Pakastin on yllättävä sähkösyöppö.

Marjoja, sieniä, yrttejä, omenoita… Kesän ja syksyn satoa säilötään taas talteen.

Ennen säilömistä on hyvä käydä läpi muutama vinkki, joiden avulla säilöminen sujuu helposti ja energiatehokkaasti.

Onko pakastin valmis?
Jos pakastimesta löytyy vielä edellisten vuosien marjoja ja sieniä, nyt on korkea aika ottaa ne käyttöön ja kokata niistä jotain hyvää. Pakastinta on syytä myös huoltaa ennen uutta satokautta.

- Pakastin on toivottavasti ainakin sulatettu ennen kesää. Ja vähintään kerran vuodessa kannattaa imuroida pakastimen tausta ja puhdistaa pölyt pois lauhdutinputkien päältä, neuvoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Kuinka paljon kylmälaitteet kuluttavat?
Jääkaappi ja pakastin vievät yllättävän paljon energiaa. Kerrostalossa kylmälaitteiden osuus sähkölaskusta on 15–20 prosenttia, ja omakotitalossa tai rivitalossa, jossa ei ole sähkölämmitystä, osuus on noin 10–15 prosenttia. Mutta mistä tietää, milloin vanhat kylmälaitteet on syytä päästää eläkkeelle?

- Kylmälaitteiden kulutusta kannattaa seurata ja verrata vuorokausikulutusta laitteiden keskikulutukseen. Kulutusmittareita saa lainata sähköyhtiöiltä. Jos oman jääkaapin kulutus on selvästi isompi kuin vastaavien laitteiden keskikulutus, se kannattaa vaihtaa uudempaan ja energiatehokkaampaan malliin, Laakkonen sanoo.

- Vaihto on paikallaan myös silloin, jos esimerkiksi laitteiden sisälämpötila ei pysy sellaisena kuin sen pitäisi, ovien tiivisteet ovat kuluneet, laitteet huurtuvat tai jäätyvät todella nopeasti, tai pitävät jotain outoa, erikoista ääntä. Ehjää ja hyvin toimivaa jääkaappia tai pakastinta ei kuitenkaan ole mitään syytä laittaa vaihtoon.

Pusseja vai purkkeja?
Säilömiseen kuluvan energian määrään vaikuttaa se, tehdäänkö esimerkiksi marjoista hilloa tai mehua, sillä keittäminen luonnollisestikin vaatii sähköä. Sen sijaan sillä ei ole kovinkaan paljon merkitystä, pakastetaanko satoa rasioissa vai pussissa.

- Pakasterasioiden hyvä puoli on se, että päällekkäin pinottuna ne eivät ole täysin tiiviisti kiinni toisissaan. Ilma pääsee kiertämään paremmin ja tuotteet jäätyvät nopeammin. Kun marjoja tai muuta satoa pakastetaan pusseissa, ilma ei välttämättä kierrä samalla tavalla.

Tärkeintä pakastusastioiden valinnassa on se, että ne on tarkoitettu pakastamiseen. Materiaali on tällöin kestävää eikä päästä tuoksuja, makuja tai kosteutta läpi.

Pakastuskytkin käyttöön
Pakastimen pakastuskytkimen kanssa pakastimen lämpötila saadaan tilapäisesti tavallista kylmemmäksi, jotta uudet tuotteet jäätyvät mahdollisimman nopeasti. Pakastimen säilytyslämpötila on -18 astetta ja pakastuslämpötila -24 astetta. Pakastuskytkin on hyvä napsauttaa päälle vuorokausi ennen isomman erän pakastamista, ja sen on hyvä antaa olla päällä vielä toisenkin vuorokauden.

- Pakastuskytkintä ei kuitenkaan kannata unohtaa päälle, sillä se näkyy nopeasti sähkölaskussa. Pakastuslämpötila voi kuluttaa jopa 50 prosenttia enemmän sähköä kuin säilytyslämpötila, Laakkonen varoittaa.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.