Meidän Perheen lukijat paljastavat suosikkiravintolansa. Ota vinkit talteen ja jatka listaa!

Meidän Perheen lukijat paljastavat suosikkiravintolansa. Ota vinkit talteen ja jatka listaa!

 • ABC-Viitasaari, oiva taukopaikka koko perheelle!
 • Casa Largo Helsingissä. Hyvä, hieman eksoottisempi ruokalista normirossoihin yms. verrattuna, keskeinen sijainti, nuorehko henkilökunta, joka ymmärtää lapsiasiakkaidenkin tarpeet.
 • Farmor´s Cafe, Högsåra. Ihana ravintola keskellä saaristoa, lapset voivat tutustua ruokailun ohella lampaisiin ja kaneihin, jotka ravintolan pihapiirissä. Eikä pidä unohtaa mahtavia kakkuja!
 • Grande Grill, Helsinki (Aleksin Pihalla). Lapsiystävällinen ravintola, jossa useita lastenistuimia, herkullinen ja toimiva lastenlista sekä lapset (ja lapsiperheet) positiivisella tavalla huomioivat tarjoilijat. Huom: kannattaa valita ravintolan "takana" oleva sisäterassi elokuvateatteri Bristolin puolella. Siellä on hyvin tilaa myös lastenvaunuille yms. ja "terassilla" voi oleskella ympäri vuoden. Hyvä paikka!
 • Harald, Turku. viikinkien ruokalista, kivaa puuhaa, kiinnostava miljöö.
 • Helsingin La Famigliassa saimme hyvää ruokaa ja erinomaista palvelua eräänä lauantaipäivänä!
 • Helsingin Töölön ravintola Villetta. Aivan ihana henkilökunta, jolle lapset ovat yhtä tärkeitä asiakkaita kuin aikuiset.
 • Hesburger-ravintolat. Hyvää ja ystävällistä palvelua ja kohtuullinen hintataso.
 • Ikaalisten kylpylän a la carte ravintolassa suomen paras palvelu.Myös lapsia palveltiin kuten aikuisia, aivan kuninkaallinen olo jäi. Ruoka huippua.
 • Imatran Rosso. Henkilökunta otti lapsen kivasti huomioon ja koko perhe viihtyi.
 • Jyväskylän keskustan Amarillo. Lapset (3v. ja 1v.) viihtyivät hyvin vaikkei leikkipaikkaa ollutkaan, tulipahan syötyä eikä leikittyä. Lastenlistassa olevaa väritystehtävää väritettiin innokkaasti ruokaa odotellessa. Pienemmälle lämmitettiin purkkiruoka ja tuotiin oikein lautasen kanssa takaisin. Pienempi sai myös ruokajuoman pyytämättä ja tilaamatta. Leppoisa tunnelma ja monta muutakin lapsiperhettä oli tullut syömään. Ketään ei häirinnyt vaikka rattaita oli vähän joka nurkassa.
 • Jyväskylän keskustassa, Harjulla sijaitseva Vesilinna tarjoaa lapsille lasten oman listan lisäksi pyydettäessä lastenannokset kaikista aikuisten listan ruoista. Olemme ottaneet tavaksemme syödä Vesilinnassa aina esikoisemme syntymäpäivänä ja aina valinta on kohdistunut muuhun kuin varsinaiseen lastenlistaan, esim. nieriä on ollut suosiossa. Toisaalta sen pienimmän - meillä nyt 3-vuotiaan kanssa on kiva saada annos n. 6 eurolla kun syöminen on joka tapauksessa lähinnä symbolista. Letut ja hillo on takuuvarma jälkkäri. Bonusta siitä, että autoileva aikuinen saa aperitiiviksi kuohuviiniä (ja tapauskohtaisesti jopa shampanjaa!) laseittain. Suosittelen!
 • Katisten kartano Hämeenlinnassa. Lapset saivat samaa herkullista ruokaa kuin aikuisetkin. Ei tyrkytetty ranskalaisia ja nakkeja. Lapset otettiin hyvin huomioon tarjoilussa mm. sopivin ruokailuvälinein.
 • Kävin ystäväni kanssa Kouvolan Rossossa lounasaikaan. Molemmilla oli mukana kaksi lasta. Tarjoilu pelasi mallikkaasti. Tilasin lapsilleni puoliksi lastenaterian ja ateriaan kuuluva maito jaettiin tasan kahteen mukiin ja tuli pillitkin pyytämättä. Lapset huomioitiin tarjoilun yhteydessä ja kysyttiin toivomusta kenen ruoat tuodaan ensin yms. Missään vaiheessa ei tullut "ollaan ei toivottuja asiakkaita"-olo.
