Yhä harvempi hyväksyy lasten kurittamisen.

Joissakin tilanteissa on. Näin sanoo 39 prosenttia suomalaisvanhemmista, vaikka luunapin antaminen on lainvastainen teko.

Samaa mieltä ollaan myös tukistamisesta. 17 prosenttia hyväksyy niskuroivan lasten kurittamisen. Tiedot ilmenevät tuoreesta Lastensuojelun Keskusliiton kyselystä, johon vastasi 1026 15-79-vuotiasta suomalaista.

Tutkimus osoitti, että kurittamiseen suhtaudutaan entistä kielteisemmin. Toisaalta luunappeja ja tukistamista ei aina mielletä väkivallaksi. Tätä voidaan pitää ongelmana. Peräti 39 prosenttia vastaajista hyväksyy melkein tai ehdottomasti väitteen: ""Lapsen tukistaminen tai luunapin antaminen on ainakin poikkeustapauksessa hyväksyttävää."

- Vastausten perusteella näyttää siltä, että lievempiä väkivallan muotoja ei pidetä väkivaltana. Toinen selitys voi olla se, että vastaajat puolustelevat omaa käytöstään, kertoo Heikki Sariola.

- Se on ongelmallista, sillä lapsen retuuttaminen ja töykeä kohtelu on ihan yhtä lailla väkivaltaa, joka on laissa kiellettyä, korostaa liiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro.

Kuritusväkivallasta on siis yhä keskusteltava, jotta ihmisten tietoisuus omasta toiminnastaan paranee. Ruumiillinen kuritus kiellettiin Suomessa vuonna 1984.

Vastaavanlaisia kyselyjä on tehty myös vuosina 2004, 2006 ja 2007. Vuonna 2007 26 prosenttia suomalaisista hyväksyi ruumiillisen kurittamisen. Perheellisistä vastaajista sen sanoo hyväksyvänsä enää vain 10 prosenttia. Vielä 80-luvulla lähes puolet suomalaisista hyväksyi väkivallan käytön lapsia kohtaan.

- Kyselyn tulos oli yllätys. Muutos on niin suuri, että voidaan puhua historiallisesta muutoksesta suomalaisessa kulttuurissa. Se osoittaa myös, että asenteisiin ja lapsille haitallisiin perinteisiin voidaan vaikuttaa, painottaa erityisasiantuntija Heikki Sariola Lastensuojelun Keskusliitosta.

Työ haitallisten perinteiden kitkemiseksi jatkuu yhä.

Yhä harvempi vanhempi myös kertoo olleensa väkivaltainen lastaan kohtaan. Tukistaminen, läimäyttäminen, piiskaaminen ja sormille näpäyttäminen on vähentynyt selvästi verrattuna vuonna 2006 tehtyyn kyselyyn.

Vierailija

Just äsken eräs näsäviisas teini osasi olla hyvin nokkava ja epäkunnioittava äitiään kohtaan.Juu, kiinni ei saa käydä.No,mitä tehdä.Uhkailu,kiristys,pelottelu.Menipä ainakin se ärsyttävä ja uhmakas virne teinin naamalta pois nopeasti.Nyt tuo mököttää päivän pari ja sitten on unohdettu koko uhmakohtaus ja jäädään odottelemaan seuraavaa hepulia.

Vierailija

Koirat kasvatetaan ja opetetaan tavoille ilman väkivaltaa. Ei ole sattumaa onko niillä huonot tavat, se on kasvatuksesta ja kurista kiinni. Toimitaan johdonmukaisuudella niin kuin lastenkin kanssa. Ei niitä vaan viedä piikille jos ne ei tottele. Ja pelkät jäähyt riittää koiralle.

Toki jokaisen asia on miten lapsensa kasvattaa ja pääasia että kasvattaa. Itse kuitenkin uskon puhumiseen, jäähyihin ja väliaikasesti oikeuksien vientiin (pelit pois jne). Toki ne luunapit on nopea ja helppoa vanhemmalle ja siitä syystä monet niitä varmaan käyttää.

Minuun ei ole käytetty tukistuksia ja luunappeja. Enkä koe että olisin jäänyt mistään paitsi. Eikä ole pakotettu olemaan pimeässä. Jotenkaan en voi ymmärtää miksi pelata lasten peloilla (väkivalta ja pimeän pelko), ei niin saada lapsen luottamusta joka kuitenkin on se tärkein tulevaisuuden kannalta. Ja näihin niin vanhoina hyvinä aikoina juttuihin voin sanoa että ennen ei vaimon raiskauskaan ollut lainvastaista, mut niin ne lait ja ajat muuttuu. Aika räikeä esimerkki, mut kuitenkin perheväkivalta on suomessa aika yleistä ja ennen ollut vielä yleisempää. Ja eiköhän aina ole paheksuttu nuorisoa.

Laki on selkeä, ei tarvii tulkita mikä on fyysistä kurittamista ja mikä väkivaltaa kun lain mukaan fyysinen kuritus on väkivaltaa.

Jossain vaiheessa kun teidät lapset kasvaa niin voi olla hiukan vaikeuksia pakottaa sinne saunaan :D Eräskin väkivallan uhkaa kokenut kaveri sanoi teininä isälleen et luuletko ettet saa takaisin.

Supernannyt ja muut kauhukakara ohjelmat on hyviä siitä että ihmiset näkee muita ratkaisumalleja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.