Mitä kivaa voisi tehdä syyslomalla?

Ensimmäsiä syyslomia vietetään parhaillaan, ja lomat jatkuvat porrastetusti eri puolilla Suomea. Mitä kivaa tekemistä voisi keksiä perheen kanssa?

Tässä lukijoidemme vinkkejä

Metsään!!!

"Lämpimästi päälle, kumpparit jalkaan, reppuun eväät ja eikun metsään!! Kaikki ainakin pk-seudulla asuvat pääsevät helposti Espoon Nuuksion erämaihin vaeltelemaan. Bussi menee perille asti! Kansallispuistossa voit paistella makkaraa, taivaltaa lyhempiä ja pidempiäkin matkoja merkityillä poluilla, nukkua laavussa tai vaikkapa vuokrata mökin yöpymistä varten. Mikäs sen upeampaa, kun ihastella syskysitä luontoa, kerätä sieniä ja vain kuunnella hiljaisuutta. Retkelle voi hyvin lähteä lasten kanssa, ihan pienimmät kulkevat kätevästi vaikka rintarepussa tai kantorinkassa, isommat jaksavat varmasti kävellä muutaman kilometrin, kun muistaa pitää taukoja ja syödä evätiä välillä:)
Tälläisiä retkikohteita löytyy itseasiassa ihan mistä päin Suomea tahansa. Ei metsän tarvitse edes olla iso. Pienikin metsäpalanen riittää lapsille"

Katso Suomen kansallispuistot täältä, mikä on teitä lähinnä?

Eräretkelle

"Ehdotan eräretkitaitojen harjoittelemista tai kertaamista, jokaiselle mukaan lähtijälle lämmintä vaatetusta ja asianmukaiset nukkumasuojat (esim. laavu tai teltta, jossa on kamina)
Kuunnelkaa metsän ääniä ja tarkkailkaa eläimiä, kirjatkaa myös ylös mitä olette nähneet ja kokeneet!"

 
Museoon tai uusiin kohteisiin

"Jos sää ei ole suotuisa, kierrämme museoita Helsingin keskustassa, tutustumme erilaisiin kohteisiin, käymme sellaisissa paikoissa, joihin ei keskustassa tule muuten mentyä, tai kierrämme uppo-outoja kirjastoja. Syysloma on meillä vain ne kaksi arkipäivää, joten aika yleensä loppuu kesken, ja niin monta kivaa kohdetta jää seuraavalle lomallekin."

Rentoa teemistä perheen kanssa

" Meidän perhe viettää lomaa kotona eikä jaksa lähteä mihinkään kauas. Lapset saa valita mitä tehdään (joka päivälle oma toiminta). Varmaa on, että käydään Lohjalla uimahallissa ja Nuuksiossa vaeltelemassa. Jos ei ole kamalan kylmä voidaan yöpyä laavussa. Lisäksi pelataan yhdessä lautapelejä ja herkutellaan lasten toiveiden mukaan. Kotiin tehdään siskonpeti lattialle olohuoneeseen ja kaikki muksut ja koirat nukkuvat siinä."

"Käydään kirjastossa lasten kanssa ja lainataan iso pinkka kirjoja, jotka luetaan. Sen jälkeen leivotaan yhdessä perinteistä pullaa. Syödään pullaa ja juodaan pillimehut. Lähdetään pyöräilemään läpi lähialueiden leikkipuistoja. Lapset tykkäävät yhdessäolosta eikä maksa juuri mitään. Suosittelen!"

 

Risteilylle tai kylpylään

"Meillä on tapana käydä syyslomalla lasten kanssa laivalla. Siellä on paljon lapsille varattua tekemistä ja ohjelmaa. Seisova pöytä on joka vuosi elämys."

"Syyslomalla on mukava mennä kylpylään,saa rentoutua. Ei tarvitse laittaa ruokaa,saa nauttia palvelusta. Saa ulkoilla,sekä viettää laatu aikaa perheen kanssa."

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.