Kymmenen koristeluvinkkiä hauskaan halloween-juhlaan.

Kymmenen koristeluvinkkiä hauskaan halloween-juhlaan.

Halloweenin eli pyhäinpäivän aaton juuret ulottuvat Brittein saarille, jossa muinaiset keltit juhlivat sadonkorjuuta ja muistivat vainajiaan. Siirtolaisten mukana halloween kulkeutui Yhdysvaltoihin, jossa se viihteellistyi ja muuttui suosituksi lasten ja nuorten ”karkki vai kepponen?” -juhlaksi.
Suomessakin juhlittiin syksyisin sadonkorjuuta ja vuoden vaihtumista. Kotoisen juhlamme nimi oli kekri. Nykyisin kekrin tilalle on tullut pyhäinpäivä, jolloin muistellaan vainajia.

Perinteitä yhdistämällä syntyy resepti hauskoihin lastenjuhliin. Suomalaisittain juhlapäivää voisi kutsua vaikka haamuaatoksi, marrasyöksi tai kurpitsajuhlaksi.

  • Kaiverra kurpitsa: Valitse torilta tai kaupan hevi-osastolta suuri ja pyöreä kurpitsa. Leikkaa kurpitsan päälle kädenmentävä aukko. Viillä viistosti alaspäin, niin hattu kestää kurpitsan päällä. Kaiverra kurpitsan sisukset pois tukevalla työvälineellä, esimerkiksi jäätelölusikalla. Jätä seinämät muutaman sentin paksuisiksi, jotta kurpitsa pysyy kasassa. Piirrä veitsen kärjellä tai vesiliukoisella tussilla kurpitsalle ilme ja leikkaa se esiin terävällä veitsellä. Viiltokohdat säilyvät pidempään mustumatta, kun rasvaat ne. Lyhdyn voi tehdä myös appelsiinista tai melonista.
  • Siemenet napostellaan: Erottele kurpitsan siemenet rihmastosta ja paista ne kuumalla pannulla tai paahda pellillä uunissa parissasadassa asteessa rapeiksi. Mausteiksi sopivat esimerkiksi suola, chili, cayennepippuri tai soijakastike.
  • Korista kalaverkoin: Ukin vanhat kalaverkot saavat nyt toimia hämähäkinseittinä. Verkko on myös hauska kurkistuspaikka lasten kummitusleikeissä.
  • Kankaat viimeistelevät tunnelman: Verhoa pöytä mustalla.
  • Kummitusmainen oksa: Spreijaa oksa mustalla maalilla kummitusmaiseksi ja koristele se mieleiseksi. Puutarhassa kasvavan kiinanlyhdyn kukat sopivat mainiosti teemaan. Lyhdyt voi kiinnittää kuumaliimalla, myös rautalanka pitää koristeet paikallaan. Muistathan, että oksia ei saa ottaa elävästä puusta ilman maanomistajan lupaa.
  • Raju rautalankanauha: Syksyisten juhlien näyttävät kynttiläkoristeet ja kaulanauhat valmistuvat marjoista ja rautalangasta. Taivuta rautalanka haluttuun muotoon ja pujota marjat lankaan kuten helmet. Kukkakaupasta saatava ohut rautalanka sopii hyvin askarteluun.
  • Räyhäkkää lepakkotyyliä: Kartongista, kankaasta tai nahanpaloista leikkaat simppelit koristeet lasten vaatteisiin. Kurpitsajuhlan teemaan sopivat tietysti lepakot.
  • Hurja juhlatyyli syntyy kotikonstein: Töpötä lasten silmien ympärille pumpulitupolla mustaa ja violettia luomiväriä. Pitkän tukan voi tupeerata.
  • Kemujen märin kilpailu: Jokainen osallistuja saa vuorollaan yrittää noukkia omenan vesiämpäristä kädet selän taakse sidottuina, vain suuta apuna käyttäen.
  • Taustamusa kummittelee: Halloween-kutsujen tunnelman kruunaa äänite, jossa kilistellään ketjuja, narisutetaan ovia ja nauretaan kammottavasti. Lapsista oman kummituslevyn tekeminen on huippuhauskaa. Netistä löytyy ilmaisia ohjelmia nauhoitukseen (esimerkiksi Audacity). Levyn tekemistä varten tarvitset tietokoneen, mikrofonin ja polttavan cd-aseman.

Askarteluvinkkejä antoi Kati Kosunen, jolla on Varkaudessa kierrätys- ja luonnonmateriaaleja käyttävä sisustus- ja lahjatavaraliike VanhanAjan Taikaa.

Teksti Kati Soininen, kuvat Tiiu Kaitalo, Meidän Perhe

Lastenjuhliin kannattaa valmistautua huolella. Ja halloween-kekkereiden jälkeen leikitään ulkona!

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.