Lasten hampaiden reikiintyminen ja huono kunto on kasvava ongelma. Suomalaislapsista vain puolet harjaa hampaansa suositusten mukaan ja vain puolet vanhemmista vahtii lastensa hampaidenharjausta. Lue lapsenhampaat.fi-sivustolta kootut ohjeet hampaiden hoitoon eri ikäkausina.

Lasten hampaiden reikiintyminen ja huono kunto on kasvava ongelma. Suomalaislapsista vain puolet harjaa hampaansa suositusten mukaan ja vain puolet vanhemmista vahtii lastensa hampaidenharjausta. Lue lapsenhampaat.fi-sivustolta kootut ohjeet hampaiden hoitoon eri ikäkausina.

Lapsen hampaiden hoito on vanhempien vastuulla. Hampaiden terveys vaikuttaa koko kehon terveyteen, joten lasta on hyvä opettaa pienestä pitäen oikeaan hampaidenhoitoon.

0-2-vuotiaat

Vauvalla ei ole luonnostaan reikiä aiheuttavaa bakteeria suussaan. Reikiintyminen on tarttuvaa, ja helpoiten tartunnan saa omilta vanhemmilta syljen kautta. Äidin tai isän ei pidäkään syödä samalla lusikalla lapsen kanssa tai nuolaista tuttia puhtaaksi.

Hampaita aletaan harjata heti, kun ensimmäinen hammas puhkeaa. Harjaukseen käytetään pehmeää ja pientä harjaa sekä lasten fluorihammastahnaa aamuin illoin. Pitkä yli vuoden jatkuva imetys saattaa lisätä reikiintymistä ja tutin käyttö purentavirheitä.

Myös makean syöntiä olisi syytä välttää kokonaan ainakin parivuotiaaksi asti. Myös ylimääräiset välipalat on hyvä jättää väliin. Tuttipullosta ei pidä antaa mitään makeita juomia. Vesi on paras janojuoma.

Leikki-ikäiset

3-vuotiaana kaikki maitohampaat ovat yleensä puhjenneet. Leikki-ikäisten lasten hampaista on pidettävä erityisen hyvää huolta, sillä maitohampaiden kunto vaikuttaa myös pysyvien hampaiden terveyteen.

Leikki-ikäisten hampaita harjataan aamuin illoin pehmeällä harjalla ja lasten fluorihammastahnalla siihen asti, kunnes ensimmäiset pysyvät hampaat puhkeavat. Tämän jälkeen siirrytään aikuisten hammastahnaan. Pysyvät hampaat voivat puhjeta jo 5-vuotiaana ja ne ovat herkkiä reikiintymään vielä kovettumattoman kiilteen vuoksi.

Jos lapselle halutaan antaa makeaa, on karkkipäivä syytä pitää korkeintaan kerran viikossa. Edelleen ylimääräisiä ja sokeripitoisia välipaloja on hyvä välttää. Ksylitolipurkan tai -pastillien syöminen ruuan jälkeen pysäyttää happohyökkäyksen.

Koululaiset

Lasten hampaiden hoitoa on hyvä valvoa vielä alakoulun ensimmäisillä luokillakin. Hampaita harjataan 2-3 minuuttia minä aikana fluori ehtii vaikuttaa. Suuta ei tarvitse huuhtoa harjauksen jälkeen ja hammasharja on syytä vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein sekä aina oksennustaudin ja kuumeen jälkeen. Harja huuhdotaan kylmällä vedellä harjauksen jälkeen.

Ruokailun jälkeen hampaita ei pitäisi harjata puoleen tuntiin, jottei kiille vaurioidu. Ksylitoli ja säännölliset ruokailuajat vähentävät happohyökkäystä suussa.

10-vuotiaana lapsen pitäisi jo osata huolehtia itse hammashygieniasta, mutta tämä riippuu paljon vanhempien aktiivisuudesta. Vanhempien kannattaa ainakin pitää silmällä, että hampaat harjataan aamuin illoin ja riittävän pitkän ajan. Tässä vaiheessa on hyvä opetella myös hammaslangan käyttö, sillä harjaus ei yksin riitä pitämään hampaita puhtaina.

Hammaslankoja on monenlaisia, joten kannattaa valita sellainen joka sopii parhaiten lapsen suuhun. Myös hammaslankaimet voivat olla käteviä, sillä niillä langan käyttö on usein helpompaa ja hauskempaa.

Luonnollisesti myös säännölliset hammastarkastukset hammaslääkärillä ovat tärkeitä kaikissa ikävaiheissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.