iStockphoto

Koululaisten kesälomat lähestyvät ja monissa perheissä pohditaan jokavuotista ongelmaa: Kuinka järjestää pienten koululaisten hoito kesäloman aikana?

Koululaisten kesälomat lähestyvät ja monissa perheissä pohditaan jokavuotista ongelmaa: mitenjärjestää pienten koululaisten hoito kesäloman aikana?

Useimmilla vanhemmilla on ainakin jonkin verran lomaa, mikä helpottaa hoitojärjestelyjä. Harvalla kuitenkaan on koko kesä vapaata. Isommat koululaiset pärjäävät jo yksikseenkin, mutta pienemmillä on syytä olla hoitaja ainakin katsomassa perään ja laittamassa ruokaa. Tässä 7 vinkkiä loma-ajan hoidon järjestämiseen.

1. Turvaudu isovanhempiin ja sukulaisiin

Jos lapsen isovanhemmat tai muut sukulaiset asuvat lähellä ja ovat päivisin kotona, kysy olisiko lapsen mahdollista viettää päivät mummolassa.

2. Palkkaa opiskelija lapsenvahdiksi

Monet opiskelijat ja koululaiset etsivät edelleen kesätöitä ja tulevat mielellään hoitamaan lapsia kesäksi. Myös lähipiiristä saattaa löytyä nuori, joka vahtisi mielellään lapsia pientä korvausta vastaan. Hoitajan voi löytää myös esimerkiksi Väestöliiton tai työ- ja elinkeinotoimiston kautta.

3. Käy läpi naapurusto ja lapsen kaverit

Naapureilla tai lasten kavereiden vanhemmilla saattaa olla myös ongelma hoidon järjestämisessä. Kartoita voisitteko jakaa hoitovuoroja pitkin kesää, jolloin kaikki lapset olisivat vuoroin teillä, vuoroin naapurissa. Selvitä myös, olisiko mahdollista palkata yhteinen hoitaja useammalle perheelle.

4. Laita lapsesi kesäleirille tai kerhoon

Useat tahot järjestävät lapsille kesän aikana leirejä tai kerhoja. Osassa leirejä ollaan yötä päivää ja osa on pelkkiä päiväleirejä. Kerhoissa ja leireillä lapsella on tekemistä ja seuraa sekä mahdollisuus myös uusien taitojen oppimiseen ja uusien kokemusten saamiseen.

5. Selvitä mahdollisuus tehdä etätöitä tai osa-aikatyötä

Selvitä työnantajasi kanssa olisiko kesän aikana mahdollista tehdä enemmän etätöitä tai osa-aikatyötä. Monilla aloilla kesä on hiljaista aikaa, joten työnantaja saattaa suostuakin tähän.

6. Vaihda lomaraha vapaaksi tai ota palkatonta lomaa

Kysy työnantajalta mahdollisuutta vaihtaa lomaraha vapaaksi. Jos molemmat vanhemmat tekevät näin, ylimääräistä kesälomaa kertyy helposti useampi viikko. Jos muu ei auta, pyydä palkatonta lomaa, mutta tällöin kesälomakassa pienenee vääjäämättä.

7. Porrastakaa lomat

Jos vanhemmat voivat vaikuttaa lomiensa ajankohtaan, porrastakaa ne siten, että välillä toinen on yksin lomalla ja hoitaa lapsia. Koko perheen yhteinen loma-aika on kuitenkin arvokasta, joten jos mahdollista pitäkää ainakin viikko lomasta yhtä aikaa.

Meidän Perhe

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.