahalta tuntunut, etenkään kun lausunto oli puoltava ja mukavasti kirjoitettu. Siinä kuvailtiin Tanjan ja vauvojen lämmintä suhdetta ja pidettiin adoptiota lasten edun mukaisena.

Mutta oliko se silti hiukan turhaa byrokratiaa, Tanja ja Nina miettivät.

Puoltava lausunto kiikutettiin käräjäoikeuteen käsiteltäväksi, ja muutaman viikon kuluttua posti toi tiedon, että kaksosilla on kaksi virallista vanhempaa.

– Meillä prosessi sujui tosi nopeasti, mutta silti oli piinallista odottaa oikeuden ratkaisua. Monilla muilla paikkakunnilla päätöstä joutuu odottamaan paljon pidempään, jopa puoli vuotta, Tanja sanoo.