Koulujen ja päiväkotien alku tuo joka vuosi mukanaan ikävän ongelman: täit. Lapsen pää kutiaa ja pian koko perhe saattaa raapia päätään. Täit eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta inhottavia ne ovat. Miten näistä ikävistä seuralaisista pääsee eroon, ja miten niitä voi yrittää välttää?


Koulujen ja päiväkotien alku tuo joka vuosi mukanaan ikävän ongelman: täit. Lapsen pää kutiaa ja pian koko perhe saattaa raapia päätään. Täit eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta inhottavia ne ovat. Miten näistä ikävistä seuralaisista pääsee eroon, ja miten niitä voi yrittää välttää?

Miten täit tarttuvat?

Täit ovat jokavuotinen ongelma, joka on yleensä pahimmillaan koulujen alettua syksyllä elo-syyskuussa. Täit eivät liity millään tapaa hygieniaan tai sen puutteeseen, vaan niitä voi saada kuka tahansa riippumatta siitä, kuinka usein hiukset pestään. Täit tarttuvat pääasiassa hiusten koskettaessa toisiaan, mutta tartunnan voi saada myös esimerkiksi hatuista, pipoista, hiuslenkeistä ja hiusharjoista. Pitkät hiukset ovat erityinen riski, joten niitä kannattaa pitää kiinni.

Paras tapa välttää täiongelma onkin pitää hiuksensa erossa toisten ihmisten päästä. On myös syytä olla lainaamatta muiden päähineitä tai harjoja. Omiaan ei myöskään pidä antaa toisten käyttöön. Suurissa ihmisjoukoissa, ja etenkin lasten keskuudessa, täit leviävät kuitenkin kiusallisen helposti, joten niiden täydellinen välttäminen ei aina ole mahdollista.

Miten täit voi havaita?

Ensimmäinen merkki mahdollisesta täitartunnasta on päänahan kutiaminen. Jos lapsi raapii päätään tai valittaa kutinaa, on syytä tarkistaa lapsen hiukset ja päänahka. Täitä ja niiden munia voi etsiä silmämääräisesti, mutta varmimmin ne löytää tiheällä täikammalla. Lapsi istutetaan pöydän ääreen, pöydälle laitetaan valkoinen paperi ja hiukset kammataan suortuva kerrallaan niin, että mahdolliset täit tippuvat paperille. Valkoiselta alustalta ne on helppo havaita.

Täin munat ovat valkoisia, juuri ja juuri havaittavia ja muistuttavat mannaryyniä. Ne ovat tiukasti kiinni hiuksessa, toisin kuin hilse, joka irtoaa helposti. Jos lapsen hiuksista löytyy yksikin elävä täi tai hiuksissa on täinmunia, on kyse täitartunnasta. Jos hiukset on hoidettu aiemmin, täitartunnasta kertovat munat, jotka ovat alle yhden sentin päässä hiuspohjasta.

Miten niistä pääsee eroon?

Jos täitä löytyy, koko perheen hiukset on syytä tarkastaa ja kaikki tartunnan saaneet  hoitaa samalla kertaa. Hiukset pestään apteekista saatavalla täishampoolla tai liuoksella ja hiukset kammataan täikammalla. Hiusten kanssa kontaktissa olevat esineet ja tekstiilit pestään 60 asteessa tai ne poistetaan käytöstä pariksi päiväksi. Täi ei nimittäin pysty elämään hiuspohjan ulkopuolella paria päivää kauempaa. Tekstiilit voi myös pakastaa, jolloin täit kuolevat.

Shampoota ja liuosta tulee käyttää pullon neuvomalla tavalla, jotta se tehoaa varmasti. Hoito toistetaan pakkauksen ohjeen mukaan. Hoidon jälkeen hiukset tulee tarkistaa täikammalla vielä useiden viikkojen ajan, jotta hoidon tehosta voidaan varmistua.

Vauva- ja Meidän Perhe-lehtien keskustelujen perusteella täistä tuntuu olevan usein hyvin vaikea päästä lopullisesti eroon. Jos hoito ei auta, kannattaa varmistaa, että shampoota ja kampaa on käytetty oikein ja tekstiilit on pesty tai pakastettu. Myös uuden tartunnan mahdollisuus kannattaa huomioida, jos mitkään aineet eivät tunnu tehoavan.

Lue lisää aiheesta:

Tarkat ohjeet täitartunnan havaitsemisesta ja hoidosta Tartuntatautiliiton sivuilta

Terveyskirjasto: Päätäit

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.