Tunnista lapsen masennuksen merkit ja hae apua näin.

Jokaisen suomalaisen peruskoulun alaluokalta löytyy masentunut lapsi. Yläluokilta ja lukiosta tuplasti enemmän. Masennuksen merkit lapsessa voi olla vaikea tunnistaa. 

Pieni koulupoika on jatkuvasti äkäinen koulussa ja kotona – ilman mitään näkyvää syytä. Pienet vastoinkäymiset saavat hänet raivostumaan. Hän itkee helposti ja kokee olevansa tyhmä. Lopulta aikuiset ja asiantuntijat ymmärtävät, että hän on masentunut.

Mitä ovat lapsen masennuksen tyypilliset merkit, lastenpsykiatrian erikoislääkäri Irmeli Henttonen?

 • Masennus ei ala yllättäen, vaan lapsen käyttäytymisessä tapahtuu selkeä muutos pidemmällä aikavälillä.
 • Oireilu on usein epämääräistä. Lasten masennusoireet poikkeavat aikuisten oireista. Uupumuksen ja alakulon lisäksi lapset ovat ärtyneitä, kiukuttelevia ja negatiivisia. He saattavat kärsiä hankalasta olosta, epämukavista tunnetiloista sekä pää- ja vatsakivuista.
 • Masentunut lapsi oireilee yleensä ulospäin. Hän on harvemmin vetäytyvä, itkeskelevä ja hiljainen. Toisaalta oireilu voi olla myös huolen kantamista ja murehtimista.
 • On hyvä, jos lapsi näyttää tunteita ja esimerkiksi itkee. Aikuinen voi silloin jakaa tunteet ja lohduttaa. Masentuneena jokin asia on niin hankala, että tunteensa joutuu jäädyttämään.

Miten erottaa masennus lapsen tavallisemmista mielentiloista, kehittämispäällikkö, lastenpsykiatri Jukka Mäkelä?

 • Jos lapsi leikkii iloisesti, hän ei luultavasti ole masentunut.
 • Kaikki on kyllin hyvin, jos lapsi iloitsee siitä, että saa elää omassa elämässään, perheessään ja kaveripiirissään.
 • Unihäiriöt ja ruokahalun väheneminen kertovat elimistön stressitilasta. Toinen hälytysmerkki on se, että lapsi vetäytyy eikä jaksa tavata kavereita tai harrastaa.
 • Murrosikäisen vanhemmalta vaaditaan paljon herkkyyttä lukea lapsensa viestejä. Terveeseen nuoruuteen kuuluu vaihtelevuus, depressioon vaihtelemattomuus.

Mistä vanhempi saa apua lapselle?

 1. Juttele ensin opettajan tai päiväkodin henkilökunnan kanssa. 
 2. Kysy neuvoa kouluterveydenhoitajalta tai neuvolasta. 
 3. Ota yhteyttä varhaiskasvatuksen psykologiin, koulupsykologiin tai -kuraattoriin.
 4. Ota yhteyttä perheneuvolaan. Aikaa voi joutua odottamaan, mutta puhelinpäivystyksestä saa ensiapua. Perheneuvolassa selvitetään oireiden taustaa ja autetaan perhettä.
 5. Terveyskeskuksen omalääkärikin voi arvioida tilannetta ja ohjata eteenpäin. Jotkut kunnat tarjoavat nuorille matalan kynnyksen selvittelypaikkoja, jonne voi mennä ilman lähetettä.
 6. Jos tarvetta on, annetaan lähete lasten- tai nuorisopsykiatriselle poliklinikalle. Poliklinikalla tutkitaan oireiden syytä ja mietitään hoitoa.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.