 • Kuopiossa ravintola Kreeta. Syiksi riittää; 1) henkilökunta ottaa lapset huomioon yksilöinä. Vaikka meillä on vauva jolle tuotiin omat ruoat, häntä kohdeltiin samalla tavalla kuin muitakin asiakkaita. 2) Ei erillistä lasten listaa vaan useimmista normaaleista annoksista voi tilata erillisen lasten annoksen joka on normaalia pienempi ja hinnaltaan edullinen. Ei lasta saa aliarvioida asiakkaana ja syöjänä. Miksi lapselle pitäisi syöttää suolaisia ja epäterveellisiä nakkeja kun aikuiset syövät kanavartaita? Lapsille samaa ruokaa. 3) Ollessamme syömässä kyseisessä ravintolassa normaalina arkipäivänä, siellä oli meidän lisäksemme kaksi muuta lapsiperhettä ja kaikilla näytti olevan mukava ravintolakokemus. Ainoana miinuksena hoitohuoneen puuttuminen, tosin ei meitä haitannut sillä vaipan vaihtoon ja pyllyn pesuun ei hoitohuonetta välttämättä tarvitse.
 • Kuusamossa vieraillessamme oli Martinassa oikein hyvä palvelu lapsille. Lapset saivat hienot pillit juomiinsa ja kunnon jälkkärit kaikkien härpäkkeiden kera. Tarjoilijat olivat ystävällisiä ja lapsiperheiden ruoat tulivat nopeasti. Hyvä juttu!
 • Laitilan Kievari, Laitilan keskustassa jossa käymme aina muutaman kerran vuodessa ruokailemassa. Siellä otetaan lapset erityisesti huomioon ja palvelu on nopeaa ja ystävällistä, koskaan ei mene yli vaan sopii Kievarimaiseen tyyliin.
 • Lapsiperheille suosittelen Lappeenrannassa sijaitsevaa Wanha Makasiini -nimistä ravintolaa.´Siellä lapsille oma ruokalista, ihana lämminhenkinen palvelu, Ainakin meidän perhekunta viihtyi. Miljöö ei laitosmainen, kuten jo nimikin antaa ymmärtää, sijaitsee lähellä hiekkalinnaa ja ruokien hinnatkin eivät ole päätään huimaavat.
 • Mamma Rosa, Helsinki Kävimme lounaalla 1- ja 3 v. lasten kanssa. Erittäin ystävällinen tarjoilija, jutteli mukavia lapsille ja sai jälkeläisten käytöksestä hermostuneet vanhemmat rentoutumaan. Hyvä ruoka maistui lapsillekin.
 • Olemme saaneet todella hyvää palvelua Oulun kreikkalaisessa ravintolassa Crecianissa. Tarjoilija esitteli lapsille ruoka-annoksia kuten aikuisillekin asiakkaille ja kuultuaan, että kahdella lapsistamme oli syntymäpäivä ja he olivat valinneet synttärilahjakseen hyvän ruokapaikan, jossa kävisimme koko perhe syömässä nimenomaa kreikkalaisen ravintolan, niin he tarjosivat kaikille kolmelle pojallemme jäätelöannoksen tähtitikulla varustettuna ja paikan lopullinen suosio oli tattu!
 • Peltopyy, Kälviä. Hyvä ruoka, ja jumalainen salaattipöytä. Tyylikäs sisustus ja ystävällinen palvelu. Arjesta juhla!
 • Porvoossa sijaitseva Kahveli Loviisantiellä on oivallisessa paikassa hieman syrjässä keskustan hälinästä. Niin isompaan kuin pieneen nälkään ja mukaan voi ostaa leivonnaisia ja leipää.
 • Ravenna Tampereella. Siellä on hyvä palvelu ja ruoka myös lapsille sekä hauska apina, joka tervehtii sisään tullessa.
 • Ravintola Antika, Tampere! Hyvää ja iloista palvelua kaikille asiakkaille ja mikä parasta aina niin maittava ruoka! Ps. Ei myöskään hinnaltaan paha
 • Rosso Lahdessa. Erinomaista lapsiperheen palvelua sekä myös erittäin maittavaa ruokaa kaikenikäisille !! lapsille oma menu !! Ystävällinen henkilökunta joka ottaa huomioon aina lapset !!!
 • Rosso Turku, keskusta. Hyvä pallomeri, lapsiystävälliset ja kauniit annokset.
 • Torni, Helsingissä. Ei ehkä ensimmäiseksi mieltäisi lapsien kanssa mentäväksi ravintolaksi mutta laatu se on laatu lapsillekin. Asiantuntevuus, suvaitsevaisuus, ruoka ja ystävällinen palvelu
 • Turun Caribian ravintola. Siellä lapselle tuotiin ensimmäisenä ruoka (lyhyt odotusaika) ja sai autta lasta rauhassa. Oma ruoka tuotiin, kun lapsi oli melkein syönyt niin sai syödä itsekkin ruuan lämpöisenä. Tarjiolija tuli välillä lapselta kyselemään maistuuko ja haluaisko jotain lisää (ketsuppia tai kurkkuja).
 • Vantaan Jumbon Parillassa saimme hyvää ja ammattimaista palvelua ja ruoka oli hyvää! Saimme ottaa rattaatkin mukaan, eikä vauvan ruoan lämmittäminen ollut henkilökunnalle mikään ongelma.
 • Ylivieskassa King Meal, siellä reilut annokset ja lapsille palvelu hyvää.

Meidän Perhe 2009

Kuvat: iStockphoto

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.