Meidän Perhe selvitti, miten lukijoiden perheet käyttävät lapsilisärahoja.

Ovatko lapsilisät lapsen omaa rahaa vai maksavatko vanhemmat niillä perheen arkisia menoja? Meidän Perhe selvitti kyselyssä verkko- ja Facebook-sivuillaan lukijoidensa mielipidettä lapsilisien käytöstä.

Rahat menevät elämiseen

Suurin osa kyselyyn vastanneista maksaa lapsilisärahoilla perheen arkisia menoja. Niillä ostetaan perheelle ruokaa ja lapsille vaatteita ja tarpeellisia tarvikkeita.

"Näin yksinhuoltajana menee kyllä lapsilisä kokonaan lapsen vaate- ja ruokakuluihin sekä tarhamaksuun."

"Menee kaikki ihan elämiseen. Varsinkin näin ennen koulun alkua saa taas hankkia kaikenlaista, sisäkenkää, ulkovaatetta yms."

"Meillä lapsilisät menevät kyllä ihan elämiseen: vaippoihin, vaatteisiin ja ruokaan..."

Syynä periaate tai pakko

Monet lapsilisärahoilla perheen menoja maksavat ovat sitä mieltä, että käyttävät rahoja niin kuin on tarkoituskin.

Osa vastaajista kuitenkin toteaa, että laittaisi mielellään lapsilisärahoja säästöön, jos pystyisi.

"Kyllä lapsilisä on perheelle suunnattu tuki, ei mikään lasten karkkiraha! Minä ainakin keitän sillä sopat ja ostan vaatteet enkä edes harkitse säilöväni sitä naperoitten tilille."

"Meillä lapsilla ei ole menoja, joten eipä ole tulojakaan. Kaikki tarvittava hankitaan yhteisillä rahoilla ja vasta opintotuki tms. on lapsen omaa rahaa."

"Hienoahan se olis jos pystyis lapsilisät lapsille säästämään, mutta kyllä ne ihan joka päiväiseen elämiseen menee."

Osa laittaa säästöön

Noin kolmasosa kyselyyn vastanneista laittaa lapsilisärahoja säästöön. Joissain perheissä menee säästöön koko potti, joissain osa siitä.

"Kyllä menee kokonaisuudessaan lapsen omalle tilille. Aikoinaan omat vanhempani tekivät samoin ja kummasti se on opiskeluja ja asunnon hankintaa helpottanut kun on pesämuna omasta takaa."

"Puolet lapsilisästä käytetään elämiseen, toinen puoli on pantu säästöön ajokorttia/koulutusta ym. varten."

"Meillä suurin osa käytetään lapsen vaatteisiin ym. tarpeelliseen ja jos jotain jää, se loppuosa menee lapsen tilille. Joskus jää ja joskus ei piisaakaan."

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet säästäjät katsovat tulevaisuuteen eli toteavat, että lapsi voi käyttää lapsilisärahat esimerkiksi ajokortin tai asunnon hankkimiseen.

Myös lasten omaan käyttöön

Jotkut vastaajista antavat lapsilisärahat heti vanhempien lasten omaan käyttöön. 

"Meidän perheessä päädyttiin antamaan lapsilisät "isompien" lasten käyttöön kotitöitä vastaan. Rahoilla he joutuvat ostamaan vaatteensa, karkit ym. tilpehöörin, mitä mielestään tarvitsevat."

Lue lisää

Onko lapsilisä lapsen omaa rahaa?

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.