Vanhoista vaatteista ja pahvista voi askarrella helposti naamiaisasut vaikka vappujuhliin.

Naamiaisasuja on helppo tehdä itse vanhoista vaatteista ja kotoa löytyvistä tarvikkeista. Tässä Meidän Perheen toimituksen parhaimmat vinkit.

Karhukoplan jäsen

Karhukoplan naamio syntyy kuin itsestään vanhan pyöräilykypärän pehmusteista, sillä monen kypärän sisältä löytyy valmiiksi karhukoplan silmikon näköinen pyöryläinen pehmuste. Vaatteeksi sopii punainen, pitkähihainen paita, jonka rintamukseen voit kiinnittää hakaneulalla numerokyltin. Esikuvien mukaisessa numerosarjassa on alussa 176 ja sen perässä numeroista 1, 6 ja 7 koostuva sarja, esim. 176-167. Sininen lippalakki, siniset housut ja leukaan piirretty parransänki täydentävät asun.

Kummitus

Tee vanhaan, valkoisen pussilakanaan (tai aluslakanasta ompelemaasi pussiin) reiät päälle ja käsille. Pää verhotaan erilliseen valkoiseen huppuun, johon on leikattu silmänreiät ja suuaukko. Irtonainen huppu on helppo siirtää kasvoilta sivuun esimerkiksi ruokaillessa, ja häviämisen estämiseksi huppu kannattaa kiinnittää vaikka hakaneulalla niskasta. Voit vielä piirtää silmänreikien ympärille mustat renkaat.

Jos asun valmistumisella on kiire, helpointa on tehdä asu ilman erillistä huppua niin, että pää jää varsinaisen lakanapussin sisään.

Mustakaapu

Tee mustasta kankaasta vastaava lakanaviritys kuin edellisessä ohjeessa. Lisää asuun mustat sormikkaat ja sukat.

Pelle

Pellen asua varten tarvitset liian isoja, kirjavia vaatteita, henkselit ja isot kengät. Voit täydentää asua harsituilla kangaspaikoilla, punaisella nenällä ja kasvomaskilla. Maskia varten tarvitset valkoisen ja punaisen kasvovärin.

Missi

Muovisia tiaroja myydään edullisesti monessa paikassa, mutta sellaisen voi tehdä myös itse: leikkaa tiara pahvista, nido se ympyräksi ja väritä koko komeus kulta- tai hopeatussilla. Asuksi käy juhlamekko, jonka toisen olan yli laitetaan leveä paperi- tai silkkinauha, johon kirjoitetaan kultatussilla Miss Suomi. Jos sinulla on punaista tai sinistä samettia, saat siitä vielä hienon viitan missin harteille.

Merirosvo

Päähän huivi, asuksi raidallinen paita ja mahdollisesti jonkinlainen liivi. Liivin voi myös leikata itse vanhasta yksivärisestä puserosta. Jos käytössä on vanhat housut, voit leikat ne lahkeista hieman riekaleisiksi. Silmälappu on helppo askarrella kuminauhasta ja mustasta pahvista tai toteuttaa mustalla kasvovärillä. Pahvista voi myös askarrella merirosvolle miekan.

Intiaani

Leikkaa vanhoista ruskeista vaatteista hapsullinen paita, liivi, housut tai hame. Askarteluliikkeistä löytyy halvalla höyheniä, joilla voi koristella asun. Höyhenistä voi tehdä myös päähän koristeen. Kaulaan sopii iso koru, ja kasvoihin tarvitaan värikästä maalia. Asua voi täydentää mustalla, pitkällä peruukilla (joka tytöillä letitetään) ja leikkijousipyssyllä.

Noita

Noidanhattuja myydään monissa kaupoissa, mutta voit myös askarrella sellaisen itse pahvista ja mustasta kankaasta. Vaatteeksi sopii jotain mustaa – esimerkiksi aikuisten mustat puserot ja villatakit käyvät lapsille hyvin noidan kaavuksi, ja alle voi pukea vaikka mustat trikoot tai verkkarit. Viitan voit tehdä vanhasta, mustasta t-paidasta, jonka leikkaat edestä kahtia, mutta jätät resorin paikoilleen. Jos kotoa löytyy pehmoeläinkissa ja luuta, niin noita voi ottaa ne kainaloonsa. Asun täydentää sopiva kasvomaali, ja lisää kauhuefektiä saa erilaisista muovisista leikki-ötököistä, joita voi kiinnittää asun koristeeksi.

Kissa

Askartele pahvista panta, jossa on korvat. Asuksi mustaa trikoota, johon kiinnitetään hakaneulalla häntä. Hännän voit tehdä vaikka mustista sukkahousuista.

Vierailija

No, onko monipuolista; täysin typerää ja ala-arvoista: rosvoja, kuolleitten henkiä tms. pelottelua lapsille???

Miksei esim. eri maiden asuja, eri ammatin edustajia tm, mukavaa, kuten bussikuski, japanilainen, sairaanhoitaja jne.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.