Tunnetko nämä hauskat leikki-ikäisille sopivat sovellukset?

Alle kouluikäisillekin löytyy paljon hauskoja ja turvallisia puuhatehtäviä ja pelejä älypuhelimiin ja tabletteihin. Tässä Meidän Perheen toimituksen vinkit iPhonen ja iPadin parhaimmista pikkulapsille sopivista sovelluksista.


Kapun metsä

Suomalainen, pari-kolmevuotialle sopiva maksullinen sovellus, joka ei sisällä mainoksia tai myyntiä. Kapun metsässä lapsi voi esimerkiksi ruokkia kettua, auttaa mehiläisiä keräämään mettä tai ohjata myyrää kotikoloonsa. 


Toca Boca

Toca Bocan peleissä pienikin lapsi saa huoleti seikkailla itsekseen ja vaikka luututa, tiskata, ajella junaa, tehdä kampauksia ja leikkiä teekutsuja. Ruotsissa suunnitellut pelit on suunnattu perheen pienimmille lapsille, joten mainoksia ja maksullisia lisäosia ei tarvitse pelätä. Toca Bocaa on kehuttu mm. sen vuoksi, että sen maailma ei ole suunnattu tytöille tai pojille, eikä pelien
kuvamaailma ole kiiltokuvamaisen kaunis vaan täynnä hassunhauskoja yllätyksiä. Osa peleistä on maksullisia ja osa ilmaisia kevytversioita.


Gesundheit

Visuaalisesti hauska, maksullinen peli, joka sopii kaikenikäisille leikki-ikäisistä aikuisiin. Pääosassa on aivasteleva pikku possu, joka keräilee väripalluroita ja väistelee suurihampaista hirviötä. Possun salaisena aseena toimivat lentävät räkäklimpit.


Sundae Ice Cream

Kaikkien pienten jäätelönystävien suosikki: ilmainen sovellus, jossa saa koota erilaisia jäätelöannoksia. Annoksiin voi valita erilaisia makuja ja koristeita – tavanomaisten strösselien ja kastikkeiden lisäksi tarjolla on myös kaikenlaisia hassutuksia, kuten kalanpyrstöjä ja kärpäsiä.


Rasmus Nalle

Paljon hauskaa tekemistä perheen pienimmille: etsi ja löydä -tehtävä, animaatioita, muistipeli ja värityskirja. Ilmaiseen sovellukseen voi ostaa lisää sisältöjä.


Create a Car

Maksullinen sovellus, jossa voi luoda omia autoja erilaisista tarjolla olevista osasista. Omille luomuksille voi antaa nimet ja kuvaukset, ja ne voi tallettaa virtuaaliseen autotalliin. Autoilla pääsee myös koeajolle.


Lego

Lego tarjoaa maksullisten sovellusten lisäksi paljon erilaisia ilmaisia appseja eri-ikäisille. Pienimmille lapsille sopivat erilaiset Duplo-sovellukset kuten Lego Duplo Zoo ja kurkistusleikki Peekaboo. Isommille on tarjolla aihealueita Star Warsista Ninjagoon.


Where's my water

Disneyn hauska maksullinen peli, jossa tarkoituksena on auttaa kylpemistä rakastavaa alligaattoria saamaan vettä ammeeseensa. Leikki-ikäisille ja koululaisille sopivassa tehtäväpelissä on paljon eri tasoja.


Lue myös:
Isin puhelimella saa pelata

Vierailija

Itse olen kohta 30 vuotias mies ja käyttänyt yli kolme vuotta elämästäni pelaamiseen (aika vietettynä peliohjain kädessä). Nykyään olen onnellinen kahden lapsen isä (meillä on kohta 3 vuotias tyttö ja 3kk poika). Ostin eilen elämäni ensimmäisen tabletin, ja ajattelin, että sen pääkäyttötarkoitus olisi tytön suosimien lasten ohjelmien katselu. Mielestäni koneen tai television edessä vietetty aika lapsen kanssa voi olla myös "laatuaikaa" silloin, kun aikuinen on oikeasti läsnä lapsen kanssa, ja selittää mitä televiossa tai netin videoissa tapahtuu. Oma tyttöni usein pyytää minua tai vaimoa vierelleen katsomaan yhden piirretyn (Iti, tuu mun kans kato ytti pii). Koskaan meillä ei lapset katso mitään sellaista, mitä emme ole itse ensin katsoneet tai mitä emme katso yhdessä hänen kanssaan. Yle areenan lastenohjelmat on ollut kovassa käytössä ja siihen meidän pienen tietokoneen käyttö on tällä hetkellä rajoittunut. Rajana meillä on 1-2 tuntia päivässä koneella/television edessä eikä aina olla ollenkaan. Kouluikään tultaessa tiedän omista ja kavereiden kokemuksesta, että koneen ääressä voi vanhempien valvomatta mennä vaikka koko päivä pois lukien vain vessa ja ruokailutauot. Pelasin kouluiässä todella paljon, mutta silti liikuntanumero oli silti 9, samoin kuin koko keskiarvo. Pelasin paljon mutta liikuin myös paljon. Luulen, että ongelmia tulee jos liikunta jäisi pelaamisen tai television tuijottelun takia vähemmälle. Maaseudulla kasvaneena oli helpompi lähteä liikkumaan kuin kaupungissa. 

Summa summarum, tietokonepelit pienille lapsille ovat mielestäni turhia ja haitallisia silloin, jos se tarkoittaa samalla, että he saavat vähemmän aikaa vanhemmiltaan. Meille ei osteta leluja siksi, että saisimme aikaa lapsilta heidän pelatessaan yksinään, vaan jotta leikkisimme niillä yhdessä lapsiemme kanssa.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.