kuva: Sanna Kajander-Ruuth

Lasten kanssa Legolandiin? Näin saat päivästä kaiken irti.

Pohjoismaiden hienoimpia lapsiperhekohteita on Legoland Tanskan Billundissa. Puisto on suunniteltu niin, että tekemistä, näkemistä ja kokemista riittää kaikille perheenjäsenille taaperoista teineihin. Puisto myös yhdistää sukupolvia: pienenä legoja rakennelleet nykyvanhemmat voivat intoilla omista kokemuksistaan ja jakaa niitä lastensa kanssa. Ja jos huivipuistomeininki alkaa turruttaa, voi aina karata puistoalueen kauppoihin shoppaamaan.

Äkkiseltään puisto kokonaisuutena saattaa kuitenkin tuntua jättisuurelta ja vaikeasti hahmotettavalta. Näillä vinkeillä saat päivästäsi siellä mahdollisimman paljon irti.

Luovi ruuhkassa

Ajoissa liikkeelle: Puiston portit avautuvat kello 10, ja asemissa kannattaa olla heti. Arkipäivinä, sesonkien ulkopuolella ja hieman kehnommalla ilmalla selviää vähemmällä jonottamisella. Erillismaksua vastaan puistosta saa Express-passeja, joiden avulla on mahdollista päästä muutamiin suosikkilaitteisiin nopeampaa kaistaa pitkin.

Tarkista aukioloajat: Lyhimmillään puisto on auki kuuteen, pisimmillään iltayhdeksään. Laitteet seisahtuvat tuntia tai kahta ennen sulkemisaikaa. Oman vierailuajankohdan aukiolot kannattaa tarkistaa etukäteen täältä.

Säilytä kartta: Lipun mukana saa iloisenvihreän aluekartan, joka on ehdoton apu. Merkinnät ovat selkeitä, suunnistaminen helppoa ja välimatkat käveltävissä. Rattaiden kanssa pääsee liikkumaan hyvin. Alueeseen voit tutustua etukäteen nettikartan avulla.

Houkutuksia lompakolle

Muista rahanvaihto: Tanskassa käypää valuuttaa on maan oma kruunu. Eurojakin otetaan vastaan, mutta kurssi lasketaan aina turistin tappioksi. Valuuttaa voi vaihtaa etukäteen jo lentokentällä. Legolandin alueella, lähellä pääporttia, sijaitsee Danske Bankin konttori, jossa rahanvaihdosta ei tarvitse maksaa ”Legoland-lisää”. Pankki kuitenkin sulkee ovensa jo iltapäivällä. Luottokortti käy kuitenkin kaikkialla, ja sen avulla käteistä voi nostaa myös puistoalueen atm-automaateista.

Varaudu menoihin: Etukäteen ostetut on-line-päiväliput maksavat tänä kesänä 13–64-vuotiailta 254 kruunua (noin 38 e) ja 3–12-vuotiailta lapsilta 237 kruunua (noin 34 e). Erillisiä laitelippuja ei ole, ja sisäänpääsy kaikkialle sisältyy lipunhintaan. Rahaa Legolandissa saa kuitenkin palamaan helposti ja paljon. Alueen kaupoissa ei voi olla villiintymättä duploihin, star warseihin, cityihin, friendseihin... Esimerkiksi alueella sijaitseva maailman suurin legokauppa ei jätä ketään kylmäksi.

Päätä, mitä haluat nähdä

Koko perheelle: Peruskokemus Legolandissa on tietenkin Miniland, uskomattoman yksityiskohtaisesti toteutettu miniatyyrimaailma, jossa voi ihailla niin tanskalaisia kaupunkeja, satamia ja lentokenttiä kuin maailmankuuluja rakennuksiakin. Pienet autot ajavat kaduilla, pikkuruinen legoleipuri liikkuu sisään ja ulos liikkeestään, laivat tulevat satamaan, junat liukuvat kiskoillaan. Minimaailman alue on iso ja sitä jaksaisi tuijottaa vaikka kuinka kauan. Aikuiskävijälle alue on puiston kiehtovin osa, ja plussaa on, että siellä voi samoilla vapaasti ja jonottamatta. Miniland löytyy heti pääportin läheltä.

Taaperoille ja pienille lapsille: Kiehtova on esimerkiksi leikkipuistomainen Duplo Land.

Tämän kesän hittejä: LegoChima 4D -elokuvat, joissa kolmiulotteisen kuvan lisäksi kasvoille saattaa ropsahtaa myös sadetta tai kuumia henkäyksiä. Myös viime kesänä valmistunut jätti-investointi, Polarland, kannattaa ehdottomasti tsekata.

Isompien lasten suosikki: Polarlandista löytyvä Polar X-plorer -vuoristorata, jossa koettua jään sortumista ei ihan heti unohda.

Luonnonystävän ilot: Polarlandissa Penguin Bay -pingviiniakvaario, jonka asukkaat saivat alkukesästä untuvaista perheenlisäystä. Uivien pingviinien katselu lasin läpi on pysäyttävä kokemus. Puiston toiselta kulmalta löytyvä Atlantis SeaLife -akvaario haitunneleineen, rauskuineen ja jättimäisine japanilaisine hämähäkkirapuineen.

Ruoka-aika!

Legolandissa huvipuistoruoka tarkoittaa muutakin kuin kärventyneitä makkaraperunoita ja ketsuppiin hukkuneita hintavia ranskalaisia. Alueelta toki saa hotdogeja ja hampurilaisia, mutta myös grilliruokaa, meksikolaista, italialaista tai vaikkapa raikkaita salaatteja. Ravintolaruuan hinta ei juuri poikkea Suomen vastaavasta. Ravintolavaihtoehtoja löytyy parisenkymmentä, päälle tulevat vielä kahvilat, pannukakkupuodit ja karkkikaupat.

Hyvää ruokaa arvostava: Piipahda esimerkiksi Hotel Legolandin ravintoloissa, jonne on pääsy puistoalueelta. Niissä lapset huomioidaan hienosti ja valinnanvaraa löytyy.

Määrään panostava: Voit valita kolmessa eri ravintolassa tarjolla olevan All You Can Eat -buffetin, joka ei takuulla jätä nälkäiseksi.

Unten maille

Halvinta: Omalla autolla tai matkailuajoneuvolla liikkuva voi majoittua Legoland Villageen, joka sijaitsee noin vartin kävelymatkan päässä puistosta.

Mukavinta: Asuminen Hotel Legolandissa, josta on suora näköala ja oma sisäänkäynti puistoalueelle.

Miten perille?

Esimerkiksi MatkaVekka lennättää Suomesta kesäkaudella suoraan Billundiin kolmesti viikossa. Kolmen päivän matkapaketti puiston pääsylippuineen maksaa noin 500 e–600 e/hlö.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija

Kesäkuun alussa ei ollut ruuhkassa tietoakaan, kaikkiin laitteisiin päästiin ilman jonotusta. Ehkä suositumpiin joutui 15min jonottaa, ei paha aika kun olen kuullut

 
Jos kaikkiin laitteisiin pääsi ilman jonotusta, niin miten on mahdollista, että suosituimpiin piti jonottaa 15 min??? 

Mietippä sitä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.