Nämä ensiaputaidot pitäisi jokaisen vanhemman hallita.

Mitä pitää tehdä, jos taapero on mennyt selkäsi takana syömään myrkyllistä viherkasvia? Tai jos lapsi työntää pienen lelun suuhunsa ja se menee kurkkuun?

Jos et ole ihan varma, kannattaa mennä ensiapukurssille.

– Lasten vakavat tapaturmat ovat harvinaisia, mutta sitten kun sellainen tapahtuu, toiminta-aikaa on yleensä vain vähän, sanoo ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne Punaisesta Rististä.

– Siksi jokaisen on hyvä tietää, miten esimerkiksi elvytetään lasta.

Punaisen Ristin Lapsi ja tapaturma -koulutuksissa käydään läpi lapsiperheille ajankohtaisia ensiaputaitoja. Elvytystekniikka kannattaa käydä ottamassa haltuun asiantuntevan ohjaajan opastuksella. Lisäksi muista nämä:

  • Ehkäise ennalta. Pikkulasten tapaturmista valtaosa sattuu kotona. Viherkasvit kannattaa suosiolla vaihtaa myrkyttömiin, ja ikkunoihin on hyvä asentaa turvaketjut. Lääkkeet säilytetään lasten ulottumattomissa, mutta vahinkojen varalle kotona on hyvä olla lääkehiiltä – ja myrkytystietokeskuksen puhelinnumero valmiina kännykässä.
  • Kolmen koon sääntö. Jos tulee isompi haava, muista KKK: kylmä, kompressio, koholle. Eli purista verta vuotavaa kohtaa tiukasti, paina kylmällä ja nosta koholle.
  • Vie herkästi lääkärille. Esimerkiksi pään kolahduksissa on aivotärähdyksen vaara. Palovammat ovat lapsilla usein vakavampia kuin aikuisilla.
  • Jos lapsi saa kurkkuunsa lelun tai liian ison ruoanpalan, taivuta hänet pää alaspäin ja lyö napakasti viisi kertaa hartioiden väliin. Älä kaiva suusta, koska silloin esine voi mennä vain syvemmälle. Jos esine ei irtoa, hälytä pian apua. Jos lapsi ei hengitä, aloita painelu-puhallus-elvytys.

Yleinen hätänumero on 112.
Myrkytystietokeskuksen puhelinnumero on 09-471977.

Lisätietoa ensiapukursseista.
Taustaa lasten ja nuorten tapaturmista THL:n sivuilla.

Vierailija

ohjeessa neuvottiin väärin. hengitysteitä ei missään nimessä saa tukkia vääntämällä päätä alas vaan henkitystiet suoraksi asettamalla lapsi lievästi kumaraan asentoon ja kasvot eteenpäin suunnattuna, ei lattiaan päin, ja tymäkkä isku avokämmenellä lapaluiden väliin keskikohtaan. youtubestakin löytyy videoita.

Vierailija
Vierailija

Lapseni meinasi tukehtua kurkkuun juuttuneeseen karamelliin. Laitoin kämmenet selkään ja vatsaan, painoin napakasti. Auttoi ja karkki lensi ulos. Opetelkaa tämä Heimlich-ote!!!

Heimlichin otetta ei opeteta EA-2 kurssilla, sitä ei voi opettaa käytännössä. Teoriassa ne kyllä selittää miten se tehdään, mutta käytännössä sitä ei voi, eikä saa opettaa. Olenkin miettinyt miksei voisi olla sellaista nukke ajolla sitä voisi harjoitella..

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.