Helpota arkeasi kuuden vinkin avulla.

Ruuhkavuosina on pula etenkin ajasta, ja arjesta tulee liian täyttä ja hallitsematonta. Karsimalla turhasta helpotat jokapäiväistä kiirettä ja rauhoitat arkesi. Testaa nämä kuusi vinkkiä:

1. Luovu turhasta tavarasta.
Puhdista pikku hiljaa kaikki kodin kaapit ja laatikot. Käy läpi tavarat ja mieti, onko niillä mitään käyttöä. Ota koko perhe mukaan siivoustalkoisiin: käy lasten kanssa läpi lastenhuoneen lelut. Turhat tavarat joutavat kierrätykseen tai niitä voi antaa lahjaksi. Mieti tarkkaan uusia ostoksia!

2. Siivoa vähemmän.
Opettele sietämään ajoittaista epäjärjestystä. Sopikaa yhdessä kodin riittävä siisteystaso – varaudu kompromisseihin –  ja jakakaa tehtävät. Jokainen joutuu vuorollaan imurin varteen. Turhan tavaran karsiminen vähentää siivoamiseen käytettävää aikaa. Mieti sisustusratkaisuja: Valkoinen koti vaatii paljon. Kirjava antaa liat anteeksi. Onko vuodetta pakko sijata joka aamu? Jos et millään kestä sotkua, palkkaa siivooja, edes kerran kuussa.

3. Minimoi pyykin määrä.
Hanki aikuisille ja lapsille tummia, kuviollisia vaatteita, joissa lika ei näy hyvin. Totuta lapset siihen, ettei vaatteita vaihdella päivittäin.

4. Luovu turhasta hiusten näpertelystä.
Leikkauta hiuksiisi kaunis malli, jonka laittamiseen ei hyvillä aineilla tuhlaannu aikaa muutamaa minuuttia kauempaa.

5. Vähennä shoppailua. 
Älä tuhlaa lauantaipäiviä shoppailuun. Osta kaikki kauden vaatteet yhdellä kertaa. Hyödynnä nettikauppoja, mutta älä jää koukkuun!  Yksinkertaista vaatevarastoasi: Valitse itsellesi yksinkertainen tyyli ja hanki vaatteita, joita voit yhdistellä toisiinsa.

6. Karsi informaation ja viihteen tulvaa.
Mieti, millä tiedolla on oikeasti merkitystä. Mikä on sinulle rakentavaa tietoa? Älä seuraa tiettyä tv-sarjaa vain, koska muutkin niin tekevät. Älä myöskään haaskaa aikaasi huonoihin kirjoihin. Unohda mainoskatalogit, ne vievät aikasi ja haluavat rahasi. Entä onko netissä roikkuminen korvike jollekin?

Vierailija

"Käy kaupassa vain kerran, kaksi viikossa."

En jaksa kantaa kerrallaan niin paljoa, joten käyn melkein joka päivä. Kädetkään ei oikein kestä painavia kantamuksia. Auton omistajille varmaan ihan hyvä vinkki kuitenkin.

Vierailija

"Älä myöskään haaskaa aikaasi huonohin kirjoihin." Öö, en tiedä ketään ihmistä, joka jaksaisi haaskaa aikaansa huonojen kirjojen parissa. Ihan näin kuriositeettina, ei kannata vinkata itsestäänselvistä asioista, jota noudattaa 100% kansalaisista

Minun vinkkini:

1. Mene ajoissa nukkumaan, ja huolehdi, että lapset/teinit menevät myös, niin on paukkuja jäljellä myös työpäivän jälkeen pikasiivoukseen ja ruuanlaittoon

2. Käy kaupassa vain kerran, kaksi viikossa. Tee riittoisia ruokia, joita voi vielä seuraavana päivänä lämmittää ja syödä, tällöin joka päivä ei tarvitse laittaa aina uuttaruokaa.

3. Opeta lapsesi osallistumaan kodinhoitoon; koiran ulkoiluttamiseen, roskien viemiseen, oman huoneen siistimiseen, petien petaamiseen, tiskoneen täyttämiseen ja tyhjentämiseen, pyykinpesuun, keittiön ja eteisen imurointiin jne. Äidille ja isälle jää vähemmän kodin ylläpitämiseen aikaa, kun lapsetkin osallistuvat

3. Pidä kodin tavarat järjestyksessä, ja vaadi muita perheenjäseniä laittamaan tavarat heti suoraan paikalleen, esim. pyykit pyykkikoriin, ja lehdet omille paikoilleen, lelut lelukaappiin pois lattioilta jne.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.