Syntymäpäivä on tärkeä juhla lapsen elämässä, ja useimmat leikki- ja kouluikäiset haluavat juhlia sitä kavereidensa kanssa. Näin selviät synttärihulinasta ja järjestät onnistuneet juhlat.

Syntymäpäivä on tärkeä juhla lapsen elämässä, ja useimmat leikki- ja kouluikäiset haluavat juhlia sitä kavereidensa kanssa. Vanhemmille syntymäpäiväjuhlat voivat olla kuitenkin stressaava ja rahaa vievä kokemus, josta toivoisi pääsevän mahdollisimman helpolla.

Seuraavien vinkkien avulla selviät synttärihulinasta ja järjestät onnistuneet juhlat.

Kutsu sopiva määrä vieraita

Mieti aluksi, kuinka monta lasta tilaan mahtuu, ja minkä kokoisen lapsikatraan kanssa juhlat pysyvät hallinnassa. Vieraiden määrä vaikuttaa myös juhlien ohjelmaan ja budjettiin. Keskustele vierasmäärästä myös lapsesi kanssa. Voi olla, että hän juhlisi mieluummin vain parin hyvän ystävän kanssa kuin koko luokan.

Valitse teema

Teema helpottaa tarjoilun, koristelun ja ohjelman suunnittelua. Teeman ei tarvitse olla mitään suurieleistä , esimerkiksi väri tai vuodenaika käy hyvin. Kysy myös lapselta, minkä teeman hän haluaisi. Jos energiaa ja intoa riittää, teemana voi olla vaikka naamiaiset, merirosvot, prinsessat tai kummitukset.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vieraille kovin monimutkaisen naamiaisasun järjestäminen voi olla vaivalloista, joten jos vierailta vaaditaan vaivannäköä, kutsut on syytä lähettää hyvissä ajoin.

Rajaa juhla-aika

Korkeintaan kaksi tuntia on sopiva aika lastenjuhlille. Pariksi tunniksi riittää helposti tekemistä ja juhlat pysyvät hallinnassa, kun lapset eivät ehdi riehaantua liiaksi. Pienille lapsille saattaa riittää vähempikin aika. Ilmoita juhla-aika jo kutsukortissa.

Suunnittele ohjelma ja mieti juhlapaikka

Mieti juhliin ainakin 2-3 ohjelmanumeroa tai aktiviteettia.  Lapset muuttuvat herkästi levottomiksi, jos juhlissa ei ole mielenkiintoista ohjelmaa. Erilaiset leikit, aarteenetsintä ja onginta toimivat yleensä hyvin.

Jos kotiin ei tunnu mahtuvan riittävästi vieraita tai et kaipaa juhlien tuomaa kaaosta, synttärit voi järjestää myös muualla. Taloyhtiöstä saattaa löytyä sopiva kerhotila tai muualta lähistöltä tila, jonka voi vuokrata kohtuulliseen hintaan. Lapset voi viedä myös esimerkiksi luontoon retkelle ja paistamaan lettuja.

Mieti yksinkertaiset ja helpot tarjoilut

Tarjoiluissa ei kannata nähdä liikaa vaivaa, sillä yleensä parhaiten maistuvat pienet ja helpot naposteltavat. Tarjoa ensiksi suolaiset ja sitten vasta makeat ruuat ja tee annoksista sopivan pieniä suupaloja. Suolaisia tarjottavia voivat olla esimerkiksi erilaiset vihannekset ja juurekset, pienet cocktail-piirakat, popcornit ja sipsit. Hauska idea on myös lihapullasiili. Osta kaali ja pistä siihen tikuilla pieniä lihapullia tai esimerkiksi kirsikkatomaatteja ja juustonpaloja.

Makeina tarjottavina toimivat perinteisen kakun lisäksi hedelmät, jäätelö, keksit ja karkit. Juomaksi kannattaa limsan sijaan valita mehua, jotta sokerimäärä pysyy jotenkin hallinnassa.

Muista myös kysyä allergiat etukäteen, jottei juhlissa tule ikäviä yllätyksiä. Astioiksi kannattaa valita maatuvia kertakäyttöastioita tai muovisia lautasia ja mukeja, joita voi käyttää useana vuonna. Isommat lapset osaavat syödä myös normaaleista posliini- ja lasiastioista.

Hanki apua

Varaa hyvissä ajoin juhliin riittävän monta aikuista vahtimaan lapsia, jottet joudu yksin paimentamaan koko lapsikatrasta. Varmista myös, että saat vanhempien puhelinnumeron kaikilta vierailta, jotta tavoitat vanhemmat tarvittaessa.

Mikäli aikaa tai energiaa juhlien järjestämiseen ei kaikesta huolimatta löydy, palkkaa huoletta ulkopuolista apua. Netistä löytyy paljon juhlien järjestäjiä, jotka voivat tarvittaessa hoitaa kaikki järjestelyt tai vastata esimerkiksi vain ohjelmasta.

Ennen kaikkea muista nauttia juhlista myös itse, äläkä stressaa turhaan. Paras juhlatunnelma syntyy paikalla olevista ihmisistä, ei upeista puitteista.

Lisää vinkkejä juhlien järjestämiseen:

Limudisco-blogi

Minityyli-blogi

Pirkka.fi: Lastenjuhlat

Yhteishyvä.fi: Hauskat lastenjuhlat helposti

Myös Vauva.fi:n keskusteluissa puhutaan synttärien järjestämisestä:

Te, joilla on rahasta pulaa. Millaiset synttärit olette lapselle järjestäneet

Ulkoistetut synttärit

Miten 4-vuotiaalle pidetään kaverisynttärit vai pidetäänkö

Millaiset synttärit pitäisit 7v pojalle tässä tilanteessa

Vierailija

Näin järjestät helposti lapselle onnistuneet synttärit:

1. Valitse sopiva ajankohta, jolloin sekä sinä että mies olette kotona. Lähetä kutsut tekstarina tai whatsappilla.

2. Muutamaa päivää aikaisemmin kerro lapsellesi, että jos hän haluaa koristeita, ne kannattaa tehdä nyt.

3. Edellisenä päivänä ennen synttäreitä pyydä lastasi siivoamaan huoneensa ja käy kaupassa. Osta limsaa, karkkia, popkornia, keksejä ja jäätelöbaaria varten jäätelöä, nonparelleja ja suklaakastiketta. Osta myös paperilautasia ja -mukeja. Käy Alkossa ja osta itsellesi hyvää viiniä.

4. Muutamaa tuntia ennen juhlia valmista lettutaikina ja käske miestä paistamaan ne. 

5. Laita tarjottavat valmiiksi pöytään lapsen kanssa. Koska sinä katat, mies siivoaa pöydän lapsen kanssa.  

6. Hetki ennen juhlia vedä syvään henkeä ja toivota iloisesti kaikki kymmenen ihanaa kullannuppua tervetulleiksi. Lapset hoitavat itse tekemisen, siihen ei tarvitse keksiä mitään. 

7. Juhlien jälkeen pimitä jäljelle jääneet karkit, jotta voit lasten mentyä nukkumaan herkutella niillä ja parilla lasilla ostamaasi viiniä. 

Tällä rutiinilla vedän synttärit lähes aina tarjottavia vähän varioiden. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.