Vinkkejä perhekoiran valintaan.

Koira tulee taloon! Mieti näitä ennen ostopäätöstä:

Koira on mainio perheenjäsen, joka antaa enemmän kuin ottaa ja opettaa lapselle vastuuntuntoa, itsekuria ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Koira ilahduttaa ja lohduttaa. Sen korvaan on helppo supattaa ne asiat, joita ei isälle ja äidille halua kertoa.

Hyvä perhekoira on pitkäpinnainen, lempeä ja leikkisä.

Lemmikin hankintaa on hyvä pohjustaa rauhassa lasten kanssa. Esimerkiksi ulkoilutusvastuita kannattaa jakaa. Koiran ulkoilutuksesta ehkä kilpaillaan aluksi, mutta kun pahin koirakuume laskee, ruuhka ulko-ovella saattaa hellittää. Silloin on hyvä, jos asiasta on sovittu jotain jo etukäteen.

Jos perheessä on vielä ihan pieniä lapsia, kannattaa miettiä, kuinka isoksi pentu kasvaa. Lapsi ei välttämättä pysty pitämään isoa ja vahvaa koiraa hallinnassaan ulkona. Teini-ikäisestä on jo enemmän ulkoilutusapua isollekin koiralle.

Koira elää vaistojensa varassa. Kookkaan koiran aggressivinen reaktio esimerkiksi lasten härnäävään tai arvaamattomaan käytökseen voi olla seurauksiltaan arvaamaton. Pikkuruinen chihuahuakaan ei ehkä ole paras valinta kotiin, jossa on ihan pieniä lapsia, sillä hentoluisena se ei kestä reipasotteista käsittelyä.

Viisi hyvää rotua:

- Beagle. Soma energiapakkaus on aina innokas leikkimään, ystävällinen, vahva eikä liian iso.

- Partacollie. Sopii perheeseen, jossa on energisiä teinejä, sillä rotu vaatii paljon ulkoilutusta. Se tarvitsee myös säännöllistä turkinhoitoa. Mutta riehakkaan koiran kanssa voi pitää hauskaa, ja se on kiltti.

- Shih tzu. Tällä koiralla on pieni liikunnantarve ja se viihtyy kaupunkiasunnossa eli se sopii ei-urheilulliseenkin lapsiperheesen, joka ei veny pitkiin lenkkeihin. Turkki vaatii hoitoa, mutta koira on muuten helppo.

- Kultainen noutaja on lempeä, rauhallinen eikä hermostu juuri milloinkaan. Suurikokoisena ja vahvana se tarvitsee paljon tilaa ja liikuntaa sekä tarpeeksi varttuneen ulkoiluttajan.

- Kingcharlesinspanieli. Mutkaton, kärsivällinen, leikkisä ja sopivan pieni koira sopii pientenkin lasten lemmikiksi, ja sille riittää vähäinenkin liikunta.

Lue lisää:

David Alderton: Koirat, löydä itsellesi sopiva rotu. Gummerus 2011.

Vierailija

Meillä on itäeuroopanpaimenkoira harrastus- ja perhekoirana. Tämä koira ei pelkää kirkuvia lapsia, imuria, putoavaa astiakaappia tai mitään muutakaan kodin mahdollista ääntä. Omilta laumanjäseniltä sietää lähes mitä tahansa. Meille tämä oli parempi vaihtoehto kuin säheltävä saksanpaimenkoira. Itäeuroopanpaimenkoiran hermot ovat hyvät ja luonne on itsevarma ja vakaa. Koira osaa ottaa lasten lapsenmielisyyden huomioon leikeissä ja omaa sen verran tilanne älyä että tajuaa olla menemättä leikkiin kun omat sekä vieraat lapset riehaantuvat.

Vierailija

Meidän perheeseen tuli ensimmäinen sheltti kun olin itse 4 v. tytöntyllerö (nyt ikää 20 v.) Mainioita koiria kaikki ja erittäin hyvä käytöksisiä! Ensimmäinen jouduttiin valitettavasti lopettamaan syövän takia ja toinen viime marraskuussa 15-vuotiaana vanhuuden tuomien vaivojen takia, ei päässyt raukka viimeisenä päivänään enää edes ylös:( Nyt kesällä tulossa kolmas turilas ja innolla odotetaan :)Kingcharlesinspanielia en itse henkilökohtaisesti ottaisi, sillä lajia valitettavasti jalostettu aivan liikaa..

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.