Kärsiikö lapsesi jatkuvista vatsavaivoista, ripulista tai ummetuksesta? Vaikuttaako hän jatkuvasti väsyneeltä ja mikään ruoka ei tunnu sopivan lapsen vatsalle?
Keliakia on astman ja diabeteksen lisäksi yleisimpiä lasten pitkäaikaissairauksia. Keliakian ja uuden ruokavalion kanssa voi kuitenkin oppia pärjäämään, ja asenteella pääsee pitkälle.


Vaikka keliakia tavallisimmin puhkeaa vasta aikuisiällä, voivat siihen sairastua myös lapset: Suomessa on yli 1600 keliakiaa sairastavaa, alle 16-vuotiasta lasta. Keliakia onkin astman ja diabeteksen lisäksi yleisimpiä lasten pitkäaikaissairauksia.

Keliakiaa hoidetaan ruokavaliolla, joten hoidon aloittaminen vaikuttaa koko perheen rutiineihin ja ruokailutapoihin. Keliakian havaitseminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää, sillä keliakia voi hoitamattomana johtaa kasvuongelmiin. Ja mitä nuorempana keliakia diagnosoidaan, sitä nopeammin ruokavaliosta tulee luonteva osa lapsen elämää.

Vanhempien tuki ja luottamus lapsen sopeutumiskykyyn on avainasemassa lapsen keliakian hoidossa. Asenteella pärjää pitkälle.

Vatsavaivoja, väsymystä, anemiaa

Keliakiaa sairastavalla nautitun ravinnon sisältämä gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja vaurioittaa suolinukkaa. Gluteenia löytyy vehnästä, ohrasta ja rukiista. Tulehduksen vuoksi ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Tarkkaa tietoa keliakian syntymästä ja sen syistä ei toistaiseksi ole, mutta tiedetään, että sen puhkeamiseen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius ja gluteeni.

Keliakian oireet ovat yksilöllisiä ja harvinaisemmissa tapauksissa keliakia voi olla myös oireeton. Tällöin oireiden yhdistäminen ruokavalioon ja keliakiaan voi olla hankalaa.

Tyypillisempää ovat kuitenkin erilaiset suolisto – ja vatsaoireet, kuten vatsan turvotus, kovat vatsakivut, ripuli, löysät ulosteet, ilmavaivat ja vatsan kouristelu. Lisäksi esiintyy usein anemiaa, väsymystä ja pahoinvointia, jopa oksentelua ja ruokahaluttomuutta.

Erilaisia ravintoaineiden imeytymishäiriöitä voi esiintyä. Lapsilla hoitamaton keliakia voi johtaa kasvun hidastumiseen ja aiheuttaa osteoporoosia. Lapsi voi valittaa myös niveloireista ja kipeistä aftoista, kun suun limakalvot reagoivat sopimattomaan ruokavalioon. Myös ns. ihokeliakiaa voi esiintyä. Siinä iholle ilmestyy pienirakkulaista, voimakkaasti kutiavaa ihottumaa. Ihokeliakia on kuitenkin lapsilla melko harvinainen.

Keliakia todetaan lääkärintutkimuksissa tutkimalla keliakiavasta-aineet verestä. Jos testi on positiivinen, varmistetaan diagnoosi ohutsuolikoepalalla. Koepala otetaan mahantähystyksen yhteydessä. Mahantähystys tehdään lapsille nukutuksessa. Isommille lapsille tähystys tehdään nukuttamatta, mutta silloin heille annetaan tarvittaessa rauhoittavaa lääkettä. Keliakiaruokavalioon ei tule siirtyä ennen ohutsuolikoepalasta tehtyä diagnoosia.

Ruokavalio ainoa hoitokeino

Vanha kansa puhuu usein keliakiasta ”leipäallergiana”. Onkin totta, että keliaakikon ruokavalioon eivät vehnät ja rukiit sovi, mutta ruoka-aineallergiaan ei keliakiaa silti tule sekoittaa. Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa elimistö muodostaa vasta-aineita omia kudoksiaan vastaan, eli kyseessä on niin kutsuttu autoimmuunisairaus. Keliakia ei parane koskaan, mutta oireet on mahdollista nitistää tarkasti laaditulla ruokavaliohoidolla.

Keliaakikon ruokavalio sisältää gluteenittomia elintarvikkeita, sekä tuotteita, joissa gluteenia on erittäin vähän. Gluteiinittomat tuotteet on merkitty ”gluteiiniton” -merkinnällä.

Tavanomaiset viljat, jotka eivät keliaakikon vatsalle sovi, ovat lapselle tärkeä vitamiinien, kuidun ja hivenaineiden lähde. On siis tärkeää, että ruokavaliosta poistetut viljat korvataan keliaakikolle sopivilla viljatuotteilla, jotta lapsi saa varmasti kaikki kasvunsa ja kehityksensä kannalta tärkeät ravintoaineet.

Ruokavaliohoidon tehoamista seurataan vasta-ainekokein. Tahti, jolla uusi ruokavalio alkaa tepsiä, on yksilöllistä ja vaihtelee. Lapsilla odotetaan jopa yli vuoden, että vasta-aineet tulevat negatiivisiksi. Negatiivinen tulos tarkoittaa, että lapsen vatsassa on kaikki kunnossa ja ruokavalio on tepsinyt. Jos tilanne on normaali ja ruokavalio on kunnossa, seurantaa harvennetaan 2-3 vuoden välein tapahtuvaksi.

Keliakian ruokavaliohoito aiheuttaa perheelle ylimääräisiä kuluja. Kelasta voi hakea siihen tukea kuten muidenkin pitkäaikaissairauksien kohdalla. Korvauksen saa, kun sairaus on todettu asianmukaisesti (ohutsuolikoepalan avulla). Keliakiakorvaus on 21 euroa kuussa.

Lue myös:

Keliakialiitto – Lapsen keliakia

KELA – Keliakiakorvaus

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.